Искам да сменя личното си име

• 21 148
  • 188
  •   1
Отговори
# 15
Иначе ако искаш и образец на искова молбаа ще ти пусна, но разходите ще са доста, а съдът няма да се произнесе в твоя полза. Име не се сменя, защото не ти харесва и имаш някакви си твои си комплекси от него, защото това е част от твоето гражданско състояние.

Да, има много хора, сменили имената си. Но не защото не им харесват.

Скрит текст:
Имаше даже преди години един Марин Левиджов, който искаше да се казва Манчестър Юнайтед.

Един друг пък, Винету Келешев, сега се казва Винету Вождов. А човекът искаше Винету да махне...ама не би. Съдът прецени, че Келешев е осмиващо и реши да го кръсти Вождов. Защото по принцип, при промяна на име, освен ако няма такова, което логично произтича от обтоятелствата, налагащи промяната, съдът може и сам да те кръсти. Може да си Данина, но може и да си Даниела, Дияна, Диляна, Йовка....
Добре нека директно те попитам, защото изглежда не се разбираме особено.
Казваш, че съда не би отсъдил в моя полза, защото Йорданка не осмиващо, опозоряващо и т.н. НО
прост прост пример колежка на майка ми се прекръсти от Цветанка на Цветана.

Аз те разбирам чудесно.

Колежката на майка ти не се е прекръстила. Това се случва често. Ако искаш да станеш Йордана - по-може да ти се получи. Обикновено такива неща идват от разлики в изписването на имената в акта за раждане и документите. Майка ми също си махна това "к" в името. Но ти не говориш за подобно нещо.

Има разлика в промяна на изписването, без да се променя самото име по същество и това да се прекръстиш от Йорданка на Данонина.

# 16
Имам позната, която още преди години си е сменила името от Магдалена на Мария, Нейни си работи, но нищо не е доказвала. Изчакала да направи пълнолетие,за да не се налага да влачи и родителите си по съда и подала доументи.

Последна редакция: сб, 13 юли 2013, 23:30 от the Дорис

# 17
А един мармот завиваше шоколада в станиол....

Съпругът ми е най-скорошния, минал през тази процедура. Фамилията му беше различна от тази на родителите му (някаква странна традиция по времето когато се е раждал, фамилията да не е на родителите, а да е от името на дядо му по бащина линия.) Две заседания и 6 месеца.

Приятелка, преди 4 години. При сключване на брак си остана с моминската фамилия. После реши все пак да приеме фамилията на съруга си. 18 месеца....При това при напълно логични и елементарни обстоятелства....

На Магдалена ако се поровиш в съдебните решения, можеш и сама да видиш калко време и е отнело, какви неща е трябвало да доказва и т.н. Все пак решенията се публикуват. Всеки може да прегледа съдебната практика по тези дела. Която е много по-добър източник на информация от някакви всякакви форуми.

Успех Данина! Моят съвет е да опиташ известно време да се представяш като Данина. Вероятно сама ще се убедиш, че това име е никак не добро. Ако беше по-малка, децата в градина щяха да ти викат Данина-сланина и сега щеше и него да мразиш. Но понеже имам опит със 17-годишни пубертети знам, че в главата на 17-годишните има две дупки. От едната наливаш - от другата изтича. Така че напиши си молбата и ходи да трошиш на мама и тате парите.

Последна редакция: сб, 13 юли 2013, 23:48 от ZinaSt

# 18
Срамуваш се, защото ще ставаш популярна личност.
По-добре си измисли псевдоним или артистично име, с което хората да те запомнят.
Нищо му няма на името ти.
Навсякъде към Йорданка се обръщат с Дани.

# 19
ZinaSt, а вярно ли е, че има шанс, ако със свидетели се докаже, че хората те знаят под друго име?
Преди години позната искаше да си сменя името, извън посочените от теб мотиви, адвокатите, с които се беше консултирала и казаха, че има и вариант, ако докаже, че всички я знаят под различно име, но е по-малко вероятно съдията до уважи подобни мотиви.
За съжаление, нямам идея какво стана.

Авторката, ето ти едно решение, което всъщност показва, че може, ако успееш да докажеш чрез свидетели, че те знаят като Данина.
http://www.osstz.com/reshenia/GD/2011/072011/0063d811/21062911.htm

Последна редакция: сб, 13 юли 2013, 23:44 от Magnificent

# 20
  • София
Моя съученичка си смени името от Иванка на Ваня.
И стига сте припявали, че Йорданка е едно хубаво име.
Като ви харесва толкова, кръстете си вашите деца така.

Дани, успех - ще си го смениш, може.  Peace

# 21
Възможно е. Но обикновено тогава се добавя псевдоним. Новото име се изписва с тиренце, след пълното старо и можеш да ползваш и двете. Само че наистина трябва да докажеш, че така си известна.

# 22
Йорданка не е хубаво име. И е крайно време родителите преди да кръщават на бабата, която ще завещае гарсониера в Люлин, да мислят как ще се чувстват децата им, когато се запознават
Премисли ги обаче пак нещата преди да действаш
П.С.
Познавам мъж, който от Съби стана Кристиян /не коментирам кое и дали са хубави имената/

# 23
Малко съдебна практика:

Съдебната практика неизменно приема, че правото на име е субективно, лично и неотчуждимо право, свързано с определено физическо лице - гражданскоправен субект и е защитено от закона. Законът урежда начина на образуването на имената на българските граждани с императивни правни норми, поради което и промяната на името е правно уредена възможност, възникваща при точно определени от закона основания, като осъществяването на тази промяна се упражнява по специално предвиден ред.....

Същевременно чл. 19 ал. 1 от закона приема, че собственото, бащиното и фамилното име на лицето могат да бъдат променени от съда в случаите, когато са осмиващи, опозоряващи или обществено неприемливи, както и в случаите, когато важни обстоятелства налагат това. Името представлява постоянно словесно обозначение на физическото лице, което го индивидуализира, идентифицира и отличава от останалите лица, поради което промяната в него следва да се допуска само при наличието на обстоятелства, налагащи промяната.

Законът не дава отговор на въпроса кои точно обстоятелства се определят като важни, за да е налице тази предпоставка за промяна на името. И това е така, защото значимостта на обстоятелствата следва да се преценява в контекста на всеки отделен случай. Предвид основните принципи на гражданското право и господстващия обществен морал, важни по смисъла на чл. 19 ал. 1 от ЗГР биха били такива лични и обществени обстоятелства, които биха направили носенето на името лично или обществено неудобно или неподходящо. Тази преценка обаче винаги следва да бъде обвързана с императивните изисквания на чл. 13 и 14 от ЗГР (и посочените в тях възможни отклонения) относно начина на образуване на бащиното и фамилното име на физическото лице (в този смисъл е и решение № 464/24.06.2010 на ВКС по к.д.712/2009г. на IVгр.о.).

# 24
Възможно е. Но обикновено тогава се добавя псевдоним. Новото име се изписва с тиренце, след пълното старо и можеш да ползваш и двете. Само че наистина трябва да докажеш, че така си известна.

Мерси!  Simple Smile

п.п. допълних си горния пост, намерих подобно решение.

# 25
И аз имам позната,която си промени името на Таня от Станка.
Мисля ,че доказа ,че всички я знаят като Таня,което си беше самата истина.
Между другото и за мен Йорданка е архаично име,още повече щом те притеснява и ти носи дискомфорт е по-добре да го промениш.
Друг е въпросът,че Данина звучи... абе вярно малко кифленско.
Защо не е просто Дани?И без това шансовете ти са по-големи.
Едва ли много хора те знаят като Данина,но като Дани,вероятно всички.
Успех,каквото и да решиш!

# 26
  • Deutschland
Моята дъщеря се роди на голям празник, но аз я кръстих с друго име. В моето семейстмо, роди ли се дете на празник, кръщава се с името на светеца. А и не само в моето де....
 По този повод й казах, навърши ли пълнолетие, ако желае, може да си добави към името с една чертичка другото име, което не и сложих. Само едно не ми харесва и то е, че става въпрос за празника на св. Андрей, а не искам да носи името на фолкпевица ooooh!

# 27
Как няма да иска да си смени името  ooooh! Кой на 17 години се казва Йорданка ?
Хубаво било  името, хубаво ама бабешко Stop
Дани успех ти желая  Hug

# 28
Имах приятелка, която винаги съм я знаела като Стоянка(кръстена на свекървата). Казвахме и Танчи. Пътищата ни се разделиха, за съжаление - почина млада. Какво ми бе учудването, когато на некролога прочетох името.....Татяна.....Оказа се, че на 18г. си е сменила името, майка и е подкрепяла. Тя така и не искала да се казва по този начи, но заради мъж си - се съгласила.

# 29
Момичета до скоро и аз така мислих, колко стари, грозни и смешни имена има. Откакто се омъжих, обаче за грък и влязох в тяхната рода си промених мнението. Там традициите са живи няма Памела, Джудит и такива ( не че са лоши, просто не са национални). Все още кръщават на родителите си( поне в неговата рода) и не се притесняват името грозно ли е или не. Запазват си идентичността, както и турците, само ние ли сме такива чуждопоклонници на тези Балкани незнам. След 20 години най-хубавите ни бг имена няма да ги има! Става ми мило като чуя някой да е кръстил Иван например детето си.

Сега ме накарахте да се замисля с тази смяна, понеже аз не приех на мъжа ми фамилията,завъртяна е. Реших да избегна проблеми с изписването по институции докато детето е малко, обаче мисля един ден ща не ща да я взема, че ми е доста тъпо по границите да ни искат документ за брак.

Общи условия

Активация на акаунт