НОРВЕГИЯ - Тема 45

• 98 669
  • 756
  •   1
Отговори
# 135
  • София
да ...точно за дългата зима пита....какви са по характер норвежците...вярно ли ,че трудно те приемат...или трудно се създават приятелства
  Трудно да те приемат...хм не мисля, но все пак то от човек до човек разликата е голяма.
По- скоро може да ти е малко по- трудно да създадеш приятелство от гледна точка на езика, ако не го говориш. Иначе като цяло съм с много добро впечатление- учтиви са,  дружелюбни, усмихнати, спокойни хора.
Относно зимата... няма идеално Simple Smile при нас поне (или на мен така ми се струва) е мека. Вярно има много снежец, но пък аз се предвижвам с кола и не ми е проблем, улиците са чисти и поддържани.
Със всичко се свиква Simple Smile
Моите наблюдения относно хората са, че са супер позитивни, спокойни и весели хора  Peace
Може би по-кофтито в климата е преходния сезон? Когато е облачно и вали постоянно? Какво е мека зима? За Осло ми казаха, че рядко пада под -10. Което не е голяма болка за преживяване си мисля Simple Smile
Аз започнах с норвежкия .. не вярвах, че така трудно ще ми се вижда Simple Smile Но няма да се предам!

# 136
Мека зима- аз идвам от Варна и там ме "брулеха" ветровете и -10 ги усещах като - 20, но аз съм си зиморничава де. Очаквах тук да е много люта зима, но за моя радост очакванията ми не се оправдаха.  smile3531

# 137
Може ли да те попитам...как стои въпроса при вас в NORWAY...като се преместим....имам 2 деца едното на 7 ще прави...другото на 15 години...знаят английски и трябва да тръгнат на училище...ще ги вземат ли като не знаят езика?За училищата какви такси се плаща?

# 138
Може ли да те попитам...как стои въпроса при вас в NORWAY...като се преместим....имам 2 деца едното на 7 ще прави...другото на 15 години...знаят английски и трябва да тръгнат на училище...ще ги вземат ли като не знаят езика?За училищата какви такси се плаща?
Ще ги вземат на училище да, то е безплатно, дават им учебници, тетрадки всичко и ще имат  допълнителни часове, за да учат езика.

# 139
това е чудесно...но трябва да е  в началото на учебната година предполагам ,иначе сигурно няма да искат да ги запишат...или?....а кога е началото на учебната година?

# 140
това е чудесно...но трябва да е  в началото на учебната година предполагам ,иначе сигурно няма да искат да ги запишат...или?....а кога е началото на учебната година?
На 20 август е началото на учебната година, мисля че ще ги вземат дори да не е началото, защото тук не може да стои дете повече от месец и нищо да не прави, разбира се ако е регистрирано де Simple Smile

Последна редакция: ср, 18 сеп 2013, 16:19 от BellaBarli

# 141
започва от 20 август и вероятно приключват края на май ли?

# 142
започва от 20 август и вероятно приключват края на май ли?
  newsm10

# 143
  • София
да си споделя мойта мъка с езика, че в по-горния пост забравих ...Simple Smile Колко време ви отне, докато свикнете с езика и започнахте да разбирате и говорите по-свободно? Аз малко се обърквам с английския, но се надявам да свикна. При вас как беше?  Crazy

# 144
На мен ми отне около година, да започна да разбирам какво говорят, без учене. Но разбирам само темата на разговора, не всичко. Сега съм тук и го уча езика, на първо ниво съм, но още не мога да говоря, дори и да знам доста неща.
Ти на кое ниво си, колко време го учиш езика?

# 145
  • София
На мен ми отне около година, да започна да разбирам какво говорят, без учене. Но разбирам само темата на разговора, не всичко. Сега съм тук и го уча езика, на първо ниво съм, но още не мога да говоря, дори и да знам доста неща.
Ти на кое ниво си, колко време го учиш езика?
На първо ниво съм (от две седмици) все още, а нямам търпение да мога да го ползвам Simple Smile  Започнах да слушам радио, за да свиквам с произношенията, че никак не го докарвам  Joy Хубавото е, че имам с кого да говоря всеки ден и се радвам, че ми обясняват и помагат много Simple Smile Поне за момента Simple Smile

# 146
Аз бях само 3 месеца в Норвегия, но ми беше достатъчно за да водя по простички разговори. Последната седмица даже гледах едни дечица. Е,сигурно съм говорила по зле от циганка,но се разборах с всички Wink
Хората според мен са мн мили и отворени към чужденците. Даже там се чувствах по ценена и уважавана отколкото тук. От работодатели, в автобуса, в магазина - навсякъде. И все пак сърцето ми се къса. Имаме възможностда заминем цялото сем /аз,мъж и дете/, но нещо не искам Sad Вие как се решихте?

# 147
Здравейте!
Влизам с въпрос, някои може ли да ми препоръча детегледачка от Осло или района? Става въпрос само за няколко часа, два пъти в месеца за едногодишно дете.   bouquet

# 148
Аз бях само 3 месеца в Норвегия, но ми беше достатъчно за да водя по простички разговори. Последната седмица даже гледах едни дечица. Е,сигурно съм говорила по зле от циганка,но се разборах с всички Wink
Хората според мен са мн мили и отворени към чужденците. Даже там се чувствах по ценена и уважавана отколкото тук. От работодатели, в автобуса, в магазина - навсякъде. И все пак сърцето ми се къса. Имаме възможностда заминем цялото сем /аз,мъж и дете/, но нещо не искам Sad Вие как се решихте?

От раз. Никакви колебания нямах. И се чувствам добре тук, от гледна точка на носталгия - няма я никаква. Не ми липсва нищо в БГ, нищичко. Само родителите ми.

Разбира се, не ми е лесно да свикна с всичко нови неща, но нагласата ми е позитивна и смятам, че и това ще мине.

# 149
  • София
Аз никога не съм искала да живея извън БГ. За огромно съжаление започнах да се замислям все по-сериозно. В Норвегия разпознах мястото, където мисля, че ще се чувствам добре. Едно такова спокойствие лъха от всички страни - хората, трафика, природата ... Тук от летището още посърнах.  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт