Искам да сменя личното си име

• 21 155
  • 188
  •   1
Отговори
# 30
Момичета до скоро и аз така мислих, колко стари, грозни и смешни имена има. Откакто се омъжих, обаче за грък и влязох в тяхната рода си промених мнението. Там традициите са живи няма Памела, Джудит и такива ( не че са лоши, просто не са национални). Все още кръщават на родителите си( поне в неговата рода) и не се притесняват името грозно ли е или не. Запазват си идентичността, както и турците, само ние ли сме такива чуждопоклонници на тези Балкани незнам. След 20 години най-хубавите ни бг имена няма да ги има! Става ми мило като чуя някой да е кръстил Иван например детето си.

Сега ме накарахте да се замисля с тази смяна, понеже аз не приех на мъжа ми фамилията,завъртяна е. Реших да избегна проблеми с изписването по институции докато детето е малко, обаче мисля един ден ща не ща да я взема, че ми е доста тъпо по границите да ни искат документ за брак.

Съдиш общината и я взимаш. Твоето е по-лесно. Но си е време и разноски. Аз на времето точно заради това не се и поколебах коя да е фамилията ми след брака. Неприятно е, когато трябва да доказваш, че си майка на децата си. Жена на съпруга ми - как да е, ама майка на децата ми....малко в повече идва.

# 31
Как няма да иска да си смени името  ooooh! Кой на 17 години се казва Йорданка ?
Хубаво било  името, хубаво ама бабешко Stop
Дани успех ти желая  Hug

Много деца на 17 годин се казват Йордан и Йорданка. И им харесва.
Много кифленско. Много.

Джордан може, Йордан - не. В градината на малкото имаше Джордана и Джорджия. Много модно. Да си кръстиш детето на щат.

Цитирам един приятел, ще дойде време, когато пред кабинета на личния лекар ще си бъбрят баба Дейзи, баба Синди и баба Марая.

# 32
.....
Съдиш общината и я взимаш. Твоето е по-лесно. Но си е време и разноски.

Е, за какво да съди Общината. Общината какво и е виновна, че не е взела фамилията на съпруга си при сключване на брака. Просто завежда иск за промяна на фамилното име, има участие на Прокурор по делата, а заинтересована страна е и Общината, щото нали после тя ще издава актовете с новото име. Това е, а и таксата за такива дела не е висока - 15лв. е за завеждане на делото. Освен това по тези дела решенията не са със сила на присъдено нещо и ако има отказ при един състав, може да пусне ново дело с надеждата да се падне на друг състав, който да се произнесе в полза на молителя.

# 33

Много кифленско. Много.

Далеч съм от мисълта че им харесва  ooooh! Ето тук имаме пример в темата Peace

Разберете че светът се развива, върви напред... Преди 100 години може Събчо да е било прекрасно име, но ако сега си кръстите сина Събчо, то той след време ще страда от това некифленско решение на родителите си  Laughing

# 34
Аз имах съученичка, която мразеше до откат името си. А, имаше хубаво име според мен, но за пред хората казваше, че е с друго име. Когато ни проверяваха в клас тя не отговаряше на името си, като я питаха защо мълчи, казваше, ами аз не се казвам така. Беше ми много странно. Предполагам, че след години е опитала да си смени името, но не знам какво е станало.

ПП Като цяло ЗинаСт е права, принципно и аз така бих отговорила на казуса на авторката, но практиката сочи, че всичко е възможно, ако попаднеш на подходящ състав(нямам предвид да си платиш или да ползваш връзки Naughty) и имаш нужните доводи и доказателства.

Последна редакция: нд, 14 юли 2013, 01:23 от Г-жа Бюфе..ааа Букет

# 35
.....
Съдиш общината и я взимаш. Твоето е по-лесно. Но си е време и разноски.

Е, за какво да съди Общината. Общината какво и е виновна, че не е взела фамилията на съпруга си при сключване на брака. Просто завежда иск за промяна на фамилното име, има участие на Прокурор по делата, а заинтересована страна е и Общината, щото нали после тя ще издава актовете с новото име. Това е, а и таксата за такива дела не е висока - 15лв. е за завеждане на делото. Освен това по тези дела решенията не са със сила на присъдено нещо и ако има отказ при един състав, може да пусне ново дело с надеждата да се падне на друг състав, който да се произнесе в полза на молителя.

