Болничен по време на бременност-4

• 63 219
  • 753
  •   1
Отговори
# 90
Здравейте момичета,
имам издаден 30 дневен болничен след 14 дневния първичен и на ЛКК-то председателят на комисията ми обясни, че за всеки следващ болничен от 30 дена ще трябва да лежа за 4 дена в болницата. Аз съм с контракции и трябва да почивам, но са овладяни и няма нужда да лежа по болниците. Той ми каза, че без епикриза не можел да ми издаде болничен, въпреки че аз на работа в това положение не мога да ходя. newsm78
Сега съм в дилема какво да правя. Искам/трябва да си удължа болничния, но не искам да лежа в болница.  Rolling Eyes Мога ли да отида при друго АГ, което пак през комисия да ми издаде болничен? Ако трябва и ЖК ще си преместя. И без това сега съм по фонд, де факто нищо не върви по ЗК. Какво да правя според вас и към кой лекар/болница бихте ме насочили? newsm78
Много ще съм благодарна за всяко мнение и препоръка  Laughing  bouquet

# 91
Здравейте,
въпросът ми е малко особен Crazy
в болничен съм от 02 юли някъде, но до момента, нямам никакъв паричен превод от НОИ newsm78 Консултирах се със счетоводството на ф-та, в която работя, казаха ми, че отдавна е занесен там/ в НОИ/ !

Какво следва да направя, според мен, нещо не е наред, за да не се изплаща този болничен или такова забавяне е нормално?

Кога са го занесли болничния от фирмата в НОИ? Т.к. срокът за юлските болнични е до 15.08.
С ПИК може да се провери какво е положението .

# 92
  • UK
Здравейте,
в болничен съм от 02 юли някъде, но до момента, нямам никакъв паричен превод от НОИ newsm78 Консултирах се със счетоводството на ф-та, в която работя, казаха ми, че отдавна е занесен там/ в НОИ/ !

Какво следва да направя, според мен, нещо не е наред, за да не се изплаща този болничен или такова забавяне е нормално?

Кога са го занесли болничния от фирмата в НОИ? Т.к. срокът за юлските болнични е до 15.08.

В срок е занесен, но нямам ПИК Crazy и от 15 август възможно ли е да се бави затова?  bouquet

# 93
В срок е занесен, но нямам ПИК Crazy и от 15 август възможно ли е да се бави затова?  bouquet
Ако са го занесли на 15-ти, според мен може.
Гледам, че си от Варна  Simple Smile, можеш да си извадиш ПИК, ще ти е нужен,  бързо става. Peace

# 94
Доколкото забелязвам по моя болничен, изплащат само дните за месеца, за останалите се чака новия болничен и новия период на формиране на заплата във фирмата. Малко неясно го написах, но например - ако болничният е от 15 юни до 13 юли се изплаща първо само юни, а при следващото подаване на заплати и болничния от работодателя, се превежда остатъка.
Най-добре си вземете ПИК - вижда се, когато вече е в НОИ - пише Обработка.

# 95
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте,

Срокът за изплащане е 15 работни дни от датата на подаване в НОИ... така че, има време, ако наистина е подаден на 15 август.

# 96
  • UK
Ако са го занесли на 15-ти, според мен може.
Гледам, че си от Варна  Simple Smile, можеш да си извадиш ПИК, ще ти е нужен,  бързо става. Peace

Разговарях със счетоводителите вчера, занесен е на 08 август  bouquet А откъде да си извадя този ПИК?

# 97
  • Burgas,Bulgaria/Crawley, England
Разговарях със счетоводителите вчера, занесен е на 08 август  bouquet А откъде да си извадя този ПИК?

От НОИ. Отиваш на гише "деловодство" и срещу ЛК буквално за минути си получаваш ПИК. После можеш да гледаш кога ти е внесен болничния и кога предстои плащане, на мен напр. ми изписва дата на ведомост за плащане и знам, че най-много до 2 дни от тази дата ще си получа паричките.

Здравейте момичета,
имам издаден 30 дневен болничен след 14 дневния първичен и на ЛКК-то председателят на комисията ми обясни, че за всеки следващ болничен от 30 дена ще трябва да лежа за 4 дена в болницата. Аз съм с контракции и трябва да почивам, но са овладяни и няма нужда да лежа по болниците. Той ми каза, че без епикриза не можел да ми издаде болничен, въпреки че аз на работа в това положение не мога да ходя. newsm78
Сега съм в дилема какво да правя. Искам/трябва да си удължа болничния, но не искам да лежа в болница.  Rolling Eyes Мога ли да отида при друго АГ, което пак през комисия да ми издаде болничен? Ако трябва и ЖК ще си преместя. И без това сега съм по фонд, де факто нищо не върви по ЗК. Какво да правя според вас и към кой лекар/болница бихте ме насочили? newsm78
Много ще съм благодарна за всяко мнение и препоръка  Laughing  bouquet

На мен така ми издадоха болничен за 30 дни от друга ЛКК, след като си прехвърлих ЖК, т.к. не бях доволна от АГ. Само преди това провери дали АГ, при което ще се прехвърлиш ще има възможност да ти издава болничен с ЛКК  Peace
За НОИ няма никакво значение, стига всичко с болничния да е наред, понеже аз и такива притеснения имах - дали ако си сменя АГ и болничните ми започнат да се издават от друга ЛКК за НОИ ще е проблем, но разбира се не е  Wink

# 98

Разговарях със счетоводителите вчера, занесен е на 08 август  bouquet А откъде да си извадя този ПИК?

Странно, от 08 досега са минали 15 дни, но с ПИК ще разбереш:

http://www.moreto.net/varna-gid2.php?n=74

ул.`Охрид` 6 /бившият дом на Учителя/ - до билковата аптека. Питай портиера в коя стая, и си носи лична карта. Hug

# 99
  • UK
Току-що получих смс,че имам преведено от НОИ обезщетение Crazy Сега пък ми се вижда малка newsm78 сумата, ох нямам угодия ooooh! Ще отида да си взема аз и ПИК.
 Благодаря ви много!   bouquet

# 100
Здравейте дами, извинявам се ако се повтарям ,но ме тормози един казус стана ми ясно че ЛКК издават болничен до 180 дни , но ако преди това в същата година съм ползвала от личния лекар 15 дена те ще се преспаднат ли от тези 180 дни благодаря ви предварително .
15-те дни, издадени от личния лекар, влизат в тези 180 дни за календарната година. Т.е. имаш право на 180 дни, без значение от кой са издадени. Виждам, че си в началото на бременността. След като ползваш всички позволени дни си пусни платен отпуск , ако не можеш, тогава неплатен, докато ти издадат 45 дневния болничен преди раждане.
При мен проблема дойде точно от това, че не бях следила броя на ползваните дни.

# 101
Здравейте мами  Simple Smile но ако за 2012 си била в болничен през месец ноември и декември  това прави  61 дни за 2012 ,но ако след това продължи да е в болничен до 45 дни преди термина нали тези 61 дни не влизат в новите 180 дни за 2013.Ако е  така тя няма да има нужда да излиза в отпуск .Може би и греша знам ли  Rolling Eyes Embarassed

# 102
Здравейте момичета, вчера звънях в НОЙ от там ми отговориха , че личния лекар както и друг специалист могат да издават болничен не повече от 40 дена за текущата година мисля , но когато болничния е от лекарска комисия може да се продалжава до 180 дни без прекъсване след това те пращат на ТЕЛК, на въпроса ми дали ще преспаднат тези 15 дена отговориха не те са по друго основание . А и още нещо дори и да хващам двете години тези 180 дена са за едно основание и могат да се продължат най много 180 или 6 месеца след това трябва да те изпреатят на ТЕЛК.

# 103
  • Варна
Здравейте момичета, вчера звънях в НОЙ от там ми отговориха , че личния лекар както и друг специалист могат да издават болничен не повече от 40 дена за текущата година мисля , но когато болничния е от лекарска комисия може да се продалжава до 180 дни без прекъсване след това те пращат на ТЕЛК, на въпроса ми дали ще преспаднат тези 15 дена отговориха не те са по друго основание . А и още нещо дори и да хващам двете години тези 180 дена са за едно основание и могат да се продължат най много 180 или 6 месеца след това трябва да те изпреатят на ТЕЛК.
Точно щях да пиша, че когато има прекъсване на болничните се гледат вече и 2 предходни години, а не само текущата. За този период  болничните не трябва да превишават 12 месеца, а не 6, както е ако са без прекъсване. А когато е непрекъснат болничния, ЛКК може да издава до 180 дни, без значение дали са само в една година или минават и в следващата.
От Наредбата за медицинската експертиза.
чл.6
5) Когато временната неработоспособност е продължила повече от 6 месеца без прекъсване или 12 месеца с прекъсване в две предходни години и в годината на боледуването, отпускът се разрешава само след контролен преглед на ТЕЛК на всеки два месеца, при условие че са налице обективни признаци за възстановяване на работоспособността в следващите 6 месеца.

# 104
здравейте,
на моя въпрос не му е мястото тук, но може п-ък да знаете...
лекаря, следящ ме по касата напусна и ми предлагат да си преизбера нов, аз, обаче не искам и искам да продължа само платено (щерев). Притеснявам се, че вече веднъж съм била регистрирана зза следене по касата и това да не се окаже проблем нещо с документите и пр. накрая..? и понеже от никъде не получавам достатъчно категоричен отговор се чудя..трябва ли нещо аз да правя или просто продължавам само платено и тва е.  Ще съм благодарна, ако някой е запознат  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт