(Био)зеленчукова градина - тема 23

• 68 158
  • 728
  •   1
Отговори
# 705
mama_gali ще станат и на пролет,но тук при нас не продават разсад от марули и аз затова си правя.Искам да кажа да се подготвиш да си направиш сама разсада за по сигурно.
Аз обрах преди 2 дни 14кг. домати /червени/ и съм много щастлива.Тази година времето ни позволи да берем до късно.
Имам цвекло в градината още от пролетната сеитба и се чудя как да го съхраня.Нямам място в хладилниците.Мисля си да изровя траб и да го сложа вътре,но колко дълбока да е дупката ,някой знае ли?

Аз ли съм само от нашия край ,до Бургас?

# 706
А ако посеем или посадим разсад от салатки, което се намери, напролет, дали ще станат, пропуснахме да сложим сега есента.

Още не е късно да се посеят, но под тунелче... Така пролетта тъкмо ще са станали за разсаждане... В момента по някои пазари може да се намери и разсад...

# 707
  • на пъпа на Златията
Миналата година салатките се само засяха около стара салатка. Тази пролет бяха първите зеленинки които се показаха в двора.
Така че направо ги сейнете , като сте си подготвили лехата.

# 708
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
А ако посеем или посадим разсад от салатки, което се намери, напролет, дали ще станат, пропуснахме да сложим сега есента.

...

За марулки и салатки е късно не само за посев, но и за слагане на разсад. При трайно понижение на температурите евентуалният разсад няма да може да се вкорени.При мене често се случва рано-рано напролет на най-неочаквани места да изникнат марули. Преди доста време изоставих една да даде семе и оттогава си се въдят. Верно - издребняха и повече мязат на глухарчета листата им.

...

Blush

# 709
mama_gali ще станат и на пролет,но тук при нас не продават разсад от марули и аз затова си правя.Искам да кажа да се подготвиш да си направиш сама разсада за по сигурно.
Аз обрах преди 2 дни 14кг. домати /червени/ и съм много щастлива.Тази година времето ни позволи да берем до късно.
Имам цвекло в градината още от пролетната сеитба и се чудя как да го съхраня.Нямам място в хладилниците.Мисля си да изровя траб и да го сложа вътре,но колко дълбока да е дупката ,някой знае ли?

Аз ли съм само от нашия край ,до Бургас?
Не и аз съм :0
Цвекло,репи съм сложила във кофи със пясък и цяла зима си презимуват там без проблем

# 710
  • Варна-София
Рися, направи няколко пъти салата снежанка от тученица - с цели листенца, нямат нужда от рязане и ще видиш, че ще вземе да не ти стига. И аз уж имах много тученица, ама тъкмо като вземе човек да я ползва за храна и се оказва, че не е толкова много.
Пък е полезна пущината, с омега 3 мастни киселини, дето ги купуваме на капсули от аптеката.
Виждала съм на пазара културната тученица - портулака, с големи листа, с нож да ги режещ. Тя не знам колко е полезна. За дивата си пише, че е билка.

# 711
Здравейте, искам да питам как се съхраняват най-правилно картофи и лук навън (например на балкон)? Трябва ли в нещо специално да се слагат? Имам метален шкаф на балкона,  и не знам дали е удачно (не става дума за големи количества).
Благодаря!  bouquet

# 712
  • пак там
Рися, направи няколко пъти салата снежанка от тученица - с цели листенца, нямат нужда от рязане и ще видиш, че ще вземе да не ти стига. И аз уж имах много тученица, ама тъкмо като вземе човек да я ползва за храна и се оказва, че не е толкова много.
Пък е полезна пущината, с омега 3 мастни киселини, дето ги купуваме на капсули от аптеката.
Виждала съм на пазара културната тученица - портулака, с големи листа, с нож да ги режещ. Тя не знам колко е полезна. За дивата си пише, че е билка.

Ще пробвам лятото, благодаря!   bouquet А как се съхранява? Бланширана като спанак? Във фризер?  newsm78

# 713
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Здравейте, искам да питам как се съхраняват най-правилно картофи и лук навън (например на балкон)? Трябва ли в нещо специално да се слагат? Имам метален шкаф на балкона,  и не знам дали е удачно (не става дума за големи количества).
Благодаря!  bouquet

май никак  Confused
те мръзнат и ако температурите паднат под нулата металният шкаф никак няма да помогне  Hug

# 714
  • пак там

Благодаря!  bouquet
Аз съхранявам на балкона в кашон, увити с чували, но балконът ми е с ветрозащита.

# 715
  • Пазете Гор
Картофите имат два основни проблема при съхранението през зимата: светлината и минусовите температури. Те трябва да се съхраняват на абсолютно тъмно място. Дори и малко светлина при тях предизвиква жизнени процеси, при които се повишават нивата на някакъв токсин(май се казва соланин, ама не съм сигурен) процеси. В по-напреднал етап на тия процеси картодите позеленяват.

Картофите измръзват и не се възстановяват след измръзването, както праза, да речем. Та трябва да се държат на много тъмно, сухо, и хладно място, щото да не тръгнат кълнове. В планините, в ями в мазето, зарити със сух пясък, хората си застъпват реколтите - клубените траят до нова реколта.

# 716
  • София

Картофите измръзват и не се възстановяват след измръзването, както праза, да речем.

Празът ми е още в лехата.
Може ли да изтрае така и да вадя стрък по стрък когато ми притрябва?
Ако не, как да го съхраня? newsm78

# 717

Картофите измръзват и не се възстановяват след измръзването, както праза, да речем.

Ако не, как да го съхраня? newsm78
Аз попринцип и него съхранявам както репите и панджара във кофа със пясък поляти със малко вода и така цяла зима

# 718

Можеш, и аз съм оставила в градината - да има за салатка, а за готвене съм замразила нарязан.

# 719
  • Пазете Гор
Празът може да си стои в градината, нищо му няма. този подход има два недостатъка: в голям студ доста трудно се измъква от замръзналата земя, а в меко време се налага бая кал да се изгази, щото да се измъкне някой стрък. Инак така човек си има праз до май.

Снегът покри новите торни купчинки в градината ми. Понеже пренасях тора от една кошара на гръб, та ползвах чували и една купчинка е един чувал от захар 50 килограма. Приличат на големи къртичини.Хубаво беше да я закопая ведно с основния копън наесен, ам не можах да съчетая нещата. Нищо, де.

Където се гледат животни, тора се изкарва наесен по нивите с каруци или трактори. Почти съвсем прясна, през зимата тя угнива, отделя топлина и топи снега над себе си. По-миналата година на изхода на Копривщица в посока Стрелча, където има много картофени ниви, многобройните черни торени конуси бяха осеяли симетрично покритата от еднометров сняг местност. Сутрин от тия купчинки се вдига пара, и на тях кацат свраки и други птички. Топлят се, ровят за ларви, бръмбари и прочие деликатеси, общуват си и така.

Общи условия

Активация на акаунт