МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 51-ва тема

  • 56 719
  • 742
  •   1
Отговори
# 720
  • Мнения: X
Вчерашният първи опит с машината беше с френски хляб. Резултатът беше ометен за няколко минути, аз се вредих до едно крайче.  Mr. Green Разкошно беше.  Heart Eyes Вечерта пуснах с отложен старт съставки по някаква рецепта за пълнозърнест хляб, но явно някъде съм зяпала в магазина и вместо пълнозърнесто съм купила типово брашно. Още не съм извадила хляба от машината, но не ми изглежда никак добре.  Confused Сега ще пробвам някакъв кекс.

# 721
  • на Земята
  • Мнения: 310
От мощността на хлебопекарната ли зависи да ли ще се изпече равномерно хляба?Имам машинка с 450 w,с 1 бъркалка,1 реотан,за хляб 0.500 гр,0.750 и 1 кг,като основно се използва 750 гр.Но горната коричка на хляба си е бяла и мека,почти сурова,а отстрани и от долу е препечена,това на средно ниво изпичане.Мисля да я сменям,освен това чакам и казанче...и се чудя  да ли да  го дочакам.Гаранция ли е по-голямата мощност за равномерен тен?

Последна редакция: чт, 03 окт 2013, 14:20 от kikitooo

# 722
  • Мнения: 18 807
Вчерашният бял хляб с чесън, маслинки, риган, босилек и лъжица зехтин се получи просто страхотно!  Simple Smile
Обожавам тази машинка!

Kaka Siika, по коя рецепта прави хлебчето?  bouquet

И аз искам рецептата  Praynig

# 723
  • Мнения: 7 779
От мощността на хлебопекарната ли зависи да ли ще се изпече равномерно хляба?...Гаранция ли е по-голямата мощност за равномерен тен?
не

# 724
  • Мнения: X
От мощността на хлебопекарната ли зависи да ли ще се изпече равномерно хляба?Имам машинка с 450 w,с 1 бъркалка,1 реотан,за хляб 0.500 гр,0.750 и 1 кг,като основно се използва 750 гр.Но горната коричка на хляба си е бяла и мека,почти сурова,а отстрани и от долу е препечена,това на средно ниво изпичане.Мисля да я сменям,освен това чакам и казанче...и се чудя  да ли да  го дочакам.Гаранция ли е по-голямата мощност за равномерен тен?

Бонго ти е отговорил за мощността. Подкрепям!

Опитай да намалиш маята. Идеята е да не се надуе много и да видиш дали ще се изпече повече отгоре. Аз затова мразя превтасал хляб, защото тогава задължително остава бяло отгоре. А каква марка е машината и с каква мислиш да я смениш?

# 725
  • на Земята
  • Мнения: 310
О,не,маята не е много,слагам по рецепта ,сега напоследък пробвам и с по-малко.Таурус е машинката.Умувам сега за друг модел,нямам идея какъв.

# 726
  • Мнения: 3 428
Много често маята по рецепта е твърде много. Ти с колко грама мая правиш хлебчето и за колко грама брашно?

# 727
  • Мнения: X
Много често маята по рецепта е твърде много.

И има разлика дали една рецепта ще се ползва за хляб в машина или ще се меси, пече без машина.
За машина - 1 г прясна мая на 100 г брашно. За сухата мая ще се въздържа от пропорции, защото много различни марки има, включително такива, които не стават за нищо.  Wink Но примерно за френската суха мая - 1 ч. л. за около  Wink 500-600 г брашно.

# 728
  • Мнения: X
Аз минавам да кажа, че хлябът с типово брашно се оказа много хубав. Просто горната му част беше посмачкана и много бледа и аз помислих, че е недопечен или нещо такова. Като го извадих обаче се оказа, че не е така. И той свърши, сега има един готов кекс.  Laughing
Ох, май грешка направих с тази машина. Голямо ядене на хляб настана.  Blush  Mr. Green

За маята и аз да си кажа. Не гледам какво пише в рецептите, защото в повечето ми се струва, че е твърде много. Имам опит с правене на хляб (без машина) и знам, че за грамаж 750/900 гр готов продукт няма как да се сложи толкова много мая, колкото обикновано пише в тях. Четвърт от живата мая е напълно достатъчно.

# 729
  • Мнения: 7 779
все си мисля , че маята се слага според количеството брашно , а не според грамажа на готовия продукт.

# 730
  • Мнения: X
Да де, но нали и количеството брашно има отношение към грамажа на готовия продукт. Говоря за хляб, не за всякакви тестени продукти. А когато има и повече захар и мазнина (козунак например), знам че трябва повече мая.

# 731
  • Мнения: X
Имам опит с правене на хляб (без машина) и знам, че за грамаж 750/900 гр готов продукт няма как да се сложи толкова много мая, колкото обикновано пише в тях. Четвърт от живата мая е напълно достатъчно.

Без машина и с машина е различно. Точно в предния си пост го написах. Ако сложа четвърт жива мая на хляб, който в готов вид е 750, та дори 900 г, ще ми превтаса, ще омаже капака на машината и няма да се изпече отгоре. За хляб в готов вид 900 г слагам една седма част от кубчето (6 г). Грамажа на готовия продукт никъде не го пише в инструкциите на машините.

# 732
  • Мнения: X

Без машина и с машина е различно. Точно в предния си пост го написах. Ако сложа четвърт жива мая на хляб, който в готов вид е 750, та дори 900 г, ще ми превтаса, ще омаже капака на машината и няма да се изпече отгоре. За хляб в готов вид 900 г слагам една седма част от кубчето (6 г). Грамажа на готовия продукт никъде не го пише в инструкциите на машините.

Във фурната няма да ти опре никъде хляба и за бърза консумация ще става, но излишното количество мая влошава качеството на хляба. Най-малкото, че не става за ядене след еднодневен престой.
Грамажа не ми трябва да го прочета в инструкциите, че да го знам.

# 733
  • SHOOT ME 10 $
  • Мнения: 3 298
Сигурно оказва влияние на количеството мая и това , бяло или типово е брашното... newsm78
Как мислите? И аз си правех чудесен (аз само типов правя) бухнал хляб от 600гр. брашно, с 1/6 от кубчето мая (7гр.) и изведнъж- прас! ,1/4 му идва малко. Не ще да втаса хубаво и не ще.

Последна редакция: чт, 03 окт 2013, 22:50 от midkoo

# 734
  • Мнения: 3 428
Ми застудя бе Миткоооо, по-трудно ша Фтасва Ляба Simple Smile /по бат Бонго Simple Smile /
Зимата си трябва малко повече мая.

Общи условия

Активация на акаунт