Имам спешна нужда от помощ и съвет и тъй като съм виждала най-много полезни отзиви по такива проблеми в този форум, реших да пиша тук.
Аз съм момиче на 17 години и проблемите ми започнаха лятото миналата година. Генетично съм предразположена към констипация и когато в края на миналата пролет започнах активно да спортувам (не знам дали това е свързано с проблема, но беше единствената промяна в начина ми на живот), започнах сериозно да страдам от констипация. За решение използвах чай сена, което не беше правилния ход, но тогава не знаех какво друго да направя, а и той работеше. С времето обаче сената спря да работи (тъй като се пристрастих и е трябвало да увелича дозата, но аз не знаех) и аз вече окончателно не знаех какво да правя и към края на август проблемът ставаше критичен. Затова започнах да се храня ''здравословно'' - спрях бързата храна, ограничих сладкото, спрях газираното, мазното месо и т.н. Не се ограничавах, но това в съчетание със спорта ме накара да сваля 3 килограма за по-малко от месец - изглеждах много кльощава, чувствах се болнава и цикълът ми спря, а проблемът ми остана. Единственото, което винаги ми помагаше бяха клизми в капсули, но те са много скъпи и са временно решение. Посетих лекари и започнаха да ми изписват всякакви лекарства, които да върнат цикъла - хапчета, лепенки, кремове, омега3.. нищо не помогна. В същото време отидох и при диетолог, където се разбра че имам недостиг на мазнини в тялото си. Прибрах се, изядох салата с риба и оцет и веднага успях да отида до тоалетната. След това в продължение на месеци ходех след всяко хранене и се чувствах страхотно - обаче все още нямах цикъл. Върнах си килограмите. Всеки път, ако случайно имаше проблем, го решавах бързо с глицеринови свещички.
Най-сетне, зимата, ми предписаха лечение с противозачатъчни (регулон) и те проработиха - цикълът се върна през седмицата, когато не ги взимах. Отрицателните им ефекти обаче бяха ужасни - бях супер емоционална и сърдита, ставах посреднощ за да ям баници и подобни и усещах, че всичко е от тях. Издържах още един месец (за да дойде втори път) и ги спрях. Когато ги спрях бях пак щастлива и спокойна, но запекът се върна мигновенно. От 3 месеца не съм ходила до тоалетната без намесата на свещички или други ужасии, а те не винаги работят. Лято е, аз вечно съм подута и притеснена, трябват 3 дена приготовления, за да отида на обикновен плаж. Заради чувството на задръстеност се храня по-малко и пак започвам да слабея. Моля ви, уморих се да ми казват да пия повече вода и да съм физически активна - АЗ САМО ТОВА ПРАВЯ!!
За храната
- Пия много вода на ден! Не пия почти нищо друго.
- Ям много фибри
- Не ям пържено
- Не ям месо, освен бяло пилешко и то от време на време
- Ям доста въглехидрати като пълнозърнест хляб Вита
- Не ям бял хляб и тесто
- Ям млечни продукти
- Ям сладко, но сутрин и в умерени количества
- Ям плодове и зеленчуци (спрях любимото си нещо бананите, защото влошават положението)
Какво съм пробвала
- Сушени сливи преди лягане не ми действат освен ужасно подуване
- Почти винаги вечерям салата със зеле/моркови или риба тон с оцет, вече няма никакъв ефект
- Трици и пшеничен зародиш не ми помагат особено
- Лененото семе на гладно също
- Лаксативи съм взимала 2-3 пъти при много спешни случаи
- Свещичките ми действат, но не винаги и никога пълно
- Клизма в капсула засега ми е помагала най-добре
- Йога и упражнения за дишане не ми помагат
Започнала съм нови противозачатъчни, но засега те нямат ефект върху ходенето до тоалетна. Днес ще купя Натуралакс, който ми е последната надежда.