за толкова пари, толкова работа

• 39 277
  • 995
  •   1
Отговори
# 405
  • в реалността
Andariel, всички работят редовно допълнително - и началници и служители, разлика няма. Никой насила не те кара и никой няма да те заплаши с уволнение, каквато може би е реалността в България, но отказите да положиш допълнителни усилия водят до определени впечатления и заключения както в България така и в чужбина - и това съответно се отразява в отношението, възможностите за професионално развитие и т.н.

Това, което просто се опитвам да кажа е, че фиксирано работно време и допълнително заплащане за извънредни часове са рядкост - противно на това, което смятат много от участниците в тази тема относно начина по който са регулирани работните отношения извън България.

# 406
  • Пловдив
О, айде бе, точно в Австрия и Холандия мъжът ми работи само до 5. Да обясня - той работи в Бг, конструктор е,  произвеждат машини за хранителната промишленост и естествено им осигуряват гаранционна и сервизна поддръжка. Повечето им машини са за износ. От време на време (веднъж-дваж месечно) ходи и той по ремонти и монтажи. Точно в Австрия, Германия, Холандия никой, никога не остава след 17 часа. Направило им е впечатление. Понякога нашите, българите ги молят да останат, че има за два часа работа и могат да се прибират за насам на другия ден, но не. Изключително рядко се съгласяват да останат извън работно време, примерно веднъж от 5 пъти.

Това мнение се споделя от всички наши групи, мъжът ми излиза сравнително рядко, но те имат постоянно разни хора навън.

# 407
А ако колегата има 40, защото върши по-бавно работата, не е ли възможно да има и преразглеждане на броя служители? След ниската заплата най-демотивиращо ми е да виждам колеги, които взимат заплата за мислене на хилядата половината.
Абе не са толкова прости, даже и в Австрия:)
Големите фирми си изчисляват FTE ( full time equivalent) и ако някой прекарва чупи метъра с овъртайм в най добрия случай ще го пратят на обучение за това как да си организира времето, в най лошия ще му набият канчето. Освен туй никой работодател не гори от желание да плаща овъртайм и да си влошава показателите, при положение, че е назначил хора да работят в работно време за определена заплата, а не да им плаща двойно.
Отделно, че има законови ограничения ( и в България) за отработените часове, извънреден труд без да е упоменат в договор или заповед изобщо не се отчита, и във връзка с всичко гореизброено след 19 и преди 7 изобщо не се засича времето.  По другите континенти не знам как е, в социална и профсъюзна Европа работната седмица си е реално ограничена.

# 408
  • в реалността
Точно в Австрия, Германия, Холандия никой, никога не остава след 17 часа.

Колкото категорично, толкова и невярно  Simple Smile

# 409
да, права е Янтра.
Работниците си тръгват наистина навреме, но служителите НЕ ( с изключение на държавните служители, по които може да си свериш часовника)

# 410
  • Бургас
Много лесно може да се установи дали служителят се скатава и/или работи по-бавно. При мен, моите дневни задачи се подават от клиентите ни по служебния мейл. Началникът ми вижда колко работа е дошла за мен през този ден и може да прецени до колко съм ангажирана.
Заплащането не винаги е обвързано с обема на работа, а и от това колко ценен кадър смята работодателят че си. На мен ми увеличиха заплатата по време, когато нямах много работа. Ако шефът ти иска да те задържи във фирмата, ще ти плаща добре, дори и да не се съсипваш от работа.

А спорът за овъртайма е малко безплоден - навсякъде е различно. И в чужбина, и в БГ има фирми, които не плащат добре/на време и не плащат допълнително за работа извън работното време и обратното.

# 411
  • Пловдив

Принципно се съгласяват много рядко, трябва да им е супер важна машина. За по-периферни и дублиращи не. Веднъж на 5-6 пъти.

# 412
  • София
А ако човек не иска нито да се издига, нито да прави по-добро впечатление, а просто иска да си ходи на работа и да си гледа личния живот? Ще го уволнят ли, ще му намалят ли заплатата, ще го притиснат да напусне или ще го пуснат през мотивиращата мелачка на корпоративната култура? Защото аз съм далеч от идеята, че всички работници/служители мечтаят за кариера, а по-скоро гледат на работата като на средство за препитание.

# 413
  • в реалността
Имам дълги години трудов стаж в една от изброените държави, в няколко различни организации - и навсякъде се оставаше след 17 часа и се работеше допълнително, без допълнително заплащане. Нямаше разлика между местни и чужденци.

А спорът за овъртайма не е безплоден - защото допълнително усилие и часове без допълнително заплащане въобще не е запазена марка на малки и съмнителни фирми. Напротив, типично е за големи и реномирани организации.

# 414
  • Бургас
А ако човек не иска нито да се издига, нито да прави по-добро впечатление, а просто иска да си ходи на работа и да си гледа личния живот? Ще го уволнят ли, ще му намалят ли заплатата, ще го притиснат да напусне или ще го пуснат през мотивиращата мелачка на корпоративната култура? Защото аз съм далеч от идеята, че всички работници/служители мечтаят за кариера, а по-скоро гледат на работата като на средство за препитание.

В такива случаи неамбициозните хора трябва да си търсят работа, съобразена с този факт. Например в една куха администрация на държавна служба такива хора виреят чудесно. Била съм на стаж в държавна администрация няколко месеца и ако трябваше да остана там за постоянно, щях да скоча от някой покрив. Всички са като програмирани, всяка една минута правят същото, каквото са правили вчера и онзи ден и по онзи ден. Но пък им е спокойно - няма стрес, знаеш си почивката, в 17ч. пускаш кепенците и си рахат.

# 415
Зависи от фирмата.Аз ще дам няколко примера със себе си работили сме в Германия в доста големи фирми и в нито една не са ни задължавали да оставаме след работно време,случвало се е когато се гонят срокове или голяма поръчка да дойде прекия началник и да пита искаш ли да останеш след работа 2-3-5 часа допълнително и всичко се плаща + 50% до +100%. Минава и те пита с папката искаш ли да работиш в събота и неделя ако имам нужда от пари оставам ако не не никой не те гледа накриво и т.н. Всеки работи под час в смисъл има почивка в 9.45 до 10 всички спират и почиват няма такива чакай аз да по работя да наваксам ВСИЧКИ почиват но през другото време няма скатавка всеки работи поточна линия. Друг пример който е бил в Германия ще потвърди примерно магазините работят до 20 часа и в 19.30 или 19.45 спират да пускат клиенти в магазина понеже магазинът трябва да затвори в 20 и ако влезеш след 19.45 няма да можеш да разгледаш да харесаш да платиш и да си излязъл преди 20 а ако има такива трябва да останат абсолютно всички от и подмине ли 20 работодателят е длъжен да плати допълнителен час на всички.Навсякъде се чекираш с карта и там почти няма как да се направи измама.  

# 416
  • Пловдив
Имам дълги години трудов стаж в една от изброените държави, в няколко различни организации - и навсякъде се оставаше след 17 часа и се работеше допълнително, без допълнително заплащане. Нямаше разлика между местни и чужденци.
Мъжът ми работи във все тази фирма повече от 10 години, и все в същите страни монтират и ремонтират машини. Фирмата е немска, производството българско. Не са от днес нещата и не  е еднократно наблюдение.

# 417
Ами аз с това започнах. Много хора правят точно това, докато видиш ли не дойде некой от некъде си:) да реши, че имали повече потенциал.
Имат си хората работа, вършат си я, и толкова.  Дори ми се струва, че колкото по бохгата и хомогенна е една страна, толкова повече са тея хора. Обикновено драпащите със зъби и нокти са я китайци ( с майки тигрици:), я източно европейци, я нещо в този дух.

# 418
Ако един работник си върши работота качествено, то не е нужно да иска да прави кариера.
Просто значи, че това, което прави му носи удоволствие и че е човек, на който може да се разчита.
Не е необходимо всички да имат амибции за шефското място. Важно е просто, като се върши дадена работа,  да се върши отговорно,
Независимо дали става въпрос за чистачката, механика или счетоводителката.
Ако човек не се чувства удовлетворен от заплащането си, това не е причина да намали качеството на работата си.
Просто трябва да потърси друга работа.

# 419

От каква гледна точка го казваш, защото мъжът ми е работил в Англия и казва, че - да, остават след работно време, но ако останат повече от половин час, им се заплаща.

Общи условия

Активация на акаунт