6 годишните на предучилищна

• 34 517
  • 726
  •   1
Отговори
# 390
  • София
vela, според мен реакцията не е прибързана. По-добре още в началото да се покаже недоволство. Така може би родителите ще се стъписат, че детето прави впечатление с лошо. Помоли ги учтиво да говорят с детето си, тъй като такова отношение обижда и учудва твоето дете (или нещо в тоя дух)! Лошотии има във всеки клас. Да се вземат мерки отрано! Аз лично не държа да се харесвам на всички и не пропускам да повдигам подобни въпроси. Може децата след време и приятели да станат, ама защо сега едното да има негативни емоции?
Morena, ти какво обясни на дъщеря си?

# 391
  • Sofia
Днес при нас няма произшествия. 
Не искам да стигаме до момент - да няма оправия и да кажа на детето - "удрят ли те, удряй и ти", понеже определено не смятам, че това е оправията.  За сега съм и' казала, ако се наложи, със строг тон и страшна физиономия  Mr. Green  да вземе страха на отсрещната страна - "Повече не ме удряй, защото и аз мога също, но не ми харесва това и не искам да го правя". 
Иначе често повтарям - "Не прави на другите това, което не искаш да ти правят на теб."  Знам, че е малка още и първосигнална, но все нещо влиза в главата и ще дойде време да узрее за идеята. Simple Smile
  Вела, като взимах щерката, беше другата госпожа (на 5годишните) останала на двора с децата, които си тръгват на обяд, пък нашата беше в стола за обяд с онези от двете групи, които остават. Та не можах да питам. Утре вече ми става далече от момента на случката, та вероятно ще пропусна, ще преценя на място де.
  Simantro, казах да игнорира въпросното момче в следващите няколко дни, да не ходи при него.
Иначе същото това момче днес си било бъркало с молива в ухото, та госпожата бая е изтръпнала, водила го при сестрата за сплашване.

По разказа на Андреа ето програмата - имали занимания с Моливко, закуска, игра, пак с Моливко, игра и излезнали на двора. 
По цял ден разказва по нещо. Simple Smile
    Записах я днес при логопеда. За спортните танци и баскетбола изчаквам да посвикне малко с у-щето, но октомври ще я запиша.
    А пък да ви кажа... аз не закусвам обичайно, обаче като завеждам детето,  в у-щето така апетитно мирише от стола...  Crazy 

# 392
  • у дома

Аз искам да запитам. Вчера се замислих, че много сякаш сме наблегнали на тази математика в къщи. Една учителка беше споделила - карайте ги да разказват. Приказки или по кртинки.. в тази връзка не намирам нищо подходящо, особено за разказ по картинки. Дали има книжки в тази насока?

За преразказване-като прочета приказка по картинките съм карала да ми разказва какво е запомнил...Иначе Бърборино имат винаги накрая 4 картинки по които може да се разкаже или съчини  история,тези кубчета също http://www.mytoys.de/catalog/search?query=Story+Cubes&button … 40&sugg=false - бях ги мяркала и в български сайт,обаче не мога да се сетя сега в кой  Embarassed и с тези карти http://tochitza.com/napravi_si_sam_prikazka съчиняват приказки .

# 393
  • sf
Да, от Долна баня е снимката, отстрани е топлия басейн, аз си кисна само вътре, а той си играе навън и като му стане студено влиза. Това го правим откако е на една годинка , а във Велинград, където ходим, освен топлия басейн има и студен, там е плувал зимата , като водата вътре е била 12градуса, никога не се  е разболявал след това.

При нас мина родителската среща, припомням, той си е в градината. Но искат раница с нужните книжки и помагала, и тетрадки, моливи и т.н. ще седят там и като учат , ще имитират процеса в клас,за да се научат да си приират нещата в раницата и т.н. доволна съм.
Мислех,че няма да иска да спи наобяд, но понеже става в 7 и после много пишат, учителката каза,че пръв заспива  hahaha
Другата седмица се започва голямото водене насам-натам- плуване и логопед  Rolling Eyes
Логопедката е нова, дано има напредък, че милия така фъфли , шъшка, съска, лудница  Rolling Eyes

