НОРВЕГИЯ - Тема 45

• 98 685
  • 756
  •   1
Отговори
# 75
  • Stavanger, Norway
Въх, както казваме ние бургазлии  Shocked Shocked Shocked

Ей сега направо ме стресирахте. Но като цяло нашите възгледи за възпитание са доста близки до това, което описвате, защото аз досега не съм била детето си, освен веднъж в паниката когато ме захапа за рамото му пернах едио шамарче да ме пусне, че видях звезди, а и нямах време за мислене  Crazy
Но, какво да се прави - рискове на емиграцията Wink

# 76
Аз малко се обърках честно казано - хем са готини, хем за една покривка да те оклеветят  Rolling Eyes

За децата знаех, че е недопустимо както в БГ да им се вика или пък да се удари детето на публично място.

Ох, аз друга драма имам - заради един документ ни забавиха разрешителните и сега малката е с кашлица и нямаме доктор на който да я заведем  Sad

Имаме вариант само спешното, но тя не е спешен случай, а за лекар, който да я чуе и да и предпише нещо.

# 77
САМСАРА,пак можеш да я заведеш в спешното,стига да преувеличиш симптомите по телефона като си запазваш час. Не знам как е при вас,но при нас дори и за спешното си запазвахме час,за да не чакаме  Wink

СОРСИ,много се смях за книжката с разнообразното хранене  Mr. Green
Норвежците като дойдат тука и свят им се извива от разнообразие на храни,най-вече плодове и зеленчуци.....иначе седнали акъл да раздават  Joy

Моя мъж как се учуди като видя гроздето на асмата в двора ......вика ние такова нямаме  Grinning

# 78
Здравейте,някой може ли да ми каже къде мога да намеря и как се казва сода за хляб.Нещо ми е трудно да се ориентирам и с маята,защо има няколко вида? В Осло има ли магазин за гоблени,интерсно ми е да разгледам ?благодаря

# 79
  • Ориндж каунти
Содата и тук си е сода, мисля се намираше при сладкарските неща в магазините. Или беше при поддправките?! Маята обикновено стои в хладилниците някъде около маслата и маргарините. Намира се в синя и червена опаковка и струва около 3 крони. Началството каза, че синята е за солените неща(хляб, пити, мекици и т.н.), а червената е повече за сладкарските.

Мохини ама как бе, знаеш ли какво разнообразие на……… сандвичи и сухоежбини има в книжката Simple Smile Simple Smile Simple Smile .

# 80
Здравейте!

Може ли да споделите вашия опит с "подводните камъни" на посредническите агенции за работа. Тази седмица имам уговорена среща със служител в Proffice. За пръв път ще бъда в посредническа фирма. Как протича една такава среща?

Благодаря ви!

# 81
  • Норвегия
Видовете мая: http://www.morshjemmebakte.no/Produkter/Gjaer

- кубче в син цвят - прясна мая, намира се в хладилниците до млечните продукти и яйцата
- кубче в червен цвят - прясна мая специално за сладки теста (заради съдържанието на захар, тестото втасва по-бавно от соленото и затова тази мая е по-силна, съкращава времето за втасване).
- кутийките в синьо и червено са сухи маи, 5 броя в опаковка, подредени са до брашната и захарта.
- най-новата мая за пица дори няма да я коментирам  Joy

Сода за хляб: в близост до сладкарските боички и есенции е подредена обикновено

------------------------------------------

glavanak, нямам опит с конкретно тази посредническа агенция, предполагам че работят на същия принцип, на който и големите (Adecco, Manpower) - намират ангажимент и съответно удържат процент от заплатата ти. Успех, дано да са ти от помощ.

# 82
  • София
Така и така сте на кулинарна тема дали мога да се възползвам от случая и да помоля за съвет?  Mr. Green
Тъй като не съм наясно с магазините в Осло - от къде може да се купи кисело мляко и сирене като нашите български? Благодаря много!   bouquet

# 83
МНОГО БЛАГОДАРЯ ЗА ИНФОРМАЦИЯ СВЪРЗАНА С МАЯТА И СОДАТА,БЛАГОДАРЯ ЗА СНИМКИТЕ КЪМ ТЯХ.ТЪЙ КАТО НЕЗНАМ ЕЗИКА НЕЗНАЕХ КОЕ ТОЧНО ДА ВЗЕМА.СЛЕЗНАХ ДО ТУРСКИЯ И ТАМ ВИДЯХ,
 ЧЕ ИМА ОТ МАЯТА,ТОКУ-ЩО НАПРАВИХ ПИТКАТА ЗА ПРОЩАПУЛНИК НА МАЛКАТА,СТАНА СТРАХОТНА.БЛАГОДАРЯ!

# 84
  • на третия етаж
Отново съм при вас с въпрос: С какъв транспорт да се придвижа от летище  Sandefjord до летище Cardermoen. Според  картата това са около 120 км newsm78

# 85
  • Норвегия
daredevil, кисело мляко в кофички от 1 кг. има при млечните продукти в REMA 1000, турско и гръцко с 10% масленост. Цената е около 40 крони.
Кори за баница обаче се намират само в турските или азиатските магазини, за Осло не зная адрес, затова поразпитай и ще те ориентират къде в близост до теб има такива магазини.

Гвендулин, от летище Torp в Sandefjord до Gardermoen на всеки час има влак. Цената на еднопосочен билет варира от 249 до 299 крони (minstepris, най-евтин билет). Тези цени са валидни, когато закупиш онлайн билет от сайта на NSB https://www.nsb.no/?lang=en_US. Сайтът изисква регистрация. В деня на пътуването билет закупен на място от автоматите струва по-скъпо (ако не се лъжа около 330 крони).
Пътуването трае около 2:15 ч.

# 86
  • София
Благодаря Bittersweet! Аз ще уча приятели норвежци как да си правят баница  Joy За жалост още се съм стегнала куфара за там и аз, но като гледам какво се случва тук ... Май скоро ще се ориентирам... За сега се учим как да си направим баница Simple Smile Благодаря!

# 87
  • на третия етаж
Bittersweet, благодаря за информацията. Беше ми много полезна  bouquet

# 88
Здравейте, отскоро сме в Осло и Норвегия  и търся контакти с други майки с деца. Кажете има ли някакви места, на които могат да се забавляват децата, освен на люлките с гуми и площатките  Simple Smile Иначе тук доста ни харесва   Grinning

# 89
И аз с кулинарен въпрос  Flutter
Искам да направя чийзкейк. В България ползвах такова крема сирене http://www.mainzbgshop.com/media/catalog/product/cache/1/image/9 … /krema_sirene.jpg
и такава сметана http://shop24.bg/10627-5153-large/smetana-bor-chvor-zakvasena-200g.jpg
Може ли да ми кажете как се казват двете неща тук, а ако сте правили самите вие да препоръчате с кой вид сметана/крема сирене ви се е получил добре?
Правих скоро торта, но за нея ползвах течна сладка сметана и сметана от флакон. Определено с втората стана по-добре. Уж сладката им течна сметана е ужасна на вкус.

Общи условия

Активация на акаунт