(Био)зеленчукова градина - тема 23

• 68 155
  • 728
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Запис!

Да се похваля, че моите балконнски доматченценца вече раждат и чакам първата узряла партида! Simple Smile

# 16
Благодаря за темата.

Звезден дъжд, а след дъжд пръскаш ли с вода или нещо друго? Изобщо никога ли не пръскаш с нищо?
Не със нищи4ко  Embarassed,ама и вси4ко си върви  без проблем . Не сеех патладжани заради колорадския ,защото нямам възможност постоянно да съм около градината и да се боря със бръмбарите ,но тази година ми казаха номера със 4убрицата и еврика , дори той спокойно си се развива без тези гадини и без никакви пръскания .И ся се замислям, мъжа ми си зася разни овошки и то пръскания , то 4удо и имам 4уството колкото пове4е пръска толкова пове4е гадинки се завъждат  Crazy.Не знам може и да си втълпявам  Rolling Eyes,но градинката ми е малко  на самотек и си се справя доста добре със природата  Blush Embarassed

# 17
Миналата година сях дайкон в края на август и към средата на октомври започнах да вадя... Който обича разни репи, тогава им е времето... Сега може да се разсажда и зеле, разсад има по пазарите или в съседните къщи, за който не си е сял или не му се е получило...  Peace

# 18
  • в здрача
Това масло от нийм звучи интересно. Ние не пръскаме с нищо, освен с тютюнева утайка. Маха бръмбарите от картофите ако ги налазят и гадинките по доматите.
След обилните дъждове градината е подгизнала. Влиза се само с ботуши. За щастие последните 2 дни слънцето се показа и всичко хукна да расте въпреки блатото, но любимите ми чушки леко пожълтяха. Виках аз да сложим само зеле, дини и ориз, ама никой не ме слуша  Crossing Arms

За щастие преди големите дъждове извадихме лука. Имал е и по-добри години.

Някой отглеждал ли е кратунки?

# 19
Това ще е трушиената част от темата  Laughing
Да се оплача-изтървам положението с бурените в старата ми градина  ooooh!
Ще моля фамилията за помощ,защото само скубя,скубя,а като се обърна нищо не съм свършила.А имам нужда от стимул  Laughing

# 20
Аз сега съм си посяла кратунки за първа година, още не са ми цъфнали, чудя се не се ли бавят?
Грах ще си посея, аз си слагам от сушения грах за готвене, пониква без проблеми, ражда си според мен достатъчно, доволна съм от него.
Да ви питам, възможно ли е лешникът да пречи на растенията покрай него да растат? Имам някои неща в близост, вече за поредна година наблюдавам, точно там не вървят добре, дали заради храстчето?

# 21
Моите кратунки ги засях преди 2 седмици. По-бавно никнат от краставиците.

Звезден дъжд, и на мен ми се струва, че колкото повече пръскам толкова повече гадинки се появяват.

За домата да отбележа, че имам 2 сорта - оптима и розово. Това розовото го садихме, щото баба и дядо харесват сорта, аз пък хич не го обичам. Правилно, че е капризно. Оптимата ми изглежда много по-добре, има повече цвят и листата не са маносани, а розовото вече махнах няколко корена и още няколко ще махам тези дни.

Подготвяме едно място за засаждане на есен с ягоди. Има обаче много плевели, 4 пъти е фрезовано, но с препарат не сме обработвали. Какво ще ме посъветвате, Раундъп ли?

# 22
  • на пъпа на Златията
Какво ще ме посъветвате, Раундъп ли?

1.,Какви са плевелите, многогодишни ли?
След дъжд, завий мястото със строително фолио. Това са тия тънките найлончета и по краищата го зарови с пръст и по средата тук там , хвърли пръст.

# 23
  • в здрача
На мен ми е за 2-ра година. Миналата разбрах, че кратунките били 3 вида - малки декоративни, които стават за чаши, големи прави за вода и извити - за черпаци. От малките нямах. Излезе ми един черпак и от него си извадих семе преди месец и засях, но самия черпак не ми се получи, отделно почерня отвън. Тези за водата - също ги прецах. Баба каза, че прадядо нагорещявал едно голямо желязо и така ги пробивал, после се накисват с вода и малко по малко се маха ликото и семето, а накрая с пясък и малки камъчета се почистват остатъците от ликото. Е, аз използвах трион вместо нагорещено желязо и стана доста грозна дупка, но пък като за първи опит... Обаче и те почерняха отвън, а не знам това от какво се получи.
Иначе и моите не са цъфнали все още, а и миналата година ги брах чак началото на октомври.

mama_gali навремето имахме една вила, с едно място и там имаше лешник. Помня, че беше в края на градината и около него нищо не сеехме. И сега лешника е буквално в ъгъла на двора, но дядо /лека му пръст/ се занимаваше с овошките и вероятно има причина да бъде завиран в крайните местенца.

Тази година сложихме един нов сорт домат /купешко семе/ май ще ми е за пръв и последен път да купувам семе. Много е нисък, около 50 см и вече не пуска как им се вика филизи ли  newsm78 да расте нагоре, но пък е отрупан, макар че още не е узрял.

⅞ ...and Happily Ever After  преди 4 години направихме едно упражнение - местихме ягодите. Харесах местенцето им за раиграс, люлка и пясъчник и тях ги "изхвърлихме" в лозето по средата, там където е пътеката и където редовно си растат свободно бурените, защото никой не се занимава и там да копае. Оскубахме ги, фрезовахме веднъж и преместихме ягодите. Не се хванаха всички, но после сами увеличиха броя си. Напролет оскубах треволяка да не им пречи, миналата седмица - също и повече няма да се занимавам - догодина пак. Трябвало на всеки 3-4 години да се пресаждат. Те сами си пускат едно дълго стъбло, в края му коренчета /миналата седмица го фиксирах и баба ме усведоми какво е/. Изобщо малко са ми оставени на самотек.

