Искам да сменя личното си име

• 21 152
  • 188
  •   1
Отговори
Здравейте!
Аз съм момиче на 17г. и искам са сменя личното си име.От това, което прочетох в Интернет разбрах, че трябва да имам разрешение от съда и съгласие от родител. Бихте ли ми дали повече информация и вашето мнение по темата.Всякаква такава ще ми е от полза Simple Smile
Иначе ако има значение искам да сменя името си от Йорданка на Данина.

# 1
Име се променя само по съдебен ред. Но не е допустимо да си променяте името ей така, защото Вие си искате. Основанията за промяна на името са изрично изброени в закона. Тъй като говорите за лично име, а не за фамилия, тогава всички основания като брак, осиновяване и т.н. отпадат. Остава Ви възможност да промените името си, ако то е осмиващо,опозоряващо или обществено неприемливо. А името Йорданка не е нито едно от трите. Това, че да сте кръстена на детски плодови млекца Ви харесва повече, няма да Ви свърши работа като основание.

Можете да добавите псевдоним, но той трябва да е актуален, т.е. да сте известна в обществото като Данина, Данонина или каквато там сте си решила.

Накратко - няма да стане. Само ще си хвърлите парите за разноски.

# 2
Благодаря за отговора. Ще се радвам да чуя и други.Четох и не малко форуми, че хора са си сменяли имената без те да са опозоряващи, осмиващи и т.н. Simple Smile)

# 3
Моля те, недей! Звучи като "Да, Нина!"

# 4
Моля те, недей! Звучи като "Да, Нина!"

Има нещо вярно, но все пак съм твърдо решена да не съм вече Йорданка, а и Даниела не искам /много е популярно/.

# 5
  • Варна
Аз имах колежка, за която всички си мислеха, че се казва Ина, и само, тези, които и бяха виждали личната карта знаеха, че всъщност е Николина. Сама се представяше като "Ина" и това е. Явно е започнала по някое време така да се представя и постепенно около нея се е оформил кръг от хора, които я знаят по този начин. Ако не стане да си смениш името по съдебен ред може да пробваш така. Макар че, какво му е на Йорданка? Много си е хубаво даже, но ти си знаеш.

# 6
Аз имах колежка, за която всички си мислеха, че се казва Ина, и само, тези, които и бяха виждали личната карта знаеха, че всъщност е Николина. Сама се представяше като "Ина" и това е. Явно е започнала по някое време така да се представя и постепенно около нея се е оформил кръг от хора, които я знаят по този начин. Ако не стане да си смениш името по съдебен ред може да пробваш така. Макар че, какво му е на Йорданка? Много си е хубаво даже, но ти си знаеш.
Аз попринцип се представям като Дани.Но когато ми казват Йорданка се смущавам и губя увереност.Просто не искам цял живот да живея с този комплекс и да се притеснявам при запознанство.Също така се занимавам с нещо, с което живот и здраве може да стана популярна и тогава вече абсолютно не искам да ме познават в обществото със сегашното ми име.

# 7
Не си ме разбрала.Това не е мнение. Това е Законът за гражданската регистрация:

Чл. 19. (1) Промяната на собствено, бащино или фамилно име се допуска от съда въз основа на писмена молба на заинтересувания, когато то е осмиващо, опозоряващо или обществено неприемливо, както и в случаите, когато важни обстоятелства налагат това.

По повод хипотезата за важните обстоятелства, те са свързани основно с промяна на фамилно име в изчераптелно изброени случаи. Фамилия можеш да промениш, когато има несъответствие, промяна в гражданското състояние и др.

Ето ти да почетеш още, ако искаш:

Скрит текст:
Процедурата е насочена към промяна на собственото, бащиното и фамилно име на лице по съдебен ред в случаите, изброени изчерпателно от Закона за гражданската регистрация (ЗГР). Предвид обстоятелството, че физическото лице се идентифицира, обозначава, отграничава от другите правни субекти в обществото със своето име, с което се и легитимира, а от това произтичат редица права и задължения за него, то и възможностите за промяната му са строго определени в закона и се допускат само при наличие на определени обстоятелства.

Промяна на името се допуска в следните случаи:

1. Когато името на лицето е осмиващо, опозоряващо или обществено неприемливо, както и в случаите, когато важни обстоятелства налагат това – процедурата е предвидена в чл. 19, ал. 1 от ЗГР.

Изключение: Не може да се иска промяна на бащиното име на лице – български гражданин на основание, че не окончава на -ов или -ев съобразно пола на лицето, когато името на бащата не позволява поставяне на такова окончание. Изключението се въведе с изменението на разпоредбата на чл. 13 от ЗГР през 2004 г.

- промяна на имената на български граждани, имащи родител – чужд гражданин. Сам по себе си този факт не е достатъчен, за да се обоснове необходимостта от такава промяна. В подобни случаи са налице и други важни обстоятелства, най-често комплекс от причини, като например: липса на интерес от страна на родителя – чужд гражданин към детето, създадено от извънбрачна връзка или към детето и семейството, изоставени без проява на каквито и да е грижи; когато родителят – чужд гражданин е напуснал страната без знанието на другия родител и детето, и е в неизвестност от дълго време; припознаване на дете от родител – чужд гражданин и вписване в акта за раждане на детето с неговите имена без знанието и съгласието на другия родител и др. подобни. Посочените възможни причини трябва да са рефлектирали върху социалната адаптация и реализация на детето, носещо името на родител – чужд гражданин, детето да се приема с неодобрение или недоверие в обществото, да се затруднява общуването му и ефективната му реализация в него, възможно е спрямо него да се подхожда дискриминационно от различни държавни, обществени институции или други юридически лица при разрешаването на проблеми от различно естество.

2. При пълно осиновяване на дете – процедурата е регламентирана в чл. 18, ал. 1 и 2 от ЗГР:

- промяната в собственото име на детето се определя от съда според желанието на осиновителите и на детето, ако е непълнолетно (навършило 14 години). За промяна на собственото име на дете, навършило 14 години се иска и неговото съгласие.

- при пълно осиновяване промяна в бащиното и фамилно име на детето се определят от съда, според името на осиновителя по реда на Закона за гражданската регистрация, а именно при спазване разпоредбите на чл. 13- 14, ал. 1 от ЗГР.

3. При непълно осиновяване на дете – процедурата е уредена в чл.18, ал. 3 от ЗГР – процедурата не е задължителна поради спецификата на непълното осиновяване, при което осиновеното лице запазва връзката си и със своите рождени родители. Извършва се по решение на съда само по желание на осиновителите. Ако детето е навършило 14 години, се иска и неговото съгласие. Тази процедура може да се извърши както в хода на производството по непълно осиновяване, така и в отделно охранително производство – в практиката по-чест е първият случай.

4. При прекратяване на осиновяване по съдебен ред – процедурата е уредена в чл. 18, ал. 4 от ЗГР – промяната следва от отмяната на осиновяването, при което на лицето се възстановява предишното име. Не се осъществява отделно охранително производство по промяна на името. Изключение от правилото – в случаите, когато важни обстоятелства налагат запазване името на лицето, дадено при осиновяването – тези обстоятелства следва да се доказват, като те могат да бъдат най-различни: например, добита известност и популярност на осиновеното лице с това име преди отмяната на осиновяването. Запазване на името, дадено при осиновяването, може да се иска само със знанието и съгласието и на осиновителя.

5. При придобиване или възстановяване на българско гражданство на дадено лице (чл. 19, ал. 2 от ЗГР) – същото може да поиска промяна на бащиното и фамилно име с наставка -ов или -ев и окончание съобразно пола му, както и да побългари собственото си име. по реда на глава петдесета “Установяване на факти” от Граждански процесуален кодекс;

6. Макар и неуредена в Закона за гражданската регистрация, промяна на фамилното име на единия от съпрузите по съдебен ред е възможна при прекратяване на брака между съпрузи въз основа на:

6.1. съдебно решение по чл. 330, ал. 3 от ГПК, утвърждаващо постигнатото помежду им при условия на взаимно съгласие споразумение за прекратяване на брака и по всички предвидени в чл. 51 от СК въпроси, в това число за промяна на фамилното име на единия от съпрузите;

6.2. съдебно решение по допускане на развода (чл. 326 от ГПК), по силата на което съдът разрешава и въпроса с фамилното име, което съпрузите ще носят за в бъдеще. Такова съдебно решение се постановява при прекратяване на брака като дълбоко и непоправимо разстроен при условията на чл. 48 от СК.

С влизане в сила на новия Граждански процесуален кодекс от 1.03.2008 г. отпадна възможността за разглеждане на исканията за промяна на собствено, бащино и фамилно име по реда на бързите производства, така както бе предвидено в ГПК от 1952 г. С новата уредба (чл. 310, т. 1 – 5 от ГПК) бързите производства са ограничени до изчерпателно посочени, ограничени по вид искове. В чл. 310, т. 6 от ГПК е предвидена възможност по реда на бързото производство да се разглеждат искове, относно които това е предвидено в закон. Доколкото Законът за гражданската регистрация не съдържа такава изрична разпоредба относно вида на съдебното

производство, следва да се заключи, че относно промяната на лично, бащино и фамилно име по съдебен ред не се предвижда възможност за разглеждане

в бързо производствo.

# 8
Данина на мен ми звучи като треторазрядна фолкпевица... поне го промени на нещо по-хубаво.

По темата: http://law-consult.net/?p=1519

Последна редакция: сб, 13 юли 2013, 23:09 от sunrisee6

# 9
А такава смяна на името няма ли най-малкото да е обидна за родителите ти? Йорданка е съвсем нормално име, Данина звучи лигаво, създава ми асоциации с "кифла".

# 10
Извадката от конституцията съм я препрочитала няколко пъти, но ви обясних какво съм чела, като личен опит из форумите.
Tallulah когато са ме кръщавали баща ми е държал да бъда кръстена така, майка ми е искала да съм Даниела. Говорила съм с тях, майка ми ме подкрепя, баща ми каза, че щом така съм решила и както и да се преименувам за него няма значение щом ще се чувствам по-добре.

# 11
На 17 си. Ще ги надраснеш тези настроения.

# 12
Иначе ако искаш и образец на искова молбаа ще ти пусна, но разходите ще са доста, а съдът няма да се произнесе в твоя полза. Име не се сменя, защото не ти харесва и имаш някакви си твои си комплекси от него, защото това е част от твоето гражданско състояние.

Да, има много хора, сменили имената си. Но не защото не им харесват.

Скрит текст:
Имаше даже преди години един Марин Левиджов, който искаше да се казва Манчестър Юнайтед.

Един друг пък, Винету Келешев, сега се казва Винету Вождов. А човекът искаше Винету да махне...ама не би. Съдът прецени, че Келешев е осмиващо и реши да го кръсти Вождов. Защото по принцип, при промяна на име, освен ако няма такова, което логично произтича от обтоятелствата, налагащи промяната, съдът може и сам да те кръсти. Може да си Данина, но може и да си Даниела, Дияна, Диляна, Йовка....

# 13
Иначе ако искаш и образец на искова молбаа ще ти пусна, но разходите ще са доста, а съдът няма да се произнесе в твоя полза. Име не се сменя, защото не ти харесва и имаш някакви си твои си комплекси от него, защото това е част от твоето гражданско състояние.

Да, има много хора, сменили имената си. Но не защото не им харесват.

Скрит текст:
Имаше даже преди години един Марин Левиджов, който искаше да се казва Манчестър Юнайтед.

Един друг пък, Винету Келешев, сега се казва Винету Вождов. А човекът искаше Винету да махне...ама не би. Съдът прецени, че Келешев е осмиващо и реши да го кръсти Вождов. Защото по принцип, при промяна на име, освен ако няма такова, което логично произтича от обтоятелствата, налагащи промяната, съдът може и сам да те кръсти. Може да си Данина, но може и да си Даниела, Дияна, Диляна, Йовка....
Добре нека директно те попитам, защото изглежда не се разбираме особено.
Казваш, че съда не би отсъдил в моя полза, защото Йорданка не осмиващо, опозоряващо и т.н. НО
прост прост пример колежка на майка ми се прекръсти от Цветанка на Цветана.

# 14
Извадката от конституцията съм я препрочитала няколко пъти, но ви обясних какво съм чела, като личен опит из форумите.
Tallulah когато са ме кръщавали баща ми е държал да бъда кръстена така, майка ми е искала да съм Даниела. Говорила съм с тях, майка ми ме подкрепя, баща ми каза, че щом така съм решила и както и да се преименувам за него няма значение щом ще се чувствам по-добре.

Конституция се пише с главна буква, а извадката изобщо не е от там.  Shocked

Аз съм чела във форуми, че може детето да ти изпадне, докато си бременна и че може да се забременее през пъпа.

Ако имаш излишни пари за трошене - подаваш молба и готово. Така или иначе, като си напишеш мотивите, ще минеш с едно заседание. Няма какво толкова да разглеждат, за да ти откажат.

Общи условия

Активация на акаунт