Искам да сменя личното си име

• 21 425
  • 188
  •   1
Отговори
# 105
  • out of space
Имах шефка Йорданка, навсякъде се представяше като Дани- ненавиждаше името си, а сигурно и още.
Данина си е екстра.

Всички женски имена, които завършват на "-ка" и мъжки на "-чо", ми звучат несериозно.

# 106
Правете им забележка. Ама после за да ви ядосат ще го правят. Laughing

# 107
Достатъчно е само да се обръщат към теб с името ти, завършващо на "О", което си е много популярно - Ивано, Камелио, Данино и т.н....грозна работа.

# 108
Е как грозна работа, по правилата на българския език точно така се образуват обръщенията в женски род.
друг е въпросът, че сме се изнежили и ни се струва обидно.

# 109
  • София
Просто не искам цял живот да живея с този комплекс и да се притеснявам при запознанство.

Ще излезеш от пубертета и ще ти мине  Hug
Името ти е страхотно!

# 110
  • София
Прави ми впечатление, че Йорданките доста често не си харесват името. Сещам се за 3 познати с това име, които не го харесват и се представят като Дани.
Какво толкова му е на името?

# 111
Достатъчно е само да се обръщат към теб с името ти, завършващо на "О", което си е много популярно - Ивано, Камелио, Данино и т.н....грозна работа.
Така е, аз също не ги харесвам, по-добре е обръщенията да са като имената, без измяна. Апропо, мъжките обръщения също не ми харесват и не ги използвам. Ако бях мъж щеше да ми е писнало от това Иване, Жоре, Тодорееее. Laughing

# 112

Какво толкова му е на името?
Нищо му няма, просто е остаряло Peace

# 113
Авторката да има предвид, че без значение какво име си избере, хората пак могат да си я наричат със "селско" име. Например, моята любима леля се казва Ена по паспорт, но всички я наричат Еленка или Ленчето.
Много красиви имена се пренебрегват и хората си те наричат както им е удобно на тях. В университета, най-красивото момиче в моя курс се казваше Мария, но другите момичета започнаха да ѝ викат Марчето (сигурно за да я принизят малко или за майтап), но си остана така - Марчето. Също така две много красиви имена (според мен) са напълно загрозени у нас - София (Софка) и Александра (Сашка). Примерите са много.
Та идеята ми е, че каквото и да пише в личната ти карта, има вероятност името ти да бъде побългарено и загрозено.....и на императорските имена са им намерили "цаката" тук.

Успех ти желая все пак!  Peace

Ааааа за Александра не съм съгласна.
Моята щерка се казва Александра. Отначало имах намерение да я наричам Алекс, ама беше такова крехко и фино бебе, че не ми приличаше хич на Алекс. Сашка никога не я наричам /само на майтап понякога/, но си я наричам Саша или Саше и мисля, че много си й отива. И детето не възразява. По едно време ме беше помолила да й викаме Алекс, ама не трая дълго тоя период. И сега си е Саша, въпреки, че аз имам лошият навик да преиначавам имената на децата си - ту й викам Таша, ту я наричам Маца, ту Буби, та отстрани човек не може да разбере как всъщност се казва детето ми. Важното е,че тя се обръща на всичките.  Joy
Когато беше на две се представяше като Ашанга, а малко по-късно беше Канганга.
Идеята ми беше, че името е нещо, което търпи трансформации всякакви. Аз като си кръщавах децата исках да им избера универсални имена.
По темата - ако бях на авторката бих се прекръстила на Дана.

# 114
Така е, аз също не ги харесвам, по-добре е обръщенията да са като имената, без измяна. Апропо, мъжките обръщения също не ми харесват и не ги използвам. Ако бях мъж щеше да ми е писнало от това Иване, Жоре, Тодорееее. Laughing

А на мен ми е по-странно без звателния падеж. Даже имаше някакъв скеч точно на тази тема. Май с Рачков беше, не си спомням вече, но ми е по-непривично да кажа на някого: Иван, донеси ми това! Стоян, направи еди-какво си!, вместо "Иване,..", съотв. "Стояне,..."

Като цяло много по-странни и грозни имена има от Йорданка. Например Магърдич. К'во ме интересува мене, че бил арменец, нали е в България! Грозно му е името! И вместо да му викат на галено звучното и родно "Гърдьо", те взели, че му викат "Маги", все едно е някоя принцеса.

# 115
  • София
За какво е зора точно сега да си сменяш името?
Поне направи 18, до тогава може и да размислиш.

Освен това, всъщност няма абсолютно никакво значение какво ти пише в личната карта.
Е, освен ако не е някоя смехория като Кадифенка, Първолета, Иваничка.
Аз лично също не си харесвах името.
Минала съм поне през 3-4 псевдонима, като имаше моменти, в които никой не знаеше как се казвам в действителност.
Откакто станах на 30, намерих себе си и започнах да харесвам името си и сега пък ми е супер неприятно някой да ме нарече с предишните ми "имена".
Даже тук се подвизавах по име, ама го смених с ник по други причини.

Хайде да не се заяждаме на тема арменски и етно имена, че е грозно.

# 116

Хайде да не се заяждаме на тема арменски и етно имена, че е грозно.

Беше шега все пак...
Мисълта ми е, че това е някаква българска черта като че ли. Да не харесваме традиционните имена, а да искаме все нещо по-чуждоезично. Останалите етноси, като изключим ромския, който стана известен с изцепки от сапунки, си държат на традициите.

# 117
  • Варна/Лондон
На 17 си. Ще ги надраснеш тези настроения.
Аз не можах и на 29г. си смених името, даже и фамилията. Със съдебно решение. На съдията не му пукаше особено, имах двама свидетели, които потвърдиха, че ме познават и съм ''известна'' с имената които исках и това беше. Както и да звучи, но след като си смених имената, живота ми се промени, за добро. Може и съвпадение да е... Laughing

# 118
Познавам жена с име по лична карта Данче.
Ако ще ставаш известна и пишат за теб, някой, ако все още не е дочул за теб, може да реши, че Дàнина ти е презиме или фамилия.

# 119
А на мен ми е по-странно без звателния падеж. Даже имаше някакъв скеч точно на тази тема. Май с Рачков беше, не си спомням вече, но ми е по-непривично да кажа на някого: Иван, донеси ми това! Стоян, направи еди-какво си!, вместо "Иване,..", съотв. "Стояне,..."

Като цяло много по-странни и грозни имена има от Йорданка. Например Магърдич. К'во ме интересува мене, че бил арменец, нали е в България! Грозно му е името! И вместо да му викат на галено звучното и родно "Гърдьо", те взели, че му викат "Маги", все едно е някоя принцеса.

Joy Хайгашод Агасян разказваше в едно предаване как е бил приет в консерваторията под името Кашалот Агасян. "Хайго" (както го наричат) обаче е някак готино като име (за мен).

Общи условия

Активация на акаунт