за толкова пари, толкова работа

• 39 236
  • 995
  •   1
Отговори
# 465
Аз съм готова, не ме е срам да работя като чистачка, но не за 200 лв. В случая работата няма значение, а заплащането!
Teб може би не, обаче не разбирам защо е нужно да откриваме топлата вода и да налагаме собственото си мнение ( особено отнасящо се до хипотетични ситуации  Wink) като общовалидно.
Пълно е с учебници, теории, проучвания и прочие по въпроса кой как работи, защо, какви са човешките потребности, как се задоволяват.
А мненията тук кой кое е срамно и кое колко пари заслужава се менят ужасно рязко, достатъчно е просто изказващият се да си смени мястото в реалната ситуация. Утре ако търсиш чистачка  съм сигурна, че ще преосмислиш позицията си спрямо размера на възнаграждението й.
Нищо лично към теб, просто използвам да се закача, не си само ти с подобно мнение.

# 466
Какво значи обслужване, слугуване? Всеки един, работейки, обслужва нечии чужди интереси, дори и да работи за себе си, дори и работата му да е "престижна".
И моята професия се води "престижна", но като ми дойде клиент да му напиша сделка за покупка например и пишейки му нотариалния акт, благодарение на "престижната" си диплома от "престижен" университет, нима не го обслужвам  Thinking

Че то да си адвокат, архитект, инженер, главен счетоводител или лекар си е също подгъзуване- що тъпотии си длъжен да търпиш, що глупости трябва да слушаш и с що претенции трябва да се съобразиш, що контроли са ти над главата...И все за чуждите интереси бачкаш. Същото е да си учител, търговец, майстор- строител и т.н.- все някой недомаслен ще ти се хепне отгоре с желания невъзможни и съвети немислими. Пък трябва да мислиш и за хляба /щот без него няма романтика, нищо няма/, за бъдещето, за топлото и да се хилиш и мазниш на куцо и сакато, щот ти плащат.
Ами да си технолог или началник производство, ТРЗ или Човешки ресурси? Само който си няма представа що лигавщини и номера трябва да претърпи, чуе и види, само той би сметнал, че е "работа за себе си" или нещо свръх престижно.

Някои верно и представа нямат за онуй, дето не го работят и никога не са го. Много се смея с тази тема, наистина.

Мис Джули, моля те, не апелирай за "спиране". Толкова е смешно и забавно тук и тъй харно се развива темата.

# 467
  • В един копнеж!
Стигаме до извода, че престижна е работата, която е добре платена, нали?! Ами ако чистачките или боклукчиите взимаха 1500 лв минимум, а? Нямаше да мислим, че тези хора работят "не престижна" работа, нали?

Laughing Защо ако?! Те взимат! В провинцията, в Съда, град конкретно няма да споменавам, на позната майка й взема близо хиледарка и аз знам, че това не е лъжа.

# 468
Аз, такова, не разбрах последно Ла Катрала опъва или мачка чаршафи в Лондон?  Blush
Кажете на пишман-клюкарката, де, че изтървах сериала.  Praynig

# 469
  • София
Стигаме до извода, че престижна е работата, която е добре платена, нали?! Ами ако чистачките или боклукчиите взимаха 1500 лв минимум, а? Нямаше да мислим, че тези хора работят "не престижна" работа, нали?

Не толкова престижна, колкото професия с уважавано име в обществото. Колкото и да не е честно, има разслоение, което е отвъд дохода. В допълнение хората във всяка една професия си приличат по определени характеристики, всичко си влезе съответната среда, която е със съответния мироглед.  Да работиш в МакДоналдс може да не е най-хубавата работа на света, но там повечето ти колеги по-вероятно ще са студенти, докато на сергията на пазара комшиите ти по сергия ще са съвсем друг тип хора. Мисля, че разбираш за какво говоря. Ние просто все още не сме свикнали с тези неща, защото допреди двайсет години ужким бяхме равни и със сходно ниво на образование и дори манталитет, но вече разслояването е необратимо.

# 470
Ама как не:) трябват трийсетина страници в бг мамма за да зачеркнем социално-икономическата йерархия като фактор. Пирамидата на Маслоу, дето се пуска през ден поне трябва да е оставила бегъл отпечатък..

