Искам да сменя личното си име

• 21 413
  • 188
  •   1
Отговори
# 75

Никой не заслужава ориста да носи грозно име, което не харесва.
Според законите на Република България,  явно заслужава! А според ССФ -също!
Наречете ме антипатриот, но не бих си кръстила детето с така българско име като Пена, Гинка, Куна, Керанка, Донка, Цонка, Минка, Станка, Кръстинка, Надка,Петрана, Събка,Йорданка, Горанка, Димитранка, Димитричка, Спаска  и мн. др.

# 76
Желая успех на момичето,дано успее да промени името си. Ако бях на нейно място и се казвах така,не бих се поколебала да го сменя.

Имам приятелка,хубава 28 годишна жена,казва се Пенка. Кажете,че и това е хубаво българско име. И до ден днешен не мога да я нарека с името й. Да не се обиждат Пенките (ако има такива тук).

# 77
  • До морето
Авторката май вече не чете, ама и аз да кажа, че познавам едно Айше дето стана Айчи  Rolling Eyes

Като не ти харесва името, смени си го или поне пробвай  Wink

Иначе колкото и да харесвам българските имена никога няма да забравя как веднъж се запознах с едно толкова фино и нежно момиче, изключително красива девойка, с името Пенка  Shocked По- голямо несъответствие м/у име и човек, здраве му кажи!

# 78
На мен друго ми е интересно.
Откъде-накъде един родител има право да даде на детето си каквото си иска име, да го променя, да го търгува за имоти и т.н., но самото дете, когато порасне, да не може да се нарече така, както желае. Имам предвид нормални имена, не като гореспоменатия Манчестър Юнайтед, където е добре да се минава през съд, най-малкото за да се удостовери, че човекът е напълно вменяем.
Сещам се за случай, когато майка нарича бебето си с прекрасно мъжко име, от вечно актуалните, но около 10-та година на детето го променя с някакво напълно селско по звучене име, защото някой си роднина ѝ обещал някакъв имот. Гадно е. И след години същото това дете да трябва да води дела и да се моли да попадне на човечен съдия, за да разкара от документите си името, което отказва да приеме за свое и мрази до дъното на душата си.
Ако зависи от мен, всеки човек, когато навърши пълнолетие, при ваденето на постоянната лична карта да има право да променя името си и да се нарече с такова, каквото си иска. Ако си харесва рожденото име, остава със същото. Ако не го харесва, да може лесно и бързо да го смени, срещу символична сума, ако трябва.
Пък вече ако желанието му е съвсем изчанчено и иска да се прекръсти на Левски-Литекс Цесекаров например, тогава да получи отказ и да мине през съда, който да му разреши или откаже.

А за авторката... Ако е решила да прави кариера като фолк певица, мисля че с името Йордана (правя асоциация с Ивана) би постигнала по-голям успех, отколкото с Данина. По-звучно е, оригинално, запомнящо се, излъчва сила и енергия и направо я виждам как ще мачка като валяк конкуренцията.  Laughing
Иначе на мен от трите имена най-много ми харесва Даниела. Ако едното е старинно, другото – твърде префърцунено, Даниела е класическо, универсално и винаги ще е актуално - т.е. не е подвластно на временни модни течения. Но това е моето мнение. Авторката е по-добре да се нарече така, както ѝ харесва най-много на самата нея. Пък дано ѝ донесе късмет в живота. Simple Smile

# 79

Никой не заслужава ориста да носи грозно име, което не харесва.
Според законите на Република България,  явно заслужава! А според ССФ -също!
Наречете ме антипатриот, но не бих си кръстила детето с така българско име като Пена, Гинка, Куна, Керанка, Донка, Цонка, Минка, Станка, Кръстинка, Надка,Петрана, Събка,Йорданка, Горанка, Димитранка, Димитричка, Спаска  и мн. др.

Това е и моето мнение по въпроса !  bouquet
Изобщо всички имена , завършващи на -ка ми звучат селско .
За съжаление и моето име е с това окончание , но кой ме е питал ?

Успех , Данина ! Hug

# 80
....
Пък вече ако желанието му е съвсем изчанчено и иска да се прекръсти на Левски-Литекс Цесекаров например, ....
Joy Joy Joy Joy Joy

# 81
Иванка Тръмп ридае сега. Laughing

А Минка Кели и подава салфетки.

# 82
Много интересна тема.

Според мен ако на авторката й предстои бъдеще в поп- фолк средите с Данина може и да й тръгне.От Йорданка на Йоана например ми звучи по-смислено, като промяна.

Честно да си призная и аз не бих си кръстила детето с редица имена, които са 'традиционни български' , които просто не намирам красиви, а и в това има мода каквото и да си говорим 'красиво' се променя във времето.  И на мен сами казвали като дете, че приличам на Жаклин Кенеди, обаче тази жена мен ме изумява с грубите си лицеви ръбоватости, а явно е била голяма красавица навремето. Едно време е имало мода директно умалителни да се дават, прабаба ми се е казвала Анка, другата Марийка , баба ми едната Еленка, другата Златка, в кооперацията имахме Тодорка, дъщеря на Тинка  и сестра й Славка и тн и т.е е имало такъв тренд  на -ка да завършват имената.
Тодорка специално знам, че голямо страдание страдаше да й казват Теодора.

Според мен момичето е в правото си да опита да смени името си. Само че не знам дали Данина не е 'от трън та на глог", но в крайна сметка ако Данина ще се чувства по-добре - да опита!

# 83

Цоне, Иванка, ама Тръмп Laughing Wink, опонентите ще кажат Тръмп, ама Иванка Laughing Wink!
То стана, като приказката: Цаца, ама риба, Риба, ама цаца!
 Laughing Laughing Laughing

Ленилаф, то па от Йорданка на Йоана, все едно от Йорданка на Иванка Laughing Laughing Laughing!
Шегувам се, де, Йоана е хубаво име, нищо, че на български значи Иванка. Wink Peace

# 84
Много интересна тема.

Според мен ако на авторката й предстои бъдеще в поп- фолк средите с Данина може и да й тръгне.От Йорданка на Йоана например ми звучи по-смислено, като промяна.

Честно да си призная и аз не бих си кръстила детето с редица имена, които са 'традиционни български' , които просто не намирам красиви, а и в това има мода каквото и да си говорим 'красиво' се променя във времето.  И на мен сами казвали като дете, че приличам на Жаклин Кенеди, обаче тази жена мен ме изумява с грубите си лицеви ръбоватости, а явно е била голяма красавица навремето. Едно време е имало мода директно умалителни да се дават, прабаба ми се е казвала Анка, другата Марийка , баба ми едната Еленка, другата Златка, в кооперацията имахме Тодорка, дъщеря на Тинка  и сестра й Славка и тн и т.е е имало такъв тренд  на -ка да завършват имената.
Тодорка специално знам, че голямо страдание страдаше да й казват Теодора.

Според мен момичето е в правото си да опита да смени името си. Само че не знам дали Данина не е 'от трън та на глог", но в крайна сметка ако Данина ще се чувства по-добре - да опита!

И не само едно време. Майка ми се е казвала Марийка, но още като е навършила 18 г., си е сменила името на Мария. След развода пък си взе обратно моминското фамилно име.

# 85

Цоне, Иванка, ама Тръмп Laughing Wink, опонентите ще кажат Тръмп, ама Иванка Laughing Wink!
То стана, като приказката: Цаца, ама риба, Риба, ама цаца!
 Laughing Laughing Laughing

Една много близка роднина беше с това име и като в класическата история аз трябваше да го наследя. След много години седяхме и се опитвахме да намерим красотата му и вече съм горда внучка на Джованна, за тези с раздразненията от селско -ка. Laughing

Мисля, че не стана ясно, само имотите наследих, без да се налага дори да взимам първата буквичка на баба Джованна. Laughing

Последна редакция: нд, 14 юли 2013, 14:08 от Цонна

# 86
На мен пък ми харесва името Славейка. Може и да е бабешко и всякакво, но ми харесва като звучене и като значение. Май от всички на -ка ми харесва най-много. Не виждам Славея да е чак толкова по-добро от Славейка, същото си е. А името Златка претърпява ренесанс и сега хората го свързват с две известни млади момичета, а не с баби.

И като става въпрос за смяна на име, ако да речем името ми е подходящо за България, но на чужд език звучи като обидна дума възможно ли е да си добавя второ име към моето, което да използвам по-често там? Предполагам съдът трябва да е по-благосклонен към добавяне на второ име, понеже все пак първото се запазва и има някаква приемственост между новото и старото име. Общото между лицето (давам го само като пример) Ана Иванова Петрова и лицето Ана-Мария Иванова Петрова със същото ЕГН е по-доловимо, отколкото между Ана Иванова Петрова и Мария Иванова Петрова.

# 87
Само да уточня, ка -то накрая не е проблем Peace  Пример: Петрана или Петранка -за мен не става и в двата варианта Tired

# 88
  • Варна
Стига сте ги давали Тръмп и Кели за пример. В САЩ едва ли името Иванка/Минка има тази натовареност каквато у нас. За тях е екзотика, за нас - селска идилия.
Предполагам и за Китай това име си е напълно нормално http://en.wikipedia.org/wiki/Qin_Hui_(Song_Dynasty)

# 89
....
Предполагам и за Китай това име си е напълно нормално http://en.wikipedia.org/wiki/Qin_Hui_(Song_Dynasty)

Ххахха, по този повод, едно време баба ми(лека и пръст) гледа латино сериал и по едно време ми вика, ама така и така тия хора защо са го кръстили тоя така, бе и по телевизията го дават, как може на човека да му викат Хуйо, а то човека му викаха Хулио, ама...така е то, който не дочува, удурдисва.... Laughing Laughing Laughing

Общи условия

Активация на акаунт