(Био)зеленчукова градина - тема 23

• 69 039
  • 726
  •   1
Отговори
# 225
Скарлет, пиши на Куркума едно ЛС, аз съм много доволна, ако знаехме, щеше като идва насам, да донесе и на двете.

# 226
Такааа...
Слушам разсъжденията ви и веднага като човека от другата страна мога да изложа доводи:
-цената-няма как да е евтино био или еко произведената продукция и който иска да храни себе си и децата си с такава или трябва сам да влезе в градината или трябва да е готов да плати повече.Мотивирам се-още решавайки да отгреждам чиста продукция аз съм на ясно,че рискувам да я загубя напълно в най-лошия случай или да имам в пъти по-малък добив от единица площ в най-добрия.И преди съм давала примера с мекото и вкусно и втасващо в качето българско зеле Кьосе-при 4000 растения в декар и средно тегло на зелката  1.5-2 килограма при липса на болести и вредители и добра година ще изкарам в най- най- добрия случай 8 тона от един декар.Сложете това от едната страна на кантара и другия,конвенционален производител,който в същия този декар ще посее 4000 корена холандски хибрид,който ще му направи зелки по 2.5-3 килограма едната,допълнително надути с изкуствени торове-той ще изкара 12 тона...Къде ми е рентабилността на производството,ако цената на зелето е една и съща.И за чий.....се гърбя под слънцето....Алтруизма е хубаво нещо,но той няма да плати сметките ни, нито семестрите на децата ми,нали?
Другото-преди дни имах поръчка за зелен боб-ами обадиха ми се тъкмо когато бяхме разнесли набраното по клиенти и поискаха-"20 килограма за утре!"Отговорихме,че трябва да минат поне 3 дни до следващата беритба....Или искам да кажа,че е трудно малкия производител да съобрази зреенето и беритбите с настроението или възможностите за консервиране на конкретния клиент...
Или това,че като влезем да берем боб,не мога да притичвам и за домати,и за връзка магданоз щото някой звъни по телефона,че точно сега и веднага му трябва тази връзка...
Всъщност замисляли ли сте се колко работа има по брането,почистванито връзването и сушенето на подправките?
Само ще спомена,че миналата седмица мъжа ми е рязал и пренасял до ремаркето 4 часа чубрица в новата градина,която след обяда с дъщеря ми час и половина връзвахме,михме и качихме на сянка  #Crazy
Та помислете и в тази посока  Heart Eyes
И да споделя -днес ходихме за пръв път след много години да продаваме на пазар- десетината семейства,които снабдяваме със зарзават вече не могат да поемат количествата.
Вчера по обед ме изправиха на нокти,защото се оказа,че няма свободни места на пазара -всички се плащат целогодишно от прекупвачи  #Cussing outВ късния следобед си "поревах" над десетината килограма къпини приготвени в специални панерчета за пазар и казах на фамилията"Майната му,отказвам се!".А след обяда,без да знам се е завъртяла странна машина-стар наш клиент още от времето на ягодите сега с положение в общинската администрация случайно разбрал за проблема ни от трети човек.Не знам на колко човека се е обадил и какво са правили,но снощи ми  звъннаха  в седем вечерта,че ще бъдем настанени на пазара. Shocked задължително!Ставали чудеса,значи  Laughing
Хукнахме да берем чушки и да връзваме магданоз...
А отзарана ни посрещнаха инкасаторките и казаха,че ще имаме място всеки петък когато решим  Shocked
Но това не е толкова важно...
Докато си редих чушката бях силно притеснена от огромните такива по целия пазар-моите ми се видяха ню-ню... и май бях готова да събера сергията.Благодарна съм на мъжа ми,че в моменти,в които губя вечния си оптимизъм,ме дръпва за косата и ме вади от блатото!
Та подредихме се в 7 и половина,а в десет бяхме разпродали почти на опашка всичко донесено-до последната чушка,до последната къпина и магданоз.
И какво се оказа-клиентите са променили мисленето си-не налитат както преди години на"тлъстия"промишлен зарзават,а търсят селския.И успяват да го видят и намерят...
А през сергия от нас, тези с едрите чушки се оплакаха,че не са продали и кило...
А на мен ми взеха телефона за заявки за зарзават за консервиране...
И надвечер се обади,човек купил си днес къпини,издирил ни координатите и заявява всичко,което откъснем отсега нататък,по което и време да му го доставим  Shocked
Няма как да ви опиша какво чувствам след днешния пазар-просто съм убедена,че пътя може да е труден,но е верен...
И когато се промени мисленето на повече хора нещата тръгват в друга посока...

# 227
  • София
vili__66,  Hugbouquet

# 228
Вили, просълзи ме ! Мноооого много се радвам и стискам палци на 4 от петте си крайника  Wink да вървите напред и с големи крачки ... винаги в такива трудни моменти поне при мен се появява някой , който дори не познавам да подаде ръка. Има и последни мохикани в администрациите, които са запазили и знаят какво е сърцето, добротата Simple Smile

Амика, прочетох и много се радвам , че си го запазила босилека - аз много си го харесвам Simple Smile и сега имам няколко стръка - опосквам ги до шумка за песто (подобие на песто) и мажем на филийки
Много ми е приятно като прочета колко мнооого нови лица има тук и въобще около мен, които не са забравили истинсият вкус на детството и досега до земята - природата  Hug
И тук след дълго мислене и неколкократно триене малко да се  похваля и оплача, да споделя малко мисли :
Скрит текст:
Живея в къща в един малък град ( който добрите управници докараха до това да е със бройка "граждани"  като за село) Simple Smile Близо е до реката, а до нея стърчи един висок грозен панелен блок (с типичните около него незаконни гаражи) ... отвъд, т.е. в речното корито част от тези хора са си направили градинки, напоследък реката им ги отмива с тези дъждове, но като мравчици поправят стореното. Мънички са градинките, колкото техните жилища стая или две (15-30м2). Всичко си имат и расте като лудо. Сеят си всичко - домати краставички, ягодки , някой си  слагат пиперите по метода на Куркума - в тенекии , понеже им е по-стръмно скатно мястото.
Вчера се запознах с един от тези хора ... беше си набрал краставички -корнишонки около кило от там - и нали е река - метнал въдичка на рибките докато полива - предложи ми и част от корнишонките и 2 рибета (малко по- големи от цаца) дето беше хванал (Внучето му дошло за лятото и се сприятелиха с моето човече цял ден неразделни са били в играта до мрак) Wink Мило ми стана  и едно такова хубаво и сега си се усмихвам  Blush
Да се похваля и с моята градинка краставички имаме, доматите са ни малко  .... как да кажа - зелени още; иначе са над 2м. ,и Рилата, и Насладата висят , черитата (много съм сложила за дечко - престарала съм се -не ми се караха много) и късният зимен домат също, но са зелении Simple Smile Само Лабрадорът пуска по някое доматче (нисък безколов ранозреещ), но и аз  се принадих - тормозя Ани. 
Отгледахме си зелен боб (лани нещо не стана) - послушах ви и си сях старозагорски чер - ама не беше чист има из него ликави някакви единички стръкове - ще ги ядем тях за зрял ( на всичкото отгоре и вируси има), но пък рожба има и доволно брахме вече пожече от 2 кофи  Mr. Green. На Баба Боба на вейки (едни шарени бобчета) и леля ми даде шепичка бели бобчета от един дето й го дала една жена - казала й , че бил мноооого вкусен и за зелено (жълти шушулки), и за зрял бил много хубав . Верно си е казала жената - виси от шушулки (ама тези първите (абе всичките от кръста ми надолу не давах да се берат) да има за семе!!!) и едни жъъълтички бях писала като злато, но е по- скоро като слънчеви лъчи  Crazy Много е вкусен!!!
Лукът ни не го бива - втора година не става - на това място явно лукът не е добре, иначе картофът бива Simple Smile За сефте си произведохме сминдух и от него мога да заделя малко - ако някой иска (за ядене, не за семе).
 Нивичката дето е бобът лукът и картофът е наследствена - там и татко и леля са пораснали с децата на съседите по място (много странно е разделена) ... тези деца не са стъпвали на нивата откакто аз се помня, имахме желание преди 2 години да им изкупим дела ,но ... нямало да го дават- бащиния било. ! Техният дял е в едни сенки и е много малка част цялата във Бъзак.  Решили хората, тази година обаче, да си вадят документи и да го продават .... цялото - оказа се , че през последните години, по скица им се води цялото на тях  Shocked Crazy Някакви  шашми са приложили, когато са правили кадастъра ... нямаше да ми е толкова криво, ако го искаха да го работят, но бащината земя, на татковите дядовци искат да заграбят, за да я продадат. Лесно мисля ще се докаже , но по съдебен път  ooooh! Mr. Green и все пак това са хората, с които татко е играл като малък - те са кърмени от баба ми (майка им не е имала кърма за първото), татко му спасява живота, когато се дави в реката,  а и после хляба в ръцете му дава - учи го да прави грънци ... имахме се, добри хора, въобще много е странна ситуацията. Сега комшии казват , че обикаляли и се кефели как са заграбили цялата нива (тя е в селото между къщи) и ще вземат пари от нея! Защо хората толкова много се озлобиха ?!

Последна редакция: сб, 27 юли 2013, 01:46 от Тedy

# 229
Ох,и аз като Теди  пиша-трия.Кахърна съм с положението у нас.Яд ме е,че тази плодородна България дава почвата си на плевели и с всяко правителство така отгоре,отгоре тесаме,тесаме и вместо да ги изчистим дълбоко до корен ги размножаваме.
Едно село без свестен Кмет,Пъдар и Поп за никъде не е.
Ама селото да ги избере,слуша и уважава.От Андрешковото да се отърсиме.Един приятел вика,че на българина му трябва служба,не ще работа... Wink
В Нортуестърн Университет(един от най-големите и престижни  учебнии заведения в Средния запад на САЩ) даже клас по Балканска психология,история и манталилтет са направили.Не се шегувам,опитват се да ни разберат на научна основа.Феномен сме.На живо го  наблюдавам и през океана.И хич не се гордея.Ама хич! Rolling Eyes
...Та за краставиците да питам. Laughing
Погледнете,моля.
http://prikachi.com/images.php?images/698/6378698H.jpg
Не са се задънили откъм върха на врежовете-на всяко растително възелче имам по няколко цвята.А трябваше да е листенце,цвят и мустаче.Да-ама не!Ошмулила съм листата,обаче трябваше може би да прищипя излишните цветоноси?
По-назад за домати говорите.Отново поставям линк към статията на професор Георгиев.
http://e-vestnik.bg/4451
Доматът е сочен плод и да не позволяваме да ни набиват в главите,че бил зеленчук,твърд.
Нали,Вили? Hug
Чета ви,радвам ви се,показвайте... Hug Hug

Последна редакция: сб, 27 юли 2013, 15:28 от Веселчето

# 230
  • Пазете Гор
Дядо и баба и после баща ми залагаха много на "страничните" стоки в градината и търговията          - джоджен, магданоз, луковици, сушени билки, чубрица, карамфили, кръмно цвекло. Всъщност те са "допълващи, ама работата си е много. Ще разкажа за приготвянето на магданоз за пазар, като се спра на действията прибиране, транспорт, съхранение, продажба:

Според сезона магданозът се купува с различно темпо. Добре е градинарят да има добра представа колко магданоз му е нужен. Лехата е засята плътно. Още по роса полетия снощи магданоз се "окосява" ниско с широк нож (да речем от около 3 кв.м) и се привързва в пет-шест "първични"  връзки, които се прибират веднага на хладно и сянка, прави, в плитки тави с малко вода. След пладне, когато не се работи в градината, или привечер, връзките се развръзват и магданоза се почиства от петносани, изсъхнали стръкчета, от бурени и клечки. Оформят се връзките за продажба, които след връзване (трябва да е хем стегнато, щото клиентите обичат компактни връзки, хем да не е много, защото се впива и някои стръкчета заввехват, а клиентите не искат и това. сега има ластичета). Та връзките се подрязват равно отдолу и се подреждат прави в щайга опакована с полиетилен и с влажен картон вътре. Всеки ден.

Когато се подреждат на сергията се засенчват и пръсват с метличка  с вода. Заповядайте, мераклии.  Wink
В зависимост от сезона и грижите от три квадрата излизат до 40-50 връзки магданоз, ама може и доста по-малко.

Убеждавам се по трудния начин, че на морковите не им е толкова важно нито семето, нито торенето, нито даже поливането, ами най-вече прореждането.

