(Био)зеленчукова градина - тема 23

• 69 034
  • 726
  •   1
Отговори
# 210
Доколкото знам в София има няколко такива "ферми", които доставят продукция директно до дома. Кумовете ни например са направили следното, 3-4 човека отглеждат различни неща и си менкат излишъците. Отглеждат и птици, та от там се попълват и нуждуте от месо и яйца.
Това е своебразна форма на кооператив, тук в САЩ има доста такива, където  група фермери се обединяват. Доставката е до дома или определено място, като всяка седмица получаваш една кошница/ кашон със сезонни плодове/ зеленчуци. Цената е фиксирана на кашон/кошница. Има и опция да ходиш до фермата да помагаш или пък да дотираш фермата.
Наблюденията ми за България е че последните години доста хора си смениха начинът на хранене, но това са хора с добри доходи. От години родителите ми се занимават с търговия с плодове и зеленчуци та имам преки наблюдения.

# 211
Някой отглежда ли бамя?
За втора година сея и вече имам съмнения, че привлича миризливки newsm78
По другите растения няма, само по бамята.

При мен бамята е чиста, ядат броколи и ряпа, от вчера и малините са налазили.

# 212
# 213
И аз имам бамя, досега не съм виждала миризливки.

# 214
Куркума, не ми е било важно и не съм видяла за какъв буркан става въпрос. Цената ми се видя ниска, в сравнение с друго, което съм виждала и купувала.
Бъди сигурен, че когато ми потрябва мед, на теб ще се обадя  Simple Smile
Сега ще опитам да ти дам линк към поста на момчето.

# 215
Аз продавам килограма за 8 лв, верно  - но първо качество.  Wink Похвалих си стоката.

Да похваля и аз, няма такъв мед!
Пътувам насам-натам, от най-различни точки на България съм купувала мед, най-често препоръчан, рядко, да не кажа 1-2 пъти за последните 10 години да съм попадала на толкова добър, като на Куркума.
Който е опитал - повтаря.

# 216
Аз продавам "разнообразни" излишъци - яйца, сланина, домати, зелен боб, картофи, а по-късно пипер и праз. Доставям до дома им или до местоработата. Част от тях живеят в близост до пазарчето, на което има камари от зеленчуци, но те си поръчват от моята градина.

# 217
Ани, голям си подстрекател  Grinning . Всичко да продадеш  Hug

Куркума, https://www.facebook.com/groups/1393289290885907/, някъде тук, чети наред.

# 218
  • на пъпа на Златията
Куркума , съществува  един транспорт  по шофьора. Срещу 2лв кашон зеленчуци и почерпка нещо  домашно за шофьора, от Златията до Софията. .
Camino,
Трябва да споделиш напърво време , в кой  край на земята си.
Тами дойде в профилите си да напишем кой къде е. Включително и аз нямам тази информация. Защото като каже някой февруари когато тук вилнее Малък Сечко  някой да бере първите краставици ни хвърля в недоумение.
След това подробно  , какъв е климата,каква е почвата,какви сортове, семената от къде ,   как се гледат  и т.н.
Ще помогнем с каквото можем.
popo13
Трябва да прочета повече за лимеца. Имам един черен двор и се убивам да го кося, целина е. Дали пък лимеца няма да стане в Златията .Зърнените давели всички плевели .Поне като кося  да изкарам нещо. Това 520кг от каква пшеница и на богата почва ли е? Ами при такова съотношение това са си 4 пъти само от производството на зърно и като се прибавят специалните мелници , да кажем да станат 5 пъти  за брашното. Ето тук е ролята на държавата. Толкова пари се дават на зърнопроизводителите , да се заделят повече  за лимеца.   

Последна редакция: чт, 25 юли 2013, 22:56 от rorik

# 219
Куркума, къде се намираш? А Вили къде е?

# 220
Проблемът тая година в Ямболско обаче е, че пчелите не събират нектар.

И моя баща е там и той се оплаква, че няма мед тази година.

Ние сме членове на една организация за търговия с чиста храна. До колкото зная, купуват директно от производители. ЦЕНИТЕ НА БИОТО ТАМ СА ПО-НИСКИ ОТ ХИМИЧЕСКАТА ПОРДУКЦИЯ ПО ХИПЕРМАРКЕТИТЕ. Най-евтино е на пазарите.
Впечатление ми прави, че младите хора: Първо. Избягват пазарите. Не е гот, секси, модерно. Няма климатик и кафе. Много е "селско" за тях там, а те нали са голямото добро утро от ситито... Второ. Не им пука какъв боклук ядат стига да им е вкусно. То на днешно време с химията, която ползват и лопата тор ще замирише и заприлича на сочна пържола. Чел съм, че Витабела и другите фалшиви пържоли с вкус на пилешко, телешко и т.н. се правят от миризливи соеви отпадъци и шушулки подложени на доста агресивни термо-химически процедури за да се извлече протеина и да придобие съответният вид, аромат, вкус, консистенция.

В България гледат ли се сладки картофи(батати)? Ако да, от кой вид - кестенови, тиквови?

Последна редакция: пт, 26 юли 2013, 12:08 от manandy

# 221
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
...В България гледат ли се сладки картофи(батати)? Ако да, от кой вид - кестенови, тиквови?

при нас расте топинамбур  Hug

за другото си прав  Tired за съжаление. няма да забравя как в едно предаване една хубавица обясняваше, че трябва да се използва твърд домат, защото можеш да го нарежеш на правилни кръгчета. вкусът явно няма значение  Tired

# 222
  • Лутаща се
Да попитам в или около В. Търново има ли такива производители, които да предлагат излишъци директно на купувача?
За съжаление градината ми е отвратително малка и няма как да си отглеждам сама. Но и по-голяма да беше - нищо не става. Жалките ми корени домати загинаха, откъсна към 10-тина домата само. А корените ми тиква - изумена съм.........от 1 корен по 1 тиква. Вярно, че са големи, но се оказва, че имам три корена, с много разклонения, а само 3 тикви: бяла, цигулка и някакъв непознат за мен сорт, който се пръкна от семената на бяла тиква - прилича на диня.
Тиквичките ми и те загинаха - загниха от дъждовете. От три корена откъснах 5-6 тиквички. С картофите още не знам какво е станало.
Ще садя втора реколта тиквички - тази неделя, та да видим без такива дъждове какво ще се получи.
Общо-взето се налага да си купувам  зарзават, но не искам да пазарувам от Кауфланд, а от човек, който е произвел въпросния зарзават.

И мен ме интересува меда на Куркума и как да си купя от него.

# 223
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
момичета и момче, имам "дупки" в редовете на синия домат и пипера. чудя се какво да бодна  ooooh!
 грах, зеле? ще си пречат ли?

# 224

Общи условия

Активация на акаунт