(Био)зеленчукова градина - тема 23

• 69 013
  • 726
  •   1
Отговори
# 195
Рядка, в смисъл, че не се отглежда масово. Не че нещо ти противореча.
Имам приятели, които започнаха с големи площи и ще видим как ще се развият нещата при тях.

# 196
 Случайно познавам хора отглеждащи "лимец".
 Основните причини за цената са:
   - ниския добив -до 120кг от декар при около 520 среден
добив тази година  за нашия край
   -специалната обработка след ожънването, защото зрънцето
 има три обвивки, а хлебното жито излиза от комбайната очистено.
И най-вероятно ред други причини, включващи нашия български манталитет
"трябва бързо да се напечелим"

# 197
Рядка, в смисъл, че не се отглежда масово. Не че нещо ти противореча.
Имам приятели, които започнаха с големи площи и ще видим как ще се развият нещата при тях.

ОК, разбрахме се. Желая им успех! Много добре знам колко трудно се прави бизнес в България, особено да произвеждаш нещо, и особено пък в агробизнеса!!!

popo13, не е български манталитет. Дълго е за обяснение... само като си помисля в какви условия се прави земеделие, животновъдство и други бизнеси в държави като Турция, Полша, УНгария, западните страни въобще няма да ги спомедавам даже... има да ядем копър и магданоз от други  страни, и те ще бъдат "рядкост"!   #Cussing out Хайде да не лафим в тази посока!

# 198
  • Пазете Гор
Ще ядем промишлено гледан зарзават до момента, до който не се свържем помежду си и с клиенти. По света има схеми за връзка между клиенти и производител, можем да се поучим и да използваме опита. Ето, нашата vili има за продан може би тонове зарзават - не вреди да помислим за вземаме от нея. От Севлиево до всяка точка на страната са не повече от три-четири часа път, изчислено с пикане и кафета по пътя.

Имам няколко запитвания за доставка на пресни чисти зеленчуци до дома, но нямам чак толкова зарзават, че да обещая ритмични и разнообразни доставки. Тртябва да използваме всички възможности. Можем да обявяваме тук - имам излишук от домати, лук и магданоз, да речем.
Казвам това съвсем отговорно с вековен непрекъснат опит на рода ми в производство и търговия на дребно със зарзават, животни, мед и зърно. Всичко е възможно.

Та в тая връзка - за района на София, Перник, Сливница, Радомир и пр., ако има някой с излишък продукция, за продан, може да се обади. Имам клиенти.

Трудностите не са пречки. Те са възможности!

# 199
Във ФБ вече засичам няколко групи, в които споделят и предлагат домашно произведен зарзават... Друг е въпроса под домашно дали не означава отново удавен в пестициди и изкуствени торове... Няколко приятелки ми се оплакаха, че киселото им зеле е смърдяло на пестициди и са изхвърлили всичко... А умишлено са го купили от производители от селата наоколо...

НАЦИОНАЛЕНъ СЕЛСКИ МАГАЗИНъ - https://www.facebook.com/groups/nacionalen.selski.magazin/

П.С. Също във ФБ, в търсачката като се напише "лимец" излизат доста производители и предлагащи...

Последна редакция: чт, 25 юли 2013, 09:22 от stelt77

# 200
стелт, точно така. В София прави първи стъпки петъчен пазар, но е леко смешен с цените си.
Един човек, който произвежда, ми сподели, че би искал да продава там, но ще го изгонят, ако им обяви своите цени, защото всъщност ще подбие техните.
Аз не съм открила из всички тия групи някоя с нормални цени. Имаше едно момче с мед за 5 лв. и май доста хора са си поръчали.
Публикуваха се снимки на човек, който пръска конвенционално своята градина, а също се рекламира в тези групи.

Който има излишъци, нека пише  Simple Smile

# 201
  • Варна-София
Добра идея на Куркума. По някаква случайност тези дни ще се срещаме семейството на Крушунските водопади - всеки тръгва от някъде и среща там - при Жан Клод ван Дам (само дето той не знае  Joy).
Значи ще минавам през Севлиево.
Вили, разкажи повече за градината. Доматите и прасковите да речем при мен са в изобилие - 100% био, но всичко останало ме интересува, включително копър и магданоз с немаловажното условие да не са пръскани с химикали недопустими в органичното производство, или да са пръскани според твоя критерий разумно, аз и на казаната дума се доверявам.

Последна редакция: чт, 25 юли 2013, 09:46 от amica1

# 202
Ооо, Крушунските водопади, красота  Heart Eyes
За чушките на Вили аз си мисля още от началото на лятото, като знам как от моите нищо няма да стане  Embarassed

# 203
стелт, точно така. В София прави първи стъпки петъчен пазар, но е леко смешен с цените си.
Един човек, който произвежда, ми сподели, че би искал да продава там, но ще го изгонят, ако им обяви своите цени, защото всъщност ще подбие техните.
Аз не съм открила из всички тия групи някоя с нормални цени. Имаше едно момче с мед за 5 лв. и май доста хора са си поръчали.
Публикуваха се снимки на човек, който пръска конвенционално своята градина, а също се рекламира в тези групи.

Който има излишъци, нека пише  Simple Smile

За София аз съм доволна от продукцията на От манастира https://www.facebook.com/MagazinZaEkologicnoCistiProduktiotManastira?fref=ts
Имат сергия и на пазара в Младост.
Цените са добри, а на отчето вярвам Simple Smile

# 204
Ооо, Крушунските водопади, красота  Heart Eyes
За чушките на Вили аз си мисля още от началото на лятото, като знам как от моите нищо няма да стане  Embarassed
Чушките са ми една загадка.  Laughing Никога не са ми вървели. Питах преди време една агрономка, нещо за поливането било, но не е само това. Някой ще сподели ли тайните за чушките?

# 205
не претендирам да съм ги опознала чушките,ама поне имам резултати,макар и частични тая година - Grinning
първото условие /при мен!заради климата,може би/е да ми е достатъчно голям и развит разсада -заръцват ако ги пресадя на 4 листенца и хилавички ,мънички-трябва да са силни и здрави растения на по  20тина см
след това-подхранването-задължително садене в обилно наторена яма/при мен най-добре растат в ями,метър на 80см,4 растения слагам вътре
поливането -обилно ,съчетано-повече дъждуване,но и заливане на ямата също
като избързване във времето и по-ранен плод постигнах тази година с индивидуално покриване на всяко растение с 5литрови туби от вода/имаше много дъждове април и началото на май/

# 206
  • Варна
Във Варна вече имаме две такива групи. Засега се очертава по-голямо търсене, от колкото предлагане. Хората в групите държат да е чиста храната - непръскана и неторена.
Моята градинка не може да ми осигури достатъчно продукция за момента, така че и аз купувам и издирвам други производители от региона с излишък. Simple Smile
Мисля, че има голямо бъдеще този подход - както казва Куркума - да се свързваме директно купувачи с производители.

# 207
Стелт, за приложението на нийма виж http://www.amiti.org/neemazal.html
Става и за гъсениците Peace
Преди бях чела че се приготвя 1% разтвор, в сайта пък срещу конкретните вредители варира от 0.3 % до 0.5%  newsm78
После пък пише НИМАЗАЛ - Т/С /30 - 50 мл за 10 л вода - или 300 - 500 мл за декар - 3 - 5 л. за хектар/
Аз като пръсках приготвих 1% разтвор, на 2л. вода сложих 2мл. нийм и 1 с.л течен сапун и растенията си бяха 0К.

Гледах, смятах, обаче 2 мл. нийм на 2 л. вода не е ли 0.1%?  Thinking   Тръгнахме да пръскаме тази вечер и по нашите сметки и написаното в горния линк излиза 30 - 50 мл нийм на 10 л вода, което е 0.3 - 0.5%... Фактически, цялата опаковка от 500 мл са 10 пръскачки, ако се слага по 0.5% и 16-18 пръскачки, ако се слага по 0.3%... Друг е въпросът, че въобще не успяхме да разтворим нийма във водата и той се полепи из пръскачката - много странно изглежда... Прилича малко на палмово масло... Как го разтваряте ползващите го?  newsm78  Ако се разтвори в гореща вода и се сипе в пръскачка със студена вода пак ли така ще се стегне?  Thinking
Стелт, така е - 20мл. , сори ако съм те подвела, но сметката е елементарна Peace
Аз първо смесвам маслото със веро, разбърквам добре и добавям съответното количество топла вода .Разтваря се идеално и веднага, докато е топла водата пръскам.
Някой отглежда ли бамя?
За втора година сея и вече имам съмнения, че привлича миризливки newsm78
По другите растения няма, само по бамята.

Последна редакция: чт, 25 юли 2013, 14:17 от калисто

# 208
  • Пазете Гор
Цена от 5 лв за килограм мед цена за дребно в буркан от 720 ли е, Люлин? Или буркан от 580 мл?

Хм, твърде ниска е, ако е така. Бурканът и капачката струват 50-70 ст, мед в тенекии за 4 - 4,20 (и то ако е слънчоглед, кориандър и рапица) може и да се намира на пчелин, обаче няма място за печалбата, транспортните разходи, фирите. Ако е производител, цена от 4.20 на едро е съвсем малко над себестойността и то в среден към голям пчелин. Аз продавам килограма за 8 лв, верно  - но първо качество.  Wink Похвалих си стоката.

Гърци в Югоизточна България плащат до 4 евро за килограм в тенекия от 25 кила, като идват и товарят от пчелините. На дребно в Гърция върви различно в магазини и пазари, и според качеството от е 6 до 12 евро. Прекупвачите идват и плащат в брой. Центрофугираш и взимаш парите - какво по-хубаво от това. Няма пренасяне, бутилиране, фира, транспорт, складиране, вредители, крадци.

Проблемът тая година в Ямболско обаче е, че пчелите не събират нектар. Кошерът пълен с пчели, обаче питите са празни. Бръмчат и летят и толкоз. Според баща ми възможно е причината да е в сорта слънчоглед - а по това време там друга паша почти няма, ливадите прегарят по-рано. Сортова особеност на някои слънчогледи била формата на цветчетата - пчелите не успяват да стигнат с хоботчетата си до нектара. Това е само хипотеза, де.

Моите миризливки ходят по малините. Оня ден изядох една. Миризливка, не малина, всъщност и малината изядох. Лапнах ги заедно. Имат парещ ефект върху езика  тия бръмбари, като люта чушка.  Laughing

# 209
  • Варна-София
Кейт, тези групи във Варна във Фейсбук ли се организират или по друг начин?

Общи условия

Активация на акаунт