6 годишните на предучилищна

• 34 652
  • 726
  •   1
Отговори
# 510
  • Sofia
Моля, радвам се да ви е полезен списъкът.  Hug

Избягвам да и' чета от задължителната литература за училище, че после какво ще прави като стане първокласничка.  Mr. Green
  Аз искам точно обратното и до сега и' чета водейки само от това дали ще и е интересно/дали ще едорасла за въпросната книга. Иначе съм се замисляла точно, че ще ги знае когато им дойде времето на списъците. Но пък аз недолюбвам въпросните списъци и особенно когато са "задължителни" вместо препоръчителни и определено няма съвсем да се съобразяваме с тях.

Мдааа... още един глас за  "На малките за звездите и планетите", знаех си, че ще пропусна заглавия. Simple Smile  И ние прилагахме прочетеното на практика.  Grinning

Пък разбира се, че не може всички хора да харесват едно и също, било то книги, музика или каквото и да е . Simple Smile

Тигър, няма за какво, казвам само каквото мисля, мили думи/четки не правя.
Относно скрития текст, не е нужно да е такъв - много си е по темата. Simple Smile
Та много хубаво ти е казала жената, споделям 100% во мнението и'.
    Исках и избрах точно не реномирано у-ще. Исках малко и с душа у-ще, надявам се, че ще е такова. Далече съм от идеята, че няма да има неща, които ме дразнят. Wink
    За езиците съм споделяла тук, в темата, но пак ще кажа - когато е по-съзнателно детето надявам се, че ще научи - колкото-толкова езици.  За сега ми е важно да научи правилно родния език.
   Не бъзрам в нищо, оставям детето да ме води и само надрграждам, когато проявява интерес и с това, смятам че съм я оставила да бъде дете. (Нали миналата година беше задължително да тръгне 2007 набор на ПГ, а и понеже не е ходила  в детско заведение Андреа, та се преборих тогава и с някои от родата, и със системата точно защото бях убедена, че е рано да тръгва детето и то в у-ще на ПГ.  Една година по късно тя е съсвем узряла, за да ходи, което пък не значи, че системата ме устройва де. Wink )
    Непрекъснато прегръщам, целувам и ползвам много на брой мили думи/обръщеня, с които назовавам щерката. Simple Smile  Смятам, че се смеем много.  Grinning
    Ще заключа, че искам да порасне Андреа с много добра обща култура, да се научи да учи само и единствено заради себе си, като и' е интересно и така когато е съзнателна, да избере пътя си сама. От нас само насоките, съветите и подкрепата, без никакво давление и лични амбиции. 
    Искам да е Щастлива... и разбира се здрава (и за това съм предприела, каквото смятам за нужно Wink ).

# 511
  • у дома
Пример за четенето-в момента дребния-първи клас е приключил с домашните и по собствено желание си чете тази http://egmontbulgaria.com/knigi-3/obrazovatelni-knigi-121/zhesto … antoma-x-586.html и се смее с глас в другата стая-според мен е малък за нея и незнам какво ще разбере,но след като му харесва-да си чете...

# 512
Да, Морена, от всичко изчетено усетих увереността и спокойствието, с които подхождаш към детето си и мога само да ги взема за пример за себе си. (Също не го казвам като ласкателство!) Вероятно те идват и от това, че вече имаш опит с по-големите си деца, или просто си принципно балансиран човек. Peace

За езиците - още не съм съвсем наясно как би било добре да се подходи, когато дойде време за училище. Защото от една страна не искам да го товаря допълнително, но от друга вярвам, че езиците се възприемат с лекота именно в най-ранна възраст. Ето сега той ходи на английска забавачка. Учи песнички и стихчета на английски и му е забавно - сигурно дори не осъзнава съвсем какво изговаря, защото думите се сливат, но се радва, възприема и попива всичко много бързо. Дори сам си измисля 'английски' думи. А вкъщи му чета английски книжки със сравнително по-прост текст и с картинки, и му превеждам изречение по изречение, някъде се спирам на определена дума и я повтарям няколко пъти. Той обожава книгите и предполагам, че и на китайски да му чета (стига да можех Laughing), пак би слушал с радост. Просто се възползвам от тази му книголюбов и му наливам лексикални запаси, та като дойде време да учи сериозно, да му е по-лесно да се ориентира.
Но предполагам, че сега става лесно и приятно, защото не е задължително, не очаквам от детето някакви резултати, а просто го развеждам като екскурзовод из езика и му 'показвам забележителности'.

За училищата - и аз не искам да е в реномирано, но... в нормално училище Confused - без кървави побоища в дворовете и учители, които извикват съжаление у мен още с външността си. (Не че преценявам хората по външността, но излъчването ми говори много.) За жалост нашето квартално е точно такова - поне на мен ми се случи да го видя в такава светлина. Но все пак времето ще покаже. Не мога да знам предварително, осланям се на надеждата да греша в преценката си, или просто да се появи добра и възможна алтернатива.

Светле, как успя да мотивираш първокласник да чете сам подобна литература? Grinning

# 513
  • Варна
Момичета, като ви слушам (чета) и ми става адски неудобно Embarassed. На детето му чета приказки преди лягане (понякога пропускам, признавам). Тя самата не проявява особен интерес, обича да ги разглежда, но не и да чете. С математиката сме до никъде - не разбира сякаш основни концепции (за отрицателни числа дори дума не съм отворила още). Събира до 20, изважда с повечко мъка пак до толкова, че не стигат пръстите, пусто. С чуждия език - е как да я запиша на английски, като още и още се изпуска понякога да го нарича АнглиНски. Аз самата съм франкофон и ми се искаше да започне с френски (по-сложен е, а английски се учи лесно и в тийн годините покрай песни и филми). Рисува, но не ми се струва някакъв особен талант, а и рядко се амбицира да рисува просто така - обикновено прави картички, 'подаръци' и 'награди' във формата на рисунки. Надеждата ми беше в спорта, но с тези съботно-неделни тренировки от 9:00ч. ми се струва, че и там няма да ни е силата Joy
Успокоява ме единствено фактът, че повече от три години вече е твърдо убедена, че ще става фризьорка и работи усилено в тази насока. Там интересът е траен! Дано все пак се активират и интереси в училище, че и за тази професия не е лошо човек да е с добра обща култура и образование.

# 514
  • у дома

Светле, как успя да мотивираш първокласник да чете сам подобна литература? Grinning

Изобщо не съм го мотивирала-чете си я по собствено желание-ние имаме почти цялата поредица без историческите...

# 515
  • Sofia
Тигър, така е, от опита ми с двамата по-големи, от информацията в днешно време (че тогава нямаше Wink ) и с годините се промени виждането ми. От бременноста ми още е всичко доста по различно с малката.
Нашето квартално у-ще ние опитахме миналата година за една седмица и не ми хареса, та сега сме в съседния квартал в кварталното.  Wink  Това пътуване ще ни дойде нанагорно, ама да видим.  Thinking

Dive, от споделеното аз не виждам защо да ти е неудобно.  Идеално си е Бухтичка спред мен. Моята пък с две думи е по-добре с четенето и писането, с математиката не толкова (до 10 смята). Таланти не виждам за сега. Та така.  Simple Smile
Още спи, а като стане ще и' искам някое от писанията и' да ви покажа.  Simple Smile

Тези дни пак имат домашно. Страница и два реда е, различни елементи. Close  
Детето му се радва и пише с голямо желание, дори продължава в домаши тетрадки после, но аз - тц.  Crossing Arms  

Гледам, че много се чете темата, пък само няколко пишем. Дано се престрашат повече. Wink

# 516
Аз искам помощ. Моя приятелка се оплака от учителката в предучилищната в нашето квартално училище. Дъщеря и' днес за втори път е ударена от учителката. Вчера е бил първият път, с госпожата е разговаряно. Днес случката се е повторила. Майката  разбра от друго дете. После нейното е потвърдило. Много неприятна случка, не се случва за първи път. Много съм афектирана и аз понеже познавам майката и детето. То е такава душичка. Утре ще разкажа на спокойствие.
 Къде и какви жалби може да пусне? И понеже детенцето е на 5, длъжна ли е да го дава тази година на училище?  Не знам дали сега, след началото на уч. година ще може да смени училището?

# 517
  • Sofia
Вела, ужасно, ама ужасно гадно и супер недопустимо поведение от страна на педагог!!!  Twisted Evil   Каквото и да е детето!
Аууу голям човек да ми удари детето и не знам какво ще става...
Не знам какъв е бил разговорът първия път, но сега бих обяснила на тази госпожа с подходящия тон точно това, което казвам и на щерката да казва*, ако я удари някой, та в случая - Госпожо, аз не съм си удряла детето, та как си позволявате вие да го правите?!?!?!?!. не ви разрешавам в никакъв случай. Считам, че това беше последният път, иначе и аз мога като вас*!  Twisted Evil
Лелееее... аз се афектирах, та какво остава за теб...
Истински съчуствам на малката душичка и родителите  и няе бих мирясала,  докато не махна скоропостижно детето си от такъв човек. Hug

Щерката е разказвала, че госпожата е плясвала едно дете по ръцете. Изобщо не ми харесва ефекта от това над моето, а и останалите деца, да не говорим за удареното дете.  Close  Мисля, че беше еднкоратно, а не ми се акцентира, та да разпитвам моята за други такива случаи.  Иначе веднага бих си казала мнението.

Да си кажа, че това е един от доводите ми да не пусна детето си на ДГ.  Подчертавам - мое мнение.

Смятам, че трябва да алармират в РИО.
Учлище, мисля че може да се сменя.

# 518
Детето е много добро и кротко. Първият път е било ударено през ръката ,че нарисувало грозна рисунка- драсканици.А днес ,че не е направило нещо си- писали са, или са рисували. Днес му е ударен шамар. Лошото е ,че не е  първи път. И директора нищо не прави по въпроса.
Аз чух много лоши отзиви за госпожата , и затова не записах там Никол. За съжаление се потвърдиха работите. Sad
Аз посъветвах майката да напише жалба и да пусне до всички възможни институции: първо до директора, до зам. кмета на Панчарево, агенцията за закрила на детето,ще и кажа и за РИО.
Утре сутринта майката и бащата имат среща с директора. Днес майката като е разбрала за случката е била още в училището и е отишла при директора и го е предупредила. То той не е бил сам и нищо не и е казал. Просто е мълчал.Утре ще разговарят на саме.

# 519
Тази "учителка" няма място в училище.  Naughty

# 520
  • Sofia
Лелеееееее..... безумни, абсурдни "причини"! Изключително не педагогическо! Абсолютно не и' е мястото на тази жена там!
Правилно - на колкото може повече места да се оплачат.

# 521
Vela, тази случка е потресаваща, а щом е системно проявление, си е направо подсъдно! Аз бих вдигнала училището във въздуха и веднага бих прибрала детето си оттам! Но не бих го оставила вкъщи. Ще си изискам отпусното - това със сигурност може да се направи по което ще да е време на годината! - и бих записала детето в друго училище или дори нелицензиран по критериите на МОН учебен център при предварително проучен учител, за да преодолее травмата. Защото остане ли вкъщи, давайки си ясна сметка каква е причината за това, е вероятно да се затвори в себе си и да развие страх от учителите въобще. Така поне си мисля...

Не мога да повярвам, че в наше време се ползват методи от килийните училища от турско време!

А що се отнася до това дали сме длъжни да дадем децата на предучилищна на 5, по закон сме длъжни (засега, защото говореха за внесено в Комисията по образование в Парламента предложение за изменения), но аз лично за себе си съм поела отговорността да наруша закона. Изхождам от това кое е полезно и добро за детето ми според моите разбирания! А виждам и знам, че не съм единствена с такава позиция!

# 522
Много неприятна случка, да пише навсякъде до където може.

При нас нищо кой знае какво не се случва.
Имаха от миналата седмица за домашно да напишат по 1страница с ченгелчета и с цифрата 1.
Калина си ги написа в неделя в последния момент. Simple Smile Не знам другите деца дали са писали и показвали в училище.
Тя писа и доста други елементи, справя се много добре.
За целта обаче пише с писалка, а не с химикал.

# 523
  • Sofia
Това за задължителността от 5г. беше за сефте за 2007и набор, затова и записах миналата година щерката. Но в последния момент отпадна задължителността и изобщо не съм сигурна, че се е променило нещо за 2008и набор.
Ето от миналата година решението - http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=957070  или  http://www.blitz.bg/news/article/153555
Това намерих пък за 2008 набор и оставам с впечатлението си.  Thinking

# 524
  • София
Как учител ще удря дете Shocked
Жалби от първа до последна инстанция и заплахи с телевизия. От опит - последното има страшен ефект Peace
Родителите да искат смяна на учителката и да търсят подкрепа от другите мами и татковци.
И накрая - таткото сериозно да я сплаши, че ще й върне "отношението".
За задължително, нали знаете как е в тая държава - всичко може. Ако не е подходящо мястото или условията, или конкретно дете не е готово, начин се намира, според мен.
Аз лично не знам къде има наистина подходящи условия за 5-годишни по училищата ooooh!
Сигурно се броят на пръсти.
И похвал - детето, дето на няколко пъти правеше нещо на дъщеря ми, днес вече се брои за приятел Laughing
Срещнахме го сутринта. Хванаха се с щерката за ръчичка, че и заедно седяли и си делили закуските Crazy
Подозирах, че така ще стане накрая. Ама и добре, че доста си говорихме с него и с родителите. То даже единия път се извинява  Simple Smile Явно толкова неползвана енергия има, че не знае какво да я прави.

Общи условия

Активация на акаунт