# 394
Относно инциденти с други деца, моят съвет е, да говорите много с децата, да анализирате ситуация, поведение и да давате насоки, за да се чувства детето подкрепено от вас и да има характер да се справя. Разбира се, при по-тежки ситуации, се говори и с учителката. Това е само началото, а и при най-добри приятели се случват случки, та-от тук насетне имаме много работа ние. Моето дете специално, милото, е от ясла, на градна и вече е втора година в училище. Много се различава като поведение и самочувствие в средата в училище от детскоградинските деца или непосещавалите нищо. Не казвам, че е велико, а нещо съвсем различно-спокойно е, познава средата, знае къде какво да очаква, сблъскало се е с няколко ситуации вече и да го кажем направо-има опит. Предвид, че е дете с несвършващи батерии , много енергично, и като повечето деца , ако се разсеят бързо губи център и внимание, но-стои си на чина, пише, участва в процеса. За разлика от миналата година, когато е имало случаи на невнимание, дори на пречене на класа да учи, тази година (разбира се, за една седмица е рано, но все пак, първи впечатления) няма такова нещо.
Програмата и е следната-сутрин ставаме в 7. Докато изпращам голямата и си бъбрим, тя се облича и оправя. Не закусваме у дома, всички. В училище отиваме към 8 без малко, тя влиза сама, родители не се допускат да влизат. Сутрин имат по две-три ситуации учебни, разделени от междучасия, различни от на 1 клас. Едната почивка е за закуска-слизат в стола. Тоалетна, и др.Обяд в стола, следобяд имат пак две ситуации учебни, разделени с игри. Приключват при всички ситуации около 16:00, понякога и по-рано. Т.е. в 16:00 детето може да бъде взето пре-спокойно. Обикновено в толкова ги свалят за следобедната закуска пак в стола и след това са само игри. Честно казано, не знам последните в колко ги прибират. След училище ходим на тренировки, които са по два часа минимум, активен спорт. Език не учи, смятам това да стане в 1 клас (или дори след 1 клас) и то във форма, като на сестра и-с частен учител, бавно и полека. Та времето след училище ни е основно за спорт и игри, според мен нужни за здравето на детето, тъй като все пак, макар и с игри между уроците (уроците са по 25 минутки все пак), детето си иска движение и въздух. Вечер се прибираме сега към 18:30-19:00, защото още не са минали в график нормален тренировките, но инак е по-късно. Миналата година се прибирахме направо вечер, често около 21:00. Вечерят и лягат.
Логопед в района си имаме от градината насам-минава всяка година на диагностика. Там имам богат опит, защото с голямата лекуваме захапка с ортодонт, като заради захапката чистехме и логопедичен проблем, та го познавам човека. За малката предписания няма, тя говори доста чисто, с ясна дикция.

# 395
  • Варна
Привет и от нас Simple Smile Завърнахме се късно снощи и днес всяка е на място - аз на работа, Машенка на училище Simple Smile Изкарахме си чудесно, поуморихме се от път и преживявания, но сме доволни и заредени с енергия!
Да видим сега след тази почивка как ще ни тръгне пак училището. За сега, госпожата била много добра, не се карала на никой, а Машка много била слушала Rolling Eyes. Чакам отзиви и от госпожата, да видим Simple Smile Днес ще й е първия ден с жената, която ще я гледа след училище. Вярвам, че ще се спогодят, тя е много приятна и спокойна.
За разказването по картинки - лаконична е. Не обича много-много да се обяснява, но иначе има въображение и речник приличен, просто не обича да разказва. Виж, ако реши да ти обяснява нещо е много обстоятелствена, но като истински Стрелец, си има свое виждане кога, колко и с кого да говори Simple Smile)
За агресията да си кажа и аз мнението - била съм и от двете страни като майка - и детето ми е било удряно и то е удряло. Честно, няма по-гадно нещо от това да ти кажат: 'Дъщеря ви удари нашата!' Идеше ми да потъна вдън земя от срам. Embarassed Много сме говорили с нея и засега не е агресивна, но се е случвало да посегне, много е емоционална и не успява да се сдържи явно. Хубавото е, че никога не е била първа. Лошото е, че е посягала и в отговор на словесна атака. Надявам се този период да е отминал вече (последно се случи преди около година). Иначе си признавам, че я уча ако някой я удари или блъсне, да го предупреди, че и тя ще го направи. Ако отсрещната страна повтори удара - да отвърне със същото. Това е един вид защита от нейната първосигнална самозащита, която би била незабавен ответен удар. За сега действа сякаш - да видим как ще е с новата група Simple Smile

Този пост го пиша от сутринта и е доста объркан, за което се извинявам.  bouquet Хубав ден от мен Simple Smile

# 396
Днес при нас води и прибира тате. Аз правя зимнина. Вече си имаме обожател. Някакво момченце вчера и купило бобче. Аз останах изненадана ,че има деца с пари.Обясних ,че не може така да си купуват разни неща. Днес мъжа ми  върна паричките на детенцето и таткото / на детето/  е бил много изненадан. Аз мислех да и сложа 1 лв. в чаната за спешни случаи ,като вода например, но още не съм го направила. Даже се чудя дали е удачно да и давам пари.

Jizzlobber   разпитвам я , и аз и мъжа ми сме на едно мнение, говорим с нея ,обясняваме. По принцип ги оставям моите в началото сами да се оправят и след това се намесвам. Няколко пъти я попитах дали е сигурна ,че момичето нарочно и е бутнало пастелите. Тя беше категорична. Дано днес няма нови ситуации. Хич не обичам да се разправям с родители ,но понякога се налага.

# 397
  • София
За пари - аз съм сложила 2 метални левчета. За всеки случай. Носим храна - плод обикновено. Обаче съм разсеяна. Знам ли кога ще оставя кутията на масата, примерно, вместо в чантата Embarassed Не, че госпожата няма да купи, но все пак... Иначе не съм обяснявала за ресто, не съм я учила да брои и смята пари. Играем само с нарисувани - 1, 2, 3, 4, 5...

# 398
  • Sofia
Не давам пари, няма никаква нужда. До сега не съм я прибрала умряла от жажда. Стига и' 300мл шише, не го е връщала съвсем празно. Ако го е изпила и е жадна, ще купя веднага щом я взема. За храна пък съвсем няма нужда от пари и така смятам/надявам се да е дълго време през годините напред (да яде домашна храна). Simple Smile
Вела, аз не се изненадвам  Wink, нали сме различни хората (някои и не си знаят възможностите), просто не би ми харесал такъв факт.
Тъкмо заради покупки от сорта на вашия случай с момчето с бобчето, съвсем не бих поверила пари на толкова малко дете, не знаят цената им (а моята щерка дори не умее да борави с тях за сега) и затова не е редно по мое мнение.

При нас всичко е спокойно и днес. Simple Smile Нашият тате пък е на риболов от вчера.
Сашко носел 3-4 самолета и нашата го попитала може ли и тя да играе с тях, той се съгласил и така... Simple Smile
Милият той плачеше сутринта (да ти се скъса сърцето) и щерката набързо реши да му приглася. Тази седмица и' е ревлива, сутринта дори правеше уговорки да си останела в къщи, още от леглото. Sad  

Dive, добре завърнали се с Машка!  Hug

# 399
  • sf
Аз на каката в първи клас й давах 1 лев на ден, тя си ги пестеше  Mr. Green
Догодина ще видим с малкия. Иначе той борави с пари, пращам го до магазина за хляб и нещо дребно и лесно за смятане, само дето не може да разбере защо не всеки път му се полага ресто  Joy

# 400
Аз не давам пари на моите - нямат лавка в училище, което ми допада много. Каката в предното училище само вафли си купуваше, сега няма откъде. Достатъчно храна имат, в предучилищната имат 2 закуски (в 9 и 16 ч.), 1 плодова закуска в 10 ч., както и обяд.

# 401
Пари съм и сложила на щерката в едно портмоненце, има към 2лв.
В раницата си има солети и преди 2дни искаше Барни (днес го била изяла). Закуската от училище така я връща, с по 1-2хапки отхапано от нея.
Водата също не я пие.
В общи линии от 8 до 12.30-13ч. си стои гладна и жадна.
Другите деца гледам постоянно ядат. Simple Smile както каза и учителя.

# 402
Без пари. Вода си носи, ако забрави-има от къде да пие. Храна има-ходи се на стол. Ако не и харесва-неин си проблем. При нас не се разрешава държането на храна по стаите и хрупането по всяко време. За хранене слизат в стола-това е.ПГУ + 1 клас не ги пускат до лавката. Проблем е за по-големите-от малки не могат да се доредят в стола, та минават на лавка.

# 403
Вчера имахме родителска среща. Госпожата се оплака малко от дисциплината, но ни обеща ,че нещата ще се променят в хубава посока. Каза, че не иска да мачка децата ,но те трябва да разберат ,че в училището има правила и тези правила се спазват. Чете им  правилника всеки ден! Laughing 
След като моето момиче се прибра  и за пореден/ трети/  каза, че  и е  счупен молив, на род. среща си поговирх с момиченцето.Обясних и ,че след като се приятелки не трябва да прави такива неща. Ако пак се повтори ще се обърна към родителите и'.

Ще ходят на екскурзия до Врана  на 14 октомври, дано да е хубав денят и да не вали.

# 404
  • Sofia
То е толкова нормално да куца дисциплината на този етап... и за още време дори. Simple Smile
Та тъкмо по този повод, дано не ми сервират ексурзия толкова скоро (пък макар и само до Врана) като при вас, Вела, че не бих пуснала, а да не говорим, че в момента както стоят нещата (не иска да ходи) и щерката не би пожелала, предполагам.

Аз пък да ви кажа... поръчах раничка за сега.  Laughing
Нали взе да си носи играчки и книжки щерката, а и тетрадката с домашно... и се наложи. Нямаме удачна за целата в момента, все са малки и подгъват ъглите на книжките.  Розова е, но сега не мога да придирям, дано пристигне бързо.
Всъщност ето я с идеални за целта размери, а и цена (размери: 35 x 30 x 13cm):   Grinning

Общи условия

Активация на акаунт