Общината е страната, издала акта за ражадне (или съответния документ, в случая акт за граждански брак). Да, тя не е виновна, но по повод издадения от нея документ е делото. Никой не е казал, че общината е виновна. Процедурата е таква. Ако не се искаше съдебно решение, вероятно общината и без него би издала нов акт за граждански брак с другата фамилия, на базата на молба, декларация, заявление или друго. Законът обаче казва, че не може лицето и общината да се разберат помежду си по такъв въпрос. Изисква се лицето да помоли съда, а съдът да постанови на общината.
Срещу кого иначе е исковата молба? Срещу жалителя, че сам си е виновен? Кой е ответник?  newsm78

# 36

Общината е страната, издала акта за ражадне (или съответния документ, в случая акт за граждански брак). Да, тя не е виновна, но по повод издадения от нея документ е делото. Никой не е казал, че общината е виновна. Процедурата е таква. Ако не се искаше съдебно решение, вероятно общината и без него би издала нов акт за граждански брак с другата фамилия, на базата на молба, декларация, заявление или друго. Законът обаче казва, че не може лицето и общината да се разберат помежду си по такъв въпрос. Изисква се лицето да помоли съда, а съдът да постанови на общината.
Срещу кого иначе е исковата молба? Срещу жалителя, че сам си е виновен? Кой е ответник?  newsm78

По тези дела няма Ищец и Ответник. Има само Молител. Производството е "едностранно". Иска не е срещу Общината, а се адресира до Председателя на съответния съд. Общината(наравно с Прокуратурата) е привлечена като Заинтересована страна, а не като Ответник. Peace

Последна редакция: нд, 14 юли 2013, 01:26 от Г-жа Бюфе..ааа Букет

# 37

Много кифленско. Много.

Далеч съм от мисълта че им харесва  ooooh! Ето тук имаме пример в темата Peace

Разберете че светът се развива, върви напред... Преди 100 години може Събчо да е било прекрасно име, но ако сега си кръстите сина Събчо, то той след време ще страда от това некифленско решение на родителите си  Laughing

Затова ще си го кръстя Персифондрей, за да може и след 20 години да има име от бъдещето.  Mr. Green

Има имена, които не остаряват. Като Мария например. И като Йорданка. Да, познавам деца с тези имена, които си ги харесват. Това че ти си мислиш, че не трябва и не може и не е възпитано и модерно да има деца, които да харесват това име, нищо не значи. Те си ги харесват независимо от това, че някой някъде си е решил, че са бабешки. Харесват ги щот' не са кифленски вероятно.

P.S. На примера от темата, на който Йорданка не му харесва, му харесва да се казва Данина....За мен този пример е доста противоречив, та да се ползва за универсално валиден.

Последна редакция: нд, 14 юли 2013, 01:07 от ZinaSt

# 38
...............................

ПП А, ама ти си си изтрила поста, защо... newsm78
Така моя пост остава висящ и следва да го затрия и аз....

ПП Всъщност, опитах се да бъда полезна. За да няма заблудени хора, но някои от вас хем не искате да се научите, хем се репчите. Оставям ви да си пишете на воля, каквото намерите за добре и повече мнения по казуси няма да давам. А това, че някой ще пострада от подадената невярна информация от друг си е негов личен проблем щом търси съдействие по форуми, а не както си му е реда .....

Ако искаш хвърли едно око и тука, за да видиш, че се говори за Молител/и и Заинтересовани страни, а не за Ищци и Ответници: http://law-consult.net/?p=1519

Последна редакция: нд, 14 юли 2013, 01:41 от Г-жа Бюфе..ааа Букет

# 39
Имам гениална идея, вместо да се кръщава Данонино,
да си смени името на "Активия" и да взима пари за рекламно...
лице ли, име ли...а може и да си тури Името на Розата, каквото
и да е то.

Иначе името има много измерения. За мен Йорданка винаги е
било име за голяма, достолепна жена, майчинска, възрастна и мъдра.
Трудно би ми било да израста такова име. Има две сонорни съгласни,
звучно е, а започва и завъртяно, с "Йо".

Да-Ни-На има три просто
срички, повтарящи се. Ритмично, младо, по-простичко име.

Звучи леко американско. Може би и малко славянско, като полско
или украинско.

Жените трябва да имат сложни и големи имена. Носят късмет и
дърпат да си изградиш голяма идентичност. Аз самата съм с голямо
име, може би от доста тежките. Синът ми е Ангел, но ако беше момиче,
щеше да е Габриела, заради по-сложното звучене, отново с две сонорни
съгласни и витиеватият изказ на близкоизточните корени, откъдето идва
и река Йордан, в която е кръстен Христос. Река Йордан е последната, която
еврейските племена са пресекли преди да открият Обетованата земя,
та затова реката символизира прекрачването на прага към свободата.

А можеше да се казваш Марица, Струмянка, Бистрица, за мъжете- Искър и
Дунав. Може и на Мисисипи да се прекръстиш, ама всички ще си мислят,
че си Мисис Ипи...

# 40
  • София
Добре че е тази тема, за да разбера, че имената се делят на два вида - кифленски и бабешки.

Защо се подигравате на момичето. Удоволствие ли някакво ви доставя. Ами харесало си е името Данина, какво толкова - всеки случай по-добре е от Йорданка. Зрели жени сте, няма нужда да се държите кифленски като й подхвърляте разни данонини и активии.  ooooh! Много сте оригинални, няма що.

# 41
  • Насред хаоса
Как преди време един успя да си смени името на Манчестър Юнайтед, пък авторката да не може?

# 42
Пробвай да си го смениш сама, пуска се искова молба до съда таксата е смешна/не помня точно сменях го миналата година, но нещо от сорта на 10-12 лв./насрочва се заседание, водиш си свидетели и ако си достатъчно убедителна успяваш.Аз сменях фамилно име и то беше родовото ни име, но като съм се родил имало някакви именници и не можело да нося родовата фамилия и ми дали за фамилно име първото име на дядо ми.Следва смяна на акта за раждане и лични документи.
Пожелавам ти успех и пробвай, никога няма да разбереш какво ще стане ако не пробваш!
Разходите без адвокати не са големи,шанса за успех относително еднакъв според доста от работещите в системата.
Глупавото е че, съпругата ми и децата също трябваше да водят дела за да вземат новата ми фамилия

# 43
Как преди време един успя да си смени името на Манчестър Юнайтед, пък авторката да не може?

не много лесно и благодарение на това, че всички в града го познават, и кметът дори свидетелства, че го познава под прякора му. Той така си спечели името, с доказване, че е познат под името Манчестър.

свищовският съд отхвърли искането му. Той обжалва пред Великотърновския, медиите го лапнаха като топъл хляб/помня как Томислав Русев в спортно шоу Гонг риторично питаше как може Бил Клинтън да си кръсти дъщерята Челси, а нашият момък да не може да е Манчестър/, и там вече се получи. Манчестър Левиджов.
По-късно му добавиха Юнайтед като прякор с тиренце след фамилията.

# 44
Ако се казвах Йорданка, вероятно и аз щях да се представям с друго име.
Имам колежка, която се казва Иванка, но винаги се представя като Ива. Дори служебния мейл ползва името Ива. Определено си личи, че не й харесва името Иванка.
За мен тези имена са малко грубовати... Blush

Не виждам нищо лошо Georgieva5 да си смени имаето, особено и щом родителите я подкрепят  Peace

П.С. Новоизбраното име "Данина" също ми е доста странно  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт