(Био)зеленчукова градина - тема 23

• 69 019
  • 726
  •   1
Отговори
# 180
Защото вчера спасихме едно таралежче, беше паднало в един изкоп. Пуснах го в нашият двор. Мислех, че ще умре в ямата, ама после прочетох в нета, че много успешно се катерят. Сложих му в двора купа с вода, купих му банан и разни меки плодове. Не се страхува от нас, много е  сладък. Прочетох обаче, че обичат яйца на кокошки и пилета и дано няма дупка в оградата да прескочи в съседа, че той има кокошки и ако го види кой знае какво ще му направи, жена му е малко проклета.
Също четох в нета, че можело да свикне ако му оставяме храна и вода на едно и също място и свиквали с хората и се навъртат. Но понеже от много четене не разбрах дали би навредил на зеленчукова градина и попитах тук. Благодаря Куркума. Ако пък не му хареса нашият двор се надявам да не му се случи нищо лошо където и да отиде.

Лозева, през деня спят, те са нощни животни, търси го вечер. Той е доста шумен като стъпва и като яде мляска.

# 181
Рорик, много силно ми повлия твоята статия за витамин В-17. Пратих и на колежка с болно от тази ужасна болест дете.
Зная една рецепта за този проблем:
500 гр корен джинджифил се обелват и рендосват на най-ситното ренде, може и с чопър, и се смесват с 1/2 кг домашен мед - сместа се консумира 3-4 пъти дневно по лъжичка. Да се ползва само НЕ-Метална Лъжица!ПЕРИОД 60 ДНИ.
Също и тази статия: http://blogzaserioznihora.blogspot.com.es/2012/03/10-000.html
Бих препоръчал и спирането на всякакви храни от животински произход, защото освен другите проблеми подкиселяват и организма и наблягането на жива необработвана растителна храна със запазени ензими и витамини.

Мананди, страхотна статия, само дето не мога да измисля, как може да се реагира на това. Има ли някъде производство на технически или зърнени култури, където да не ползват хербициди? Био брашно? За това не бях мислила. Някой да знае нещо повече?
В България може да си купи лимец, но цената му е доста стряскаща. Казват, че не боледува и не се тори, защото не се влияел от торове. Добивите били доста скромни - 100-120 кг/дек
Аз тук карам на био неполиран ориз и малко био брашно.

Иначе при мен вали вали вали! Вчера сутринта едвам доплавах с моята малка моторница до работа. На места паднали до 300л. По 114 на час. Доста грозни картинки паказваха по новините снощи.
За днес обещават мах 150л.
Извадих морковите в Неделя. Трябваше да ги извадя преди 1-2 седмици. 30-40% са изгнили. Останалите трябва да се изядат колкото се може по-бързо.
Доматите ги бера на леко жълто и слагам на терасата да почервенеят. Ако ги оставя на корена се пукат и гният. Новите цветове опадват. Вероятно ще е от дъжда.
Краставиците, тиквичките и патладжана плододават сравнително слабо, но като за 2 човека ни е достатъчно.

Последна редакция: вт, 23 юли 2013, 06:40 от manandy

# 182
  • София/Варна
 Моите храсти черита бяха обработени. Махнах колтуците на колтуците или поне тия които не са нацъфтели. Махнах всички долни листа и ги вдигнах леко нагоре. Оказа се че има клонки дълги по 1 метър.
След операцията се видя че има много навързал плод, а не само цвят както си мислех. Има клонки с по 10 доматчета. Тази година ще е годината на черитата при нас явно, защото другите ми домати не вървят.

# 183
  • Варна
Тук във Варна имаме производител на лимец - някъде към 7 лв мисля, че струва килограма.
А може би сте чували и за Богдан и Светла, които живеят край Елхово и отглеждат всякакви зърнени култури - пшеница, лимец, спелта, овес, ръж и т.н.

# 184
  • София

Извадих морковите в Неделя. Трябваше да ги извадя преди 1-2 седмици. 30-40% са изгнили. Останалите трябва да се изядат колкото се може по-бързо.

Моите станаха огромни- по над педя, но не знам какво да правя......
Задължително ли трябва да се извадят или могат и да си седят в земята, и да си ползваме по малко?
А, трябва ли да се поливат? newsm78

# 185
  • София

Идат жеги. Не подхранвайте.

Дори и с коприва ли?

# 186
Стелт, за приложението на нийма виж http://www.amiti.org/neemazal.html
Става и за гъсениците Peace
Преди бях чела че се приготвя 1% разтвор, в сайта пък срещу конкретните вредители варира от 0.3 % до 0.5%  newsm78
После пък пише НИМАЗАЛ - Т/С /30 - 50 мл за 10 л вода - или 300 - 500 мл за декар - 3 - 5 л. за хектар/
Аз като пръсках приготвих 1% разтвор, на 2л. вода сложих 2мл. нийм и 1 с.л течен сапун и растенията си бяха 0К.

Гледах, смятах, обаче 2 мл. нийм на 2 л. вода не е ли 0.1%?  Thinking   Тръгнахме да пръскаме тази вечер и по нашите сметки и написаното в горния линк излиза 30 - 50 мл нийм на 10 л вода, което е 0.3 - 0.5%... Фактически, цялата опаковка от 500 мл са 10 пръскачки, ако се слага по 0.5% и 16-18 пръскачки, ако се слага по 0.3%... Друг е въпросът, че въобще не успяхме да разтворим нийма във водата и той се полепи из пръскачката - много странно изглежда... Прилича малко на палмово масло... Как го разтваряте ползващите го?  newsm78  Ако се разтвори в гореща вода и се сипе в пръскачка със студена вода пак ли така ще се стегне?  Thinking

# 187
да си кажа без бой,че аз не смятам %  Blush
пръскачката ми е10л-приготвям емулсия  около 1/4 буркан от лютеница/270мл.са май  newsm78/ ,в която има равни части вода,веро,зехтин и  2-3 капачки нийм,слагала съм и шепа сода в тази смес ...значи,ако сметна ,около 10-15мл. нийм Thinking
не ми е полепвал никъде нийма,но е вече раздрусан в емулсията  Peace

# 188
  • на пъпа на Златията
Сложи му едно яйце и го разбий с миксера .

Ей , ей ми някаква такава мисъл ми мина  hahaha

# 189

Задължително ли трябва да се извадят или могат и да си седят в земята, и да си ползваме по малко?
За зимните знам, че могат да стоят.
Моите  са сети последният ден на Март. Чак тогава мога да наема парцел.
Проблемът при мен е че вали много. Всичко гние.

# 190
Сложи му едно яйце и го разбий с миксера .

Ей , ей ми някаква такава мисъл ми мина  hahaha

Ше опреш и ти до нийма и ше видиш тогава...  Twisted Evil

# 191

Защо бързате да вадите морковите? Аз за втори или трети път гледам моркови и винаги съм ги вадила есен, даже не бързам до падане на сняг.
Да, поливай ги, ако не вали. Моркови се гледат много лесно. В магазините те са най-евтиния пресен зеленчук, но аз много обичам сама да си ги гледам. Стават много вкусни. Heart Eyes

Горе някъде видях, че се пише за лимец. Не знам защо в България го представят за нещо едва ли не уникално и т.н. цената му е доста висока там. В щатите ядем само лимец, цената му е нормална, почти и даже може би е на пшеницата, по-евтин е даже от някой други зърнени брашна. В Америка се гледа в големи количества, не е нещо за "специални хора".  

# 192
  • Варна-София
Стелт, аз съм ползвала масло от нийм, но първо го правя на емулсия с течния сапун (с пръсти), после доразреждам с гореща вода 60 градуса целзий (малко се наложи да посмятам, защото смесвах вряла със студена). Чак след това доразредих до 10 литра. И това си го пишеше в указанията.

Голяма гъба е такова тежко масло да ти полепне по пръскачката. Трябва да я промиваш с нещо, че то сега остана да клеяса.

# 193
Лимецът е скъп, защото е рядка култура. Но площите се увеличават и предполагам, че цената ще пада.
Тази събота и неделя в Рабово има фестивал на хляба (там гледат лимец). На друго място в Родопите всеки желаещ може да си "набере" колкото иска безплатно. Събират го на ръка, после какво го правят, нямам идея.

# 194
Лимецът е скъп, защото е рядка култура. Но площите се увеличават и предполагам, че цената ще пада.
Тази събота и неделя в Рабово има фестивал на хляба (там гледат лимец). На друго място в Родопите всеки желаещ може да си "набере" колкото иска безплатно. Събират го на ръка, после какво го правят, нямам идея.

Търговците ви вменяват, че е рядка. Сякаш нищо не съм написа по-горе! Rolling Eyes Но като ви харесва, вярвайте си, че била рядка култура. Рядка, че няма кой да е произвежда в България, като всичко останало!!!

Общи условия

Активация на акаунт