В тези първи ЮЛСКИ дни, дъжд от бебчета вали! - тема 34

• 33 538
  • 719
  •   1
Отговори
# 330
ВЪПРОС КЪМ ЛЛЛ СКРЕЧ ИЛИ АЙДИН
Оф,тая кърма!!!Със зор изкарвам 120 мл,и то след голям период НЕцедене.Нощес в 4ч. изпомпах 125 мл,сутринта в 6ч - едва 60мл,към 10ч. нямаше 60 милилитра,следобяд в 14ч изпомпах 90  милилитра и сега пак 120 милилитра.Ужас!Не давам да детето да суче,защото съм АДСКИ разранена.Стига ли му кърмата?

# 331
Мерси Глупи , ама аз писах, че звънях и нищо не ми казаха общо взето. Уж било някакъв нерв ама може би Sad

# 332
  • София
Сияна, аз да ти кажа - Т ти е висока, хич недей да подценяваш това и да кършиш ръце, какво да правиш.

Изходите ти са 2:
1. Когато Джи Пи е в отпуск (или болен), има заместник. Имат си договори с други практики, обичайно денонощни клиники (частни). Може би те е уведомила някога и ти е оставила координати? Ако не - или й звънни спешно да я питаш координати на заместника й.

2. Или - в Пирогов, или ИСУЛ, или към МД може би най-добре  Peace. Тичай към някоя болница, не ти трябва направление - спешен случай си, а и ползваш още 45 дни безплатни услуги за всички здравни грижи. Обърни се към лекар, Сиянче, не подценявай тази Т в комбинация с болката, която си изпитала  Hug
Разбирам, че Айдин И Скреч са прекрасни и им се доверявате напълно, но едва ли и те биха поели отговорността да ти отговорят нещо категорично, тъй като не са медицински лица (май).

Остават 5 дни до отварянето на портала.

# 333
  • София
Портокалкеее, страшно ме зарадва хубавата ти новина!  newsm44 newsm44 newsm44
Виждаш ли, всичко се подрежда полека  Hug Сега ще си по-спокойна, и по-щастлива, и по-засмяна, и въобще...  Crazy

Дейзи, благодаря за разказчетата, бяха ми много интересни и си направих някои изводи...
Брей, като кажете "дълбоката провинция"  ooooh! Ама колко по-цивилизовано при вас по родилните. Като наблюдавам, и Флай, и Гифт, и Несторова, пък и Русе-то - всички родиха в едни нормални, съвсем човешки условия, без напрежение и командване от страна на медиците! Само варненки ги тормозят. И нас, у Софята  Crossing Arms Всичко режисират тия екипи с екипи, да му се не види... че бързат да си пият кафенцето, нямат време за поредната раждаща, къде ти индивидуалност и търпение  Crossing Arms

Пък хапчето как бързо ти е подействало  ooooh! Сещам се, кое е това, щом е половинка (прав си е бил докито ти!) Взима се 1/2, а ако до ок. 15-20 часа ефектът е малък или никакъв, слага се и следващата половинка  Peace Но как различно явно действа при всички! Някои чакат почти 1 ден (Терп), а при други - раз-два и готово  Shocked

Мисти, ти ме разби с вашата болница  #Crazy И къде се ражда в момента при това положение? Само 1 родилно ли имате в целия град? Все пак, не сте някакво село... голям си е Благоевград...  ooooh!
Чу ли ся за Кейт? Явно да - гледам, че те няма. Занимаваш се с нещо май-май, магьосницеее  hahaha

Хера, ама дойде и твоят ред! Виждаш ли какво пише на линийката ти: Остават 1 ден!  #Crazy Утре какво ли ще пише?

Близначе, чудесен изход си намерила  Hug И аз се разгневих на тези шофьорски истории - чудно, че не си се дала  Wink

Глупи, да-вай, да-вай, да-вай! Да не те изпревари устатата Мисти - ше станеш зарезил  Mr. Green

Остават 5 дни до отварянето на портала.

# 334
  • София

1) Как да накарам да суче от гърдата? Не захапва изобщо, захапва само зърното или просто го лигави.
Пробвах най-различни начини да я хвана, да поставя зърното в устата и, но се изнервя, че не може и почва да реве много...къде греша? Иска ми се да се свържа и с консултант, който да дойде и да види какво правя...в Слатина съм.

Извинявам се, ако въпросът не е бил към нас, а към отчетните!

По принцип може да дойде и консултант на място, ако имат възможност, но често проблемите могат да бъдат разрешени и без да се налага посещение, а с подходяща информация. Ако предпочиташ да не пишеш и четеш, можеш да се свържеш по телефона с лидер или помощник, за да поговорим за ситуацията при вас. Това е националния ни телефон: 0888 555 385 или да си избереш някой от личните телефони от тук: http://lalechebg.com/contacts/

За да мога да бъда по-полезна ще ми е нужна малко повече информация, ако нямаш против да споделиш. Как мина раждането (с усложнения или нормално)? Колко време след раждането се събрахте с бебка? От  раждането до сега с какво се храни (изцедена кърма или друго) и с шише или по друг начин?

Ето някои общи насоки в подобни ситуации:
 - гърдите да НЕ се мият преди кърмене. Ако има причина, която налага гърдите да се мият, то да е само с чиста вода по възможност и без сапуни или други измиващи препарати.
 - главата на бебето да не се притиска към гърдата, да не се насилва да засуква.
 - да се изцеждат капки кърма, които бебето може да оближе от зърното и така да се опита да засуче. Или да се капнат капчици на устните.
 - ако върти глава сякаш търси гърдата, но не успява да я намери, НЕ гони устата с гърда, а просто поддържай статично, докато бебето самО я открие. В противен случай се получава "бягаща мишена" и бебето повече се обърква.
 - ако клати глава напред-назад, като кълвач, удобна за него може да е такава поза, в която ти си леко и удобно полегнала назад, а то лежи върху теб по корем, а главата му е към гърдата ти. С това движение на главата то може да се самонастани върху зърното.
 - опити за кърмене когато бебето е в полусън (когато започва да се разбужда, но не е напълно будно, а само премлясква, прави сукателни движения с уста, мърда с очички под клепачите, мърда с ръчички). Гушкаш го в поза за кърмене и със свободен достъп до гърдата, без да го натискаш и буташ към нея, но достатъчно близо, че ако то реши, да засуче (например със зърно опряно в нослето). Опити за кърмене нощем често са по-сполучливи от дневните.
 -  гушкането кожа до кожа също дава добри резултати. Бебето само по памперс, а ти гола до кръста или облечена с риза, за да си гола отпред, където се опирате с бебето. Може също да пробваш, ако имаш възможност, да я оставяш така гушната в теб на голо между гърдите ти да заспи ( и завита с пеленка). През това време да си намериш интересно занимание, като например да поспиш и ти удобно облегната  Wink или да четеш книга, гледаш телевизия... а когато бебето тръгне да се разсънва, да го насочиш леко към гърда, без да го разбуждаш. Там може да продължи дрямката си или само да оближе гърдата. Или да засуче и пусне. Каквото и да направи, все е вид опознаване, което е полезно за възбуждането на инстинктите.

За бебе, което отказва напълно гърда, е важно то да започне да я опознава, да не бъде насилвано да суче, а по-скоро да му се дава възможност да възстанови инстинктите си, които включват и търсене на гърдата. За това чудесна идея е при всяка възможност да гушкаш бебенцето така, че то да има достъп до гърдата. Без непременно това да е само в часовете за хранене, а по всяко време. Без непременно да правиш опити да накараш да засуче, а просто да усеща миризмата, топлината, може само да помирисва или както споделяш - да облизва гърдата. И това е от полза също.

Има варианти също за хранене по начини, които изключват шишето. Например хранене с пръст ( със система за хранене на бебе с пръст), или чашка (бебетата го могат. Не го правят като големи деца, а по бебешки начин, който можем да обясним, ако искаш да опиташ) или спринцовка, пипета, лъжичка. Ако искаш да опиташ някой от вариантите, ще дадем повече информация. Идеята е да не се ползва шише, което може да задълбочава проблема с отказа от гърда.

Биберона-залъгалка, ако бебето ползва, също може да има отношение към поведението на гърда. Детето задоволява сукателните си рефлекси на нея и не изпитва нужда да търси гърда по тази причина. Също може да промени начина на засукване и сучене, тъй като сучене на биберон и на гърда е много различен. За това би било добре, да се ограничи ползването на залъгалка.

Очаквам да пишеш повече подробности и ако вече си успяла да пробваш някой метод, дали намираш да е подходящ за вас. А ако искаш, може и по телефона.

Успех  Hug

# 335
  • София
Въпрос към ЛЛЛ!
( Една бърза предистория - Кърмя Ния успешно, спрях с цеденето и всичко е ок. Няма напрежение в гърдите абе направо си е супер всичко до ДНЕС).
Много ме заболя изведнъж дясната гърда откъм подмишницата и болката е като мускулна. В същия момент няма напрежение, буци, бучки нищо няма. Мека както обикновено. Вдигнах и температура, пих Парацетамол и сега съм шен, ама после ако вдигна пак.... Обаждах се на националния ви номер, жената беше много мила, но за съжаление не можа да ми даде еднозначен отговор. Болката е сякаш имам запушен канал, чак подсъзнателно мисля, че като пипна и ще усетя твърдост, но не  newsm78 , всичко на външен вид е добре. На всичко отгоре, когато малката засуче имам чувството че болката пресича всичко вътре и стига чак до зърното, направо щях да пищя одеве ( ама си поплаках, много ми беше лошичко)  Cry
Ох, надявам се да ми отговорите по-бързо!    Cry
Ох, пак съм аз момичета, извинявам се че пак ама се налага.
Скреч, Айдин, защо не ми пишете?  newsm78 Видях ви  Twisted Evil . Положението е зле, явно ще трябва да се консултирам с лекар, сигурно съм много рядък случай.  Shocked  В момента съм с 39,3 градуса Т и имам чувството че очите са ми на Х. ММ го няма, аз съм се увила и рефрешвам страницата ама нъцки ( знам че сте заети, в никакъв случай не ви упреквам, просто си мрънкам  Cry ) .По колко пъти мога да пия този Парацетамол. Личната преди време ми каза, че може, но да не прекалявам, а това какво ли означава....??? От къде да знам че ще ми дойде до главата!? Трябваше да я питам. Сега тя е в отпуска, доки-то дето ми следи бременността също... Какво да правяяя???

Възможно е да става въпрос тъкмо за запушване, но каналчето да е на дълбоко, за това да не усещаш бучка. А болката при засукване да се усилва, защото новото мляко напира да излезе, но "тапата" му пречи.

От помощ в случая са топли влажни компреси преди кърмене (напоения с топла вода памперс дава добри резултати, като прави "сауна" на гърдата) за 10тина минути преди кърмене. Ако болката не отминава с кърменето, можеш да пробваш да се нагрееш под душа или във ваната  и под водата да започнеш изцеждане. Топлия душ можеш да го пробваш и преди кърмене, вместо компрес.
 А след кърмене/цедене за облекчение на болката успокояващо действа хладен компрес. Можеш да ползваш хавлия с хладна вода или пакет замразени дребни зеленчуци, като грах или царевица например.

Още мерки са по-често кърмене от проблемната гърда, а ако кърмиш и от двете, да започваш винаги с проблемната, за да може да се дренира по-редовно и по-качествено.

При запушвания често полезен е и лецитина (хранителна добавка, която възпрепятства слепването на мазнините. Най-често е соев). След консултация с лекар би могла да започнеш прием от 3-4 капсули от 1200мг на ден. А когато всички симптоми отшумят, плавно намаляване с по една капсула през няколко дена.

Според д-р Томас Хейл( автор на един от най-известните и пълни справочници за лекарствата и влиянието им при кърмене - " Медикаменти и майчино мляко"), кърмещите майки не бива да приемат повече от 4гр Парацетамол за денонощие заради риск от чернодробна токсичност. На опаковките обикновено има обозначено една таблетка колко мг активно вещество съдържа и така да се пресметне. Но щом личния лекар не е на линия, можеш да се обърнеш към педиатъра на детето или да звъннеш в спешен кабинет.

Ако до денонощие след взимането на мерки за справяне няма подобрение и поддържаш температура, най-добре да се обърнеш към лекар. Ако когато четеш това си все още с висока температура, можеш направо да търсиш лекар, а другите мерки си ги прилагаш междувременно.

Последна редакция: сб, 20 юли 2013, 02:06 от skrech

# 336
Сандалче, Скреч, благодаря ви много! Цяла нощ съм като зомби  Cry , помислих, че ще почна да бълнувам от Т. Вчера преди да легна ММ ме накисна яко в оцет, аз изцедих гърдата, после й сложих лед направо ( много добре ми беше с леда). Като че ли малко облекчи, но Т си я поддържах 39,5 почти цяла нощ. Сега в момента се чувствам добре, ама току що я измерих и е 38,5  Cry . Притеснявам ме единствено това, че ако ида на лекар да не ми дадат някакви антибиотици и да се разделя с кърменето  Sad . Вчера само за това мислех  Sad . Днес ММ пак е на работа, но ако не се пооправя ще го викам да ме кара до МД. Ох, мерси много за съветите. Скреч, аз няма как да си направя топъл компрес, защото с тази Т имам чувството че може да експлодирам. Нямаше момент да съм я свалила за да си го направя. Ставам за сега, ще се опитам да поспя още малко ( то с този главобол какво спане не знам.)
Поне малкото мишле си спинка сладко, сладко, та не ме занимава с нищо, само кърмене и памперсче  Heart Eyes

# 337
  • София
Dobro Utro! Marina mnogo me e iadosala- ot 12:30 do sega ne me ostavi da spia (to i sega spane ne se ochertava, zashtoto zapochvat vizitacii, sega mahnah gashtite, che vsiaka sutrin proveriqvat no triabva da si bez gashti). A tia sled kato ia izkupaha i se nahrani-zaspa.
Dnes veche chakam novini ot niakoia ot grupata na jeleznite utrobi!

