НОРВЕГИЯ - Тема 45

• 98 565
  • 756
  •   1
Отговори
# 720
  • Ориндж каунти
Няма такова нещо като да връщат всичко на чужденците освен здравните. Данъците зависят от годишния доход, брой членове на семейство, очаквани приходи на база договора на работещия. От там нататък идват признати разходи, които да намалят облагаемата сума за данъци като детски градини, занималня, транспорт и т.н. Зависи и дали другия родител работи, какви са му приходите и респективно какви данъци плаща. Аз лично ползвам счетоводител след като си видя годишната данъчна справка(селвангивелсе), която идва март месец. Като цяло може да си погледнете данъчната карта(скатекарт), която се получава сега, края на годината(във вашия случай края на миналата година), за да придобиете представа за ситуацията, какво са очаквали да платите и какво реално сте платили според фишовете за заплата. Тази данъчна карта може да си я проверите онлайн в сайта altinn.no. Първите две години имате право на 10 % намаление на данъчно облагаемата сума, защото сте чужденци, казва се 10% фрадраг.
За колата, мои познати си бяха взели справка от застраховател в България, че последните 10 години не са ползвали застрахователна премия, т.е. не са имали произшествия и застраховката им беше много ниска. Но това също така зависи и от самата кола, мощност, година на производство и т.н.

# 721
Цитат на: [b
Woman in red link[/b]=topic=728962.msg29722726#msg29722726 date=1418743416]
Сем, ти се смееш ама на мен не ми е много смешно Simple Smile

Woman in red link  - извинявай, явно си ме разбрала погрешно  Rolling Eyes Казах че съм се смяла от сърце.....но това беше защото описанието ти (поста за който ставаше дума) -БЕШЕ ТОЛКОВА ЖИВОПИСЕН !!!

Да, норвежците наистина се различават по много неща от нас. Всеки ги среща и живее с тях. Но щом сме решили тази държава да стане наш дом, авно трябва да се примирим с някои неща.

Желая на всички весели празници!! Бъдете здрави, обичани и щастливи!! Бъдете дръзки и нека успеха Ви съпътства навсякъде   santa2 Nature Snowman

# 722
Благодаря на sorcererals за изчерпателния отговор Simple SmileЖелая на всички весели празници Wink  bouquet

# 723
  • На север
Цитат на: [b
Woman in red link[/b]=topic=728962.msg29722726#msg29722726 date=1418743416]
Сем, ти се смееш ама на мен не ми е много смешно Simple Smile

Woman in red link  - извинявай, явно си ме разбрала погрешно  Rolling Eyes Казах че съм се смяла от сърце.....но това беше защото описанието ти (поста за който ставаше дума) -БЕШЕ ТОЛКОВА ЖИВОПИСЕН !!!

Да, норвежците наистина се различават по много неща от нас. Всеки ги среща и живее с тях. Но щом сме решили тази държава да стане наш дом, авно трябва да се примирим с някои неща.

Желая на всички весели празници!! Бъдете здрави, обичани и щастливи!! Бъдете дръзки и нека успеха Ви съпътства навсякъде   santa2 Nature Snowman

Много добре те разбрах Simple Smile Написах го иронично. И в този стил вечерята мина и оцелях Grinning Останах и очарована от обичаят им за тоооолкова много подаръци  Mr. Green
Весела Коледа на всички, бъдете живи и здрави, много щастливи и успешни дори и далеч от нашата родина. Close-mas:

# 724
  • Stavanger, Norway
Честита Коледа на всички! Първата ни Коледа тук мина спокойно и приятно. И аз като Бобченка съм наложила вкъщи постно ядене на 24-и и после на 25-и хапваме месце. Тази година взехме Риббе и понеже постните сърми нещо ниостанаха ги метнах острани и тях и стана едно чудесно творение на българо-норвежката дружба. Само мазното от рибето го махам, че не ми е по вкуса, но иначе си е вкусно свинско  Peace
Вечерта на 24-и тук заваля сняг и като погледнах през прозореца през ноща беше като в приказка. Голяма красота беше. На 25-и излязохме на разходка, а по-късно някой комшия беше оставил пред вратата ни шейна и малкия цели 2 дни се пързаля. Та така, доволни сме от първата си Коледа. За Нова година съм купила Пинешьот и ще го пробваме и него.  Peace

# 725
Честита Коледа на всички. Нашата вечеря стана страхотна с микс от Бг продукти и норвежка заготовка. Дори имахме покривка Гу Юл ,която си намерих в магазин за втора употреба.  Laughing Мъжо се справи отлично с готвенето и гостите ни останаха доволни от храната,въпреки различията в традициите.
МАРТИНИ,видях те в Испанската тема,ще ти пиша на лични някои неща.Ние живяхме в околностите на Малага около година  Wink
Весело посрещане на 2015 та   bouquet ви желая

