Юлката не мъти вече като квачка, а е горда тя кърмачка! - тема 33

• 30 075
  • 741
  •   1
Отговори
# 120
Честити бебчета!  bouquet  bouquet  bouquet
Аз да се разпиша и в тази тема,да си ви шпионирам  Blush
За здрави шийки да си говорим: моята е скъсена с 1/3 по рождение,в 23 седмица беше 3 сантиметра. Бебка цялата бременност си беше ниско долу и прогнозите бяха,че едва ли ще изкарам до деветия месец... Още си караме две в едно,че и с тапа  Tired

# 121
Всички с името Мартин са щури, та чак пощурели  Laughing Ама пък за сметка на това са все хубавци  Mr. Green

Глупи, да не е Весето  Flutter

Ааа, името Мартин ми е едно от любимите! Ако чаках момче, може би Мартин щеше да е!  newsm10

# 122
Терп, честит син   bouquet Да ви е жив и здрав  Hug
Име и ние нямаме готово за момче. Мартин е един от двата варианта, които съм измислила. Колебая се дали да е това името, щото около мен е пълно с Мартиновци и да не каже някой , че копирам...Та утре като го видя дано ми дойде точното име   Wink Иначе като изискване ми е да е универсално и лесно за произнасяне навсякъде по света. Хубаво би било и да си има имен ден  Grinning А за момиче имах няколко варианта, но фаворит ми беше София.

# 123
Джинеее, rotfImao,забавляваш много!!!

Лили_сф,би трябвало вече да е паднало пъпчето.За свое успокоение,заведи го на лекар да му го видят.Има много време до консултацията. Peace

Честито на всички обебили се!!!!!!
Глезотийке,страхотни имена!Поздравления!

Бейб и Гърл,благодаря ви,че разказахте как са протекли ражданията ви!Дени,позатруднила си се,но резултатът е невероятно сладурски.Юли е страхотен и ти също!Целувам ви!Бейб,браво момиче!Де да раждахме всички така!

Искам да благодаря на момичетата от ЛЛЛ, за безценната информация,която публикуват тук,за изчерпателните им индивидуални отговори!Скреч,Айдин,чета с интерес всеки ваш ред.До сега не съм задавала въпрос,защото се случва друга майка да попита това.което интересува и мен и не искам да натоварвам нито вас,с повтаряне на отговора,нито темата!Още веднъж БЛАГОДАРЯ!!!!  bouquet

# 124
Момичета, сериозно, водите могат ли да изтичат малко по малко?
 newsm78

# 125
Момичета, сериозно, водите могат ли да изтичат малко по малко?
 newsm78
не и в различни дни.

# 126
  • София
Скреч, четох твои постове и в други теми, за рагадите специално, правя това, което си написала, без слънце, защото, ако изтапаня виме на терасата ще смутя децата на съседите  Laughing Иначе "проветрявам", мажа с кърма, после с Лансинох. Цедя по-малко, но по-бързо ми се втвърдяват гърдите. Ако си ходя на проветрение, сами си текват, ако сложа ластичен сутиен не текат.
При кърмене подлагам възглавница под бебо, но държа гърдата с ръка, понеже са си големички и ще му е зор да захапе.
С помпата не помпя много силно, защото така или иначе си ме болят зърната, не ми се рискува повече. Цедя, за да освободя напрежението. Вечер се налага повече, защото имам повече кърма.
Към момента ми е трудно да го храня на по-често, защото го почнаха коликите и заспива трудно, а като заспи, измества часа на хранене. Може би не е правилно, но ми е много жал да го събудя, при условие, че е плакал до преди 30 мин, дето се вика.
Опитвам се, но признавам, че ми е трудно.

Щом има обилно спонтанно изтичане на млякото, можеш да бъдеш с каквото бельо си установила, че ти е добре и с подплънки, но да се сменят начесто, ако бързо се мокрят. Но преди да сложиш бельото да изчакваш да изсъхнат зърната ( с размазана кърма) на въздух.
 Историята с коликите, съня и храненето е неприятна наистина  Confused Ти как процедираш с кърменето - от едната гърда ли кърмиш или и от двете на едно хранене? Имахте ли вече консултация и знаеш ли как наддава бебето? Имате ли редовно пълни памперси ( пълни напишкани поне 5-6, наакани поне 3 от тях, а акото е кашесто и не просто зацапване, а с размер най-малко колкото монета от 1лв.), друго освен кърма приема ли (вода, чай,глюкоза) и ако да, по колко за денонощие? Имам едно предложение за екстремно намаляване на хиперлактацията, но все пак си родила скоро и е добре да не се прекалява с методите за намаляване на млякото, докато все още новородено бебето. Помисли може ли да се приложи при вас, защото е по-скоро при по-често кърмене - блоково кърмене. Може би ако обхване две последователни кърмения може да се получи:
 1. След кърмене изцеждаш и двете гърди добре.
 2. Започваш да кърмиш колкото често прецениш, но само от едната гърда в рамките на 3-4-5 часа.
 3. Другата гърда седи и чака без кърмене и без изцеждане в тези часове. Когато се препълни до толкова, че трудно да търпиш изцеждаш малко, само колкото да си подпомогнеш изчакването.
 4. Следващите 3-4-5 часа сменяш гърдите - кърмиш колкото често прецениш, но само на втората гърда, а първата седи пълна до допустимото търпимо и чака. И съвсем леко "отхлабваш" с изцеждане.
 5. Ако по някое време стане нетърпимо и за двете гърди, пак изцеждаш и двете добре, и почваш "на чисто"
 Идеята на това блоково кърмене е да се даде достатъчно време на гърдите(една след друга) да стоят пълни, за да намалят по-бързо производството. И все пак да не се рискуват със запушвания, тъй, че при евентуална поява на болезнени участъци по гърдите, бучки, зачервяване. Чакането не може да продължи, а се кърми/изцежда.

Скреч, ако се "проветрявам", в момента, в който се наведа надолу и почвам да тека  Cry Явно без подплънки ще е трудно. Ако средно цедя по 100 мл. от всяка гърда, за да я изпразня съвсем, колко трябва да се огранича, за да намаля лактацията? Старая се да сведа до 140 от двете (понеже сега малко мъча детето с шише, искам да позаздравеят зърната, та тези 140 мл. включват и това, което той изяжда). Опитах се да цедя само толкова, колкото той яде на хранене, но се препълвам много бързо. Не ми харесва при всяко навеждане да тека, ужасно е Sad
Аз понаписах преди да съм стигнала до тоя пост  Rolling Eyes Значи намаляваш до колкото можеш да търпиш. Сама регулираш според усещането си. Само следваш правилото, че пълните гърди произвеждат по-малко от празните и се стремиш след задоволяване нуждите на бебето, да остават гърдите пълни колкото време можеш, а като не можеш, облекчаваш с цедене.

Спонтанния теч е неприятен, но си има и хубава страна. Жените с тази екстра по-рядко страдат от запушвания и възпаления на гърдите  Sunglasses

Докато мислиш да храниш с изцедена кърма, може да я предлагаш и по алтернативен на шишето начин, за да не се подлага на риск кърменето занапред - система за хранене с пръст, чашка, спринцовка. Ако все пак предпочиташ шише, ето статия в която има идеи как точно да се случи с по-малък риск от отказ от гърда: http://lalechebg.com/2011/02/bottle-feed/

fly2, как да смогвам - на спокойствие нощем  Simple Smile Без друго не мога да спя от очакване, за първи път се доближавам толкова близо до термин. Имам такова нетърпение, каквото и за първо дете.
На теб и всички останали, четем ви  Heart Eyes и много благодарим за милите думи! За нас е истинска награда да знаем, че сме били полезни  Hug

Последна редакция: ср, 10 юли 2013, 01:57 от skrech

# 127
Има ли още някой на линия?

Все пак отидохме до Майчин дом, за да проверят дали това са води или не. И те не бяха сигурни,щото по превръзката имаше съвсем малко течност.После един лекар ме прегледа като си бръкна ръката вътре (пу, как ме заболя!) и уж тестваха нещо, ама пак нищо... 1 см разкритие

Дадоха ми да си сложа лигнин и на сунтринта да отида пак, можело да ме приемат за престой...
Въпроса е, че като се прибрахме вкъщи, отидох до тоалетната и по лигнина имаше кръв.
Каква е тази кръв? Тапа ли е, да не би той да ми е разкъсал нещо? Притеснявам се, макар и да звучи всичко много глупаво.

