Искам да сменя личното си име

• 21 173
  • 188
  •   1
Отговори
# 150
  • гр. Шумен
Спържа си го представям само, ако е решила да става народна певица - като Гюрга Пинджурова. Иначе точно в пубертета наистина са много злобни децата и си представям колко подигравки е отнесла.
Те и народните певици вече не са с такива, да кажем архаични имена, ужас. Аз дето съм сравнително толерантна и не намирам за странни Йорданка, Гинка, Стефка, КОйна (може би защото повечето от тях ги свързвам с определени публични личности, които са им придали друго звучене) и т. н. това ме хвърли в оркестъра, ако е истина! А Тони с тоя дрезгав глас а ла Бони Тейлър и това мега странно име (аз за пръв път го чувам).
Аз за МИми Иванова бях чувала, че рожденото й име е Митка, но няма сигурно потвърждение от читав източник.

# 151
  • London
А на мене друго ми направи впечатление, как тук голяма част от форумците се присмяха на името Данина. Не смятате ли, че е най-важно на авторката да се харесва даденото име? Това какво смятат останалите е без значение, името ще го носи тя. Друг е въпроса дали това ще си остане само някакво желание или ще направи някакви постъпки момичето. Просто някак ми се стори кофти отстрани съпоставката с Данон и пр.

# 152
Данина звучи едно измислено ,
просто Дани си е ок.

бе споменат Винету Келешев - Винету е 4-тото му име ( сменял го е три пъти ) ,
жена му е най-колоритна  в цялата история

http://www.youtube.com/watch?v=7AYfV3TvkBU

# 153
Щото Данина звучи точно като търговска марка. Това е
повърхностно име, не е име за душата и същността на човек.
Име за пред хората, не за човека. Девойката сега го харесва,
защото я тревожи основно как се представя пред хората. Но
някой ден може и да се замисли как се представя пред себе си.
И да й се прииска "име за душата". Такова име е по-дълго,
по-традиционно, без грижа "какво ще кажат другите". А
другите ще го харесат, ако човекът го изпълва.

# 154
e , това със Спържа е измислица ...

Не е измислица. Казват, че певицата Тони Димитрова се е казвала така, но го е сменила.

# 155
точно това ''казване'' е измислица ...

# 156
  • London
Абе моето е от 4 букви и пак да ти кажа си го нося с гордост и си ми е на душата. Joy Вкус другар няма според мен.Най-важното е ти да се чувстваш добре носейки даденото име.

# 157
Лично аз не подкрепям смяна на име, което ти е дадено по рождение, а и съм чувала, че носи лош късмет  да смениш личното си име.
И е така и не е точно така. Ако до сега си нямал късмет с името си може да ти донесе по-добър късмет новото име. А и нумеролозите развиват теории за мекотата и твърдостта на дадени звукове и букви, които при дадени имена не достигат и човек бил или твърде мекушав или твърде грубоват. Rolling Eyes

Изобщо не е необходимо всички документи наред да сменят. Личната карта е достатъчна. Плюс едно удостоверение за идентичност на имената. То се вади от съответната община или кметство.

http://www.starazagora.bg/bg/uslugi-grazhdansko-s-stoyanie/izdav … ata-na-edno-litse
Така е, а при мен ще е още по-лесно, защото няма да си сменя цялото име, а просто към него ще добавя второ с тире. Но в случая на авторката не мисля, че Йорданка би се вързало с друго име след него понеже е по-дългичко.  Може би най-много Йорданка-Мария и да използва само Мария за пред приятели и познати, но пак става доста дълго. Rolling Eyes

Последна редакция: нд, 14 юли 2013, 20:48 от kalina_bg

# 158
# 159
Данина асоциирам с Данон и Данонино  Thinking
Баба ми се казваше Дана.
Навремето като гледах Лавина покрай Ваня Цветкова много харесах Дара.

# 160
  • Deutschland

Забрави ДАНЕТ. Детско плодово млекце. Ей, голяма реклама направихме на млеката  Mr. Green Mr. Green

# 161
Тони Димитрова е българска певица, родена като Спържа Димитрова Петкова

не мога да повярвам, че може да има родители, които да причинят това на детето си Stop
трябва съвсем да са се чалнали.

и на мен ми е неприятно да се обръщат по име -особено в пълен вариант -усещането ми е, че ще ми се карат за нещо задължително.

а най-мразя тази ужасна мода с болдването на никовете във форума, брррррррррр, настръхвам, все едно ми казват - излез пред строя и вдигни ръце   Stop Close

йорданките да си харесват имената, никой не им пречи, важното в случая е, че това момиче не
го харесва и не разбирам за чий сте седнали да я агитирате за народна власт да не си го сменя.

сменяй го, данина, ти ще носиш другото си име и няма да си йорданка вече Grinning
на мен данина ми харесва и не правя никаква връзка с млека и др глупости.

# 162
Така е, важно е тя да си го харесва, да го почувства. Аз също не чувствам своето име и искам друго (и без това инак са искали да ме кръстят първоначално, но се разиграл сценарият "щом на едната баба има дете кръстено защо да няма на другата?"), но реших на компромисен вариант с две имена и тиренце, просто защото бабата, на която съм кръстена ми е скъпа и я обичам. Peace А няма да съм само аз - имам колега, който се казвал Иван, а сега се казва Иван-Мартин, но приятелите и колегите му го знаем като Мартин, така че явно има прецеденти.

# 163
  • София
То не е важно ти с какво го асоциираш, а дали човекът, който си го носи, си го харесва.  Peace

Тук е като детска градина. Данонино, данонино...  smile3533  ooooh!
Гледайте си вашите имена. Или ги изпляскайте тук, че да ги обсъдим колко са хубави.

# 164
  • DE
Ах че интересна тема. Аз също съм Йорданка. Когато бях млада и аз не си харесвах името. По простата причина, че винаги ми е било неприятно да ми викат Дано. А хората често го правеха. До ден днешен като се обръщат към мен с цялото ми име ми е леко дискомфортно, защото звучи толкова официално сякаш съм изправена на съд. Още не съм го сменила, а дори да съм имала мисли за промяна някак са се разминали. За мен вече е късно, на този етап от живота ми изобщо не ми пука как съм по документи. Никой от приятелите и роднините не ме нарича с цялото ми име. Когато ставаше въпрос за имената на моите деца бях категорична, че няма да ги кръстя с имена, с които могат да се обръщат към тях и да звучат грубо. Свекървата имаше донякъде късмет, че и викаха Таня (по паспорт Стояна, никога не бих си кръстила детето така), а на мен ми хареса и сега никой не може да се обърне към детето ми грубо. Освен това ми беше важно да е благозвучно в съчетание с фамилията. И това се получи. Когато се роди сина ми дълго мислих как да го нарека. Добре, че съпруга ми нямаше някакви претенции и се съгласи напълно с избора ми. Отново избрахме име благозвучно, добре съчетаващо се с  фамилията, красиво и напълно отговарящо на детето което е.
Та мисълта ми бе, че това си е голяма дилема името на човек.

Леле пак станах многословна  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт