(Био)зеленчукова градина - тема 23

• 68 951
  • 726
  •   1
Отговори
# 90

Някой има ли друг с опит по пропъждане на змии,че и с мъничкото бяхме,а то топурка и ходи навсякъде ,завира се из лехите и по камъните.Голям страх брах,макар че в нашия двор е окосено и чисто,но ако нещо допълзи...?
Котка и спираш с мулчирането. След близо година борба със змии и мулчиране, забравих за естественото мулчиране...

# 91
ПС.Изпращам позитивна енергия на МХ и Мананди с 80те литра дъжд... Hug Hug

..." Изпращам позитивна енергия на МХ и Мананди с 80те литра дъжд... Hug Hug..."
Не си спомням дали само съм си мислела или и съм смятала , та да сметнем , страшните 100 литра вода, на квадратен метър.
Представете си метър на метър с воден стълб 8 сантиметра. Те това са 80 литра . Това в Резервата се е изпарило за 3-4 дни.

А, а сега си представи същото но, често пъти х2 и х3, и да вали през ден в продължение на 1,5 - 2 месеца. По някога не спира по 2-3 дена.
Аз в момента тренирам дълбоководно гмуркане, че иначе ми е трудно с брането на доматите  Simple Smile. А те горките са "цъфнали" като майски рози от толкова вода. ooooh! Листата на морковите изгниха е сега ги вадя като картофи, че не личи къде са били. Трябва бързо да се ядат, че загниват.
Тук обикновено Юли е Август са "мъртви" месеци. Много от съседите си зарязват парцелите и се връщат час в края на Август. Изкореняват каквото е останало. Садят зеле и марули, сеят ряпа.

Последна редакция: пн, 15 юли 2013, 08:55 от manandy

# 92
 Здравейте!
Вчера бях на градинката си. Имаше 8-9 червени домата, 4-ри краставици и 1 тиквичка. "Мизерен добив", но ме прави адски щастлива.Simple Smile За жалост някои растения са започнали за изсъхват, поливам ги само неделя.
Сега да питам за боба - има си шушулки милия, но тази листна въшка.Миналата неделя пръсках със сместа със зехтин, веро и сода. Но няма резултат.Предполагам ако се направи няколко пъти тогава ще има, но нямам физическа възможност да посещвам градинката.
Т.к искам на всяка цена да си го спася кажете ми някакъв лек против листна въшка, макар и химия.
С пожелания за вкусна реколта!:-)

# 93
  • Варна-София
Ами няма резултат, бре хора! Що не слушате, като ви казвам?

За въшки по боба и по сливи/джанки работи настойката от колтуци от домати - изобщо доматена зеленИя, може и листа.

Достатъчно е, че един се е опарил и е споделил във форума! Не се прецаквайте повече!

# 94
Люлин, на Стелт пратих н а ЛС , ще го пусна тук, ако друг прояви интерес да се вижда :
Рорик, взе ми думите от устата Laughing avocett, много си пораснала и разхубавила, явно добре ти понася Шотландия Hug

# 95
  • на пъпа на Златията
Не се прецаквайте повече,
Ами ,
Амико,
Станааме американци . Трябва да здъвчем нещата , и после само да ги изплюем . Не става така , да нарамим пръскачката и 1 час да се ровим какво да слагаме.

Дай да я направим тая еко - интелигентност по-лесна.
Да определим гадовете, болестите , да ги познаваме , че тогава да видим с какво да ги морим.
Че то се навъдиха разни " американски" гадинки, че не знаем кое от какво мре.
Що това въшки по джанката , много относително също.
Ми българи сме. За да запомним нещо ни трябва връзка някаква - например , защо въшките по пипера мрът от масло от Ниим , нимазал ли се казваше препарата , който продават по аптеките , а по боба не мрът. Щото като идем на аптеката и искаме нещо за въшки , те ни го продават , нали трябва да ни вземат 5-те лева.Айде аз започвам да събирам , че по сайтове пишат едни фермани .

Дет вика Вес, хранителната верига. Има калинки и мравки , значи има въшки. Ама като пръскаме мрът калинките   а мравките и въшките - нъц.

Последна редакция: пн, 15 юли 2013, 22:37 от rorik

# 96
  • София
И се появиха змии-може би смочета или слепоци, но кой знае.Вече четири видях да бягат от мен.Едната застигнах с косачката и я накълцах на парченца ,затова не мога да кажа каква беше- сребриста .Посъветваха ме да напръскам със сяра.Купих едни гранули от аптеката , но не свършиха работа.
Някой има ли друг с опит по пропъждане на змии,че и с мъничкото бяхме,а то топурка и ходи навсякъде ,завира се из лехите и по камъните.Голям страх брах,макар че в нашия двор е окосено и чисто,но ако нещо допълзи...?

