за толкова пари, толкова работа

• 39 344
  • 995
  •   1
Отговори
# 390
Ха, наздравввввееее, Катиту роди!  cheers beer2 beer3 beer
Не се карайте, бийте се, купон да има!

# 391
Тя още снощи роди Simple Smile Като си тръгвах от работа и рефрешвах пощата, вече се знаеше, че е принц, а не принцеса Simple Smile Живо и здраво да й е Simple Smile

# 392
Е като е снощи, к'во ви пречи за се черпите още по едно, вместо да се карате?  Grinning
Какъв хубав ден е днес...

# 393
  • София
Може сега да има отлив, не знам, не съм се интересувала, но по мое време с почуда установих, че беше голямо драпане за тази теология (средата на 90- те до към 2000- та година).

Да, защото имаше схема за прехвърляне в по-атрактивни специалности...право примерно. Имам няколко познати, които учеха теология и по лесен начин се прехвърлиха към правото.

# 394
  • София
Теологията беше екзотична, хората си мислеха, че като учат теология, и ще получат свише някакво секретно знание.

# 395
Е като е снощи, к'во ви пречи за се черпите още по едно, вместо да се карате?  Grinning
Какъв хубав ден е днес...

Да бе да не се караме и тогава ще настане един живот ... като в някои теми където има само охкания и и фалшиви възклицания колко са хубави и колко са готини .... Joy

# 396
  • Ямбол
Ха, наздравввввееее, Катиту роди!  cheers beer2 beer3 beer
Не се карайте, бийте се, купон да има!
Кой тоз'?
Кой да набия. Мама ме е учила да не посягам на болни хора.

# 397
Да не би да те е учила да посягаш на неболни ?

# 398
  • в реалността
Съжалявам ако разбивам представите ви за запада, но тук също се остава след работно време и репликата "Това не ми влиза в задълженията" е NO GO
Ама се плаща нали, не е на доброволни подмазвачески начала?

Гледам, че темата е поела в съвсем различна посока от неделя Simple Smile

Подобно на Piny и мен ме учудват идеализираните представи за запада. В зависимост от организацията и в зависимост от позицията, и тук се остава след края на работното време - когато има краен срок да се гони или се налага по някаква друга причина. Репликата 'това не ми влиза в задълженията' не минава - освен ако това, което се иска от теб не е наистина драстично и ти си нямаш и понятие как да го свършиш, или някой колега просто се опитва да те натовари с неговата си работа от мързел. Откажеш ли, на теб се гледа като на човек, който не допринася към общите усилия на екипа и не е колегиален и инициативен. Допълнителни часове не се заплащат. В договорите на всички на по-високи позиции обикновено изрично е залегнало, че поради естеството на длъжностната им характеристика, от тях се очаква да работят извънредни и допълнителни часове, без това да се заплаща. Бонуси няма (освен ако не си в частния сектор). Работното време рядко се спазва - всеки гледа да остане до по-късно (или поне докато шефа си тръгне), за да прави добро впечатление. Никой няма да ти направи забележка, ако си тръгнеш навреме, особено ако си си изработил часовете и няма нищо спешно, но се забелязва и се правят подмятания зад гърба ти. Така че в чужбина нещата не са кой знае колко по-различни, но поне шефовете са ограничени откъм самоволия. А фиксирано работно време и допълнително заплащане - освен ако не става дума за нискоквалифицирани или чисто административни позиции - обикновено няма.

# 399
или някой колега просто се опитва да те натовари с неговата си работа от мързел.
Аз в такива случаи директно отказвам и казвам защо. За мен излизането от работа, без някой да е катастрофирал или умрял, е мързел. Оставам редовно след работа, идвам редовно много рано, работя от къщи, но да върша чужда работа - не, благодаря.

# 400
  • София
А не си ли се запитвала дали нарочно ти дават толкова много работа с ясното съзнание, че няма да можеш да я свършиш в рамките на работното време и сама да се караш да работиш допълнително? Може да е така, може и да не е така. Началникът ти забелязва ли, че редовно работиш допълнително? Как се предпазвате от бърн-аут?

# 401
Съжалявам ако разбивам представите ви за запада, но тук също се остава след работно време и репликата "Това не ми влиза в задълженията" е NO GO
Ама се плаща нали, не е на доброволни подмазвачески начала?

Гледам, че темата е поела в съвсем различна посока от неделя Simple Smile

Подобно на Piny и мен ме учудват идеализираните представи за запада. В зависимост от организацията и в зависимост от позицията, и тук се остава след края на работното време - когато има краен срок да се гони или се налага по някаква друга причина. Репликата 'това не ми влиза в задълженията' не минава - освен ако това, което се иска от теб не е наистина драстично и ти си нямаш и понятие как да го свършиш, или някой колега просто се опитва да те натовари с неговата си работа от мързел. Откажеш ли, на теб се гледа като на човек, който не допринася към общите усилия на екипа и не е колегиален и инициативен. Допълнителни часове не се заплащат. В договорите на всички на по-високи позиции обикновено изрично е залегнало, че поради естеството на длъжностната им характеристика, от тях се очаква да работят извънредни и допълнителни часове, без това да се заплаща. Бонуси няма (освен ако не си в частния сектор). Работното време рядко се спазва - всеки гледа да остане до по-късно (или поне докато шефа си тръгне), за да прави добро впечатление. Никой няма да ти направи забележка, ако си тръгнеш навреме, особено ако си си изработил часовете и няма нищо спешно, но се забелязва и се правят подмятания зад гърба ти. Така че в чужбина нещата не са кой знае колко по-различни, но поне шефовете са ограничени откъм самоволия. А фиксирано работно време и допълнително заплащане - освен ако не става дума за нискоквалифицирани или чисто административни позиции - обикновено няма.

Всичко зависи от работната среда и колектива. На предишната ми работа масово се оставаше поне 30 минути, но на сегашната ми дори успяваме да си ходим по рано и то заедно с шефката.

# 402
Не ми дават допълнително, това са мои задължения. Свършвам ги, нямам проблем с това, имам проблем, ако някой се опита да ми натресе неговата си работа Simple Smile

# 403
обикновено задълженията ти ( говоря за Австрия) идват от прекия ти началник, а не от някой "мързелив" колега.
Ако прекият ти началник е сметнал да ти даде част от задълженията на колегата ти, защото е видял, че последният не се справя, не е препоръчително да се отговаря с "това не ми влиза в задълженията" освен ако вече не си си намерил друга работа и си търсиш повод да напуснеш сегашната.
Извънредни часове не само, че се правят и не се плащат, но и в края на месеца, ако ти имаш само 5 извънредни, а колегата има 40, може да сте сигурни, че ще има преразпределение на задълженията между теб и колегата.

# 404
А ако колегата има 40, защото върши по-бавно работата, не е ли възможно да има и преразглеждане на броя служители? След ниската заплата най-демотивиращо ми е да виждам колеги, които взимат заплата за мислене на хилядата половината.

Общи условия

Активация на акаунт