(Био)зеленчукова градина - тема 23

• 69 004
  • 726
  •   1
Отговори
# 150
Гали, Албицията не е ли едно много красиво дърво?

Амика, благодаря! Бих пробвала с жълтите - красиво е да ти е шарена салатката, а ако е и вкусна... Simple Smile

Как така от пица? От печена вече пица?!  newsm78

# 151

Между другото, от това розовоцъфтящото цвете имам много семена от миналата година, от тая ще са още повече, ако някой го харесва и иска, бързо расте, прави хубава сянка, мирише много хубаво, като цъфне, казва се албиция.

Тъкмо влизам да видя какво от какво цвете имаш семена, пък то било дърво   Joy тъкмо се наточих за цвете, че тепърва изграждам градина.
Да, мирише много хубаво, но е за някой с голям двор, защото расте бързо и си става мощно дърво.

# 152
Ето и от мен отчет Laughing

Първите черита:
https://lh5.googleusercontent.com/-91TvE3ACbIk/UepdWhn0IgI/AAAAA … 0-no/IMG_3708.JPG

Ударените от града домати се съвзеха и имат дори завръз:
https://lh3.googleusercontent.com/-a-fRQ0gyxmI/UepdLgVoN9I/AAAAA … 0-no/IMG_3702.JPG

Гроздето изглежда добре:
https://lh5.googleusercontent.com/-MOp3zVmjM6w/UeqB0Z7r9aI/AAAAA … 0-no/IMG_3710.JPG

Люти чушлета на балкона:
https://lh6.googleusercontent.com/-2BB97V9WhMU/Uepc9HjRTLI/AAAAA … 0-no/IMG_3696.JPG

Земна ябълка( никакви грижи освен насаждане по нея):
https://lh4.googleusercontent.com/-83masSZRR3g/UepdWATXPBI/AAAAA … 0-no/IMG_3707.JPG

Много тиквички се народиха:
https://lh6.googleusercontent.com/--2hcyUWd6Dw/UepdPPtrm2I/AAAAA … 0-no/IMG_3704.JPG

Ето и една рецепта, която се оказа добра, главно в такъв вид ги консумираме:

http://www.supichka.com/2011/06/blog-post_15.html

# 153
  • Пазете Гор
Годината се очертава изключително плодородна. При мене е рекордна откъм тиквички и зелен фасул, корнишони и домати.

По-напред някой се оплака (мисля , че Тарталета) от спрелите да плододават тиквички. периодът на плододаване е сортова особеност, но всички тиквови имат момент, в които плододаването рязко намалява. В такива случаи донякъде помага прословутото "плашене на тиквите". Налагане с тояга, иначе казано. Методът, макар  и да изглежда взет назаем от Съветската армия, и стига да не се прилага твърде буквално, променя осветяването на гнездата и стимулира извеждането на нови женски цветове. Помага също и грижливият преглед на насажденията, с цел да се отстрани евентуално оформила се "бухалка", едра зрееща тиквичка. Останала на корена, тя иззема повечето жизнена сила на растението, и ако не се стремим да си произвеждаме и семе, е добре да отстраняваме такива "нарушители".

В много райони на страната се практикува повторен посев на тиквички още в началото на юли. Това е интензивен подход, с добри резултати при малки площи и ящни семейства. Да не кажа голяма дума, ама моето най-дребно изяжда по три пържени тиквички на веднъж, хем аз ги бера съвсем не млади.

Имах удоволствието да се запозная с mama_gali, с изключителни милото й семейство и да видя отличната й градина. Мисълта ми е, че чудесната ни тема има потенциал да създава контакти, приятелства, да ни свързва в общност със споделени ценности. Това е много хубаво и стойностно.
Държа да отбележа, че темата има рядко дружелюбен тон, отворена е към новите членове, съдържа информация, полезна е и забавна, има в състава си много интересни хора, третира проблеми със световна значимост. Това я прави явление в виртуалния свят. Заслуга за това имат абсолютно всички, писали, показали или попитали нещо. Имам силното желание да продължим в този дух. Вдъхновяващо е.

# 154
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
след Куркума мога да кажа само: Дай Боже. Hug

върнахме се след странстване и днес тръпна какво ще заваря на дворчето  Blush трева със сигурност, а друго дали ще има   Crazy

# 155
Даа, дърво, дърво  Joy моя грешка в писането, имаше го на една от снимките с гроздето, та се сетих и за него.
Това за плашенето на тиквичките без да искам съм го уцелила, аз ги постригах с градинската ножица, че ми пречеха много тия огромни листа. Ще си знам, че това е начина.
Снощи си открих двата стръка чери доматки, точно след като бяхте писали и се сетих, че и аз имам  Embarassed останали без колове, нито са поливани, нито някаква грижа са видели, забравени съвсем, пълзят по земята и са се убили да раждат  Joy

# 156
Здравейте!
Много се радвам на градините ви!
Аз влизам в темичката само да се оплача. За жалост няма какво хубаво да споделя. Бобът ми изсъхнал половината, барабар със шушулките. Няколко корени краставици и те поизсъхнали. Други два,три са с келпнали листа(болест предполагам, по-нагоре в темата беше писано за това). Тиквичките ми са с брашнеста мана. Откъснах уж болните листа. Следващата седмица ще ги пръскам с нещо. Предполагам с разтвора на amika. А и преди две седмици може би засях още краставици, но нищо не е поникнало още. От жегата ли, от липса на поливане ли? Разочарована съм. Само да спомена,че ходя на градината само през уикенда и то само за половин ден. Тогава само ми е поливането. Нооо разочарована съм и поотчаяна, но не съм се отказала. Като захладнее мятам грах и зелен боб.  Аз ако се пречувах толкова лесно!:-)

# 157
Здравейте, има ли някой отглеждащ различни плодове и зеленчуци , който да живее в Бургас и околността и да мога да купувам от него за детето си?

# 158
  • Сливен
И аз влизам да се оплача. Пипера нещо е болен. Носихме листа и растение на агроном преди около 3 седмици, каза че нищо му няма ама да пръскаме с децис, листна тор и още нещо беше уж профилактично. Еми сега след тези 3 седмици из редовете има по 5-6 растения които са увяхнали изцяло, зелени са но все едно не им достига вода. Като не специалист, но от прочетеното смятам че е или вертицилийно увяхване или бактериално, а доколкото знам спасение няма от тях. Чушките на пипера иначе са хубави големи по останалите растения.
Имам доста чери доматчета, големи колкото 20 стотинки Joy - съвет какво да ги правя. Детето яде но несмогва hahaha
Тези кръглите тиквички които показвах не са много рентабилни. Издадоха се, вече не правят цвят, но виж изобилната и рембранда се скъсват, ама вече ни омръзнаха. Зеления боб първа реколта е обран и консервиран. Сега насяхме втора - Венецианско чудо, преди 2 седмици и за сега се развива добре. Поръчала съм да го дъждуват Blush. Посях и 25 семки Тести грийн отново за късна реколта преди седмица и вече са с по две листчета. Корнишоните сега почнаха да дават и те - 15 коренчета са. Целината е страхотна, смятам че на есен ще се чудя какво да я правя толкова много. Почнахме да вадим картофите, добра реколта и от тях има.
А доматите - ох доматите. Пуста лакомия да сея над 160 корена домати и баща ми и той ся още толкова, и сега се чудим какво да ги правим. Вече консервите са направени, доматеното пюре за лютеницата също е готово и продължават да дават. Много съм доволна от семената на Сортови семена - особено от гигантските им. Тъй като взех Гигант, Супер Гигант, Розов Гигант и Романеско и сега незнам кой от всичките или и всичките дават такива гооолеми домати, почти всички са розова ципа и много много сладки.
Много се радвам като видя че и Куркума хвърля по едно око на темата. Нещо преди се бе отказал, и ми бе едно такова чоглаво. Като чета негов пост и ми едно такова лежерно и приятно на душана, нахъсвам се още повече за земеделстване  bouquet Много полезни съвети намирам тук при всички вас.

# 159
Алана, изсуши си чери за зимата.Разцепваш го на две и нанизваш или наредено на сянка.
Много бързо изсъхва и става превъзходна добавка за манджите на зима.

# 160
  • на пъпа на Златията
Ммм даа,
Тия черите, пишеше че развиват някаква болест ли , вирус ли  ако не са изсушили както трябва.
Открили го немците  ,идвало от ингилизите  ама там много влага, едва ли ги сушат на слънце.
Аз правя ромата кисел, ама не зная за черитата дали ще станат.
Наливам вода сол, и много вишневи клонки и вода. Естествена ферментация . Опитайте като ги имате.
Като ги ядете обаче трябва да плюете обелките. Може да ги пресечете с аспирин , като станат готови по ваш вкус, че стават много кисели .
Алана виж най напред какво е / Изскуби един стрък , виж му корените . Полей с бордолезов разтвор тия стръкове, па и другите ,   за вируси , бактерии, , с тютюнева настойка , ако има гадинки които да ядат корените.  

# 161
и да не са много сухи пак става  Peace
аз ги суша колкото-толкова,после ги тъпча в буркан-един -два пръста дебело черита,нарязан чесън,риган,чубрица,пак черита,...накрая заливам със зехтин и издържат ,дори в тукашния средиземноморски климат ,по две години и отгоре  Grinning

# 162
Я да питам тука вещите в занаята, възможно ли е чушките да излязат криви поради недостиг/предозиране с нещо?  Thinking  Миналата година отбирах семе от прекрасни прави чушки, а сега дори и да са прави, то изглеждат някакви на вълни и дупки...  Аз нали ги наблъсках с дървесна пепел на купчинки малко след разсаждането и тук от съседските дворове се обаждаха, че съм ги съсипала, та сега това ми сочат като причина...  Rolling Eyes   Възможно ли е?  newsm78

# 163
  • на пъпа на Златията
Ммм даа,
Стелт ,
Още някой показа тук криви чушки и се жалваше. Дай повече инфо, с какво си пръскала , с какво торила ? Дай снимка?
Я да поразсъждаваме малко.
Казваш вместо прави "къдрави" като селския ли? Сравнително по-тънкокори ли са?
1 -ва причина - опрашили са се с "селските" - те са така къдрави. -Следващата година, различните сортове, сади  поне в различни вади.
2-ра причина - нередовно поливане - вали не вали поливам на 1 седмица. При жега намалям с някой ден.Ама те не стават къдрави , гладки са и  се прегъват.
3-та причина торенето - във всяка фаза каквото  искат.Като започнат да плодоотдават не им се полага азотен тор.
Тези които ми се мярнаха и някой беше показал  ми се стори че са криви от нередовно поливане и не само.
Сега не ми идва на ум , какво би могло да бъде. Ще се сетя.  

# 164
  • Mediterraneo
Аз показах криви чушки. Само за поливането знам със сигурност, че се поливат много редовно. Не знам с какво и кога са торени, но причината поливане я махам.

Общи условия

Активация на акаунт