# 338
Ааа днес вече ще се има включване от някоя от групата на железните утроби!Ми не може! NaughtyЯ каква хубва дата е 20-ти Mr. Green Коя ли ще е?Може би Данчето,че тя милата вече не издържа.
Джине,тя Аделина беше същата първите няколко дена.Всяка нощ будуваше и през деня спи.Аз в болницата за 3 дена съм спала 5 чАса и половина.През деня визитации,свиждания(един през друг цялата рода се изредиха) и през нощта Аделина пее.
Аз да ви кажа много съм притеснена.Нали от оня ден дето се оплаках,че малката не суче и й спрях шишетата.От 2 дена е само на гърда.Тъпото е,че спрях и да се цедя.И сега кърмата ми намаля.Вече не усещам напрежение в гърдите,дори и след голяма пауза м/у кърменията.Няма теч по леглото докато спя и като пробвах да се изцедя не изкарах почти нищо.Така,че казвайте бързо каква помпа да си купя,че да се цедя след като нахраня малката за да стимулирам производството.

# 339
Терп информацията не е сигурно от достоверен източник, като  прочетох  съобщението ти и  Shocked обааачеее влязох в страницата им във ФБ няма такава информация официално, така че спокойно имам време  Laughing
Скреч е това си е рисковано да чакаш две седмици, поне аз така си мисля де, но дано да тръгва вече само щото е супер изнервящо, и аз искам да тръгва само ама засега и аз като теб нямам признаци. Но не знам защо в ЖК ми препоръчват, да вляза на 2тия ден преносване в болница, а аз пък не искам, и се моля всеки ден дано само да си тръгне до термина  Praynig
Хера честит термин  Laughing
Близначе ето че всичко се е разрешило, спокойно не се ядосвай за глупости, ще ти спре кърмата от нерви накрая, а не си струва, заради едните свекъри  Peace
Вера каква е тая баба, вземи я пращай да си се гледа у тях  Shocked
Жалина е моя пък като си е тук, нали ходи на работа, не е идвал никога на тонове, само на едно 3Д дойде с 300 мъки, после се радваше, че е дошъл ама е с едни остарели разбирания, че всичко около носенето и раждането на едно бебе, било женска работа  #2gunfire
Глупи вече ме ядосваш вземи иди раждай вместо да ми пишеш по форумите, ааама ха  Mr. Green
Сандалке едно голямо село сме си  Laughing раждат в гинекология, ама повечето ходят до дупница, броят на ражданията в бл-д и в дупница в частната клиника се е изравнил. Няма ме, щото ММ е първа смяна, и лягаме рано /проспах я тази бременност  Embarassed/ че трябва сутрин да става в 4.
Джина явно раждането не се е отразило на чувството ти за хумор , и аз се надявам да ви зарадвам с добри новини, че съм от групата на "железните утроби" Joy, снощи ММ това ми се чудеше, вика все съм си знаел, че си кекава, то корем проблемен, то по невролози ли не беше, глезените си потроши, обаче признавам, матката ти е железна  Joy Викам му, еее нали все нещо пък трябва да ми е наред  Crossing Arms Обаче пък вчера сестра ми ме успокои, вика е поне като не се е родила не те ядосва - права е ето Марина още няма и седмица и вече те ядосва  hahaha
Руми знам, че когато кърмата ти се регулира спрямо потребностите на детето няма напрежение, та да не се цедиш след като бебето е изяло всичко?

# 340
Мисти,не му стига.Вчера след обяд нямах изобщо и се наложи да му дам АМ.Днес сутринта също.

# 341
Нали имаше съвети от ЛЛЛ за увеличаване на кърмата, течности, чайове и какво ли беше, аз нали не съм родила още, и хич не съм си слагала на акъл да помня  Embarassed

# 342
  • Бургас
ММ снощи ми викаше "аре слънце, да те хване тая вечер и да родиш тъкмо на 20-ти виж каква хубава дата"...за сведение той е роден на 20ти Simple Smile Ама аз му казах "не, забрави, няма да е тая нощ", чакам си аз термин Simple Smile

А Кейт какво станало, нали уж снощи влязла в болница, кой беше писал, Терп ли? не помня?

# 343
Терп писала, ама щом аз съм тук, значи поредната фалшива тревога  Laughing Нали ги следя стриктно във ФБ. А аз пък друго си мислех, ако някоя от нас роди на 20 демек днес, дали ще си кръсти детето Илия/Илияна  newsm78

# 344
  • Бургас
аз няма да съм, но някой може и да си го кръсти, нали така казват като се раждат на празник си идват с името Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт