НОРВЕГИЯ - Тема 45

• 98 561
  • 756
  •   1
Отговори
# 705
Битърче, къде ходиш, забравихме се значи Peace Hug

Woman in red абе я си направи едни сърми, какво толкова го мислиш. Аз си готвя отделно, моя мъж си готви неговите си предпочитания и е мир и любов. Peace

аз колко варени картофа съм изяла Joy

# 706
Аз скоро пробвах пинешота и не беше зле, но нищо кой знае какво не е. Толкова ми го прехвалваха, че очаквах повече честно казано. Лютефска, който не е пробвал му препоръчвам да не опитва  Sick Все едно ядеш желе от риба, а като добавиш и тоя запържен бекон и пюрето от грах и  smile3505 Аз тази Коледа ще изкарам тук...Ще сме със семейството на приятелят ми и ще ядем пинешот (пак) и варени картофи. Полюбопитствах дали ще има и нещо друго, но тц...това било по традиция само. Вечеря в 5 слетобяд, сигурно пак ще се пие само безалкохолно и вода за мен, че не пия газирано и се очертава направо Коледа мечта... Rolling Eyes Исках да опитам риббе, но не се харесвало на неговото семейство и няма да се яде. Все пак винаги може и да е по-зле. Например Коледа с лютефиск  Joy
newsm51 newsm51  направо съм се смяла с глас на поста ти !!

Lucky.me - ти си намерила "златната среда" в кухнята. Наистина много норвежци имат странни понятия за кулинария и особени (за нас) вкусови предпочитания.

Аз бих помолила за съвет - как да се справя със свинското месо (пържоли) - да не са толкова сухи и жилави. За близу четири години не можах да открия начин  newsm78 Ако някой има идея, нека да сподели.
Успешна седмица на всички

# 707
 sem22, пробвала ли си да ги метнеш в stekepose?
Остават уникално сочни Simple Smile

# 708
Начукваш ли ги пържолите преди да ги овкусиш ?

# 709
sem22, пробвала ли си да ги метнеш в stekepose?
Остават уникално сочни Simple Smile

Точно това щеше да е и моят съвет Peace

# 710
Lucky.me - ти си намерила "златната среда" в кухнята.

сем, човек накрая се научава. Волно или неволно Laughing

# 711
  bouquet БЛАГОДАРЯ МОМИЧЕТА.....плик, варени, начукани....и не само, а и в марината ги слагах - прясни, замразени, сменях производител....не и не  newsm78
Явно аз не мога да свикна още с тукашното месо. #Crazy
Но няма начин, нямам друг избор. Както казва и "Лъки".... човек накрая се научава. А пък аз ще свикна
 Laughing

# 712
  • На север
Сем, ти се смееш ама на мен не ми е много смешно Simple Smile Оня ден имахме спор. Според норвежците денят преди Коледа бил 23ти Декември, а Коледа била на 24ти. И аз го питам моя тогава какво празнуват на Коледа след като Исус Христос дори не се е родил? Е отговор нямаше ама така било.  newsm78 Викам му чакате ли 12 часа да стане? Не...не чакали... Накрая го питах каква е разликата между всеки рожден ден или празник, който имат в семейството и Коледа? Нямало разлика  hahaha На мен пък ми е странно агнешко за Коледа. Но най-странно ми е това ранно ядене. И те милите стоят на масата заради мен все. Аз колкото и да бързам не мога да им сваря, а те са възпитани и няма да ми кажат да ям по-бързо. Редовно заради мен стоят по 2 часа да си говорим , докато аз замезвам за виното. Ако има вино де Simple Smile че всички разправят как пиели, но моите наблюдения са, че хич не пият. Това възрастен човек да има рожден ден и да го изкараш на сокчета и безалкохолно е редовно в семейството му. Също много ми е забавно как си подаряват кухненски щуротийки или посуда за празниците. Например брат му му подари за рожденния ден комплект тенджери, а аз получих от дядо му и баба му за моя комплект прибори за торта  Laughing

# 713
  • Stavanger,Norway/ Varna
Аз, за щастие, нямам описаните проблеми, защото съпругът ми е балканец. На мен не ми е странно агнешко за Коледа и от септември съм си заделила едно бутче във фризера. Ще си го опека бавно, бавно, вино ще се лее и една пухкава питка ще направя и ви е ясно от там нататък, какво ще става  Mr. Green  chef

Ние си спазваме традицията за постно на 24ти и подаръците тайно слагаме под елхата вечерта и сутринта на 25ти, децата възторжено отварят.
За мен е много важно да им предам, това, което мога от традициите. Та те са част от тях самите и ще се радвам поне малко от тях да запомнят и сами да спазват за в бъдеще.
Например- винаги меся содена питка с паричка за 24ти. Мъжът ми, пък, който е от Сърбия, по тяхна традиция ходи рано сутринта за дрян. Незнам къде ги намира, но ходят няколко приятели и винаги се връща с клонче. После го палим...по тяхна, както нашия бъдник, трябва да се сложи в огнището, но ние нямаме и отива в грила  Crazy Crazy. На 24ти разказвам защо имаме 7 ястия, защо са постни, защо палим свещичка и пеем песничка и защо разчупваме питката и раздаваме през Богородица, най- възрастния, та чак до бръмбъзъка Мила. Разказвам всяка година, едно и също, дано им влиза в главите  Crazy

# 714
Bobchenka,edin lichen vupros ..na kakuv ezik govorqt decata ti vkushti?
Pitam ot chisto lubopitstvo,zashtoto moq muj e ot Hrvatska,a imame sin,na koito tepurva mu predstoi da progovarq:)

# 715
Здравейте, момичета и много поздрави от Хамбург!

Извинявам се, ако повтарям често задаван въпрос в темата ви: задължително ли е употребата на зимни гуми със спайкове в Норвегия? Имаме намерение да посетим хубавата ви страна около Нова година, но в справочниците намерих предимно противоречива информация... Та така, да черпя вода от извора.
Предварително благодаря за отговора и ви пожелавам приятна подготовка за Коледа!

# 716
  • Stavanger,Norway/ Varna
Ками, децата говорят на български и на сръбски в къщи, а ние с баща им говорим сръбски по между си. Въпреки това, българският им е по- добър от сръбският, но това е, защото аз полагам много труд да го поддържам. Е, смесват понякога и редят едни смешни изречения на българо- сръбски с норвежки акцент, но няма как. Най- трудни са им ударенията на думите, които са общи и на двата езика.

# 717
  • Ориндж каунти
За гумите, има изисквания само за грайфера, не помня колко милиметра беше.
А децата учат езици лесно. Баткото говори български с нас и норвежки с норвежците. Малката ги смесва, но тя още не осъзнава разликата в езиците. Лесно и е, защото ние я разбираме и на двата, но лятото при бабите, а после и обратно в градината си беше забавно. Добре, че имами рускиня в групата, че да разбира българските думи Simple Smile

# 718
Здравейте момичета,имам въпрос и ще съм благодарна ако ми отговорите.Знаете ли как стои въпроса с връщането на част от данъците и таксите които се спират. newsm78На съпруга ми му удържат 30 процента.Доколкото разбрах на чужденците им връщат всичко без здравните,но не знам и къде да се интересувам.Ще се радвам да разбера също има ли бг. мами живеещи в Аской(района около Берген. Simple SmileБлагодаря хубава вечер

# 719
Blagodarq za otgovorite!
Momicheta,shte si kypuvame za pruv put kola v norge..prilagali li ste nqkakuv dokument ot bg zastrahovatel s cel da vi se namali tuk zastrahovkata i kakuv?
Izvinqvam se za latinicata

Общи условия

Активация на акаунт