СЕДМИ КЛАС застрашително близо пред нас! - тема № 36

• 40 224
  • 739
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Някой да каже кое от а) и г) на първото предложение на Дидева ги различава едно от друго по отношение на непряко допълнение, моля.
За второто предложение се колебая за в). Така ли е?

# 46
  • София
Русалке, ами именно непряко допълнение се търси  Peace

А за втория въпрос, само а НЕ е просто по състав.

Редактирах се веднага щом видях какво питат... hahaha И аз като децата не видях това НЕ отпред..
Колкото до втория  въпрос - предполагам , че е объркано в сборника питането  и въпросът е кое изречение НЕ е просто.И  тогава отговорът е един.

Дидева, кое е това помагало, от което вадиш толкова объркани въпроси.. hahaha Кажи , та да не го давам на девойките. Wink

Саш,
какво - 3 песни- пряко допълнение заради липсата на предлог
на кого - на едикой си композитор - непряко заради предлога

с кого - с изпълнителката - непряко заради наличието на предлог
на какво - на новия хит - непряко зарди наличието на предлог

Заради това ги бях маркирала с два цвята, за да се разпознават.

# 47
  • София
Е така де - и двете съдържат непреки допълнения, освен прякото в първото изречение.

# 48
  • София
...

Ще ме извиниш, не познавам детето ти, нито теб, но от написаното назад оставам с друго впечатление. Не може дете, което е успяло да реши двете задачи за движение от 2010 и 2011 ( не че са някакви  безмерно трудни, но си имат своите местенца за съобразяване),  да  бъде обвинено в липса  на усилия за мисъл. Видно е, че мисли, при това правилно. А мързеливи са повечето, нищо ново под слънцето. Имаш ли идея колко много седмокласници, ходили през цялата година тук и там и имащи претенциите да знаят и могат,   а  не  все още шестокласници като сина ти, не са  успели  да решат тези две задачи, когато е трябвало? Написаното е с най-добро чувство. Peace

Той се справя с всякакви задачи, ако седне въобще да решава. Но разсъждава по негов си начин и не записва решението, само отговора. (Бях дала пример покрай красното му с една задача за движение, за времето, за което ще се срещнат две коли, движещи се една срещу друга, директно смята T=S/(V1+V2), но не записва нищо). Не учи формули, разчита да си ги има на листче и ги забравя. Смята(+, -, *,/) наум и се случва да сгреши. Преписва грешно. Все такива неща, заради които не стига до 6ца за срока.

Ако беше глупав, нямаше да го занимавам изобщо, не всяко дете е за СМГ. Но той си има математическото мислене, само дето много го мързи. Затова имам много тревоги с него, чувствам, че сме го изпуснали покрай братята му.

# 49
  • София
Е, Саш, ама в едното има и пряко.. Въпросните 3 песни. И да, права си, формулировката би могла да е по-прецизна и да се пита на кой ред има САМО непряко допълнение.

# 50
  • София
Ма какво като има и пряко? Нали въпросът е къде е употребено непряко? Е, и в двете!

Ей от такива тъпи и недомислени въпроси побеснявам! А децата как да се оправят?!? Това, на всичкото отгоре за тях е и стрес от важността на упражнението, те не го правят, за да си цъкат във форума с приятелки, като нас, а с тези тестове на тях им се решава съдбата

# 51
  • Пловдив
Sash, права си. В третото изречение има пряко и непряко допълнение.

Кое изречение е просто по състав?

а) Всяко дете мечтае да има много приятели. - сложно съставно с подчинено допълнително
б) Трябва да тренира по два пъти на ден. - просто със съставно глаголно сказуемо
в) От миналия месец започна нова работа. - просто
г) Приключи първият етап от класирането. - просто

Ако бъркам, поправяйте.

# 52
  • София
г) Певицата изпълни три песни на този композитор.

"на този композитор" е несъгласувано определение за трите песни  Peace
Допълнението е обект, който е пряко или косвено засегнат от действието.
Композиторът не е засегнат, "на този композитор" пояснява допълнението "три песни".

# 53
  • София
Кармела, съгласих се.. Peace Забравих онези определения от типа : от дърво  = дървен
Но това не променя факта с  не съвсем прецизната формулировка. Има и друго изречение, в което има непряко допълнение. Затова е по-редно да има и думата САМО във въпроса...
Още повече, че се пита за непряко допълнениЕ (каквото има и в друг пример), а в А са  2 на брой непреки допълнениЯ.

# 54
  • Пловдив
Здравейте
И аз отдавна не съм писала.
Синът ми започна със сборника на Коала Прес 7 клас - преговорните задачи. http://www.koalapress.com/sbornik-po-matematika-7-klas.html
Нови знания не смятам на този етап да добавяме.
Захванахме и Бай Ганьо. Стигна до 60 страница и от тези 60 страници беше се впечатлил само от това как Бай Ганьото тичал след влака. Нищо друго като коментар и спомен.  ooooh! Свалих първата серия на игралния филм, изгледахме го и го накарах да започне книгата отначало... Та чакам коментар след втори опит.
Мен все по - сериозно ме тресе 7 клас. Купих униформата, тетрадките са налични, днес отиваме да направим диоптрични очила... Планирала съм да растем през лятото: на височина с до 5 см  и с 1 номер на крак.  Crazy Всяка година около 15 септември лудвам. Тази година реших лудването да го разхвърлям във времето.

# 55
Дидева, кое е това помагало, от което вадиш толкова объркани въпроси.. hahaha Кажи , та да не го давам на девойките. Wink
Да ти кажа, ама това е нов модел. Предните въпроси бяха от друго.  Joy

Благодаря, момичета. Всъщност за момента се оправям прилично с българския. Във форума пускам само въпроси, за чиито отговори в помагалото се съмнявам, че са верни или имам съмнения за грешно зададен въпрос. За тези двата бяхме стигнали до извода - повече от едно изречение с непряко допълнение в първото упражнение и грешно зададен въпрос във второто.

# 56
  • София
dundi73, мисля, че "класирането" са го приели като действие, затова остава само отговор в)

Carmela Biscuit, точно така е, но това се отнася и за "изпълнителката на най-новия хит". Ако беше пряко трябваше да звучи нещо като "най-ново-хитовата изпълнителка"  Joy

# 57
  • София
в) Публиката я аплодира за чудесното изпълнение.

Сега си мисля върху "за чудесното изпълнение".
Мисля, че по му пасва "обстоятелствено пояснение", защото аплодирането е на "нея",
а това "за чудесното изпъление" е пояснение на обстоятелство (в случая причина).
Защо я аплодира - за чудесното изпълнение.

Ако беше допълнение, щеше да е "Публиката аплодира чудесното изпълнение".

# 58
  • София
Да ти кажа, ама това е нов модел. Предните въпроси бяха от друго.  Joy

Е, сега го закъсахме... hahaha Joy Laughing

# 59
Споко, те тези са за пети клас. Имам и две за шести.  Joy

Тези двата въпроса са от помагало на " Просвета".

Общи условия

Активация на акаунт