НОРВЕГИЯ - Тема 45

• 98 681
  • 756
  •   1
Отговори
# 105
  • Stavanger, Norway
BellaBarli , разкажи повече за себе си Simple Smile Ти май си едно от най-новите попълнения там и ще е интересно да чуем пресен опит (поне на тези от нас, на които им предстои заминаване за Норвегия).

А към живеещите по-отдавна в Норвегия да попитам какво се случва около изборите там? Чета, че се очаква ревизия на отношенията с европейския съюз по отношение на имиграцията? Интересно ми е усеща ли се някакво напрежение? Чува ли се (пише ли се) нещо специално за България?

Последна редакция: вт, 10 сеп 2013, 16:37 от cvetulka

# 106
Aми аз съвсем случайно се озовах тук- накратко, както си живеех и работех спокойно във Варна, така един слънчев ден се появи моя принц и след пет месеца от запознанството ни хванах самолета и ето ме на, сега съм тук, щастливо омъжена и както вече споделих бременна Simple Smile Мъжа ми също е от Варна, но работи от осем години в Норвегия. Живеем в Ørsta. Преди да забременея си търсих работа тук, но както предполагам всички знаете не става много лесно и то без език(говоря английски руски, но не ми помогнаха много). Изкарах курса и сега уча сама и се приготвям да ставам мама, а за работа ще поизчакам малко. Като цяло живота в Норвегия много ми харесва, най- вече това, че сме самостоятелни, далеч от "чалагарията" в България.
 И така да попитам аз момичетата, които са от по- дълго тук, търся като нашите кремове- нишестета на Dr. Оetker, намерих само един вид в азиатските и даже не съм сигурна дали е същото и как се приготвя, защото етикета му е на "патагонски" Simple Smile  Преди да се задомя Simple Smile не съм се занимавала активно с готвене, но сега смело мога да кажа, че това ми стана хоби, както и отглеждането на цветя. Норвегия е държавата на хобитата, поне на този ми етап от живота.   chef       

# 107
ЗДРАВЕЙТЕ И ОТ МЕН ! ВЕЧЕ 2 МЕСЕЦА СМЕ В НОРВЕГИЯ.СИНЪТ МИ В БЪЛГАРИЯ ЗАВЪРШИ ПРЕДУЧИЛИЩНА,А ТУК ЗАПОЧНА ДИРЕКТНО ВТОРИ КЛАС ОТ 19 АВГУСТ.ДЪЩЕРЯ МИ Е НА ГОДИНА И 1 МЕСЕЦ И СЕ ГЛЕДАМЕ С НЕЯ.С ИДВАНЕТО ТУК ПОДАДОХМЕ ДОКУМЕНТИТЕ НА ДЕЦАТА ЗА НОРВЕЖКИ ПАСПОРТИ,НА МАЛКАТА Е ВЕЧЕ ГОТОВ,А НА БАТКОТО ЩЕ МИНАВАТ ПРЕЗ УДИ.НЕЗНАМ КАКВА Е ЛОГИКАТА ИМ.ТУК ВСИЧКО СТАВА ПО ПОЩАТА.ГОЛЯМО ЧАКАНЕ ПАДА.
НИЕ СМЕ В ОСЛО И ВЕЧЕ ЗНАМ ДОСТА ТУРСКИ МАГАЗИНИ С ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ,ТА ТОЧНО ТАМ СЪМ ВИЖДАЛА ТЕЗИ КРЕМОВЕ НА ДР ЙОТКЕР.

# 108
молба
Привет до Ословчани с молба за информация.... ако някой я има !?!?
Нашият хазаин ще се жени януари и ние ТРЯБВА ДА ОСВОБОДИМ КВАРТИРАТА ДО 01-12
Проверявам редовно и търся във всички фирми за рентиране.
Реших да пиша и тук.... може някой да знае нещо, което не е побликувано във ФИН, и останалите сайтове.
Търся жилище около 60 кв.м на прилична цена и да не е мазе или първи етаж.
За предпочитане районите около Манглеруд, Риен, Център

Благодаря на всички предварително

# 109
Не съм се логвала в БГ мама много дълго, но ето ме и мен Simple Smile
Добре дошли на новите попълнения Simple Smile
сем, не мога да попмогна с квартира, но успех с търсенето.
Vencito, пускам линковете и тук ( може и на друг да потрябват).
Учебниците по норвежки и математика от 1 до 4 клас - интерактивни:

http://web2.gyldendal.no/abc/#

http://web3.gyldendal.no/multi/1-4nettoppgaver/

Взето от тук:

http://www.gyldendal.no/Grunnskole

Приятен уикенд на всички

# 110
РОСИ .... добре "дошла"...... вярно е че не си "идвала" мноого отдавна   bouquet

Да търсиме усилено и то на тихо място.... Просто писах и тук... може някой да знае нещо и то да не е обявено във сайтовете и фирмите.
Приятна събота и неделя на всички

# 111
  • на брега на морето
Здравейте! Simple Smile
Влизам и тук да опиша огромното си разочарование от прехвалените норв-ки ДГ.
Копирам отчасти поста си от юлската темичка.
"Здравейте!
Кирил яде много. Сутрин като се събуди(в 6ч, рядко в 7ч) суче 2 пъти, после закусва в 7ч, някой път и 2ри път в 8ч(в градината). Обядва в 12ч. Ако е вкъщи изяжда порция почти колкото моята. После около 14ч суче ако е вкъщи. В градината ядат плод в 14.30ч, вкъщи яде следобедна закуска(каша и плод или хляб и плод) в 15ч. После суче в 16-17ч. Ако е бил на градина като го взема първо суче, после яде в 17ч. Вкъщи като сме някой път яде и в 15ч и в 17ч. Вечеря в 18.30-19ч, според зависи колко му се спи. Гледам да хапне стабилно и на вечеря, нещо засищащо(манджа). Защото ако не е вечерял добре се събужда рано на сутринта(около 5ч) и суче по-често през нощта. А иначе спи добре, суче около 2 пъти на нощ, малко. Заспива най-късно в 20ч на циците. Струва ми се, че в градината не си дояжда. И тъй като като е гладен ходи сърдит и крещи, го разхождат с количката. Няколко пъти като го вземам ги заварвам да го разхождат с количката. Така се бил успокоявал, казват. Нямам представа колко време на ден прекарва седнал в количката, но някой път като го прибера е като изтърван. Бяга като хеликоптер от стая в стая, вместо да е капнал. За мен е тъпо, все пак е проходил(проходи на 11 мес), с мен като е не седи и 5 минути, ама явно не им се занимава. В количката го возя само като ще спи(30мин) и до м-на(на 10мин). Вчера и днес като тръгнахме да го слагаме в количката да го приспиваме се почнаха рев и писъци. Все едно е на 6месеца. Едва го успокоихме да го изкараме да го приспим. А уж щели да си играят по цял ден в ДГ...аз тази игра нещо не я виждам. Може би защото е по-палавичък и трябва една детска уч-ка да ходи постоянно подир него. Акаше по-малко като е на градина, а тази сутрин(вчера нали си беше вкъщи) си се изака както преди. Мъчно ми е, защото се опитват да го превърнат в зеленчук, в част от стадото. Да седи с часове на едно място като кукла, без да мърда и без да се оплаква. Подозирам, че и в столчето за хранене го държат не само като ще яде. Защото всеки път като се опитам да го сложа в него се почва рев и писъци, а е очевидно гладен. Такова нещо не е имало преди никога. Но аз на столчето съм го държала само докато яде. Слагам го когато манджата е пред него на масичката му. А не примерно да го насадя и да се разхождам наоколо и да шетам. И като приключи веднага го вадя от столчето, мия го и играта почва наново. До сега сме му давали пълна свобода - и вкъщи и като сме били навън. Само от опасните неща сме го пазили-колите и т.н. Дори и по скалите му давам да се катери, но аз съм зад него. С нищо не е бил ограничаван. Вкъщи пипа навсякъде и всичко(без остри предмети и тока).  Не смея нищо да им казвам, защото почват да ми се обясняват големите компетенции какво е добро за МОЕТО дете. А не искам да им вляза като трън в очите и да ме наклепат нещо на барневерн. Оф, се ла ви, оплаках се. Tired
Приятен ден!  bouquet

# 112
Мелина, аз нещо не разбрах какви са ти точно оплакванията от детската градина?  Rolling Eyes
Много объркано си го описала - не си дояжда ли в детската, не играе достатъчно ли? Какво не ти харесва?

Колко време посещава детето детската градина?

# 113
  • на брега на морето
Самсара, няколко неща са. 1-Не си дояжда. 2-Не играе достатъчно. По цял ден го разкарват с количката(преди никога не плачеше като го слагахме в количката, само като беше на 6 мес имаше 1 такъв период и тогава го разхождах с кенгуруто да заспи А тези дни като понечвахме да го сложим в количката да го изкараме да го приспим се почваше неистов рев, крещене и плач) Не е полезно за активно дете, проходило преди 3 месеца да го държат толкова много време принудително седнало и вързано в количката(закопчано с каишки), при условие, че вече е спало и няма да спи, а другите деца да бягат, тичат наоколо и играят. 3-плаче, реве, пищи като понечваме да го сложим в столчето за хранене. Той винаги е имал положително отношение към храненето. Никога не е плакал като сме понечвали да го сложим на столчето(Храни се по ЗВБ от 5 мес възраст, откакто е захранен всъщност)

# 114
Самсара, няколко неща са. 1-Не си дояжда. 2-Не играе достатъчно. По цял ден го разкарват с количката(преди никога не плачеше като го слагахме в количката, само като беше на 6 мес имаше 1 такъв период и тогава го разхождах с кенгуруто да заспи А тези дни като понечвахме да го сложим в количката да го изкараме да го приспим се почваше неистов рев, крещене и плач) Не е полезно за активно дете, проходило преди 3 месеца да го държат толкова много време принудително седнало и вързано в количката(закопчано с каишки), при условие, че вече е спало и няма да спи, а другите деца да бягат, тичат наоколо и играят. 3-плаче, реве, пищи като понечваме да го сложим в столчето за хранене. Той винаги е имал положително отношение към храненето. Никога не е плакал като сме понечвали да го сложим на столчето(Храни се по ЗВБ от 5 мес възраст, откакто е захранен всъщност)

Ти май не си сигурна ,че е така  .... Можеш да опиташ да наблюдаваш.....Никой няма да ти каже нищо мисля, ако ходиш 2-3 пъти на ден до градината и да гледаш отстрани какво става Peace Ако твърденията ти се окажат верни ,можеш да разговаряш с педагози,асистенти, директор....... А може и да го преместиш в друга градина.

# 115
  • на брега на морето
Аз съм ги видяла тези неща! С очите си. Бях няколко дена в ДГ и зная по колко дълго ги държат в столчетата за хранене преди да им дадат да ядат. Аз като бях там го вземах и го държах на ръце или той обикаляше наоколо. Но други деца стояха пред очите ми по 20тина и повече минути в столчето за хранене без да ядат. И за количката го видях. И те ми го казват, че целият следобяд е седял в количката, защото " така бил спокоен" и "така му харесвало". За да седи в количката, трябва да е вързан с ремъците, защото иначе подскача и може да падне от количката. На кого да ги твърдя тези неща? Има ли смисъл? Те всички са дупе и гащи. Само по-зле може да стане. В нашето градче е само една ДГ. И да го преместя в съседното градче ДГ каква ми е гаранцията, че нещата няма да са същите и по-зле? Аз се опитах внимателно да поговоря, но както казах вообще не може да се говори с "големите компетенции". Close Защо да си пиша глупости тук ако не съм сигурна? Хайде стига, явно други не са имали нашият злощастен опит и слава Богу...Специално за количката съм убедена, че не е практика в градината, а го правят за неговата безопасност. Защото е буен, и след него трябва нон-стоп да тичат минимум двама души. Но все ми се ще малко повече да си разваляха рахатеца и да го оставят да се наслади на игрите на открито. Peace

Последна редакция: нд, 15 сеп 2013, 18:38 от Мелина_3

# 116
  • Stavanger,Norway/ Varna
Мелина_3 ти си знаеш, но аз ако съм недоволна, ако видя, че на детето ми не му е добре, не барневерн, ама нищо не би ме спряло да си изкажа мнението, желанията и да поискамд а бъде преместено в друга група или да не бъде слагано в количка, столче и тн. Ти плащаш все пак техните заплати.  незнам какво толкова му се плашите на барневерна и слуховете за него, аз досега никога не съм си мълчала и да, даже съм се карала с тях. Нито се е отразило в отношение към децата ми (само да посмеят), нито нишат от барневерн съм видяла.
Ако не си доволна- оплакваш се където трябва и работиш по решаване на проблема.

Иначе, колко са прехвалени норвежките градини, незнам, имат си косури, да, но пък и много добри страни. От градина до градина, също така, има разлика...

Сем ужасно е трудно намирането на квартира, успех в тежкото начинание  Hug

# 117
Мелина, ти не разговаряш ли с персонала, като го вземаш примерно?
Как е минал денят, какво е ял и подобни?
Бих те посъветвала да не тръгваш с рогата напред.
При всекидневни ситуации ГОВОРИ с тях, питай, защо седи в стола, колко е седял в количка, струва ти се гладен, ял ли и колко...и подобни.
При тези разговори е хубаво да си кажеш и твоите изискавания.
Те са длъжни да се съобразят с тях.
Все пак не забравяй, че това е детска градина, а не майчиният топъл скут, та в тази връзка на мен ми се струва нормално децата да чакат обезопасени в столчетата за хранене, догато възрастните приготвят яденето примерно, донесят кутиите, сменят памперси на нуждаещите се.

Говори, говори и спазвай добрият тон. Надявам се свичко да се оправи.

# 118
  • на брега на морето
Благодаря ви за съветите, момичета! Hug Да, говоря си, питам ги, те ми казват. Но, докъде и доколко може да им се вярва(например че бил ял 2 филии на обяд или че не бил плакал, а очите му са като понички)? Зная, че това не е като аз да си го гледам, но не мисля и че желанията ми са толкова огромни или капризни.
А за тона-винаги спазвам добрия тон. Сега пак ще се опитам да поговоря деликатно с тях, поне за столчето за хранене. Какво лошо има да го сложат в него, като е готово? Те ще кажеш, че ордьоври редят? И в крайна сметка всеки знае колко много детски уч-ки работят в една норв-ка детска градина, нали така? Защо трябва да работят само няколко, които се редуват, а другите да се скават да в задните стаички да пият кафе и да говорят по телефона.
Ами някои деца(като нашето) се изнервят да стоят закопчани на столче или където и да било. Той в кошарата не е стоял, че на столче ще седи. Откакто пропълзя на 5 месеца и на 6 пълзеше свободно навсякъде. Не съм го държала в столче, за да ида да си свърша някоя работа. Максимум 5 мин в шезлонга, и то говоря за повече от половин година назад. Все пак говорим за проходило преди 3 месеца дете, а не за бебе на 6 месеца!
Зная, че имат и много плюсове ДГ, но просто реших да споделя и своите впечатления.
Лека нощ! Hug  bouquet

# 119
Боже Мелина добре, че детето ти не е посещавало българско ОДЗ - тогава щях да те питам.

Казвам ти го, защото имам опит и на двете места, та сравнението е просто за мен нелепо. Детските градини тук са много добри. И направо ми с струват смехотворни оплакванията ти, честно. В крайна сметка не е само твоето отроче там, че само с него да се занимават и съобразяват. Като нещо не ти харесва говори с хората - тук поне ще те изслушат. Като не ти харесва - гледай си детето вкъщи.

Съжалявам, ако звуча рязка, но наистина ми са смешни оплакванията ти. Не си видяла лошо отношение и гледане на дете в детска градина, пак казвам.

Общи условия

Активация на акаунт