НОРВЕГИЯ - Тема 45

• 98 577
  • 756
  •   1
Отговори
# 270
Много мило от ваша страна, но не искам да ви безпокоя с моя джоджен Simple Smile.
Аз тотално се провалих вчера. Бобът вря 3, 4 часа и си остана все същия твърдоляк, на края ядохме сандвичи Simple Smile. Днес пак го варих и нищо не става, няма и да стане. Направо ще го изхвърля.

Вие какъв боб купувате, някаква марка да ми препоръчате.   bouquet

# 271
Много мило от ваша страна, но не искам да ви безпокоя с моя джоджен Simple Smile.
Аз тотално се провалих вчера. Бобът вря 3, 4 часа и си остана все същия твърдоляк, на края ядохме сандвичи Simple Smile. Днес пак го варих и нищо не става, няма и да стане. Направо ще го изхвърля.

Вие какъв боб купувате, някаква марка да ми препоръчате.   bouquet

Аз взех боб и леща от арабски магазин  Peace Лещата е супер, но за боба съм без коментар. Трябват му над 5 часа варене  Shocked Та и моят е за хвърляне, ще следя, ако някой препоръча хубав боб  Simple Smile

# 272
  • Stavanger,Norway/ Varna
Купувайте си боб от РИМИ, в картонени кутии е и е кафяв, но бързо увира и е вкусен. Вече не купувам от турците, изобщо не увира  Rolling Eyes

# 273
Да се разпиша и аз.... по въпроса с боба.
 От КИВИ... в зелени малки картонени кутийки по 380 гр - надписа е :  Store, hvite bønner
 økologiske.  Бял е и е полусварен. Аз добавям само останалото (кой както го готви). Цената (по спомен) 6-7 кр. Джоджен в Норвегия не е позната подправка. Виждала съм в турските магазини, но въобще няма мирис. Казват, че поляците са открили някъде магазин..??, който знае да пише адреса.

# 274
В Швеция има всичко,на който му е близо да ходи там.Купувала съм си дори БГ лютеница. Peace

# 275
Здравейте БГ майки !
Първо искам да ви поздравя за форума, тъй като има адски много информация за всевъзможни неща .... което е полезно не само за майките, но и за татковците (по-нататък и аз сигурно ще черпя опит от тук). Второ искам да се извиня ако в по-долните редове се повторя с предишни коментари, но случва се  Simple Smile
Такам от къде да започна .... може би с това че ми трябва съвет.
Аз съм момче на 21 ...... от 2 месец съм в Норге с баща ми (той е от 1 год.). Ще се приберем за празниците в Бг, но след нова година мисля пак да се върна в Норге. Каква ми е дилемата ..... може да се каже, че съм на кръстопът и ми трябва съвет който не мога да получа от околните. Чудя се дали да остана тук и да се боря за гражданство (след малко ще обясня защо) или да се върна в България и да запиша ветеринарна медицина в Стара Загора .... да се изуча и пак да се върна тук да практикувам. Гражданството ми е нужно за да вляза евентуално в държавните им служби като полицай, военен или пожарникар.

Искам съвет от хора които имат опит ... които живеят в Норвегия и знаят как стоят нещата.... а също така ако може да ми помогнете и с инфо. относно пожарните им служни тъй като за всяка община май имат различни изисквания и най-важното ....за да се кандидатства трябва ли да имам норвежко гражданство (тъй като никъде не се спомена....докато в полицията и армията е споменато и то с големи букви  Laughing )

Надявам се да ми помогнете тъй като това вече ме тормози почти месец и не знам какво да правя дилемата е голяма......Всичко хубаво и се надявам някой да ми обърне внимание

Последна редакция: вт, 10 дек 2013, 12:53 от Partizana

# 276

Olav Thon gir bort milliardformuen
Gir bort 25 milliarder: – Jeg skal ikke ta noe med meg.   ( http://www.abcnyheter.no/nyheter/2013/12/10/olav-thon-gir-bort-milliarformuen )

НА ТОВА МУ КАЗВАМ АЗ ЧОВЕЩИНА !!!! Колко ли има такива в Норвегия ??

# 277
Здравейте БГ майки !
Първо искам да ви поздравя за форума, тъй като има адски много информация за всевъзможни неща .... което е полезно не само за майките, но и за татковците (по-нататък и аз сигурно ще черпя опит от тук). Второ искам да се извиня ако в по-долните редове се повторя с предишни коментари, но случва се  Simple Smile
Такам от къде да започна .... може би с това че ми трябва съвет.
Аз съм момче на 21 ...... от 2 месец съм в Норге с баща ми (той е от 1 год.). Ще се приберем за празниците в Бг, но след нова година мисля пак да се върна в Норге. Каква ми е дилемата ..... може да се каже, че съм на кръстопът и ми трябва съвет който не мога да получа от околните. Чудя се дали да остана тук и да се боря за гражданство (след малко ще обясня защо) или да се върна в България и да запиша ветеринарна медицина в Стара Загора .... да се изуча и пак да се върна тук да практикувам. Гражданството ми е нужно за да вляза евентуално в държавните им служби като полицай, военен или пожарникар.

Искам съвет от хора които имат опит ... които живеят в Норвегия и знаят как стоят нещата.... а също така ако може да ми помогнете и с инфо. относно пожарните им служни тъй като за всяка община май имат различни изисквания и най-важното ....за да се кандидатства трябва ли да имам норвежко гражданство (тъй като никъде не се спомена....докато в полицията и армията е споменато и то с големи букви  Laughing )

Надявам се да ми помогнете тъй като това вече ме тормози почти месец и не знам какво да правя дилемата е голяма......Всичко хубаво и се надявам някой да ми обърне внимание

Привет ПАРТИЗАНА, ще изразя МОЕ ЛИЧНО мнение по въпроса, който те интересува. Вземането на диплома по ветеринарна медицина в Стара Загора.... ако след това нямаш намерение да я практикуваш тук ???? ПРОСТО ЗАГУБЕНО ВРЕМЕ newsm78.  Освен това ... след като вземеш дипломата ти, ще ти се наложи да я признаят тука в НОКУТ. Да кажем че това стане, защото ако не ти се наложи да даваш допълнителни изпити.... отнема около 6-8 месеца. Признаването на дипломата ти в НОКУТ обаче... все още нищо не значи!!!! #Crazy Проблема ти е друг.... перфектен норвежки, със ЗАЩИТЕН БЕРГЕН ТЕСТ; молба и ИЗДЪРЖАН ИЗПИТ по специалността ?! за да ти разрешат да работиш като помощник -ветеринар ( понеже няма да можеш да покажеш стаж).
Повярвай ми.... това е пътя. Аз самата съм лекар ( патология и клинична психология) със 25 годишен стаж и пак ме въртяха 2 години.

За пожарната.... НЕ ЗНАМ. Но ако си намериш редовна работа със всичките му там произтичащи от това задължения към Норге...след ПЕТ ГОДИНИ ти дават АВТОМАТИЧЕСКИ НОРВЕЖКО ГРАЖДАНСТВО.
При нормален безсрочен договор за работа (пълен работен ден).... ти дават АВТОМАТИЧНО безсрочно разрешение за пребиваване. След ПЕТ ГОДИНИ.... кандидатстваш за гражданство. Това ти го казвам пак от опит... с мен и моя син. Той е около твоята възраст.

НО НАЙ-ВАЖНОТО Е ТОВА, КОЕТО ТИ ИСКАШ ДА НАПРАВИШ
ИСКРЕННО ТИ ЖЕЛАЯ УСПЕХ

# 278
Първо искам да благодаря за обърнатото внимание и отговора.
Второ надявам се да не ви притеснява профила ми (Partizana) тъй като е написан с големи букви от вас или просто подчертавате на кой отговаряте, но се кръстих така тъй като литовските ми комшии ме базикат, че постоянно бродя из гората като партизанин и заради това се кръстих така  Grinning За езика съм наясно, че трябва да е перфектен и да покрия Берген теста ...... и така се развиват събитията, че май наистина е по-добре да остана тук ....... за съжаление (пък може и за щастие кой знае)..... Тъй като 2-3 месеца ми се налага да се върна в нашата мила родина съм пред дилема дали за това време да уча език там или да не хабя ресурс и да уча език тук в Норвегия ... как мислите ? А ако има още мнения за предишният ми коментар съм открит да ги изслушам ... колкото повече толкова повече. Отново благодаря на sem22 за реакцията Simple Smile

Последна редакция: ср, 11 дек 2013, 18:26 от Partizana

# 279
Партизана,  надявам се си разбрал че това, което написах СЕ Е СЛУЧИЛО ПРИ НАС и пиша само от личен опит !!!!
Не всички случаи са еднакви. Освен това - разбираемо е че трябва абсолютно да отговаряш на условията изискващи се от Имиграционните власти - както за разрешенията за работа и пребиваване, така и за гражданство после. За това чети сайта им или по-точно иди в офисите им и питай и разпитвай. Ти в кой град си ????
Ако си в Осло мога да ти пиша на лични за повече информация

# 280
Ås Akershus
Ако има някой там ще се радвам да се запознаем....сега за празниците съм в България....но ще се върна пак в Норге. Разбрах добре какво казахте, но последните дни се случиха някои неща и ...варианта ми е само Норге. В България нищо не ме задаржа

# 281
  • burgas
Здравейте, нахлувам във вашата тема с въпрос, на който не можах да намеря другаде отговор. Купих си самолетни билети  с Norwegia air и ако може някой да ми отговори как става chek-in. В сайта на компанията прочетох, че чекирането се прави 24 часа преди полета в интернет. Но на сайта не намирам форма за попълване. Освен това, ако се направи на летището безплатно ли ще е или не? Ще съм благодарна, ако ми кажете как да се сдобия с бордната карта.

# 282
Здравейте, нахлувам във вашата тема с въпрос, на който не можах да намеря другаде отговор. Купих си самолетни билети  с Norwegia air и ако може някой да ми отговори как става chek-in. В сайта на компанията прочетох, че чекирането се прави 24 часа преди полета в интернет. Но на сайта не намирам форма за попълване. Освен това, ако се направи на летището безплатно ли ще е или не? Ще съм благодарна, ако ми кажете как да се сдобия с бордната карта.

http://www.norwegian.com/us/customer-services/travel-information … -in-and-boarding/

АКо се чекираш на летието е разбира се безплатно. Както е безплатно и онлайн.

# 283
  • София
Здравейте всички,
от едно известно време ми се върти в главата и аз да се присъединя в групата на емигриралите в Норвегия. След като бях това лято там и когато виждам какви са нещата тук все повече клоня към Терминал 2. Работя за норвежкия офис на американска компания, но в момента е адски трудно да се релокирам. Уча норвежки език и мисля след година, ако не мога да се преместя в норвежкия офис да потърся работа другаде в Норвегия. Магистър по финанси съм, а работя в ИТ сферата. Доколкото знам има сериозна липса на кадри в ИТ сектора и имам макар и малка надежда май.
Вие на колко години бяхте, когато заминахте? Аз малко се притеснявам, защото съм на 35, а съм на такъв кръстопът и не знам на къде да хвана.
В БГ все повече ме задушава негативизма и злобата на хората, а в Норвегия точно това (и куп други неща ощя) ме спечели. Simple Smile

# 284
За възрастта не се притеснявай - 35 са прекрасни години за ново начало Peace
Успех.

Общи условия

Активация на акаунт