# 726
здравейте на всички Simple Smileчестита нова година момичета  bouquet
имам много важен въпрос
тук съм от 1 месец с двете ни деца при съпруга ми.Той работи всеки ден -нормално  работно време от 3 месеца и половина в една норвежка компания,но договора му е хелпинг контракт,а не 50 или 100 процента.
Има норвежки Д номер.Аз все о6те търся работа,големия ни син ходи на учили6те ,а малкия на градина.Въпроса ми е има ли начин да получа Д номер за да могат и децата да се регистрират и да получаваме детски надбавки.От нав ми казаха че договора му не е достатъчен за да за6тити семеиството и ако аз не си намеря работа с договор или не променят неговия,няма как да стане регистрацията.Знам че е така ,но се чудя дали не пропускаме не6то с всички тези документи. newsm78Ако има мами минали вече по този труден път или пък някои да ме посъветва къде да намеря информация в нета ще съм много признателна baby_neutralПритеснявя ме и това че без тези норвежки номера не можем и лекар да имаме,а те са деца все пак.                    Благодаря

# 727
Искам да пратя документи до SAK от Варна. Възникна проблем, понеже две международни куриерски фирми (DHL; EMS Bulpost) ми отказаха да ги пратят до пощенския адрес (SAK's postal adress is: P.O. Box 8053 Dep; NO-0031 Oslo, Norway). Можели да ги пратят до (Street adress: Calmeyers gate 1, Oslo), който е действителния адрес. Но аз не знам дали някой би ги приел на този адрес. Бих те ли ми дали съвет кой е най - удачния начин да пратя документи от България аз норвежките институции?

# 728
DAVE_Anastasovi

на сайта изрично пише да се изпрати на пощенският адрес. В норвежкия вариант пише също, на плика да не се посочва име на служител, и да не се изпраща като препоръчано писмо.

Може би е най-добре да им пишеш на тях и да обясниш проблема.

16. Hvor sendes søknaden
Statens autorisasjonskontor for helsepersonell
Postboks 8053 Dep
0031 OSLO
Vennligst ikke sett ansattes navn på konvolutten. Ikke send som rekommandert post.

http://www.sak.no/slik-soker-du/skjema/Sider/default.aspx

Успех!

# 729
DAVE_Anastasovi

на сайта изрично пише да се изпрати на пощенският адрес. В норвежкия вариант пише също, на плика да не се посочва име на служител, и да не се изпраща като препоръчано писмо.

Може би е най-добре да им пишеш на тях и да обясниш проблема.

16. Hvor sendes søknaden
Statens autorisasjonskontor for helsepersonell
Postboks 8053 Dep
0031 OSLO
Vennligst ikke sett ansattes navn på konvolutten. Ikke send som rekommandert post.

http://www.sak.no/slik-soker-du/skjema/Sider/default.aspx

Успех!

Мерси за бързия отговор. В ситуацията разбирам, че трябва да ги пратя по пощата с плик, което ми се струва доста несигурен начин като период от време и достигане на крайната цел. Аз им писах в петък към 15:00 норвежко време, но явно ще отговорят в понеделник.

# 730
Да, най-вероятно ще ти отговорят в понеделник Simple Smile

# 731
най-после !!!

нещо добро от това правителство - ЗАКОН ЗА ПРОСЯЦИТЕ В НОРВЕГИЯ

http://www.crosspress.bg/newspaper_preview.php?img=___telegraf_0 … _01.jpg&w=980

Последна редакция: пт, 06 фев 2015, 12:38 от sem22

# 732
  • На север
най-после !!!

нещо добро от това правителство - ЗАКОН ЗА ПРОСЯЦИТЕ В НОРВЕГИЯ

http://www.crosspress.bg/newspaper_preview.php?img=___telegraf_0 … _01.jpg&w=980

За съжаление е било отхвърлено...

# 733
УФФФФ, аз пак ли чета с няколко дни закъснение  Rolling Eyes Embarassed

# 734
Хей....много постно тука.....мълчите нещо  newsm78 Аз откакто нямам фб не мога да следя клюките....кой,какво,къде и кога  Joy Нова тема,може би? Я да попитам аз,може пък някой да знае нещо по въпроса :
Спряха ни детските,защото ,мъжа ми се регистрира в бГ като чужденец с някакъв вид пребиваване.Не мислех,че от тук ще изпратят в Норвегия подобна информация,а и той отдавна има регистрация и в Испания като пребиваващ,но до сега не сме имали проблем.Та въпроса ми е,какви точно са правилата за детските,и как до сега можеше ,въпреки че имаме испански регистрации,и така или иначе не живеем в Норге, а изведнъж тук в БГ не може?
Благодаря предварително.

Общи условия

Активация на акаунт