Някой ако знае нещо, да сподели!   smile3518

# 128
  • София
 Jingle_Gill, нормално е след вагинален преглед да кървиш леко, както ида те боли. Това вече го споделиха доста препатили. Друг е въпроса, че на мен не ми се вижда нормално да има изобщо такъв преглед при липса на данни за неотложна нужда от него. Водите могат да ги проверят с нещо-си-там, което се оцветява, ако това е амниотичната течност. И ако водите намаляват, това се вижда с обикновен ехограф. Моя лекар редовно ми казваше какво е нивото (  на река Дунав в милиметри  Laughing )

# 129
 Terp, Go-bory , всички обебили се мами през 8.7 и 9.7 честити  рожби - здрави, усмихнати и умни деца
  bouquet  Hug
Ние се учим да сучем от гърда и благодаря за отговорите на дамите от ЛЛЛ. Hug

Джингъл , ако кръвта е мъничко не се притеснявай, но като отидеш сутринта попитай в МД.

Скрит текст:
моля за съвет как да се справя с проблема ми :  ходенето по голяма нужда,

# 130
  • София

ВЪПРОС КЪМ ЛЛЛ-Махнахме шишето и се кърмим на поискване от вчера.Не знам стига ли му,не стига ли му,защото има моменти в които заспива дълбоко на гърда и няма шанс да го събудя.Като се събуди сам пак го слагам и общо взето загубихме всякакъв ред в кърменето,но се кърмим от гърда де.Слагам силиконовите протектори,в тази връзка,има ли по-големи като диаметър от стандартните на Авент?Биха ми били от полза,дано имате такава информация?Опитвам да цедя,но след сукане гърдата ми омеква като тесто и не изкарвам нищо.Явно е изял всичко  newsm78 или се заблуждавам?Засега давам само едната гърда на хранене,това грешно ли е или да предлагам и двете?Продължавам с лактогонния чай,водата,а от днес и овесени ядки ям.Компреси от вчера не съм правила,защото гърдата омеква след хранене и не виждам нужда.
Продължение на въпроса: Гърдите ми са много меки,чак взех да се притеснявам.Слагам го да суче при първи признаци на глад,което си е доста често.Има ли проблем?

Надявам се нямаш против, че поемам щафетата от Айдин  Simple Smile

Силиконовите протектори имат различни размери и форми, както и дебелина на силикона. В магазините би трябвало да имат информация по въпроса с размера на твоите и има ли по-големи от тях.

Докато се установи, че бебето се храни добре и млякото му е напълно достатъчно, би било добре да предлагаш и втората гърда за всеки случай. Възможно е бебето да заспи бързо след като намалее силната струя мляко, но ако му се предложи още една порция леснодостъпно мляко, би продължило да суче. За това може да пробваш да държиш на първата гърда докато суче и докато има надежда да го поддържаш будно с масажи, навлажняване на лицето или като го разсъблечеш, както и с компресия на гърдата (дали успя до сега да я пробваш и ако да, намираш ли да има ефект? ) Като видиш, че почивката отива към дрямка, сменяш гърдите(ако си изпуснала момента и е заспало бебенцето, можеш да го разсъблечеш или да смениш памперса, за да се разсъни.

Ако бебето суче начесто, е нормално гърдите да са постоянно меки. Това е целта - то със сучене да ги поддържа постоянно празни, за да произведат те повече мляко. Щом млякото се консумира веднага, значи е нужно. Ако се задържа в гърдата, това е сигнал, че н е нужно и гърдата забавя производството си.
 Когато се премине от някакъв горе-долу установен режим към по-често кърмене, усещането е съвсем нормално да е точно такова -сякаш няма нищо вътре. Но щом засуче, подава сигнал и в този момент за секунди се произвежда млякото.

Дали му е достатъчно това мляко, можеш да проследиш по памперсите(да има добре напишкани поне 5-6 памперса, а поне 3 от тях да са и наакани с кашесто ако. Урината да е бистра, почти безцветна, без неприятна миризма. Урината е показател само ако бебето е на кърма, без други течности); по поведението на бебето (спокойно е след хранене, Но и се събужда редовно, а не прави големи паузи в сън); то е добре хидратирано (важи само ако бебето е само на кърма. Добре хидратирано, значи лигавиците в очите и устата са влажни, кожата е с добър тургур, като се щипне някъде на меко, тя веднага се опъва, не остава прищипана. При дехидратация често има тъмни кръгове под очите); както и наддаването на килограми и сантиметри, което проследявате с педиатъра на детето при рутинните консултации.
 Ако има показател, който те притеснява, пиши.

Понеже използваш силиконови зърна, би било добре да продължаваш с опитите да цедиш, защото стимулите, които гърдата получава през силиконовия накрайник са затъпени и е възможно това да попречи на поддържането на млякото в количествата нужни за бебето. Ако не излиза нищо, можеш да пробваш с цедене "на празен ход", като го правиш на почивки - няколко минути цедене, минута почивка, пак цедене, пак почивка.

Когато се използва силиконово зърно, засукването отново трябва да бъде такова, каквото и без него - Бебето да засуква дълбоко, като обхваща и част от ареолата (и периферията на протектора, а не само накрайника отпред), да е с извити устнички навън, да не се губи вакуум при сучене, да не се чуват цъкащи и цвъркащи звуци. За целта от помощ са плътна прегръдка, повдигане на бебето на височината на гърдите с възглавница, ако има нужда, подаване зърното към нослето и изчакване да отвори широко ута, преди да го закачиш на гърдата. Главата НЕ се бута към гърдата, а плщите. Така главата остава леко назад, а бебето подхожда към гърдата с брадичката напред (вместо с носа, ако му се бутне главата към гърдата, което не бива да се случва)

Ако имаш желание да се научите с бебето да се справяте и без протектори, може да са ти полезни същите идеи за поставяне бебето на гърда, като със свободната си ръка притискаш гърдата така, че да образува сандвич по дължината на устата на бебето. За да засуче по-лесно. Прихващаш на 2-3 см. зад зърното с палец от едната страна, а показалец и среден от другата, издърпваш леко назад, за да се опъне кожата на ареолата и зърното, и притискаш между пръстите си, за да се получи "сандвича". Също непосредствено преди засукването можеш да пробваш да оформиш зърно с няколко засмуквания на помпата или като прихванеш с пръсти точно зад зърното и леко завъртиш. Удобни пози в такива случаи са кръстосаната люлка и футболна топка, защото имаш по-голям контрол над стойката на бебето и имаш свободна ръка, с която да придържаш гърдата. Втората и третата снимка от тези: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=106752.0/ 

# 131
  • София
Ето ме и мен с диничката  Whistling
Различното днес е, че тя ме приспа  ooooh! и досега къртихме. Хубаво е, ма**а му!  Mr. Green

wwwaz, кажи малко повечко, учудих се...
Скрит текст:
Вие не сте ли още в болница? Или са ви изписали? Май не пускат никого, докато не свърши голямата работа  newsm78  Ако сте още в болница, непременно сподели с персонала за проблема. Иначе, нормално е да свършиш работата веднъж след раждане, в рамките на 2-3 дни, а после пак да "запецнеш" за 2-3 дни...
Какъв е точно проблемът ти - иска ти се, но не можеш ли? Или ужасно боли при опити и те е страх да напъваш?

Първо, създай си за близките седмици специален режим на хранене:
 - мазничко (манджички, които да са приготвени с една-две идеи повече мазнина)
 - повече разхлабващи плодове
 - мюсли и "активизиращи" бобови - царевица, грах
 - избягвай стягащите храни
 - поемай много течности, но не и сокове с консерванти (тези от кутия), най-добре да са домашни компоти, вода, фрешове предимно от зеленчуци

Като диуретик може да използваш:
 - сладко от рози
 - сушени черни сливи
 - рициново масло
 - или някакво хапченце

Портокалке, кажи как сте?  Hug Гледам те все отгоре и се надявам да пишеш, а ти...  Confused

Ники, абе ти какви ги вършиш? Отново те бях нарочила за раждаща (затова и изчезнала), пък ето те на - не се хвалиш нещо... Преносваш ли? Нали имаше едни симптоми? Как е сега? Вече 6 дни си след термин  Thinking Не искат ли да те приемат до края на седмицата хамериканците?

# 132
Честито на Го_бори! Честито на Терп! Адриан е страхотен избор, ние го обмисляхме за момче, макар че накрая се спряхме на друго, но беше силен претендент!  Simple Smile

Последна редакция: ср, 10 юли 2013, 11:33 от pina

# 133
  • В сърцето на един мъж и половина, и една госпожица
Добро утро  Hug

Вестителска новина:
На 07.07 в 9:40ч. на бял свят се е появил малкия Стелиян на мама Пеперудка! Човечето тежи 3560гр. и е високо 51см., секцио. Честито на мама и тати! Да ви е жив и здрав, и да не спира да ви радва   bouquet

Терп, честита рожба! Да расте здраво и силно дете  Hug

# 134
Честит Стелиян на Пеперудка!

Общи условия

Активация на акаунт