Ако са сребристи, ама бронзови, са слепоци. Безвредни са, казват че пазели къщата. newsm78
Не знам да има нещо, с което да ги изгониш, освен да си намериш таралеж.
Изкоси тревата навсякъде и я поддържай ниска.
Затваряй външната врата, че обичат да се вмъкват на хладно..........
Ако успееш като мен, да ги приемеш като домашни животни, ще е най- добре. Simple Smile

# 97
  • София

Що това въшки по джанката , много относително също.
Ми българи сме. За да запомним нещо ни трябва връзка някаква - например , защо въшките по пипера мрът от масло от Ниим , нимазал ли се казваше препарата , който продават по аптеките , а по боба не мрът. Щото като идем на аптеката и искаме нещо за въшки , те ни го продават , нали трябва да ни вземат 5-те лева.Айде аз започвам да събирам , че по сайтове пишат едни фермани .

Дет вика Вес, хранителната верига. Има калинки и мравки , значи има въшки. Ама като пръскаме мрът калинките   а мравките и въшките - нъц.  

Ох! Много относително наистина, нямам снимка, но ще се опитам да обясня.........
Сивозеленикави, натрупани на пластове по долната страна на листата и пак на пластове по дръжките и клонките.
Събират всякаква крилата твар- мухи, някакви малки пчели, малки оси- в огромно количество!
От дървото се чува жужене като от кошер.
Под джанката имам цветя- латинки и петунии. Почти загинаха, нападнати от големи черни въшки, които разровиха и почвата. Направиха я на прах и дупки.
Пръсках с разтвора със сода, йод и т. н., както и с лютивия- 2 люти чушки+2 скилидки чесън в 4 л. вода и големите, черни въшки почти изчезнаха.
Катерих се с пръскачката на стълба и заливах джанката, ама без успех.
Едни огромни мравки шетат нагоре- надолу по дървото, калинки на всеки сантиметър, но положението си остава трагично.
За съжаление, оставих колтуците в междуредието на доматите и са изсъхнали, но ще търся назаем от комшиите, които окончателно ще ме обявят за умопобъркана! hahaha
Все пак, кажете си мнението- да махам ли джанката и да засадя друго дърво, което не въшлясва толкова, че да мога спокойно да си пия питието под сянката му? newsm78

# 98
  • Пазете Гор
Обявявам avocett за нашата градинска фея.  Wink. Красиво, мило, умно и талантливо момиче, Бог да те благослови!

Комшията бере и яде домати, а аз хрупам само краставици. Той все ме пита уж съчувствено защо  се бавят, а аз уж безразлично отговарям "Ще, ще." Трънска ни работа, нищо, че той е от Кулско.

Годината била за тиквички. Не им смогвам. Не знам за вас, ама аз тиквичките ги ям с много, ама много чесън. И копър. И цедено овче, но ако може - биволско мляко. Като хапна солидно и около мене вървят едни изпарения като край хранилище за пропан-бутан.

Трудолюбивите ми питомци се отчетоха засега повече от добре
. Мед като приказка, хем и добро като количество. След седмица почвам основното вадене, и ако е рекъл Бог ще имам нужда от още буркани.

Представителна рота от консервите за тая година засега
. Компот от вишни, зелен фасул натюр, сол, грах, лозови листа. Грахът е мътен, защото малко го поопущих та попрезря, но пък е сладък и мазен като заместник директор.

Фасулът радва с размери. Сортът е добър, но трябва  да не се допусне да се оформи бобче в някоя чушка. Такава чушка е добре да се оставя за зрял фасул, става жилава и ликова, все едно дъвчеш велурената ръкавица на някой оксиженист.

# 99
  • Варна-София
Сакън, не махай джанката. Аз съм им голям фен. Проблемът на въшките е, че са много, много, много видове. При мен на джанката се появяват едни нежни, с приятен зелен цвят (Малка сливова листна въшка Brachycaudus helichrysi Kalt). Точно те се морят с колтуците. А също и черната бобова листна въшка (Aphis fabae).
Обаче напълно подобни по вид зелени листни въшки по ябълките (зелена ябълкова листна въшка - Aphis pomi) се повлияват единствено от нийм.
Прасковената листна въшка (Myzodes persicae) се повлиява от сапунено-зехтинената емулсия.
Черната черешова листна въшка ( Myzus cerasi) мре от настойка от фасове.

Не пръскайте наляво-надясно със сода. Това, че содено-сапунено-зехтинената емулсия мори някои видове въшки се дължи не на содата, а на останалата сапунено-зехтинена част.
Содата я ползвайте, когато се борите с алтернария и с мана по краставици и тикви/тиквички.

Не разчитайте на случайно запомнени комбинации. Всичко трябва да е записано в "корабния дневник".

Ако някой се хване да систематизира нещата - ОК. Аз за съжаление нямам много време, а оттук-нататък още по-кът ще ми бъде.

Последна редакция: пн, 15 юли 2013, 22:51 от amica1

# 100
  • на пъпа на Златията
Ето го отделно
Те тук за мравките.
http://www.bgfermer.bg/Rubric.asp?RubricId=208747
Ето го бре - против всичко.
amiti.org/piretrum.html

Ама едва ли ще се намери по аптеките - те това не го продават. Мноого си ги харесвам българските учени. Казват си
При появата на огнища от мравки по почвената повърхност и около къщите може да се ползват някои от следните препарати (цялата гама от пиретроиди): вазтак, децис, карате и др. Избраният препарат - 4-5 мл се разтваря в 1 литър вода и се пръска мястото откъдето излизат мравките. Ефектът е незабавен.Всичките тези препарати  за основа имат растението пиретрум , което е сестра на лайката,също и  пелин , равнец . Като спрем мравките калинките ще се справят.
Ето тук  
http://www.bioselena.com/bg/bio_farmings/view/24/
си избери една рецепта.
Какво ми направи впечатление като четох.
 1. Трови каликите , осите , пчелите - за това трябва да се пръска предцъфтежно, следцъфтежно, късно вечер когато няма пчели. А  калинките?

Значи биологичните методи са по-слаби защото няма към тях "синергист" усилващи действието им.
"За да се предотврати този метаболизъм се добавя синергист, които ще имат за задача да блокира системата детоксикация на пиретрини, намиращи се в насекомото.

А в хим препарати освен че основата е химична има и хим .синергист . . Значи трябва да се пръска през една седмица най много с биопрепарат. . Въшките не умират веднага.
Биопрепаратите които приготвяме са много уязвими на въздуха и светлината.
Ако добавим зехтин  и пръскаме през нощта , а Амика?

Такива ли са въшките?
http://www.bgfermer.bg/Article.asp?ArticleId=2112106
Ами долу са мравките, за това почвата ти е на сол и дупки.Имаш цветя, удари долу с посочената химия. Горе по дървото   нощно време  с лайка, пелин,равнец. Усилващо вещество е уснинова киселина , която я има в ирландския лишей , или в България  в лененото семе , в семето на дюли ,  в зрели сини сливи, зрели трънки,   може би в ленено масло? Последното май се продава.   .

# 101
  • Пазете Гор
Земеделският дневник е отлична практика. Хубаво е той да бъде и частично метеорологичен - климатичните особености са важни, витално важни за една градина. Аз записвам минимална и максимална температура, валежна информация, вятър, фаза на луната за всеки ден. В колонката на деня се отбелязват земеделските дейности, наблюдения по растенията или пчелите. Все някога ще отделя пари и ще си купя автоматизирана метеорологична станция, от която даннните се вкарват директно в удобен софтуер, където лесно пишеш:
Днес, 18 юни, безветрие, мин Т 10, макс Т 29, силна роса, Новолуние.
Пръскане домати и картофи - 0.04 Скор, марули - бране, грах - бране, плевене. Пчели - обилен полет, кацат тежко, събират прашец. Вечерта - бира с воденички и лук.

Нещо такова.

# 102
амика, може ли малко разяснение за това

"Содата я ползвайте, когато се борите с алтернария и с мана по краставици и тикви/тиквички."

Мисля, че след върховото гниене по доматите ни застигна и това по точно краставици и тиквички.
Има едно по листата все едно плесен/мухъл?

# 103
Бенджолина, а изглеждаше ли мухъла така в началото:
http://prikachi.com/images.php?images/709/6336709t.jpg
За моя радост днес се сдобих с брашнеста мана в краставиците.  Rolling Eyes
Сутринта приръмя и след няколко часа гледам-пудра.
"Избегнете влагата"-мило ме съветват газдите.
Е,къде да ги скрия тези краставици?!  newsm78
Термометърът показва 32 градуса и 78% въздушна влажност.На метър дълбочина вода излиза за разлика от Златията моята гдето на 30 метра я има,я няма.
Мрънкало съм днес.А не виждам бобовите:
http://prikachi.com/images.php?images/739/6336739D.jpg
картофките:
http://prikachi.com/images.php?images/743/6336743P.jpg
Сега се връщам да ви разгледам... Laughing

# 104
Бенджолина, а изглеждаше ли мухъла така в началото:
http://prikachi.com/images.php?images/709/6336709t.jpg
За моя радост днес се сдобих с брашнеста мана в краставиците.  Rolling Eyes

Не това, което показваш още в начална фаза е на пръски по цялото листо.

При мен се получава по едно малко петно, което почва да се разраства и разпространява.
А и някакви въшки дойдоха. Извинете, че досаждам, но наистина все още нищо не отбирам и само вашите съвети ми помагат, търсих го как ли не в гугъл и не успях.
Ето малко снимки.

В горе долу начална фаза изглежда така:
http://vilikk.snimka.bg/other/zelenchukova-gradina-2013.748946.31006046.big

А после става ето така:
http://vilikk.snimka.bg/other/zelenchukova-gradina-2013.748946.31006039.big
http://vilikk.snimka.bg/other/zelenchukova-gradina-2013.748946.31006029.big
Ето въшките:
http://vilikk.snimka.bg/other/zelenchukova-gradina-2013.748946.31006018.big
http://vilikk.snimka.bg/other/zelenchukova-gradina-2013.748946.31006009.big

http://vilikk.snimka.bg/other/zelenchukova-gradina-2013.748946.31006003.big

Не знам сега един или два отделни проблема имам мана и въшки или едното е следствие на другото. Сякаш въшките идват после, а в началната фаза ги няма  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт