НОРВЕГИЯ - Тема 45

• 98 721
  • 756
  •   1
Отговори
# 45
Здравейте, аз окончателно заминавам за Норвегия, една година постоянно пътуван ни дойде в повечко Simple Smile.
Сега оправям някакви документи и мисля ден и нощ, от какво имам нужда.

Днес се сетих за здравната застраховка и имам въпрос към вас. Имам европейската здравноосигурителна карта, но тя е само за спешни случай. Доколкото знам застраховките пак не покриват всичко. Идеята ми е, докато се устроя там- имам предвид работа и т.н., каква застраховка да си направя. Като искам ако настина или нещо, което не е толкова спешно, но имам нужда от лекар, да се покрива от тази застраховка. Мисля че е доста важно.

Може ли да ме опътите или да изкажете мнение. Вие как постъпихте при заминаването ви?

Идеята ни е, възможно най бързо да си намеря работа, каквото и да е, но знам от всичко прочетено, че не е никак лесно. По натам след признаване на дипломни се надявам да мога да намеря и нещо по квалифицирано, но до намирането на работа ми трябва здравна застраховка.

# 46
За България няма мито, защото е в ЕС. Норвегия не е и затова има мито.

Даа, забравих да ти кажа, че Норвегия има спогодби с ЕС и тези положения са уредени все едно Норвегия е член.

# 47
Ако се пазарува по интернет има граница от 200 крони, след която се плаща ДДС върху поръчаната стока (ако стоката по принцип е облагаема, например книгите не са).

http://www.toll.no/templates_TAD/Topic.aspx?id=244981&epslanguage=no

Отделно за някои стоки се плаща мито. Повечето стоки са освободени, но някои не са.

Значи, поръчка на ботуши за 199 са без ДДС.

Тази граница не важи за алкохол и цигари. Цигари не можеш да си купиш в чужди интернетни магазини, а алкхола се облага при всички случаи.

Добре, че не пуша и не пия  Crazy
Тук има един голям магазин за алкохол какви опашки се вият пред него не е за разправяне  Laughing

# 48
  • In my tropical dream
За България няма мито, защото е в ЕС. Норвегия не е и затова има мито. Респективно ако си в Норвегия и получаваш стоки от България, пак ще плащаш мито.

Мартини, мито и ДДС не е едно и също.

ДДС плащаш при всички случаи, дори когато пазаруваш вътре в страната. Плаща се и при внос.
Специалното е, че при поръчка от чужд интернетски магазин горната граница е 200 крони. Над нея плашаш ДДС.

Мерси за поправката, не съм много наясно.
Знам само, че се плащат доста пари (25%?), когато получаваш стоки.

# 49
  • на брега на морето
Къде ги видяхте тези хубавите норвежци? Whistling На мене всичките са ми грозни, само в 1-2 да съм видяла някакъв чар, и то са били брюнети. Mr. Green Да не говорим, че още и още са ми като китайци, всичките си приличат. А пък норвежките повечето са хубави до 20г. Приличат на ханбалистки, мощни лелки. Е, за здравия вид не може да им се отрече-имат здрав вид(норвежките). Peace

# 50
  • Stavanger, Norway
Някой знае ли сайт, от където мога да си дръпна книги на норвежки (особено ако има детски книжки, че за другите още не съм дорасла  Mr. Green)?

# 51
  • Норвегия
Sem, в плановете ни Копенхаген е желана дестинация, та нямам личен опит, но виж отзиви от туристи и какво си заслужава да се види тук: http://www.tripadvisor.com/Attractions-g189541-Activities-Copenhagen_Zealand.html

Ана Болейн, съболезнования за платеното мито  Crazy. Дано поне покупките да са си заслужавали цената, пък и занапред ще си знаеш.

Jana d' Ark, докато се устроиш и намериш работа може би е добре да сключиш още от България здравна застраховка за 6 месеца или дори година. Не assistance. Здравната застраховка е по-скъпа от assistance-a, всяка туристическа фирма я предлага.

За работата - поне в началото би помогнало да забравиш образование и опит и да се въоръжиш с търпение и готовност за всякакъв тип работа, докато понаучиш езика. Успех!  Wink

cvetulka, ето резултатът на Гугъл за норвежки приказки и книжки за деца, но не се сещам за възможност да дръпнеш нещо безплатно (да не забравяме къде се намираме, все пак  Mr. Green).
Регистрацията в библиотеката е безплатна и от там можеш да си вземеш всичко, което ти е необходимо.  Peace

Колкото до норвежката хубост - скромното ми мнение е, че е по-вероятно човек да види хубав норвежец, отколкото местна красавица (да, има изключения сред младите момичета, но след една определена възраст нещата рязко се променят, познавам и хубави жени, но мога да ги преброя на пръстите на едната ръка). Пък и най-важното е вътрешната красота, с външната не всеки е благословен, особено в условията на беден генофонд. Но мисля, че това скоро ще се промени след няколко поколения - инвазията на азиатките неминуемо ще повлияе.

# 52
Благодаря за "съболезнованията", Битерче  Crazy Запомних препоръката на Лъки Wink на челото да си драсна  200 кр  Joy

# 53
  • Stavanger, Norway
Bittersweet , благодаря за линковете. Аз търсих на "barnebøker" и не открих нищо безплатно, но в тези линкове видях разни истории и т.н., които ще ми свършат работа в някакъв момент. Засега идеята ми беше да чета нещо с малко и прост текст+картинки, защото съм още съвсем в началото  Mr. Green

# 54
Bittersweet, БЛАГОДАРЯ ТИ!!!!  Лика за Копенхаген е... супер!!!
Може да се подбере предварително. Да се направи програмка съобразно работното им време. Ние искаме да ходиме за Коледа /малко раничко съм се сетила Rolling Eyes/ но исках да имам информация. Много хора казват, че града тогава е направо фантастично красив.

# 55
  • София
Здравейте, момичета! Е, аз онзи ден се върнах от командирвката ми до Осло ... влюбих се в този град и в хорта.  Heart Eyes Още на летището в София вече ми липсваха ... Уцелих и доста приятно време Simple Smile

Тъй като се очаква да продължа да пътувам до там искам да науча норвежки. Бихте ли ми препоръчали школа в София в която преподават норвежки на добро ниво? Благодаря   bouquet

btw - баница не им правих, защото нямах място в багажа и се притеснявах. Другият път ще купя готова и ще я сложа в хладилен плик Simple Smile

# 56
НОРД СТУДИО - достатъчно добро ниво на преподаване; малко скъпичко и не толкова интензивно ..... но единствено лесно достъпно /има винати места за нови курсисти/.

http://www.nordstudeo.net/  УСПЕХ  Peace       

# 57
  • София
НОРД СТУДИО - достатъчно добро ниво на преподаване; малко скъпичко и не толкова интензивно ..... но единствено лесно достъпно /има винати места за нови курсисти/.

http://www.nordstudeo.net/  УСПЕХ  Peace       

Благодаря! Ще ги преслушам Simple Smile

# 58
  • Stavanger, Norway
Наскоро търсих норвежка музика в youtube и вече съм фен на една норвежка група Simple Smile Много им се кефя  Peace Kaizer Orchestra.  Не знам колко са известни в Норвегия, но - ЕВАЛА! Много са яки  Peace Peace Peace

# 59
  • Ориндж каунти
Ботушите и дрехите за дъжд ги има на достатъчно ниски цени и тук, а и от спортсдирект не винаги пристига това, което очакваш(личен опит) Simple Smile. Отделно за тукашните условия е по-добре да се вземат нещата от тук.
Аз имам питане - къде може да се намери кус-кус и галета и как изглеждат?
И да се похваля, че вече си имаме първокласник, а след две седмици и малката тръгва на градина Simple Smile. А това, че са каталясали от градина/училище е най-доброто нещо, спят като заклани, а ние имаме възможност да свършим дневните задачи без някой да ни виси като маймун на вратовете Simple Smile)))

Общи условия

Активация на акаунт