# 231
Вили, много се радвам за вас!
По-напред ме бяхте питали дали съм влюбена, хах, засега само в живота и България Simple Smile). Разнасям аз кофи с домати и тиквички в една огромна раница на гърба и все ще се намери някой, който да каже, че ще е късметлия, тоя дето ме вземе Simple Smile).
Аз се повъртях малко из къщата, чистих, подреждах, отвсякъде тече, пада мазилката, ама докато пооправя вътре, то градината станала непроходима. Взех си доста поуки за догодина, най-вече за това как да си разположа растенията, та да поливам по-лесно. Дини и пъпеши тази година нямам - толкоз насях, само две келяви поникнаха. Пиперът ще е късен, ама дано да е преди да си замина за Шотландия. Вече имам две големи тикви, та така - една година има едно, на следващата друго. За първи път от три години царевицата успя да стане по-голяма от мен, другата седмица може би ще откъсна и първия мамул. Реколтата сега е преобладаващо домати - ама и те горките изпопадаха по земята, нямам хубави високи колове. Краставиците са болни, ама колкото за таратор всеки ден има. Те и доматите ги хвана нещо, ама нямам време и свободна мисъл да се чудя какво е, та да бъркам после разни илачи. Във всеки случай гладна не съм останала, така че съм благодарна. Раздавам и по малко на приятели, та има си достатъчно.
http://i212.photobucket.com/albums/cc93/_avocet/gradina%202013/IMG_0447.jpg
http://i212.photobucket.com/albums/cc93/_avocet/gradina%202013/IMG_0177.jpg
http://i212.photobucket.com/albums/cc93/_avocet/gradina%202013/IMG_0134.jpg
http://i212.photobucket.com/albums/cc93/_avocet/gradina%202013/IMG_0029.jpg
http://i212.photobucket.com/albums/cc93/_avocet/gradina%202013/IMG_0594.jpg
И малко по-различна реколта, ама тук заслуга имам само за брането Simple Smile).
http://i212.photobucket.com/albums/cc93/_avocet/gradina%202013/IMG_0586.jpg
http://i212.photobucket.com/albums/cc93/_avocet/gradina%202013/IMG_0589.jpg

# 232
Вили много се радвам за теб Hug Точно това си говорехме днес ,че зеленчукопроизводителя трябва да е ценен.

Куркума и аз това констатирах за морковите ,че където съм проредила както трябва са много хубави.Аз посях 5 пакетчета от любителските ,но съм много доволна от реколтата.Само дето трябваше да сея късни ,но нищо другата година ще зная.Сега се чудя къде да ги съхранявам.

Имам нощенка по доматите,навън няма много поражения,но от оранжерията днес хвърлих на кокошките 29домата Sad За съжаление май нищо био няма за това чудо.Миналата година имах нощенка и не пръсках с нищо ,имаше поражения,но и за ядене имаше достатъчно.Дай боже и тази година да устискаме поне за вън.А късните в оранжерията ще пръскам Embarassed

Последна редакция: нд, 28 юли 2013, 07:59 от skela

# 233
Какво значи да се проредят морковите? Сега късно ли е да се сеят?

# 234
⅞ ...and Happily Ever After  след като излезнат морковите/ обикновенно излизат много на гъсто/ги прореждаш,разреждаш,отскубваш някои от тях така че да има повече растояние между морковите.Като са проредени има възможност да станат големи,но и на много растояние един от друг не трабва да са.Моите от които съм доволна бях ги проредила на един пръст,но аз сега се уча така ,че имай го впредвид.
На втория ти въпрос и аз искам да знам отговора Simple Smile сега ще поровя в нета да видя какво пише за късните моркови,от кога до кога.

# 235
  • Пазете Гор
Моркови е категорично късно да се засяват. Сега може да се посее ряпа (от семе, ама и разсад може), и с много уговорки и съмнения - броколи от разсад. Е, най-големите жеги е добре да се избегнат.

Сега може да се засяват семена за есенни марули, балучки за есенен зелен лук, спанак за есента.

Ей, най-накрая запяха щурците ми! Голямо туткане и гласене му удариха тая година, га че ли са репетирали да ми изсвирят "Пръстена на Нибелунга". Поне.

# 236
В Нортуестърн Университет(един от най-големите и престижни  учебнии заведения в Средния запад на САЩ) даже клас по Балканска психология,история и манталилтет са направили.Не се шегувам,опитват се да ни разберат на научна основа.Феномен сме.На живо го  наблюдавам и през океана.И хич не се гордея.Ама хич! Rolling Eyes

А как ще го анализираш това?
Тук годишната отпуска е средно 4(четири) дена. Въпреки това много от хората желаят да вземат пари вместо мизерните въпросни 4 дена. Работи се 6 дена в седмицата. До преди 20-тина години не е имало почивен ден. Не са бедни. Даже никак. Освен може би душевно...
Отпуската се взема в рамките на 2 седмици - края на Юли началото на Август. Всички се юрват и става като война навсякъде.
Работи предимно мъжката част от населението както и жените до омъжването си. Те освен работа друго незнаят. Живее се вечер. От работа в близката кръчма. Пие се като за световно. Непознавам местен(и от двата пола), който да не пие. Сериозно! Така разпускат. Преди да дойда тук си мислех, че ние много ядем а руснаците много пият. Чесно казано ние изглеждаме като на диета, а братушките като през сухия режим.
Аз опитах първата година. Е, немога! Няма как да съм на кръчма до 2-3 сутринта и после в 9 да съм на работа. Чувствам се като болен. А те го правят!
Показваха вашият тъмен президент преди време да хвали образователната им система.
Децата тук ги юрват да учат още на 2-3 годинки. Английски и други щуротии. Детските градини са много скъпи. На жените е по-изгодно да си ги гледат у дома. Детски и други помощи няма. Ако забременееш, повечето фирми те гонят и никой не ти пази мястото или някакви ангажименти. Децата са си лично твое решение и проблем. Нито работодатели, нито държава ги интересуват(въпреки, че последните години се правят опити за промяна на законите).
Училището е целодневно. След училище почти всички имат по 2-3 допълнителни занимания - език, наука(смес математика, физика,химия), спорт. Вечер се прибират в 22-23. Сутрин от 8 вечер до 23.
Лятната ваканция е около месец през който отново нещо се учи. Зимната също е месец.
Образованието е платено. От началното нагоре е към 10,000$ на година. Всъщото време качеството е ниско и без допълнителни курсове шанс за университет няма. Това май се прави нарочно, защото извънучилищните школи са голям бизнес. Борбата е да влезеш в добро средно училице, после в елитен университет, а накрая и в голяма компания на голяма заплата.
На първите етажи в нашата сграда има робопарк - изложение на разни роботи. Пред един от шефовете на този парк ме викаше да ходя да разгледам. Безплатно. Аз се шегувах, че всеки ден виждам роботи. Че всъщност истинските роботи са от 3-ят етаж на сградата нагоре...

# 237

Показваха вашият тъмен президент преди време да хвали образователната им система.
Децата тук ги юрват да учат още на 2-3 годинки. Английски и други щуротии. Детските градини са много скъпи. На жените е по-изгодно да си ги гледат у дома. Детски и други помощи няма. Ако забременееш, повечето фирми те гонят и никой не ти пази мястото или някакви ангажименти. Децата са си лично твое решение и проблем. Нито работодатели, нито държава ги интересуват(въпреки, че последните години се правят опити за промяна на законите).
Училището е целодневно. След училище почти всички имат по 2-3 допълнителни занимания
Все едно че си описал какво е тук....

# 238
Според сезона магданозът се купува с различно темпо. Добре е градинарят да има добра представа колко магданоз му е нужен. Лехата е засята плътно. Още по роса полетия снощи магданоз се "окосява" ниско с широк нож (да речем от около 3 кв.м) и се привързва в пет-шест "първични"  връзки, които се прибират веднага на хладно и сянка, прави, в плитки тави с малко вода. След пладне, когато не се работи в градината, или привечер, връзките се развръзват и магданоза се почиства от петносани, изсъхнали стръкчета, от бурени и клечки. Оформят се връзките за продажба, които след връзване (трябва да е хем стегнато, щото клиентите обичат компактни връзки, хем да не е много, защото се впива и някои стръкчета заввехват, а клиентите не искат и това. сега има ластичета).

На всеки 15 дни от същата площ родителите ми изкарваха по над 50 връзки. Не се мокри, слага се в кашон от банани, завива се с найлон и на хладно в мазето. На следващия ден на сергията в съд с вода. Не пръскаш отгоре иначе на следващия ден изхвърляш. Изкарваш по малко....всъщност най- върви магданоз/ подправки по коледа.

# 239

Училището е целодневно. След училище почти всички имат по 2-3 допълнителни занимания
Все едно че си описал какво е тук....

Вашето там е пример за възхищение и подражание на нашето тук.
Не се мисли(че е трудно), просто копи - пейст. "Щом бате прави така, значи трябва да е добро."

Какво правите, когато доматите ви стигнат до върха на коловете? Тази година конструкциите ми са по-ниски в опити да ги направя по-устойчиви на тайфуни. Тиквичките и краставиците ги преметнах отгоре на сезала и растат надолу, но за доматите се чудя.

Последна редакция: пн, 29 юли 2013, 08:23 от manandy

Общи условия

Активация на акаунт