Искам да сменя личното си име

• 21 385
  • 188
  •   1
Отговори
# 135
  • ул. "Мечтание"
Аз от толкова четене започнах много да харесвам името Йорданка... Йорданка това, Йорданка онова... Честно, от неутрално безразлично отношение направо си ми мина към приятно звучащо... Не, не се ебавам, съвсем сериозно го казвам... Flutter Crazy

Дани и Данина ми звучат безлично... А да не говорим, че Дани е полово неутрално. Не харесвам (кратки) имена, които са половонеутрални... Абе като цяло всъщност предпочитам да използвам цялото име, евентуално с умалителна приставка някаква, а не някакво кратко умалително.

Децата ми се казват Божидар и Искрен, когато говоря за тях обичайно им изпозвам цялото име и се обръщам към тях с Божидаре (Божидарче) и Искрене (Искренче). Единствено на мъжа си казвам Тони (от Антон), защото той се цупи като му кажа Антоне  Mr. Green Някви неприятни спомени детски му навява. Пред хората го наричам с цялото му име.

Дадох си моите почти ненужни пет стотинки по въпроса.  Mr. Green

# 136
  • Балчик
Моя колега си смени името от Султанка на Таня, не е невъзможно, не се оставяй да те разубедят, щом си решила.
Лично аз не подкрепям смяна на име, което ти е дадено по рождение, а и съм чувала, че носи лош късмет  да смениш личното си име. Добре, че нашите са ме кръстили с име, което ми харесва. Другите два разглеждани от тях варианта  също ми харесват, така че както и да ме бяха кръстили, щях да съм доволна. Simple Smile

А Йорданка винаги ми е извиквало асоциации с йордечка. Знам, че е християнско, но добре, че в рода си нямаме такива имена, нито мъжки, нито женски.

# 137
  • Deutschland
Йордан е прекрасно българско име. Не знам защо повечето не го харесват. Предпочитам го пред Даниел, Мартин и т.н.

# 138
  • Варна
Изобщо не е българско това име.

# 139
Ако си решила да си сменяш името,смени го по-навреме,защото самото дело не излиза скъпо,но след него ще се наложи да смениш всички официални документи с новото име/а така още не си натрупала достатъчно-само акт за раждане и ЛК,предполагам/.Сестрата на мъжа ми така се преименува и впоследствие като се почна едно преиздаване на дипломи,книжки,паспорти....доста обикаляне и разходи си беше цялата галимация....А,пък ако не се чувстваш добре с името ти дадено по рождение,не мисля,че трябва цял живот да го правиш/особено пък,`щото лелите в Бг-мамата са ти изкарали от девет кладенеца доводи/.Аз също от години обмислям да се оттърва от едно "к",но честно-не ми се занимава/поради гореизложената причина-с документите/.....,а и като,че ли спря да ми пука...,но продължавам да не го харесвам.....

# 140
Йордан е прекрасно българско име. Не знам защо повечето не го харесват. Предпочитам го пред Даниел, Мартин и т.н.
И на мен много ми харесват мъжките имена Йордан/ Димитър, но женските им варианти са някак архаични. Всички млади Йорданки и Димитрини, които познавам се срамуват от имената си и се представят с разни измислени. Което пък е още по- смешно и издава комплекси.

# 141
Йордан не е лошо име, но женският му еквивалент и на мен не ми харесва. Още повече че на почти всички Йорданки, които познавам, им викат не Дани, а Данче. По същия начин не харесвам и английски имена в комплект с българска фамилия. Понякога комбинацията е убийствена Simple Smile. Голямо наказание е да не си харесваш името - създава ти комплекси за цял живот.

# 142
. Всички млади Йорданки и Димитрини, които познавам се срамуват от имената си и се представят с разни измислени. Което пък е още по- смешно и издава комплекси.

В началото на темата се тръбеше че младите Йорданки много си харесвали  името  Joy Joy

# 143
  • Варна
Изобщо не е необходимо всички документи наред да сменят. Личната карта е достатъчна. Плюс едно удостоверение за идентичност на имената. То се вади от съответната община или кметство.

http://www.starazagora.bg/bg/uslugi-grazhdansko-s-stoyanie/izdav … ata-na-edno-litse

# 144
. Всички млади Йорданки и Димитрини, които познавам се срамуват от имената си и се представят с разни измислени. Което пък е още по- смешно и издава комплекси.

В началото на темата се тръбеше че младите Йорданки много си харесвали  името  Joy Joy
Аха, сигурно. И да отбележа, че моите познати не са съвсем млади, по на 30 години жени са. Сред нашите връстници всички сме с що- годе класически имена.
Представям си сред  сегашните 17 -годишните Моники, Симони и тем подобни модерни имена , как звучи Йорданка.

# 145
Принципно си права,Богиня.Но,ако заминаваш в чужбина с цел трайно пребиваване там/както беше случая/,се налага да се вади всичко накуп,че малко трудно можеш да се обясняваш с тамошните,защо майка ти/която също не си харесва личното име и цял живот се представя  с друго/,те е кръстила със звучното селско име на баба свекърва,пък ти не си го харесала и си го сменила.
А,да-сега се сетих,че моето "к" при пребиваването в една чужда старана,предизвикваше усмивки,защото придавало подигравателен елемент на името....

# 146
  • Варна
Не е ли по-добре да се действа по реда на настъпване на обстоятелствата?!  Wink

# 147
На мен след Спържа, Йорданка ми звучи доста приемливо. Да не забравяме, че една Йорданка сама си каза, че си харесва името. Едва ли я интересува, че пък 15-те познати Йорданки на ССФ не си го харесвали. Смятам, че е лично решение това със смяната на името, освен че е въпрос на вкус.

# 148
 e , това със Спържа е измислица ...

и аз имам братовчедка с името Йорданка ( Дани се представя ) ,
поне Даниела да ме бяха кръстили - така казва .

# 149

В началото на темата се тръбеше че младите Йорданки много си харесвали  името  Joy Joy
Аха, сигурно. И да отбележа, че моите познати не са съвсем млади, по на 30 години жени са. Сред нашите връстници всички сме с що- годе класически имена.

Има имена, които не остаряват. Като Мария например. И като Йорданка. Да, познавам деца с тези имена, които си ги харесват. Това че ти си мислиш, че не трябва и не може и не е възпитано и модерно да има деца, които да харесват това име, нищо не значи. Те си ги харесват независимо от това, че някой някъде си е решил, че са бабешки. Харесват ги щот' не са кифленски вероятно.

Ето че не се шегувам Peace

Общи условия

Активация на акаунт