НОРВЕГИЯ - Тема 45

• 98 666
  • 756
  •   1
Отговори
# 90
  • Норвегия
В темата има страхотни кулинарки, затова ще се включа само с помощ за продуктите.
Крема сиренето което ползвам за чийзкейк е Philadelphia. Има го във всеки магазин.

Заквасената сметана е rømme, това на картинката е по-нискомаслено.

Сладкарска сметана за разбиване е kremfløte, не съдържа захар, затова ми е странно как си попаднала на подсладен вариант.  Simple Smile

В нашето семейство наложих бойкот над продуктите на TINE, които ти показвам по-горе, просто защото са монополист и се опитват всячески да задушат всичко останало. Но, от няколко години на пазара се намират и продукти на друга, далеч по-малка фирма - Q-meieriene. Те имат по-добър вкус за мен и по-добри опаковки. Неодстатъкът е, че се дистрибутират най-далеч до Трондхайм, ако не греша. Затова не зная къде си и ти показвам сигурния вариант на TINE.

# 91
Bittersweet, благодаря за отговора   bouquet
И ние вкъщи ползваме продуктите на Тине, но тук основно тях има по магазините ( да не казвам, че са само те)  Crazy
А за сладкарската сметана - ползвах точно тази. Аз затова съм написала УЖ сладката - изобщо не беше сладка, но познай дали съм видяла, че пише без захар  Laughing

Сега се сетих да попитам и друго  Simple Smile
Искам да ми пратят от България едни добавки за коса (много ми се усили косопада откакто съм тук).
Но ми казаха, че от пощите правели проблеми за доставка на лекарства/добавки. Дали е вярно?

# 92
  • Norge
Bittersweet ,   bouquet     bouquet
Респект за времето и добронамереността ти!  Hug

Ще се присламча малко по отпускарски.  Joy

Виждала съм и друг път една нагласа у хората, че това, сладкарската сметана да е подсладена, е някаква даденост. Истината е обратното: сметаната е продукт, неутрален на вкус. Поради ред причини онова, което години наред се е предлагало на българския пазар, е било подсладен маргарин и някои млечни продукти с трудни за доказване произход и качества.
Става дума за течната сметана. Ето, на български дори не съществуват думи за двете различни неща. Confused

Течната сметана тук е хубава, с висок маслен процент и се използва както за готвене, така и за кондиторски цели, вписвайки се добре във всеки от случаите.

По магазините има и т.нар. десертна сметана, с по-ниска масленост, с добавен вкус и с по-дълга трайност. Не ми се е налагало да я опитвам. Не е подходяща за всички видове сладкиши.

Сметаната в туба е предназначена основно за украса преди поднасяне на десерт/питие и др.

Отделно съществува и топпинг в туба, който е вид  заместител (маргарин).

# 93
Благодаря ви още веднъж момичета   bouquet
Чийзкейка е готов, дано е станал добре Simple Smile

Планираме другата седмица да се разходим до Trondheim. Може ли някой да препоръча какво да разгледаме там? Също искам да попитам дали има арабски магазин (искаме да си вземем сирене)  Blush

Остава и питането ми за изпращането на хранителни добавки от България (ако някой има опит с това)

Хубав уикенд на всички   bouquet

# 94
  • Stavanger, Norway
Здравейте, искам да попитам нещо за детските градини в Норвегия. Кога едно дете има право да бъде записано в такава градина? По какъв начин е обвързано с работата на родителите? А, също, и кога има право на здравна помощ?

# 95
  • Норвегия
Нелка, привет!  Hug Присламчвай се по-често. Хубав остатък от отпуската ти пожелавам!   bouquet
(Опитвам се да бъда полезна, когато знам отговорите. Спомням си първите ми години в Норвегия и помощта на момичетата от тази тема.  Heart Eyes).

Имам и куриозен случай от първите месеци в търсене на вярната стока. Трябваше ми жито (за панихида на близък) и в магазина всички подобни стоки са в картонени кутии. Не си направих труда да питам тук, не погледнах и как се превежда на норвежки жито и буквално "по слух" преслушвайки няколко кутии хванах една и я занесох на касата. Там попитах едно младо момиче дали знае какво е това вътре, тя поогледа опаковката и ми каза, че е нещо "което мога да добавя в супата".  Grinning Та, купих го аз и вкъщи се зарадвах, когато отворих и видях, че е точно това, което ми трябва.

Miss D., в Трондхайм е почти задължително да се отбиете и разгледате Nidarosdomen, единствена по рода си и най-старата катедрала в Норвегия. Другата забележителност е ресотрант Egon, интересен е с това, че се намира в купола на една кула, върти се бавно и открива панорамна гледка от птички поглед над града.

.
Ако решите да го посетите, най-добре си направете резервация: www.egon.no/restaurant/egon+tarnet.

Сигурно има и други забележителности, но на прима виста за тези се сещам.

За хранителните добавки - те са без рецепта в България, нали? Възможно е да бъдат спряни на митница и да те разпитват какво е това и защо ти го изпращат. Случи ми се заради обикновени комплексни витамини (марка, позната в целия свят, но не и тук), да ми забавят колета с около месец.

Аз си поръчвам добавки от http://www.iherb.com/. Само помни правилото за онлайн пазаруване: 200 крони.  Crazy

# 96
Bittersweet   bouquet
Ще взема под внимание препоръките Simple Smile Дано и времето е благосклонно, в което се съмнявам  Laughing

За добавките - без рецепта да. По-скоро някакви витамини за коса.
Иначе от България поръчвах често от iherb и съм много доволна.
От тук поръчвала ли си ти? Бързо ли пристигат? То не, че от пощата много бързо ще ми пристигнат нещата. Особено, ако ми ги забавят както твоите  Crazy

# 97
  • Норвегия
Поръчвам периодично и за около седмица пристига пратката. Simple Smile
Досега не съм имала проблем с митниците при доставка от тях, не отварят и не задават излишни въпроси. Simple Smile

# 98
  • на третия етаж
Привет! В крайна сметка реших да пътувам до Алесун. Полетът е Бургас - Осло - Алесун с Norwegian Air Shuttle ASA. Направих плащане с карта, но днес все още сумата стои само като блокирана. След колко дни се получава потвърждение и как трябва да процедирам нататък newsm78. Какъв документ трябва да разпечатам за полета? И последно - необходим ли е червен паспорт за Норвегия или може и само лична карта.
Извинете за въпросите, но ми е първо пътуване сама Embarassed

# 99
ГВЕНДОЛИН, не ти ли пуснаха веднага по имейл билета от Нориджън ? Сумата седи блокирана,но това не значи че плащането не е направено.Трябва да получиш по имейл потвърждение,номер на билета и всичко от Нориджън и това се разпечатва.Не знам дали забеляза че за куфар вече се плаща отделно,а в цената е включен само ръчен багаж.Червен паспорт е препоръчително да имаш !

# 100
  • Благоевград
Здравейте момичета! Казвам се Наталия и накратко ще разкажа моята история Simple Smile Омъжена съм и имаме две прекрасни дъщери на 4 и 5 г. Живеем в Благоевград, като преди 5 години купихме апартамент на зелено, но в последствие се оказа, че сме си купили "склад" и сега едни дела се точат, реве ми се вече. Но както и да е, надяваме се до края на годината всичко да приключи и да си върнем парите. Та тази случка и още куп неуредици в родната страна, ни накара да вземем решение със съпруга ми да си събираме куфарите и да бягаме нанякъде. Първоначалната ни идея беше за Испания, той е бил там преди време, преди да се запознаем и ми разказа чудни истории за тази слънчева страна. Но в момента положението там е трагично. И да си дойда на думата- наши приятели живеят в Норвегия от две години и в понеделник успяхме да се видим. Та те така ни запалиха по идеята да се преместим при тях, че доста се развълнувах. Разказаха ни, че първата година и половина е била кошмарна- не познават никого, трудно се намира квартира и работа, за квартира трябва да имаш договор за работа, за работа трябва да имаш забравих какъв номер беше, осигурителен при всички положения. Но от повече от половин година горе-долу, мацката си е отворила фирма и работи като маникюристка в един салон и казва, че е мега доволна. И ми предлага да изкарам един курс козметика и по-специално колмаска и почистване и масаж на лице и да отивам при нея. Тя след една седмица се прибира в Норвегия и иска да отвори собствен салон, като за него ще трябва да купи и касов апарат, който разбрах, че струва около 2500 евро, значи щом е успяла за толкова кратко време да спести толкова пари, следва, че наистина е добре. Мъжа й кара камион и посъветва моя мъж да изкара ц категория. Та си мислех, до половин година да изкарам козметичния курс, както и поне едно ниво норвежки, мацката ще ми изпрати и нейните учебници, защото ми каза, че без език съм за никъде. Та как ви струва идеята? Първоначално мисля да замина първо аз, ще живея при тях, ще започна работа в салона, за да мога да намеря после семейна квартира, но не знам колко време ще отнеме това, просто ще си умра от мъка по децата. Мъжът ми тук се занимава с поддръжка и сервиз основно на копирни машини , както и преинсталации и ремонт на компютри и лаптопи. Има ли някакъв шанс да си намери работа по неговата специалност? Благодаря ви предварително за отговорите, защото виждам, че сте много отзивчиви и добронамерени  Simple Smile

# 101
  • Благоевград
Забравих да кажа, че приятелите ни живеят в Кристиансанд, което е на морето и отчасти ще изпълни мечтата ни да живеем на море, само че на студено място Simple Smile

# 102
Привет и от мен!
Бихте ли споделила как сте емигрирали в Норге,как намерихте работа,квартири......ще ми бъде интересно.Аз от доста време търся вариант,въпреки че имам норвежка оторизация,курс по норвежки,но......нещо не ми се получава..... Cry

# 103
Да се запиша и аз, втора година съм в Норвегия и вече бременна и много щастлива Simple Smile

# 104
Да се запиша и аз, втора година съм в Норвегия и вече бременна и много щастлива Simple Smile

Поздравления!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт