НОРВЕГИЯ - Тема 45

• 98 633
  • 756
  •   1
Отговори
# 255
Здравейте или добро утро, защото тук е толкова спокойно и аз спя до 11, 12 Simple Smile днес даже станах рано.
Аз също никога не съм искал да живея в чужбина. Даже напуснах Бг, когато бях най- добре. Но тук, тук е едно прекрасно място да отгледаш децата си, да живееш без нерви и да се развиваш, защото аз вярвам, че няма дискриминация и ако успееш да се докажеш, това ще ти носи само позитиви.
Няма да повтарям за улиците, движението по пътищата и спокойствието което лъха отвсякъде.
Само не знам какво ще правим с троловете в гората  newsm62

Мммм да, вярвай ,че няма дискриминация Sunglasses Разочарованието ти ще е голямо  Crazy
Не съм от вчера тук, а мъжа ми е девета година и е на равно с тях, така че който в каквото иска да вярва, аз си казвам собственото мнение. Simple Smile

Ооооооо, те много го умеят това Wink да те убеждават колко сме си равни всички в Норге  Joy ама в работна среда веднага виждаш ,че те са "по-равни" Wink Кандидатствала ли си за работа наравно с норвежци? И получила ли си мястото евентуално Wink И не говоря за специалисти като лекари,IT ...... Знаят си ,че техните не ги бива, примирили са се Wink и наемат чужденци. В другите сфери, според  мен, изобщо не е така.

Редно е да добавя Wink победих норвежка  Joy Joy  На майчиния й език и в родината й Wink Но това е само заради простотията й и младостта й ....... Ми хубаво ми е Wink На нея не й е и ми го каза в прав текст  Joy hahaha Joy
Наскоро зачетох Kristin lavransdatter Simple Smile Чел ли я някой от списващите тук? Мнение?

# 256
Паста - т.е. торта Simple Smile?
Щото паста от сладкарница  Laughing
[/quote

Самсара, мдааа..... торта, може и така. Преди време( а пък и сега) в България в сладкарниците .... им казват пасти newsm78. Иначе другото е.. парче торта   bouquet
Ако беше друг вид паста щях да уточня. Но както и да е, ако някоя от Вас знае прилична сладкарница ?? може да каже.
Лека и приятна седмица на всички.

# 257
Здравей!
И при мен е така.. колкото повече учиш, толкова по-трудно е.. Няма ли практика, много трудно се научава. Що се отнася до препоръките от преподавателката ти по норвежки, ако тя е норвежка, мисля че би било страхотно да вземеш от нея такива. Не знам, дали биха ти свършили работа, но опитвай. Със СВ-то на норвежки ще се справиш!!! Пък и тя може да ти помогне Simple Smile)))

# 258
  • Stavanger, Norway
Има диплома от техен университет. Би трябвало да значи нещо  newsm78 Пък аз зациклих на времената  ooooh! Какви са тези 3 форми на глагол за минало време  Shocked Сега имам 12 страници с неправилни глаголи, ама ще уча само по-важните, иначе ще изперкам  hahaha

# 259
Самсара, мдааа..... торта, може и така. Преди време( а пък и сега) в България в сладкарниците .... им казват пасти newsm78. Иначе другото е.. парче торта   bouquet
Ако беше друг вид паста щях да уточня. Но както и да е, ако някоя от Вас знае прилична сладкарница ?? може да каже.
Лека и приятна седмица на всички.
Вярно, че по соц време ядяхме пасти Simple Smile
Тук при нас не съм виждала сладкарница във вида, в който ни е позната в БГ. Има магазини са сладки неща, но и там не продават много торти и сладкиши, повече бонбони.

В Осло би трябвало да има.

# 260
Аз да попитам учащите, как учите думите, имате ли някаква техника? Аз уча граматиката първо и след нея новите думи за деня, но не ми остава достатъчно време и все съм назад с думите. Явно нещо не уча както трябва. Ще ми е интересно да чуя вие как се справяте.

# 261
  • Stavanger, Norway
Според мен трудно ще усвоиш някаква граматика, ако нямаш речников запас. Най-добре е да се въвеждат паралелно. Аз лично първо си научавам думичките - с писане (20-30 пъти на дума). После уча и граматиката (с примери). Важно е да се правят и различни упражнения за затвърждаване на материала.

# 262
 Здравейте момичета и момчета,
Имам СПЕШЕН въпрос  newsm78 Някой има ли идея как да пратим ТВ и други дребни ел.уреди,дрехи и играчки,покъщнина с една дума (без мебели) от БГ до Норяегия?  Мъжа ми си тръгва и иска да вземе голяма част от нещата,за да не ги нося после аз. Ако някой е пращал багаж,знае начини,фирми,каквото и да е,моля да сподели. Благодаря ви много   bouquet

# 263
  • Stavanger,Norway/ Varna
Думите се учат добре като се ползват в изречения. Така карам моите ученици да правят и има добри резултати. Почваш от прости изречения с по 2 думи и обогатяваш. Докато готвиш, чистиш, разхождаш се и тн. Много по- добре се запомнят  Peace

# 264
Здравей бебчонка!
Аз съм съгласна с теб. Думи се учат точно на този принцип, в текст или изречения. Помнят се наистина лесно и става с надграждане.
Системата ти е много добра! Браво!
Поздрави!

# 265
Здравейте! Искам да ви попитам какво ниво английски обикновено се изисква за работа в Норвегия? За музикант в симфоничен оркестър става дума за кандидатстване за работа. как мислите, дали имат възрастови ограничения? Ще погледна линковете от 1 страница и предварително благодаря на отговорилите!   bouquet

# 266
  • Норвегия
Здравей, Паца!
Изискването е за много добро владеене на английски - писмено и говоримо. Както казва Мечо Пух: "Колкото повече- толкова повече".  Simple Smile В обяви за работа не съм срещала възрастова граница, почти съм сигурна, че е незаконно подобно изискване. Важни са професионализмът и владеенето на инструмента. Регулярно се обявяват вакантни места за класически музиканти, у дома сме абонирани за това списание, давам го с линк директно към обявите за работа: http://musikkultur.no/jobbnytt/. Успех!  Peace

# 267
Bittersweet, много благодаря за отговора! Сега започвам курс по английски и едва ли ще достигна толкова високо ниво, но ще пробвам.  Hug
Този линк ще ми е полезен, защото аз видях обява за работа в Осло -филхармония от един сайт за работа в целия свят, а тук има и за другите градове. Предполагам, че за по-малък град ще имам по-голени шансове.
Още веднъж благодаря!  bouquet

# 268
Момичета искам да си направя боб, ама ми е проблемно намирането на сух джоджен, някакви идеи къде мога да намеря и дали тук въобще се намира?

Речника ми преведе думата като mynte ама защо ли ми звучи като мента newsm78.

Иначе да дам инфо за европейската здравна карта. Отидох на лекар, заради проблема с цистита. Условието тъй като нямам личен лекар е че мога да ходя, но само на спешни кабинети. Показах си картата, но те ми искаха fødselsnummer, но аз имам само Д номер, но и с него става. Прегледаха ме и пих седмица антибиотик и другата седмица съм на контролен преглед. Дефакто въобще не ми взеха предвид европейската карта, само Д номера. Платих с около 50 крони повече, около 200 крони за прегледа, отделно лекарствата.
Питаха ме и дали имам личен лекар, но не бяха запознати дали само с Д номер става, затова ми казаха да се обадя на Helfo,но аз не мисля че е възможно, но ще звънна да попитам.

И аз уча думите с писане, но ако не се използват много често се забравят. Ще ппобвам и аз с изречения.
Моя проблем е че разбирам почти всичко като чета учебника или приятеля ми говори, но като се опитам аз да говоря, думите не са ми в главата. Трябва да ги направя активни.

Хубава вечер   bouquet

# 269
  • Ориндж каунти
Паца, според мен норвежки ще ти е по-полезен за работа в Норвегия.
Жана Д'Арк, жена ми каза, че на нас джоджена ни го пращат от България, имали сме доста, та ако искаш можем да ти пратим Simple Smile.
А иначе езика се учи най-бързо, когато спре да ви пука, че не говорите правилно и просто почнете да говорите. Лека-полека в разговорите ще научите правилните думи/изрази и ще почнете да ги използвате без да се замисляте.

Общи условия

Активация на акаунт