НОРВЕГИЯ - Тема 45

  • 98 573
  • 756
  •   1
Отговори
# 690
  • Мнения: 72
Момиета, обяснете ми, моля за feriepenger....до колкото разбрах се изплаща през лятото на следващата година,за да е без данък. Но имат ли общо дните за платен отпуск с това...т.е ако съм си използвала всичкия си платен отпуск ще получа ли feriepenger?

# 691
  • In my tropical dream
  • Мнения: 250
Feriepenger се изплащат обикновено с юнската заплата и са 10,2% от заплатата за миналата календарна година.
Няма отношение към дните отпуска, които си използвала.

# 692
  • Мнения: 72
Благодаря много...мъжът ми сменя работа и стария му работодател каза, че ще видел какъв feriepenger щял да му плати догодина тъй като си е ползвал почти всичките дни отпуск...Та затова останах озадачена ...

# 693
  • Мнения: 1
Здравейте момичета Simple Smile моля ви насочете ме към някой който може да ми отговори на няколко въпроса относно магистратура в Норвегия Simple Smile някой с практически опит Simple Smile) благодаря ви предварително   bouquet

# 694
  • Мнения: 1 265
Личното ми мнение е....никой не може да ти отговори по-добре и изчерпателно от администрацията на съответния университет

# 695
  • Мнения: 14
Здравейте всички   bouquet
Влизам с питане голямо,и направо по същество- към дамите кулинарки   chef  Някоя от вас може ли да ми обясни стъпка по стъпка как се приготвят прословутите коледни манджи Пинешьот и Риббе. Също и сюр кол-a  .Искам да се опитам да ги приготвя, защото се оказа че няма да успеем да отидем за Коледа до Норге,а на мъжо много му липсват традиционните им ястия.Ако може и да ми кажете точно от какъв вид месо се приготвят и от коя част на животното. Знам, че има рецептите в нета,но предпочитам на български,и от някой който ги е готвил с истински продукти,а не полуфабрикатните,да  почерпя инфо. ...Моля ако има такива сред вас,да ударят едно рамо. Благодаря,весел декември на всички  bouquet

# 696
  • Мнения: 1 265
ПРИВЕТ МОХИНИ, чудех се дали още сте в Бг.

Сега на въпроса ти.....ние тук се движиме със скоростта на охлювите (ако погледнеш Битерсуит е пуснала темата на.... 15-07 2013  #Crazy newsm78). Много рядко общуваме.
Дано някой влезе в темата до Нова година и ти отговори. Ще се радвам и аз да науча рецептите.
(п.п. ще се разровя при руснаците и ако ги има рецептите ще ти ги пратя на лични)  bouquet  bouquet

# 697
  • Norge
  • Мнения: 2 311
Само една кратичка реплика Wink
Има неща, които без “полуфабрикати“ няма как да се приготвят, особено отсега нататък, с мисъл за недостатъчното време.

# 698
  • Мнения: 1 265
Момичета, лятото се водеше дискусия на тема ...сирене.
Понеже аз правя у дома, но не всички имат мая за сирене ?!?!.......погледнете на какво попаднах

правене на сирене без мая (пробвах го - добра идея е)

http://bradva.bg/bg/article/article-28462#.VH10nmcjHFw   

Дано съм била полезна

# 699
  • Норвегия
  • Мнения: 118
Mohini, единственото, което реално можеш да приготвиш и да спасиш Коледата на твоя викинг е риббе-то.
Избери си добра месарница и поръчай да ти приготвят голямо парче (в зависимост от това колко порции предвиждаш, поне 300 гр. на човек (заради костите) свински ребра с мазнината и кожата по тях. Нека ти го нарежат и отгоре на квадратчета, за да се получи така желаната кожичка. Осоляваш и подправяш с черен пипер, прибираш в хладилника за 24 ч. като го оставяш с кожата надолу, така по-добре ще се овкуси.
Опаковаш една дълбока чиния с алуминиево фолио, поставяш я на дъното на тавата с долната част нагоре и върху нея разполагаш месото, наливаш 200 мл. вода и завиваш тавата с алуминиево фолио. Загряваш фурната на 230 градуса, печеш 30 мин., махаш фолиото и намаляваш фурната на 200 градуса, където го оставяш да се готви 2 ч., 2 :30 мин. и добие хубава коричка. Вероятно вкусът няма да е съвсем същият, просто защото месата у дома и в Норге се различават.

Pinnekjøtt med surkål няма как да приготвиш, месото изисква дълга подготовка, затова се предлага готово в магазините в Норге, а сюркол-а е от пакетче, защото те са практични хора. За последното можеш да експериментираш - хубава порция нашенско кисело зеле с малко захар и кимион.  Joy

Сем, интересна рецепта за сирене без мая, някой ден може и да ѝ дам шанс.  Simple Smile

# 700
  • Мнения: 1 265
Битерче smile3525, ти се появяваш като  белите хора.....по Коледа и на Великден. Идва време за нова тема  newsm78 - дано успееме да приключим с тази до Нова година  Rolling Eyes Embarassed, че пак да направиш следващата.

Аз  ѝ пратих на Мохини (изрових от руския форум ) рецепти за Pinnekjøtt med surkål и  Риббе. Сюркол може да ѝ се прати с колетче (стига да иска).

Знаеш ли, те дават идея вместо чиния или скара да се наредят половинки мандарини - с разреза към дъното на тавата. Ние в Гърция сме пекли така свинско с портокал .... мммм; наистина има невероятен вкус.

ХУБАВ И УСПЕШЕН МЕСЕЦ НА ВСИЧКИ

# 701
  • Мнения: 14
Благодаря ви,ще пробвам каквото успея от тук,а другото явно ще е заготовка.Дори свеката не може да каже кое от какво и как точно се приготвя,защото ползва само заготовки. Жалко че прословутите сосисерчета няма как да набавим,но ще минем и без тях. Весела Коледа на всички. И много подаръци под елхата ви пожелавам   bouquet

# 702
  • Stavanger, Norway
  • Мнения: 173
Абе тук с бавна скорост, а във фейсбук, където се прехвърлиха да пишат повечето даже се изпокараха миналата седмица  ooooh! Но ако искате, заповядайте там, че сме по-активни  Peace Темата за тези, които не знаят е Бг мами в Норвегия.
Ние купихме рибе от магазина и се надявам замразяването да не го повреди  newsm78 Тази желирана риба Лютефиск само като я видя такава лигава и  Sick Трудно някой ще ме убеди да я опитам. Виж, пинешьот бих пробвала  Whistling
Но ние все още се приспособяваме към норвежката "кухня". Цялото семейство не одобри брюност, но соленото масълце го приехме много добре. Хляб, за разлика от Англия се намира хубав лесно и има разнообразие. От изобилието от плодове също сме доволни Simple Smile Сирене си правя вкъщи, но ще погледна и линка на sem22  Hug Кисело мляко си квасим. Поръчах си от България суха закваска и с нея не става лигаво като от тукашните  Peace Общо взето осигуряваме насъщния спокойно  Peace
Иначе крачка по крачка напредваме, но има много какво да се желае  Peace

# 703
  • Мнения: 1 265

Иначе крачка по крачка напредваме, но има много какво да се желае  Peace

Телефона ти работи ли????? Не ми отговаряш

# 704
  • На север
  • Мнения: 1 377
Аз скоро пробвах пинешота и не беше зле, но нищо кой знае какво не е. Толкова ми го прехвалваха, че очаквах повече честно казано. Лютефска, който не е пробвал му препоръчвам да не опитва  Sick Все едно ядеш желе от риба, а като добавиш и тоя запържен бекон и пюрето от грах и  smile3505 Аз тази Коледа ще изкарам тук...Ще сме със семейството на приятелят ми и ще ядем пинешот (пак) и варени картофи. Полюбопитствах дали ще има и нещо друго, но тц...това било по традиция само. Вечеря в 5 слетобяд, сигурно пак ще се пие само безалкохолно и вода за мен, че не пия газирано и се очертава направо Коледа мечта... Rolling Eyes Исках да опитам риббе, но не се харесвало на неговото семейство и няма да се яде. Все пак винаги може и да е по-зле. Например Коледа с лютефиск  Joy

Общи условия

Активация на акаунт