НОРВЕГИЯ - Тема 45

• 98 611
  • 756
  •   1
Отговори
# 615
Привет Simple Smile пътувам за БГ тия дни. Приемам съвети за покупки - какво и откъде е добре да си купя за България, също подаръци евентуално? Има ли смисъл да търся нещо на фришоповете в Осло? А на летище Бургас - как са цените, някой има ли впечатления? Аз си купувам козметика от BeautyPlanet.no - цените са трепач и доставката е включена в цената - въобще има ли нещо изгодно на летищата или в самолета?

# 616
  • Stavanger, Norway
Да се включа и аз по въпроса с лютеницата  Mr. Green Става трепач като я направиш с айвар + консерва домати. Добавя се малко магданоз, сол, захар и олио и става невероятна. Само дето бъркането е голямо, че да не загори, а цялата печка става мазало  ooooh!

# 617
Да се включа и аз по въпроса с лютеницата  Mr. Green Става трепач като я направиш с айвар + консерва домати. Добавя се малко магданоз, сол, захар и олио и става невероятна. Само дето бъркането е голямо, че да не загори, а цялата печка става мазало  ooooh!

ТИ ме уби   bouquet  chef Наистина си го описала ...невероятно !!! Но какво да се прави...все някой трябва да изчисти и печката Thinking Mr. Green
Но аз слагам доматено пюре...така бъркането става по-малко Peace

Погледни си на лични

# 618
  • Stavanger, Norway
Хи-хи, признавам си малко ме домързя да опиша пълната рецепта  Mr. Green

Лютеница с айвар
1 буркан айвар (650 гр)
4 консерви домати (400 гр)
4 с.л. захар
1 с.л. сол
4-5 с.л. олио
Към края може да се добави накълцан пресен магданоз или няколко щипки сух. Смесва се всичко и се бърка, докато лъжицата започне да оставя трайни дири в сместа  Peace

Предполагам ако се прави с доматено пюре, количеството домати ще е наполовина. Но вкуса става наистина много добър  Peace

# 619
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ МАРИИ И ТЕЗИ КОИТО ПРАЗНУВАТ ДНЕС

С ПОЖЕЛАНИЕ ЗА ЗДРАВЕ, ОБИЧ И УСПЕХ !!!! smile3525 smile3525 smile3525

(днес е Богородица)

# 620
  Здравейте, драги съфорумци. Регистрирах се и веднага по същество:
  На 33 години съм, мъж, и реших да си търся работа в Норвегия, целта ми е да се установя трайно там. Тук (в БГ) имам сигурна и сравнително добре платена работа (граничен полицай съм, с дългогодишен стаж). Наскоро си направих равносметка какво съм постигнал през изтеклите години...и да си призная, резултата не ме задоволява. Да, намерих професионална реализация, справям се добре в работата, но това ми носи само повече отговорности...дълга история. Главното, което ме накара да взема това решение (за емиграция) е ситуацията в родината ни, пошлостта която ни превзема, а най-главното - беззаконието. Темата е дълга и съм сигурен че всяка от вас може да добави нещо от личния си опит.
  Накратко - живея в малък град, нямал съм възможност да пътувам много навън. Последните няколко дни правя усилени проучвания за страната, легалното пребиваване, всички дребни детайли. Тъй като нямам познати, които да работят в Норвегия, а и други източници за информация се допитвам до вас - споделете опита си, много трудно ли е да се намери работа за мъж, там, на място ? Владея приличен английски, но нямам специалност...полицай в Норвегия е абсурд да стана, осъзнавам го. Старателен съм, не съм особено претенциозен, а и имам качеството бързо да навлизам в нещата. Такива качества ценят ли се там ?
  Претрупах ви с информация за себе си, но просто исках да ви дам ясна представа за нещата, така че и вашите отговори да бъдат максимално конкретни и полезни Simple Smile
  Благодаря предварително на отзовалите се Simple Smile

# 621
  • София
Здравейте! Аз съм от новите попълнения. От 2 седмици сме в Хаугесун.

Имам един куфар с розови дрешки за момиченце от 1,5 до 2,5 г. Ако на някого му трябват да ми пише.
В противен случай ще ги изхвърля в контейнера за дрехи.

Искам да питам и за кафявия кашкавал, как се казва за да го пробваме? Той им е национална храна, и е  сладък при това, както разбрах, но нещо не успях да се ориентирам в магазина. В Киви гледах, но не много обстойно.

# 622
  • Stavanger,Norway/ Varna
mOkaP Извинявам се, но не мога да проумея, че човек, с хубава и сигурна работа в България, ще остави всичко това, за да дойде да мие тоалетните тук в Норвегия. Защото, ако си мислиш, че без език ще намериш нещо друго, дълбоко се лъжеш. И за какво?.... Животът тук не е по- лек, пак е борба. Пак е от работа- в къщи. Пълно е с българи с висше образование, които работят като чистачи (то и за това искат норвежки) или сервитъори и то не на постоянни позиции, а на повикване. Днес може да има, утре не. Разбирам, че ситуацията в България е напечена, разбирам, че е трудно, но да оставиш сигурна и добре платена работа и да дойдеш тук, за мен е неразумно. Много хора се залъгват, че тук е манна небесна и животът им се урежда с едно плясване на ръцете, когато дойдат. Не, съвсем не е така. Ако си решен да започнеш не от 0лата, а от -10, давай, тогава предполагам Сем, ще ти е от полза, тя знае колко долу- горе начален капитал е нужен за да се предприеме тази стъпка. Успех   bouquet

nikidjurova кафевият им кашкавал се нарича brunost. На щандовете съ сирената ще ги намериш. Има различни по сила на вкуса, както има и такова в тубички, което е по- течно и се размазва. Аз го обичам много на топло пълнозърнесто хлебче със сладко от малини отгоре и топъл билков чай.   chef

# 623
Привет Simple Smile пътувам за БГ тия дни. Приемам съвети за покупки - какво и откъде е добре да си купя за България, също подаръци евентуално? Има ли смисъл да търся нещо на фришоповете в Осло? А на летище Бургас - как са цените, някой има ли впечатления? Аз си купувам козметика от BeautyPlanet.no - цените са трепач и доставката е включена в цената - въобще има ли нещо изгодно на летищата или в самолета?

Споделете и други сайтове за поръчка в Норге - дрехи, козметика...?

Аз поръчвам козметика от този - blivakker.no, също с безплатна доставка.

Ако някой има сайт за обувки, ще съм много благодарна Simple Smile

# 624

Споделете и други сайтове за поръчка в Норге - дрехи, козметика...?

Аз поръчвам козметика от този - blivakker.no, също с безплатна доставка.

Ако някой има сайт за обувки, ще съм много благодарна Simple Smile

http://www.zalando.no/lp-sem-unisex-sp-a336/?wt_ga09=4550241126_ … 241126_zalando.no
http://www.outnorth.no/?utm_source=nyhetsbrev&utm_medium=ema … mpaign=nyhetsbrev
http://www.jollyroom.no/?utm_source=Jollyroom+Nyhetsbrev+NO& … 7a8534e-233933013
http://www.boozt.com/no/no/women/new-arrivals-15?auth=&limit … source=newsletter

От първите три съм пазарувала доста и съм доволна Peace Даже, от втория и третия като дойде стоката тогава плащам Crazy За първи път видях такова чудо.... Имаш 2 седмици време да платиш след като поръчаш, а поръчката идва най-много за седмица.

# 625
Лизбет, много благодаря  Hug
Веднага си запазвам.

Аз съм намерила тези, но не съм поръчвала от тях и не мога да споделя впечатления -https://www.blush.no/
http://www.superkul.no/
http://www.motehus.no/

# 626
  • София
Бруноста е страхотен! Въобще не очаквах такъв вкус. Много благодаря Бобченка!

# 627
bob4enka, позволи ми да не се съглася.
Вероятно не можеш да проумееш, защото си от колко години извън Бг?
Нашето семейство е от неразумните, зарязахме много добре платена работа, много имоти, всичко.
С такава охота избягахме, че дори това, че тук в началото мия тоалетни не може да ми помрачи усмивката. Grinning

# 628
  • На север
Добре е магазина. Има сирене, луканки и мезета, както и голям избор на сладко и лютеница. Аз лично за баница си взимам турски кори, понеже много ми харесват как стават. Самият магазин в Драммен е на малко кофти място. Доста е забутан и ако не знаеш, че е там няма да го видиш. Освен това и районът е малко арабски. Иначе са много любезни. Аз си взех лютеници, луканки и бисквити, както и кебабчета и кюфтета замръзени и кюфтетата станаха супер  Grinning Имат и сайт www.malincho.no. Предлагат и доставка.

newsm10 smile3525 smile3525

Това е много добре!!! Аз бях "решила" въпроса с лютеницата  newsm78 - от една консерва от КИВИ - червени чушки, син домат и  лук (смляно); и добавях доматено пюре и затоплено олио. Става доста добе, НО....друго си е направената по съответната технология.

А искаш ли да споделиш от кои кори в турския правиш баницата - че там има доста видове.
Аз си меся кори за баница, но за баклава вземах веднъж и не улучих. А иначе "конците" за кадаифа съм ползвала и от трите вида....стават всичките.

Чак сега видях въпроса ти и за това отговарям със закъснение Simple Smile За баклава взимам от оранжевите кутии кори Kassandra в Турския магазин. За баница взимах други, пак бяха точени и мекички, но не бяха в картонена продълговата кутия, а като нашите българските пакетирани. Обаче ми излезе от главата името на корите. Ако държиш да ти кажа пиши ми на лични, че сега съм си в България и ще питам моя да види във фризера бях запазила едни и ще ти кажа точното име. Но за блаклава с Кассандра става много добре! Поздрави от слънчева България!  grinning039

# 629
  • Stavanger, Norway
bob4enka, аз самата не мога да проумея абсурдността на такава ситуация, но е факт, че и двамата с мъжът ми имахме сигурна и добре платена (по стандартите на България) работа и въпреки това колкото и пъти да премислям ситуацията съм 100% убедена, че постъпваме правилно. Не ми е приятно да съм чистачка, не е мечтата на живота ми, но като чистачка тук дори и с несигурна работа живея доста по-спокойно, отколкото със "сигурна работа" в България.

Ситуацията в нашата родина е просто "мижай да те лажем". Шепа хора си мислят, че са големи бизнесмени и всички останали простосмъртни са длъжни да им работят в най-добрия случай за заплата, осигуряваща им основно оцеляване. Останалите са простосмъртните, част от които си вярват, че като могат да си платят сметките и не гладуват живеят добре. Сигурна съм, а и познавам хора, които наистиан си живеят добре и са доволни. Но ние не бяхме, защото работодателя те цака с работното време, с осигуровките и със здравето ти в буквалния смисъл на думата. За нормалните човешки отношения просто няма да коментирам - хората са толкова озлобени и изтощени да оцеляват, че човешкото им става все по-чуждо. И типично по нашенски обичаме да се "издокарваме" за пред гостите, така че хората, които си идват рядко или са чужденци не виждат веднага действителността, а тя не е никак розова.

Мога да пиша много по темата, но и без това прекалих, затова ще спра. Абсурдно е, но е факт - за момента предпочитам да мия тоалетни тук  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт