(Био)зеленчукова градина - тема 23

  • 68 142
  • 728
  •   1
Отговори
# 30
  • Лутаща се
  • Мнения: 915
Едните приличат на майка си, а другите на баща си...  Laughing   Сега сериозно - миналогодишната бяла тиква от де я взе?

Купиха ми я от пазара. Защо?

# 31
  • Мнения: 4 753
Едните приличат на майка си, а другите на баща си...  Laughing   Сега сериозно - миналогодишната бяла тиква от де я взе?

Купиха ми я от пазара. Защо?

Вероятно е това, което и Tsv е написала...  Peace  Ако е някакъв сорт, който си гледате от години и събирате семе щеше да е странно... Но тази кой знае каква кръстоска е...

# 32
  • При розите и топлата вода ......!
  • Мнения: 139
Привет! Hug
stelt77, благодаря за новата темичка. Hug
Да ви покажа ММ как използва картунките.  Simple Smile
http://gelika.snimka.bg/nature/gradina-2013.740378.30970619
http://gelika.snimka.bg/nature/gradina-2013.740378.30970620
Доматите червенеят силно, но вече намерих тук там гъсеница, т.е. появила се е нощенка.
http://gelika.snimka.bg/nature/gradina-2013.740378.30970624
Пипер има в изобилие.
http://gelika.snimka.bg/nature/gradina-2013.740378.30970625
Дините едреят.
http://gelika.snimka.bg/nature/gradina-2013.740378.30970629
Зеления боб вече е в буркани.
Този е вейков.
http://gelika.snimka.bg/nature/gradina-2013.740378.30970636
Куркума Hug, Старозагорския чер е много вкусен. И той вече е в мазето. Simple Smile
При нас не вали като трябва. Само прероси и ми обърква поливките.

# 33
  • Русе
  • Мнения: 25
Гелика много ми хареса идеята ти за саксии. Когато поливаш цветята и пръста е все мокра не мухлясват ли?

# 34
  • Мнения: 4 753
Препоръчайте ми грах за втора култура...  Hug

Чушките имат някакви тъмни ленти по дължина, предполагам е нормално...  Rolling Eyes  рорик, не мога да разбера в коя леха са ми тривърхите и в коя островърхите, при теб сигурно е същото, а уж внимателно отбирах семе...  ooooh!
http://media.snimka.bg/s1/2364/030971323-big.jpg
http://media.snimka.bg/s1/2364/030971347-big.jpg
http://media.snimka.bg/s1/2364/030971349-big.jpg

Насладата много слабо ми връзват на завърз - по 3, 4 доматчета...  Thinking
http://media.snimka.bg/s1/2364/030971350-big.jpg

А този ми го дадоха за бабешки, предаван от поколения, но ми мяза на чист розов... И обикновено след китката продължава с листо или връх, който махам... Стръковете стоят някак хаотично, като храст и навсякъде растат колтуци, листа, не мож разбереш кое какво е...  Crazy
http://media.snimka.bg/s1/2364/030971351-big.jpg

# 35
  • Мнения: 1 070
Стелт, твоят пипер ми прилича на готово опечен за буркани  Wink

# 36
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Mmm daa,
 Не зная някой да е живял по онова време. Край Огоста садиха тикви . Ако ви кажа че една тиква беше с височина най малко по 60 см височина.Товареха ги на ония "молотовките" като ги търкаляха по дъски по 2-ма човека.  От дядо зная че белите тикви са кръмни, за животните . Тях хора не ги ядяха. Печаха  се , варяха се , баници,  с черни, шарени-  оранжево и черно, оранжеви тикви, цигулките.. Семето на белите тикви не се яде и нямаше такива в детството ми .
Тиквеното семе се отбираше от човешките тикви и е полезно за глисти май при децата.Има и тикви  с голи семки. Комшийката пък казва че споменатите човешки не яде  а ги сади само заради семките. Аз не съм виждала по пазара човешки тикви.
Сях и от двата вида. Ще видя какво е станало.Бяха тънкокори. Приличат на черните тиквички , които се появиха в последно време на цвят.Накои имаха и брадавици. .
Погледнах в Гугличката но никъде не видях такива тикви.
СТЕЛТ,
Така на ленти стават чушките  когато е  преминал студ под 15 градуса.  . Преди 10 дни видях твоя чушка , като че ли беше от последната снимка.Права островърха.  Домата ти е старото резерватско  биволско сърце. Мннооого сладък. Пази семе.
Втория връз домати се загуби. Не се опраши когато цъфтя. Тогава го мокри оня "сахарския" дъжд, дето изглеждаще че някой е пръскал с кафяв препарат.
Препоръчайте ми грах за втора култура...  Hug  - Може би ДИНГА.Не е ли рано за граха и зеления боб? Ще цъфне през август в най големите жеги? Нали на бобовите им трябва мъгла за да цъфтят и връзват? Колкото и да ги мъглиш с маркуча , в тая жега не става.

.

Последна редакция: пт, 12 юли 2013, 00:12 от rorik

# 37
  • Мнения: 7 633


А този ми го дадоха за бабешки, предаван от поколения, но ми мяза на чист розов... И обикновено след китката продължава с листо или връх, който махам... Стръковете стоят някак хаотично, като храст и навсякъде растат колтуци, листа, не мож разбереш кое какво е...  Crazy
http://media.snimka.bg/s1/2364/030971351-big.jpg
ох,как ти завидях на “хаотичните“домати  Blush Blush
утре ще снимам моите да видите какво дива джунгла  Embarassed Embarassed

за тиквите мнооого интересно ми стана  Hug-аз имам едни бели сплескани като сушени кайсии на форма са,имам зелени яйцевидни,бели яйцевидни,жълта тиква/баш като нашенските/,имам и шарени-като тукашния сорт пъпеш„жабешка кожа “  Laughing...ама кои са човешки ... newsm78

# 38
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Споерд дядо, човешки тикви са тези на които може да им се яде семето.Тиква с дебело семе е кръмна и от нея се пълнее.  Тиквата се разцепваше на 2 с манарчето, с кората. .Слагаше се  в нея мед, мандраджийско масло и се печеше. Варената тиква ядяхме поляти с прясно мляко и мед.
 Бяха с черни с оранжеви шарки, или оранжеви с черни шарки. Надолу шарките преминаваха в точки С хубава овална форма , нито сплескани , нито издължени.
Знаете ли че първата оранжада в България се правеше точно от такива тикви? Не може ли да се направи напитка , като ги сварим и напълним в бутилки, някой портокал за аромат?

Последна редакция: пт, 12 юли 2013, 02:07 от rorik

# 39
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 759
Simple Smile да не ви изпусна Simple Smile

# 40
  • Мнения: 258
Здравейте,
имаме проблем с нашите репички, ако има някой с опит ще се радвам да ми отговори.
Те са два сорта.
french breakfast radish


и cherry belle radish


Засяхме ги с много гъбен компост, защото тук почвата е много каменистта. Има страшно много червеи, на които аз в началото много им се радвах, но те си похапват от нашите репички. Както и да е, това се преживява.  Laughing Странното за мен е, че някои репички не правят главички, но пък пускат семена (знаете горе се образува цвят и след това семена) а тези, които имат главички поне за сега нямат цветове/семена. Това нормално ли е?

# 41
  • Мнения: 86
 Гелика,чудесна градина и реколта   bouquet  Hug-напълни ми душата на ранина.И ме мотивира да отивам да скубя бурените си  Laughing
stelt77,нали за това се казва "черна" капия-ще станат огромни месести чушки за печене.Единствения недостатък е,че докато не са почервеняли леко нагарчат.
 rorik,а по нашия край на шарените,пъпчиви тикви казват "свински"-взема им се семето за печене и половиниците отиват при прасетата.А огромнити,бели тикви с дебело и сладко месо правим на баници,печем и варим.
Camino,репичките са растения на късия ден-щом деня порастне бързат да пускат цветоноси и да се възпроизвеждат.Просто сега не им е време.

# 42
  • Мнения: 1 751
Леле, не знаех, че на белите тикви семето не се яде, ние нашето го изядохме  Embarassed

# 43
  • Мнения: 4 753
Леле, не знаех, че на белите тикви семето не се яде, ние нашето го изядохме  Embarassed

Нали сте живи и здрави - значи се яде...  Laughing

# 44
  • Мнения: 3
Рорик, опитах се да ти пиша, но" 'rorik' е изчерпал лимита си и е запълнил кутията си за входящи съобщения"
Хора влязох да се похваля, но май ще се оплача. Краставиците ми отиват на зле, и сигурно ще се наложи да ги изкореня всичките 30 корена Sad Хвана ги нещо преди 2 седмици, от което листа им стоят като повехнали, все едно не са поливани, а то земята е мокра от дъждовете. Четох и смятам че или е фузарийно увяхване, или бактерийно увяхване. Не мога да ги снимам сега, че ги изкорених всичките болни, а тия дето са останали направо съм ги отписала сигурно ще се разболеят след няколко дни. Във всеки случай изглеждаха като това на снимката тук:
http://plantdiagnostics.umd.edu/level3.cfm?causeID=359
и един пъпеш такъв имах и него изкорених. Ако е фузариум не може да се спаси, ако е бактерийно увяхване, пак не може, даже пише че е карантинна болест. Фузариума е гъбичка в почвата и да ги пръскам с нещо, няма файда за листата, а почвата била ре-колонизирана бързо след фунгицида. Ако е бактерийно, аз не съм виждала да имам краставични бръмбъри, които да са ги заразили, единствено зелени въшки видях малко. Отчаях се и се предадох и отидох в агроаптеката да питам. Там продавачката като и обясних как изглеждат листата, отсече "това е фузариум, ще вземеш тука тоя Дитан М-45 и ще полееш почвата, за 10 кв м - 1 суп.л. в 10 л вода" Викам, откъде да знам че не е бактерийно увяхване, то признаците са еднакви? И тя ми отговори "еми той Дитан действа и за бактерийно увяхване", което доста ме учуди. И после ми каза да не се притеснявам, че не мога да ги ям краставиците, защото карантинния срок бил 20 дни ама ако пръскаш, а ако поливаш почвата фунгицида не отивал в краставицата, за което вече съвсем не и повярвах... Както и да е, купих го тоя Дитан и днес се чудя да го изпозлвам или не? Да не взема да ги уморя разстенията като ги полея с това нещо? Много се надявам Vili_66 или някой друг който има такова образование, и е учил и за болестите или има опит с подобни препарати да ми даде мнение. Междувременно вчера сутринта направих разтвора от фасове и пръсках краставиците п/в зелени въшки, ако те са проблема да ги уморя... От снимките в нета останах с впечатление че при фузариума и стъблата изсъхват, при моите нямаше такова нещо, но и аз веднага ги изскубах не съм чакала да видя какво ще стане. Оплаках се Sad

Последна редакция: пт, 12 юли 2013, 16:55 от Tikva (zelena)

Общи условия

Активация на акаунт