# 471
Аз, такова, не разбрах последно Ла Катрала опъва или мачка чаршафи в Лондон?  Blush
Кажете на пишман-клюкарката, де, че изтървах сериала.  Praynig

Не беше ли на кафепиене във Венесуела или бъркам персонажа?  newsm78

# 472
  • Бургас
Кажете ми коя работа според вас е по-престижна. Работила съм следните неща:
1. Касиер в бензиностанция /19г./ - заплата - 500лв
2. Сътрудник в адвокатска кантора /21г./ - заплата 260лв.

Продавачките в мола взимат 600-700лв заплата, колкото един лекар в болницата. Като какъв тогава да работиш, че хората да те уважават за единия престиж?

# 473
  • Вече в моята си приказка...
Ами ако си собственик на фирма за превоз на боклук. Работниците ти със сигурност ще бъдат, как да се изразя, с друг социален статус... Тогава престижен ли си? Или не си?

# 474
Естествено, даже както знаем от некои книги ще ти целуват ръка и ще ти викат Кръстник. Е, може да се наложи да отрежеш някоя конска глава, ама това да е кусура.

# 475
  • В един копнеж!
Престижна професия и заплащане са две отделни неща. Според мен. И заплащането не определя престижа. Позната беше дистрибутор на бързооборотна стока, вземаше висока заплата. В един момент я замени и стана ръководител-офис на застр. компания. Заплатата й е по-ниска. И тя си казва" за престиж"...и шанс за развитие. Каква кариерна стълбичка може да гони един дистрибутор след няколко години работа като такъв?

# 476
Престижна професия и заплащане са две отделни неща. Според мен. И заплащането не определя престижа. Позната беше дистрибутор на бързооборотна стока, вземаше висока заплата. В един момент я замени и стана ръководител-офис на застр. компания. Заплатата й е по-ниска. И тя си казва" за престиж"...и шанс за развитие. Каква кариерна стълбичка може да гони един дистрибутор след няколко години работа като такъв?

Отделни са, особено у нас. От години са различни и аз поне не виждам изгледи скоро да се доближат.
Вече въпрос на избор е дали да се занимаваш с престижна или с платена работа, ако съчетанието на двете го няма или не е лесно достижимо. Зависи от зора, от вижданията, от плановете за бъдещето- от доста неща.
Виждала съм учителка, станала шивачка и обратното- шивачка, която зае учителско място /и двете със съответното образование, разбира се/. За шивачка се плащаше повече в случая. Учителското място бе по специалност. Всяка- с нейните си съображения. Аз генерални  изводи оттук не вадя.

Последна редакция: ср, 24 юли 2013, 10:28 от Judy

# 477
  • София
Ами ако си собственик на фирма за превоз на боклук. Работниците ти със сигурност ще бъдат, как да се изразя, с друг социален статус... Тогава престижен ли си? Или не си?

Колко собственици на такива фирми си пият кафето всеки ден с работниците? Ти дори няма да ги познаваш, нали затова ще назначиш хора под теб!  Peace

Когато дойде момент да умуваш дали детето ти, ако зависи от теб, да стане лекар или продавачка, тогава вече нещата ще си дойдат на мястото. Помощникът в адвокатската фирма е там, за да натрупа опит, да открадне занаята, но един ден ще се дипломира и ще стане правоспособен адвокат. Продавачката е по-вероятно да си остане продавачка и никога да не завърти своя търговия или да стане управител. Когато човек потъне в една среда, той трудно отлепва от нея.

# 478
Като какъв тогава да работиш, че хората да те уважават за единия престиж?

Абе, работа ли е, не ми го хвали.  Stop Laughing
Най-престижно е да не работиш, а да харчиш семейните/спечелените преди/откраднатите и т.н пари.

А всъщност хората отдавна са го казали - срамен труд няма. Срамно е да работиш по-малко, отколкото получаваш. А обратното може да не е срамно, но е унизително - да получаваш необосновано ниска цена за труда си.

# 479
Рентиерка искам аз. Wink

Общи условия

Активация на акаунт