(Био)зеленчукова градина - тема 23

• 68 172
  • 728
  •   1
Отговори
# 690
  • Русе
⅞ ...and Happily Ever After  и моето село е почти на Дунава. Да не сме съседи, пък да не се познаваме.

# 691
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
⅞ ...and Happily Ever After  и моето село е почти на Дунава. Да не сме съседи, пък да не се познаваме.

...МХ, да не си от русенският край? И моето село е почти на Дунава. В неделя го дават дъжд в западна България, до тогава може и да успееш.

..

Аз също съм на север от Балкана и сея  баклата сега....

опнали сме се покрай Дунава от Видин, та чак до Русе май Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 692
  • пак там
Ми да се намърдам и аз в редичката  Mr. Green като видно свищовско чедо (всъщност взривна смес между шопски и северняшки инат Embarassed)

Даже не само селото, но и самата ни къща е точно на брега на Дунава, вместо ограда ни служи реката Simple Smile

# 693
 hahaha hahaha  аз съм по-далеч май   Whistling

Joy Joy от Дунава ни дели едно шосе Joy Joy

# 694
  • Пазете Гор
...
И аз имам за садене, но в неделя ще наблегнем на орязването на овошките и засаждането на една вишна.

За садене е моментът е подходящ, но според мене за резитба не е точен. Трябва да стегнат студове, че да се прекрати абсолютно всякакво сокодвижение, от една страна, а от друга - пролетта да е достатъчно близо, щото да не предизвикаме измръзвания по рязаните части. С две-думи: през февруари-март.

За марулки и салатки е късно не само за посев, но и за слагане на разсад. При трайно понижение на температурите евентуалният разсад няма да може да се вкорени.При мене често се случва рано-рано напролет на най-неочаквани места да изникнат марули. Преди доста време изоставих една да даде семе и оттогава си се въдят. Верно - издребняха и повече мязат на глухарчета листата им.

Днеска успях да сипя в лехите за домати към кубик овча тор. Не е много угнила, ама зимата това ще и е работата.

# 695
  • пак там
hahaha hahaha  аз съм по-далеч май   Whistling

Joy Joy от Дунава ни дели едно шосе Joy Joy

Е, не! Това е страшно далече  Joy

И като заговорихме за двора на мама - в него в промишлени количества расте модният на днешно време бурен тученица (нали водата му е наблизо и се чувства прекрасно там) - направо неизтребим е. Някой от вас дали го е използвал вече като храна и в какъв вид? Има ли смисъл да му отделяме местенце в градината или да продължаваме борбата с него до последен дъх?

# 696
  • на брега на Дунава
⅞ ...and Happily Ever After  и моето село е почти на Дунава. Да не сме съседи, пък да не се познаваме.

...МХ, да не си от русенският край? И моето село е почти на Дунава. В неделя го дават дъжд в западна България, до тогава може и да успееш.

..

Аз също съм на север от Балкана и сея  баклата сега....

опнали сме се покрай Дунава от Видин, та чак до Русе май Simple Smile Simple Smile Simple Smile
Да ,в Русе съм ,ама градината ми е на Балкана .
Карбамидът е азотен тор ,но пръскането на дърветата с него през есента не ми се вижда да нарушава био-то.Върху клоните се образува защитен слой ,който ги предпазва от измръзване , освен от вредители.Попаднал върху опадалите  листа подпомага разлагането им и превръщането им в хумус. Дозата е 700 гр.на 10 л.вода и се обливат хубаво клоните на дърветата и земята под тях се пръска.
Амика използва тученицата.Аз все се каня ,но все не намирам време.

# 697
Пробвах тученица на салата с балсамов оцет и не мога да си изкривя душата, хареса ми.  Grinning

Скрит текст:
Споделям страница във ФБ на една жена от с. Горни Лом, област Видин,  вижте как използва семената.

# 698
Случайно открих прах от  нийм. Дали ще може да се ползва, както се ползва маслото?  newsm78

Топинамбура, който посяхме пролетта на село, порасна много голям. Около 3 метра. Но като извадихме 2-3  - едни съвсем дребни коренчета. Дали защото не е поливан, ама хич?
Какво да го правя? Да го вадя или да оставя да си се разсажда още? Що е такъв дребен?

# 699
Куркума, ще орязваме само някои овошки, както писах те са неподдържани от години, има увиснали счупени клони. Една кайсия е толкова изкривена, полегнала е на бетонова ограда и почти е съборена. Дюлята и мушмулата още не са им опадали листата, тях изобщо няма да ги бутаме. Ако знаеш повече за неподдържаните с години овошки, пиши има ли нещо особено, което трябва да правим. Част от дръвчетата варосах, ще взема и карбамид, добре че стана дума, прочетох и в гугъл. От агроаптека да го търся, нали?

МХ, като написа че градината ти е на балкана и се сетих, че лятото май пак те бях питала. Много забравям, пък може и да се бъркам с някой друг.

# 700
въпрос ребром  Hug

загледах се в дръвчетата на двора, на сливите от миналата година има надлъжни пукнатини по кората и в тези пукнатини растат някакви дребни бели гъби. казвам гъби, защото приличат на мини праханки, мини та чак микро и бели, но формата им е същата.
а вчера ги видях и на една от прасковите  Tired

какво може да се направи? и трябва ли?

потърсих снимка да покажа как изглеждат праханките, а все пърхутки излизат  Crazy
праханка е онази полукръгла гъба, която са сушили навремето и за използвали за прахан за запалване на огън  Blush

# 701
нийм на прах е от листата,а олиото е от плодовете или семената  Embarassed не си спомням  Blush
Скрит текст:
нийма на прах е идеален за маски за лице и за коса-изсушава,противопигментно и противобактерийно

# 702
нийм на прах е от листата,а олиото е от плодовете или семената  Embarassed не си спомням  Blush
Скрит текст:
нийма на прах е идеален за маски за лице и за коса-изсушава,противопигментно и противобактерийно
Дам, то е логично. Благодаря ти!

# 703
Обрах последните десетина килограма домати и приключих с градината към момента... Марулите насях преди месец и още не са станали за разсаждане... Тази година опитвам нови сортове...

# 704
А ако посеем или посадим разсад от салатки, което се намери, напролет, дали ще станат, пропуснахме да сложим сега есента.

Общи условия

Активация на акаунт