(Био)зеленчукова градина - тема 23

• 68 992
  • 726
  •   1
Отговори
# 105
Прочетох нещо интересно или по-скоро обезпокоително в друг форум и реших да го пусна тук:

"Тъкмо ми попадна изследване за този тип хербициди(Глифосат хербицидите като Roundup на Монсанто), което показва, че общоприетото схващане, че те са токсични само за растенията всъщност е грешно. Оказва се, че тези хербициди, попаднали чрез храната в телата ни имат два неприятни ефекта за нас:
1. Потискат действието на едни определени ензими (P450), които играят важна роля в обезвреждането на външни патогени, които се озовават в тялото ни.
2. Удрят чревната флора (да, за онези бактерийки хербицидите са токсични) и пречат на синтеза на определени амино киселини.

Резултатът е бавноразвиващи се инфекции водещи до традиционни "западни" болести: затлъстяване, диабет, болести на стомашночревния тракт, сърдечни заболявания, депресия, аутизъм, стерилитет, рак, Алцхаймер, Паркинсон.

Пълното проучване на английски е тук:
Glyphosate’s Suppression of Cytochrome P450 Enzymes and Amino Acid Biosynthesis by the Gut Microbiome: Pathways to Modern Diseases (Цъкнете Download PDF Full-Text за цялата статия.)"

И още един цитат:
"Имам една позната симпатична баба Таня, която преди време ми каза нещо, което ме впечатли - "Българинът започна да боледува когато се появиха изкуствените торове." "

Последна редакция: вт, 16 юли 2013, 10:02 от manandy

# 106
Бенджолина, имаш си брашнеста мана според мен... amica1 е писала много за нея... Ако не успееш да откриеш из нейните постове, ще пиша и преписвам...  Peace

# 107
Айде, честита ми Tuta absoluta #2gunfire
Снощи открих няколко надупчени зелени домата и от вътре се показваше червея :oooo
По спешност приготвих 1% разтвор масло от нийм и веро и яко пръсках неред.
Днес гледам,че са измряли всякакви гадове, дано да действа и на тутата.
Ровейки се попаднах на http://farmer.bg/29025-Vseki-polozhitelen-opit-e-polezen-
и  тая надежди, че с няколко пръскания ще овладея ситуацията.
Още нещо намерих:
Скрит текст:
Ботанически инсектициди
Neem- екстракт от семена,/които съдържат активното вещество Azadirachtin/ действа като контактен и системен инсектицид срещу Tuta absoluta. Чрез почвено внасяне на препарата се постига 48.9-100% ларвна смъртност. Прилагане на Neem масло чрез пръскане на повърхността на листата, причинява 57-100% ларвна смъртност. Въпреки това, той съобщи, че прилагането директно за ларвите, причинява 52.4- 95%смъртност (Goncalves Gervasio и Vendramin, 2008)

# 108
  • на пъпа на Златията
Ммм даа,
Мананди по интуиция попаднах на това.

http://nikolaijambol.blogspot.com/2013/07/3-17.html?spref=fb

Какво значи , бабите ни са приемали отрова която е убивала раковите клетки?

"Българинът започна да боледува когато се появиха изкуствените торове."
Прочетох нощес  едно изследване на учени от Русия които се опитват да се отърват от колорадския бръмбар , защото е бич за изхранването им. Ами те го заразяват с някаква инфекция, за да умре, някакви гъби .Ускоряват развитието на тази инфекция с така наречените синергисти - нещо като катализатори на болести. .  Ами таз инфекция не отива ли после у човека. Само че ще се разбере след 20-тина години.
Една циганка , от село ходи в Италия на работа в селското стопанство.Седя колкото да си върне дълговете които взе за да отиде и се върна.Казва" Знаеш ли какъв ужас е . Мислех че е паднал сняг , а то  не можеш да дишаш от бяла тор. Такива им и семената и сортовете , без тор не стават.  
Работех едно време за малко в хим. комбинат дето произвеждаха азотни торове , карбамид . Ами до комбината имаше опитном поле на завода . Царевицата една такава здрава , силна , да не и се ненагледаш от прозореца на завода. Много хора обаче казват че българските торове са били най качествени. Изнасяхме за Гърция, даже Италия , дето технологията беше нещо тяхна. Ама то щото газта беше 40 долара за България, а на световния пазар 90 долара , щото цигарите и виното бяха наполовин цена в СССР от колкото тук  в България  , а качеството беше световно. Сега не зная дали има български завод за торове.
Ето го патента.
http://www.findpatent.ru/patent/244/2448464.html
 Който разбира от химия да каже, че аз на български не я разбирам , та камо ли на руски. Някакви гъби и бактерии , сипват им ацетон за да се развиват по-бързо.

Последна редакция: вт, 16 юли 2013, 23:02 от rorik

# 109
Здравейте , моля първо да ме извините ,че нахлувам в темата ви направо с въпрос без да съм чела назад  Embarassed

Интересува ме следното , случайно ми подариха страхотни градински домати  , мога ли от тяхно семе да направя разсад и от него да си посадя такива доматки  Rolling Eyes Embarassed ?

# 110
  • на пъпа на Златията
Jullу ,
Попитай тези които са ти подарили доматите какъв сорт са и какво  им е семето..Ако си е тяхно селектирано семе , ще станат доматите. Ако не е,  а са го купили,може доматите да се "метнат" на следващата година  или на "майката" или на "бащата" и няма да са такива каквито сега ги харесваш. Ако са някакви чуждоземски може да си докараш някоя чуждоземска болест от тях , например като тутито, дето пльзна от няколко години.  
Четох някъде че българските сортове се селектират на основата на идеала. Така че малко повече боледува но ражда добре.
А тук имаме хора с домашни селекции , така че ако помолиш някой ще ти прати.

П.С. Jullу сега е късно  за домати , но може да тренираш за догодина. А пък и както закъснява лятото може да си отгледаш някое доматче. Така че сей смело в сандъче, пикирай, разсаждай. Тренирай. Радваме се на последователи. .   
Аз имам стари сортове. Едри , но са по-късни , и по-малко раждат. Ще ги видя на какъв хал са.
Вес,
Що си мисля че баба казваше че като има вятър , няма мана?
Дали пък да не им пуснем един вентилатор на растенийцата, когато е жега?  

Последна редакция: вт, 16 юли 2013, 23:11 от rorik

# 111
Подари ми ги трето лице , за съжаление . Но ми е интересно как става от семка разсад и после домат  Blush Много съм боса , но имам желание да се пробвам . Трябва да се върна назад в темата  Embarassed
Благодаря за отделеното внимание  Hug

# 112
  • на брега на Дунава
absurt,Титина ,Благодаря! Котка имам , а от мулчирането май ще се наложи да се откажа наистина, макар че при мен върши страхотна работа, защото ходя само в събота и неделя.Откритата почва не задържа влагата цяла седмица.
Страхът от змии ми е по-голям.Привиждат ми се навсякъде.Пък и да видиш четири за две седмици си е страшничко.Най-вероятно са слепоци и смоци ,но кой знае.

# 113

Кога е това?  Mr. Green  Плътно е затворен прозореца и съм си приготвила одеялцето - не се оплаквам де...  Laughing

# 114

Кога е това?  Mr. Green  Плътно е затворен прозореца и съм си приготвила одеялцето - не се оплаквам де...  Laughing

"Следвашият, който проговори за глобалното затопляне, ще го фрасна с чадъра по главата".
Попадна ми някъде из нета.  Simple Smile

# 115
  • Варна-София
Бенджи, наистина много пъти съм писала колко лесно се контролира брашнестата мана по тиквички и краставици, че вече ме е срам да се повтарям. Но търсенето си е лесно. Пишеш в чичко Гугъл "био зеленчукова градина брашнеста мана тиквички" и попадаш на рецептата:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=591076.255

Рорик, много силно ми повлия твоята статия за витамин В-17. Пратих и на колежка с болно от тази ужасна болест дете. А тази сутрин си измислих страхотна рецепта и някой ден ще черпя колегите с нея. Овалях кубченца от сирене в смляно ленено семе, заобиколих ги с много био черита, въоръжих се с една клечка за зъби вместо с вилица и ... тука ли си, там стой. Разгоних му майката на рака, ако тайно е решил да се вгнездва в мене.

А завод за торове има в Девня - работи си и карбамид и амониев нитрат на световно ниво.

Мананди, страхотна статия, само дето не мога да измисля, как може да се реагира на това. Има ли някъде производство на технически или зърнени култури, където да не ползват хербициди? Био брашно? За това не бях мислила. Някой да знае нещо повече?

Джули, при теб най-важният въпрос не е ясен - хибридни ли са доматите или директни? Ако са хибридни, резултатът най-вероятно ще те разочарова, защото сортът ще се разпадне (учили сме елементарна генетика, табличката на Мендел за наследствеността и т.н.), ако обаче са директни, остави експеримента за догодина, направи всичко според сроковете и ще се радваш на добра реколта.

Последна редакция: ср, 17 юли 2013, 09:27 от amica1

# 116

"Следвашият, който проговори за глобалното затопляне, ще го фрасна с чадъра по главата".
Попадна ми някъде из нета.  Simple Smile

Остави, ами някъде срещнах, че вече няма да се борим срещу глобалното затопляне, а срещу глобалното застудяване...  Joy  Мафия!  Mr. Green

# 117
Ей тия учени , винаги са ме удивлявали  Mr. Green
Мисля,че се стресираха ,от мига в който  откриха нещо по-бързо от светлината и от тогава нещо им е "лабава работата "  с теориите Whistling

Благодаря за информацията по моя въпрос . Ще пробвам - ако стане , стане , ако не здраве да е .
А  семена от които сте доволни ? Става дума за голям розов домат ?

# 118
Айде, честита ми Tuta absoluta #2gunfire
Снощи открих няколко надупчени зелени домата и от вътре се показваше червея :oooo
По спешност приготвих 1% разтвор масло от нийм и веро и яко пръсках неред.
Днес гледам,че са измряли всякакви гадове, дано да действа и на тутата.
Ровейки се попаднах на http://farmer.bg/29025-Vseki-polozhitelen-opit-e-polezen-
и  тая надежди, че с няколко пръскания ще овладея ситуацията.

Изключително некоректна реклама. Представено е сякаш хей така, случаен градинар, споделя опита си с този препарат. А факта е, че Амитица и Моравско село са собственост на едни и същи хора. Съответно небрежно споделящата градинарка Здравка Смиленова, е и дилъра на продукта Нимазал. Възможно е и да е добър, но подобни реклами ме карат да подхождам с недоверие и ме отблъскват.

# 119
bushkata,  реклама, че и некоректна? Shocked
И как набързо ме квалифицира ooooh!
Нито Амитица, нито следващите изброени ме вълнуват, чувала съм ги  и толкоз.
Да, ползвам масло от нийм, но не е нимазал и въобще не е продукт купуван от БГ.
А, за твоето недоверие- твой си проблем Whistling

Общи условия

Активация на акаунт