Човек да не владее езика си е тъжно, нека затова да се потрудим дружно!

• 95 995
  • 738
  •   1
Отговори
# 600
"На 30 август преди цели 219 години е родена писателката, чието перо е сътворило едно от най-страховитите литературни чудовища – Мери Шели."
http://podmosta.bg/chestit-rozhden-den-na-maykata-na-frankenshtayn/
Кое е чудовището?  Wink

# 601
  • Sofia
Ами то и за паркингите може да се отнася-място за паркиране,което може да се охранява/предвидено е да се охранява/ и такова, за което не е предвидено/не е създадена възможност/.Т.е. охраняем и неохраняем. А дали в момента охраняемия паркинг е охраняван е друг въпрос. Thinking

+1

Езикът ни е богат и заради нюансите, които създават повод за размисъл, както в този случай.

# 602
Срам,не срам,ще питам. Въпрос за 4 клас. Подчертайте сказуемото. В текста има "се обърна", "се възмути". Кое се подчертава само "обърна" или "се обърна"?

# 603
се обърна

# 604
След като попитах,се порових и открих:

2. възвратни и невъзвратни глаголи
* възвратни – тези при които се е неделима част – карам се, гордея се, бия се, радвам се, смея се.
! Ако се е равно на себе си – това не е възвратен глагол.

В случая-обърна се=обърна себе си,т.е. не е възвратен глагол и "се" не е неделима част.

# 605
W, по практически спомени до 4 клас не държаха да подчертават се/ си, само основният глагол.
Това, което си копирала за "се", май не е съвсем така.

Скрит текст:
Формални класове: Глаголите биват възвратни и невъзвратни (обикновени)
А) Възвратни-“се”-биват 5 вида; Възвратни-“си”-биват 3 вида
“СЕ”-5 вида:
1/Собствено-възвратни /пряковъзвратни/ Пример:мия се,обличам се; Се=себе си – формална замяна
2/Взаимно възвратни-реципрочност субект – обект; Пример:обичаме се
3/Възвратно средни - смея се. Частицата “се” не се заменя със себе си.
4/Страдателно възвратни глаголи; Пример: Студентите правят конспекти. Конспектите са правени от студенти. Конспектите се правят от студенти.
5/Безлично страдателни: Пример:съмва се, мръква се, свечерява се
“СИ”-3 вида:
1/Непряко възвратни глаголи: Пример: купувам си / “си”=себе си/ - купувам на себе си
2/Взаимно възвратни глаголи: Пример: смигаме си /аз на теб, ти на мен/
3/Субективно възвратни - действието излиза от вършителя и се връща към него. Пример: свиркам си, пея си
Може да се даде пример за двойно възвратен глагол: Да си се представя
Б) Невъзвратни (Обикновени) не съдържат възвратно-местоименните частици се, си. Такива са пиша, чета, лежа, мисля, работя и мн. др.
оттук http://poliphilology.blogspot.bg/2014/09/blog-post_88.html

# 606
Благодаря. Горките деца!

# 607
  • Пловдив
В случая-обърна се=обърна себе си,т.е. не е възвратен глагол и "се" не е неделима част.  newsm78

Не било възвратен глагол ... и какво е тогава "се" като част на изречението?
И защо да не се научат да подчертават и "се" като част от сказуемото?  newsm78 За да запомнят това и после върви им обяснявай, че трябва да се подчертава.  ooooh!

# 608
dundi73,
защото така учат по програма;) Примерите им за глаголи обикновено не включват възвратни, залози, а само "прости" такива.
Например пред "и" има запетая само ако се повтаря. Да, но после се разбира, че и само едно "и" да има, пак може да има запетая. И куп подобни..
Нали учат с наслагване и разширяване ... Понякога трудно приемат новата информация поради трайно затвърдената преди това.

# 609
  • Sofia
Интересува ме ПОЛИЕЛЕЙ правилна форма ли е? Ясно е, че полЮлей НЕ Е, полИлей е общоприетата правилна форма, но днес имах спор, че и полиелей било дублетна и правилна форма от учителка по български език в 7-ми клас! Остаряла - да, но правилна за ученици в 7-ми клас...? 

# 610
Единствената правилна форма е "полилей" според официалния правописен речник от 2012 г.

# 611
  • Sofia
Полиелей е църковна утвар - това са места за палене на много свещи - стоящи или висящи.

# 612
  • Испания
Интересува ме ПОЛИЕЛЕЙ правилна форма ли е? Ясно е, че полЮлей НЕ Е, полИлей е общоприетата правилна форма, но днес имах спор, че и полиелей било дублетна и правилна форма от учителка по български език в 7-ми клас! Остаряла - да, но правилна за ученици в 7-ми клас...?  

Не е дублетна форма.

ПОЛИЛЀЙ - http://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B9/

ПОЛИЕЛЕЙ - http://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B9/

# 613
С благодарности към съфорумката, която ми посочи тази тема, влизам с въпрос за употребата на учтивата форма в ед.число с минало деятелно причастие, което следва да е в мн.число. Пример- Господине, Вие гледали ли сте този филм?

Срещнах следния въпрос в два теста, дадени в различни училища и проверени от различни учители:
- Къде има грешна употреба на учтивата форма:

а)  Господине, Вие сте били поканен да присъствате.
б)  Бил ли сте свидетел на тази изява?
в)  Госпожо, била сте излъгана по този въпрос. (това е грешното)
г)  Господине, одобрен сте за тази длъжност.

Това, което не разбирам е: защо и а) и б) са верни? Каква е разликата между  "Вие сте били поканен" и "(Вие) сте бил свидетел", че в първото изречение мин. деятелно причастие е в мн. число, а във второто в единствено.

# 614
  • волно калдъръмче
- Къде има грешна употреба на учтивата форма:

а)  Господине, Вие сте били поканен да присъствате.
б)  Бил ли сте свидетел на тази изява?
в)  Госпожо, била сте излъгана по този въпрос. (това е грешното)
г)  Господине, одобрен сте за тази длъжност.

Няма логика в Б "бил сте". Това е минало неопределено време на "съм" и учтивата форма трябва да е в множествено число. За В съм съгласна, че е грешно.

Общи условия

Активация на акаунт