(Био)зеленчукова градина - тема 23

• 68 935
  • 726
  •   1
Отговори
# 660
Почти е готово, тъй като гледам. Още седмица, до десет дена.
А моето зеле втаса. От пусти мерак го сложих в края на миналия месец и сега се чудя какво да направя.
Не искам да слагам сорбат или бензоат.
Не ми се ще да пълня буркани и да стерилизирам, защото вкусът се променя.
Има ли нещо "екологично", което да спре ферментацията? newsm78

Ние използваме корени от хрян - не се "хваща масъга" (белият слой гъбки и бактерийки); зелките са здрави до следващата есен

# 661
  • Пазете Гор
Времето трайно захладнява, тъй че ще запази зелето поне до февруари и без консерванти, стига разбира се да не е в някое топло мазе. Мнозина познати се оплакват,че в топлофицираните блокове мазетата са твърде топли и зелето им се проваля редовно. Друг е въпросът, че с пещерния начин на изграждане на отоплителни инсталлации се губи енергия в мазетата, която всъшност прави само бели: въди плъхове и скапва хорското зеле.

Ама пък яжте го, един съвет най-подир, absurt! Сармички, с бобец, с праз, с ориз, пък ако не спазвате поста - с свинско, с пуешко, с джолан, с гърди, с кокошка, капами и прочие. Поръсено с червен пипер изпива към половинка вино, споделят специалисти.

Има един орех на пчелина, проклет такъв, дето увива ядките си в още една обвивка освен черупката. Чистенето на ядки от него е работа за сръчни и търпеливи хора с много свободно време. Инак е родовит - по 4-5 чувала орехи излизат от него, че и повече понякога. За радост случайно счупен орех тази година споказа, че вътрешната костелива обвивка тая година липсва и имаме чували с отлични орехи. Баща ми продава ядките, цената тая година е прилична и приходът си заслужава.

А интересното е, че тия орехи инак ги събира само заради синигерите - щом хване сняг, всеки ден им чупи по десетина второкачествени орехи с теслата, птичките идват, хапват, цвърчат и даже се сприятеляват.

# 662
  • пак там
Здравейте,

Има ли някой, който е експериментирал да отглежда гъби вкъщи? Имам предвид малко количество, колкото за нуждите на семейството? Чудя се дали ще стане на балкона, в мазето... Ще съм благодарна на всякакви съвети и варианти.

# 663
Потърси на amica1 в постовете, имам спомен, че тя гледаше и гъби.

# 664
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Hug имаше, имаше Simple Smile аз не помня имена, но си спомянм, че се показваха едни домашни кладници за чудо и приказ  Heart Eyes

споменаваха се заразени с мицел пънчета и домашно отглеждане, но аз бях само наблюдател  Blush

# 665
  • пак там
Благодаря, ще потърся!   bouquet

# 666
  • Варна-София
Здравейте, да е живо и здраво бебчето, да расте палаво и обичано.

Ст. Добри, ехинацеята те поздравява. Беше посадена с обич и биохумус, така че няма начин да не си хареса мястото.

За синигерчетата да кажа. Когато се каните да готвите пиле, извадете мазнината, която обикновено стои в коремната кухина. Нанижете през нея конец и я окачете на клонче - синигерчетата ще ви благодарят.

Друг способ е мазната топка - добре омесени в мазнина (аз ползвам поостаряло краве масло), семена от слънчоглед, овесени ядки, просо, посмляно в мелачка жито, ориз - такива неща. Така получената мазна топка я напъхвам в гаца (мъничка, колкото да се получи нещо като ябълка) и я окачвам пак на клонче да се радват синигерчетата.

Оттам-нататък трябва много да внимавам добре да е затворена вратата на балкона, защото котаракът се научи да я отваря и какъвто си ми е похватен дундьото, току виж се заплесне по синигерите и падне през балкона. За тях страшно няма - те винаги ще му избягат.

И кладница съм гледала вкъщи - има много информация в интернет. Става и вкъщи и на балкона ...
ОБАЧЕ-Е-Е-Е!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Докато още търсех обща информация ми попадна нещо за "гъбарска болест". Ставаше въпрос за алергизиране на дихателните пътища - нещо от което страдали гъбарите. Имам подозрения, че майка ми и мъжът ми получиха подобни проблеми, когато гъбите станаха готови за бране и то по мое мнение си бяха съвсем млади и не бяха още оформили спори. Във фризера ми има още кладници, защото много дадоха. Обаче тази есен не съм намислила още къде да ги гледам, така че да не предизвикват подобни проблеми.

А, сетих се - гледах ги върху остатъци от кафе от барчето и хартия от кори за яйца (да няма мастила, че ги извличат). Мицела си го бях поръчала от един лицензиран производител на мицел - телефона му взех от интернет. Сигурно не е допустимо да давам точни координати - не знам.

Последна редакция: ср, 20 ное 2013, 21:53 от amica1

# 667
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Hug Hug Hug за синигерчетата вече записах  Heart Eyes Hug при другата зеленчукова информация от теб и другарчетата от темата  Grinning нали и пилците са живинки и за тях трябва да мислим  Hug

...Ст. Добри, ехинацеята те поздравява. Беше посадена с обич и биохумус, така че няма начин да не си хареса мястото.
...

Blush аз не помня да съм имала ехинацея  Blush

# 668
  • Варна-София
Пусти прякори!
Писаро! От Писаро ми е ехинацеята. Гале, ехинацеята те поздравява.

И за солта да кажа - НИКАКВА СОЛ ЗА СИНИГЕРЧЕТАТА.

# 669
  • пак там
amica1, благодаря! Аз много се двоумя, защото прочетох, че мицелът изпускал метан, а гъбите при растежа - въглероден двуокис. Не знам дали е вярно, продължавам да чета, но ако се потвърди - няма да рискувам (с малко дете съм вкъщи).

И за птичата храна също благодаря   bouquet, тъкмо обещавах на малкия да правим хранилка за врабчетата зад блока.

И друго да попитам (така и така нахлух при вас) - на балкона билки от рода на мащерка, кантарион (тоест горски, планински) гледали ли сте? Засега успешно съм се справяла с подправки (копър, магданоз, босилек), но с билките "прохождам" още.

Извинете за шумното нахлуване  Embarassed

# 670
Честита ни нова градинарка в темата!  Hug
Рися, здравей! Simple Smile Гледали сме гъби-кладници върху дървени пънчета, на открита тераса. Мои близки приятели отгледаха печурки в чували в мазето си. Но ако имаш съмнения от здравословно естество, по-добре не рискувай.
За планинските билки - може и да се получи, но условията, при които растат, ще бъдат далеч от обичайните им. А и въздуха в София със сигурност не е като планинския. Билките обичайно се ползват в сухо състояние. През летните ваканции си набери, ако някъде пътувате, или помоли свои близки да ти наберат.

# 671
  • пак там
Ana.Ivanova, благодаря за обясненията!

Това за билките го знам, но с пътуванията на места с билки сме малко кът, така че ще експериментирам, да видим какво ще се получи Simple Smile

# 672
  • Варна-София
Давай, Рися, пробвай!

Аз пък ще се пробвам с бакла. Толкова пъти сте писали за баклата - и Куркума, и другите. Четях с любопитство и ...и само толкова. Обаче, ето че ми тикнаха в ръцете семена с ултимативен надпис: "Сей сега!" А аз даже не знам какъв вкус има.

# 673
  • Пазете Гор
Не ти препоръчвам предзимен посев на баклата, amica1. Не печелиш нищо, най-много седмица несигурна преднина (ти си на север от Балкана), а само увеличаваш рисковете. Сей при възможност през март-април напролет. Баклата се бере зелена и зряла, като фасула, с тая разлика, че освобождава площите много рано, до края на май, особено ако не я чакаш за добив от зряла. Расте бързо и нависоко докъм метър, добивна култура е и доста вкусна. Сее се гнездово и не ползва опорна конструкции. Обикновено през развитието й влагата е достатъчна, така че не се и полива. Нападат я много листни въшки и плужеци. Не съм забелязал да боледува. Обича слънце

# 674
  • Русе
  И ние сеем баклата пролетта. Излиза първа и почти не иска грижи.  Да имаше и кой да я сготви като хората.  Embarassed

Споделям нашия опит с гъбите. Пробвахме мицел от печурка на поляната и в мазето с поливне и завиване с някакви стърготини. Сигурно нещо сме объркали в технологията. Нищо не се получи. Тази година в близката борова горичка имаше цели поляни сърнела и си пренесохме малко пънчета на нашето място. Не знаем дали ще стане нещо,но пробваме. Иначе преди няколко седмици ММ намери в двора прекрасна кладница. Дворът ни е запазена горичка - акация,вишни и джанки - заварено положение. Посадихме борчета,елхичики,липи,брези,върби,череши,ябълки,круши,кайсии. Круши вече брахме, както и няколко череши.

Общи условия

Активация на акаунт