# 24
Стелт, за приложението на нийма виж http://www.amiti.org/neemazal.html
Става и за гъсениците Peace
Преди бях чела че се приготвя 1% разтвор, в сайта пък срещу конкретните вредители варира от 0.3 % до 0.5%  newsm78
После пък пише НИМАЗАЛ - Т/С /30 - 50 мл за 10 л вода - или 300 - 500 мл за декар - 3 - 5 л. за хектар/
Аз като пръсках приготвих 1% разтвор, на 2л. вода сложих 2мл. нийм и 1 с.л течен сапун и растенията си бяха 0К.
Ако смяташ да поръчваш мога да ти пусна линк на търговец от ибей. 1/2 л.чисто масло ми излезе доста изгодно, а ще имам да пръскам.
Другите ползвали нийма -в каква пропорция приготвихте разтвора?

# 25
Подготвяме едно място за засаждане на есен с ягоди. Има обаче много плевели, 4 пъти е фрезовано, но с препарат не сме обработвали. Какво ще ме посъветвате, Раундъп ли?

Химия не бих ти препоръчала... Тревното пространство може да го покриете с найлони за да се задуши тревата, а ако насадите ягодите с ония найлонови покрития с дупките, то няма къде да расте тази трева после... Някой беше писал обработване на тревни площи, в които се включваха и някакви намокрени кашони, може би Веселчето, може би и да не е тя...  newsm78

# 26
Ако смяташ да поръчваш мога да ти пусна линк на търговец от ибей.

Съгласна...  Peace

За кратунките да се включа... Миналата година моите мухлясаха и изгниха на неостъклената тераса... Аз под кратунки разбирам такива, които остават кухи... Моите си бяха тежки и пълни докато ги изхвърлих... Може би това са някакви декоративни тикви, но все пак тикви...  Thinking  Съседката сади някакви за чаши, а и такива за гъби за къпане...  Laughing

# 27
  • Лутаща се
Здравейте!
Аз искам да споделя нещо странно.

Миналата година си събрах семе от една страхотна огромна бяла тиква.
Тази година засях от това семе 3 корена. Първият го изядоха охлюви. Другите два оцеляха и сега вече са огромни растения. Единият пълзи по земята, а другият по асмалъка. Странното е, че семената са от ЕДНА тиква, не съм събирала никакви други или вземала от друго място. А двата ми корена излязоха различен сорт. Тази, която е по земята си е точно бяла тиква, от каквато събрах семето. Но другата на асмалъка - НЕ. Към момента има три плода, които приличат повече на дини, с такава шарка са. Не знам какво ще излезе на края. Ще взема да ги снимам, че да онагледя това, за което говоря.
Чудно ми е как се е получило това  newsm78

# 28
  • в здрача
Кратунките били някогашните шишета за вода. Баба ми разправя, че водата в тях посред лято си остава студена, но те не са кухи, а се издълбават /маха се семето и се почистват на пролетта, а от семето се засаждат нови/. Кривите се използвали за черпаци, а имало и малки декоратовни, аз такива видях, но лакирани и не издълбани. Семето, което аз използвах е отлежавало повече от 10 г. Моите до пролетта си бяха супер /стояха в мазето, където е все пак сухо, макар и доста студено и зиме, и лете/. Проблема се появи след като се опитах да ги изчистя, а децата нямаха търпение да си играят с тях и ги зарязаха в пясъчника преди големите дъждове. Може би водата е проблема, трябва да стоят на сухо, но пък нали предназначението им е да се пълнят с вода?  newsm78

Скарлет като каза огромна тиква се сетих как си точихме зъбите за 30 кг огромна тиква, която едвам домъкнахме до мазето и оставяхме за по-накрая, че голяма. Като стигнахме до нея, тя адски лека. Вдигнах я без проблем и какво да видя - една малка дупка, а вътре изгризана изцяло, останала само кората. Едно семенце не бяха оставили гадовете. Иначе може би това е от ефекта на кръстосване на сортовете. Нали хибридните сортове се получават при кръстосване на 2 различни сорта, но ефекта е само за първото поколение. В следващото се проявява само единия от сортовете, т.е. виждаш от кои 2 сорта е направена тиквата, която си изяла.

# 29
Здравейте!
Аз искам да споделя нещо странно.

Миналата година си събрах семе от една страхотна огромна бяла тиква.
Тази година засях от това семе 3 корена. Първият го изядоха охлюви. Другите два оцеляха и сега вече са огромни растения. Единият пълзи по земята, а другият по асмалъка. Странното е, че семената са от ЕДНА тиква, не съм събирала никакви други или вземала от друго място. А двата ми корена излязоха различен сорт. Тази, която е по земята си е точно бяла тиква, от каквато събрах семето. Но другата на асмалъка - НЕ. Към момента има три плода, които приличат повече на дини, с такава шарка са. Не знам какво ще излезе на края. Ще взема да ги снимам, че да онагледя това, за което говоря.
Чудно ми е как се е получило това  newsm78

Едните приличат на майка си, а другите на баща си...  Laughing   Сега сериозно - миналогодишната бяла тиква от де я взе?

Общи условия

Активация на акаунт