НОРВЕГИЯ - Тема 45

• 98 665
  • 756
  •   1
Отговори
# 120
  • на брега на морето
Самсара, дали ще седи вързан в количката и една ще го разхожда постоянно, или ще тича и една ще тича след него -пак една жена се занимава само с него нали? Само че едното изисква малко повече гимнастика, нали?
А ти си личи, че си излязла скоро от България. Още не си се отърсила от злобата.

# 121
А ти си личи, че си излязла скоро от България. Още не си се отърсила от злобата.

Не случайно по-горе наблегнах на добрият тон. Явно правилно съм преценила атитюда ти.

Та, подхождайки по този начин към проблемите, няма да ги решиш. Може даже сериозно да си навредиш.

Мисля, че преувеличаваш проблема и той вече е голям като слон в твоята глава.

Какво ще кажеш ако например започнеш да учиш детето на граници: да чака ред, да чака за ядене и подобни. Ако ще ходи на детска градина, трябва да ги тренира тези способности.

И помисли за нещо друго: детската градина е работно място, хората там имат право на почивки, обяд и подобни. Каквам го във връзка с коментара ти, че се завирали по задните стаички.

Не приемай поста ми негативно. Не е такъв Sunglasses просто трябва да разбереш, че света не се върти около твоето дете.

А и на мен, твоите "наблюдения" никак не ми се сториха доказани. Видяла си нещо тук там, детето ревяло и прочие.

Пак казвам, говори с тях и си изясни какво се случва. Поискай среща с пед. ледера в отделението и си поговорете.

# 122
  • на брега на морето
Коментарът ми към Самсара беше по повод написаното, че не можели били само с моето дете да се занимават. Ами като не могат да се занимават с деца под 3 год, да не приемат такива в ДГ, нали? Ние си плащаме за това, а не да седи цял ден закопчан на столчето за храна или в количката.
Аз сега си поговорих в ДГ за столчето за хранене. И тази дето им е като шефка(детската уч-ка с образование, щото на асистентите не им искат образование) взе да ми се обяснява. Как на 15деца имало 5 учителки. И аз и казвам да, ама Кирил е най-малък, и в групата са малко деца под 3 години(2 деца са под 2 години, едното от които е Кирил). Другите са момиченца на по 4 и 5 год, които си играят доста време самички. И тя пак взе да ми се обяснява, как някой път се налагало детето да седи в столчето и да чака. Не можел ли да седи в столчето до масата и да си играе с играчки на масата , ми вика. И аз и казвам, че за него столче=храна. Че вкъщи седи в столчето само докато яде. И после веднага го вадя от столчето и го мия. Казвам и-той не е бебе под 1 год, че да го държиш в столчето да си играе. Казвам и-аз отдавна спрях да ползвам и шезлонга. И в кошарата не съм го държала с играчки(тя кошарата ни е малко като паметник). А бе тея хора сякаш скоро не са гледали бебе на 1+?! Защо трябва да им се обясняват тези неща. Тази същата има 2 деца на по 4 и 7 год, ама май бързо е забравила. Или е била от тези майки дето детето на столчето, пък тя си прави нещо друго междувременно. И и обяснявам, че ако продължават да го държат в столчето накрая ще бъде съвсем невъзможно да го натикаш в него. Оф, не знам, направо ужас.
Лъки ми, има време да се научи за всичко-за граници и т.н. Сега е моментът да привикне в ДГ, ходи на ДГ от 2 седмици. Не мисля, че "държането в усмирителна риза" е подходящият подход за едно малко, активно, току що влязло в ДГ и любознателно дете. Нали самите те пропагандират за свободата на децата, да не се насилват да правят нещо, което не искат? Ами това не ми се връзва с натикването насила на пищящо, ритащо, плачещо 14месечно в столчето за хранене, което освен всичко може да му докара и трудности при храненето в най-близко бъдеще, ако продължават да използват столчето за всичко друго, но не и по предназначение.
Аз не казвам, че нямат право на почивки. Но 2 ч от времето, което е там, той спи. Ами да си почиват тогава. 2часа не са малко време, вкъщи за това време аз успявах да свърша доста неща, докато спи. Казвам го защото виждам колко учителки са на работа, а колко са "в действие", това го видях с очите си. Ама иначе много знаят.
За всяка една майка светът се върти около нейното дете/деца, или поне би трябвало да е така за една добра майка. Peace
Явно всеки гледа от своята камбанария, и не зная защо постовете ми така раздразниха доста от вас, извинявам се, за което. Hug

Последна редакция: пн, 16 сеп 2013, 13:16 от Мелина_3

# 123
Ееее, ами дай си малко време. И на тях им дай.

Ми то само две седмици са минали. ще има и ревове и неядене и тръшкане, докато си наместите чарковете и ти с градината и детето.

Наистина не разбирам какво толкова роптаеш. Аз пък напротив, моите деца съм ги гледала със столчета и кошара. Винаги, когато съм била сама и се е налагало да свърша нещо потенциално опасно за детето или да изгубя контрол върху него, е заминавало в кошарата или столчето за хранене.
Например, не мога да режа картофи и да местя тенджера с вряла вода, докато едно малко ми се мота в краката или решава да събори вазата. Затова - на столчето, до мен, обезопасено, с ябълка в ръка.
Или се налага да отида до тоалетната - детето в кошарата. Повярвай ми, нито физически, нито психически са се повредили от 20 минутното стояне в стол Mr. Green

Разбирам обаче, че това противоречи на твоят начин на гледане на дете.
Боя се обаче, че ще трябва да преглътнеш доста камили Laughing докато се изгледате.

# 124
Самсара, дали ще седи вързан в количката и една ще го разхожда постоянно, или ще тича и една ще тича след него -пак една жена се занимава само с него нали? Само че едното изисква малко повече гимнастика, нали?

Чудя се дали да те коментирам?  Rolling Eyes

Не знам как разбра кога съм излязла, аз не искам да знам кога ти си излязла, но ако е отдавна въобще ни ти личи да знаеш.

Проблемът ти е смехотворен. Жалко, че така подхождаш към хората. Виждам, не само към персонала в детската градина, а и към списващите тук.

Персонала в детските градини в Норвегия се грижат прекрасно за децата. И са отворени към разговори. Проблемът не е в тях, а в теб.

# 125
  • на брега на морето
На мен пък техните оправдания ми се виждат смешни. 1 учителка на 3 деца(само 1, от които е под 3 год) и няма време? Whistling Да видят в Бг колко учит-ки се падат на 15 деца.
Ама май тук взех да си пиша с детски учит-ки, а не с майки?

# 126
Да видят в Бг колко учит-ки се падат на 15 деца.

Анджък де, в Бг детето ти щеше да е обгрижено де лукс.  Tired

Успех в барбата от мен. Аз нямам повече какво да кажа. Peace

# 127
  • Stavanger, Norway
Не знам как е в норвежките ДГ, но ние днес отидохме за първия учебен ден в ДГ в Бургас. Първо минахме през сестрата и тя ни посрещна с: "М...а му с...а, кой е пуснал тая музика?"  hahaha А музиката я пусна една млада учителка, за да им е весело на децата    Hug После ни лепнаха едно хартиено тиксо с името на шкафа и беше "много празнично". Още е рано да кажа, но и мен ме е страх да не ми превърнат детето в зеленчук.

Отношението още не знам как е в детските градини (по света и унас), но аз в такъв случай като на Мелина_3  бих опитала с добро. Просто им кажи, че предпочиташ детето ти да се движи, защото е активно и не искаш да бъде лишавано от движение или насилвано да стои в столче  Peace Убедена съм, че това ще има някакъв ефект. И съм съгласна, че за толкова кратко време е нормално още да сте под стрес. Ще мине, няма страшно и всичко ще се нареди  Hug

Да допълня и за кърменето, понеже кърмих до 1 година и 3 месеца. Точно в този период и моя юнак засили нощните кърмения и се възползваше от всяка минута с мен. През деня беше с баба си и си хапваше добре, но това не му пречеше да суче и през ноща - от възрастта е просто. На тази възраст кърменето не е само храна, а и начин на общуване с майката. Така показва, че си му липсвала и си наваксва.

Последна редакция: пн, 16 сеп 2013, 17:03 от cvetulka

# 128
  • In my tropical dream
Да се разсеем малко от детските градини:
Няма ли фериботи от Берген до някой град в Англия?

# 129
искам да попитам...как свикнахте с климата в Норвегия?

# 130
искам да попитам...как свикнахте с климата в Норвегия?
Аз лично лесно свикнах, след като се разболях един път- от 40 градуса във Варна, дойдох на 10 градуса тук Simple Smile, но след това вече втора година не съм боледувала. Малко по- трудно свикнах с белите нощи, но с едни тъмни пердета, които не пропускат светлина си 6. След това идва дългата нощ и големия студ Simple Smile

# 131
да ...точно за дългата зима пита....какви са по характер норвежците...вярно ли ,че трудно те приемат...или трудно се създават приятелства

# 132
да ...точно за дългата зима пита....какви са по характер норвежците...вярно ли ,че трудно те приемат...или трудно се създават приятелства
  Трудно да те приемат...хм не мисля, но все пак то от човек до човек разликата е голяма.
По- скоро може да ти е малко по- трудно да създадеш приятелство от гледна точка на езика, ако не го говориш. Иначе като цяло съм с много добро впечатление- учтиви са,  дружелюбни, усмихнати, спокойни хора.
Относно зимата... няма идеално Simple Smile при нас поне (или на мен така ми се струва) е мека. Вярно има много снежец, но пък аз се предвижвам с кола и не ми е проблем, улиците са чисти и поддържани.
Със всичко се свиква Simple Smile

# 133
Искам да емигрирам в Норге.Може ли съвети?Благодаря ви!

# 134
Мъжът ми тук се занимава с поддръжка и сервиз основно на копирни машини , както и преинсталации и ремонт на компютри и лаптопи. Има ли някакъв шанс да си намери работа по неговата специалност? Благодаря ви предварително за отговорите,
да...и на мен ми е интересно да разбера

Общи условия

Активация на акаунт