ВМ-НВХ (НВ-ВМХ), част 61

• 45 719
  • 727
  •   1
Отговори
# 480
W'A'S'P', в темата на дългокърмещите си имаме една мантра - "Това не е моето дете" - не винаги помага, но отрезвява.
То и аз изглеждам не по реда си според някои - как така ще си лишавам детето от млечни - я да си я тъпча с антихистамини и да яде всичко!
А по темата - открих постите със закуска бадемово мляко, овесени ядки, чиа и тахан - в 8 часа, още не съм огладняла  Mr. Green

# 481
W'A'S'P', в темата на дългокърмещите си имаме една мантра - "Това не е моето дете" - не винаги помага, но отрезвява.
...

старая се и аз, ама понякога ...  Embarassed

# 482
  • Бургас

А по темата - открих постите със закуска бадемово мляко, овесени ядки, чиа и тахан - в 8 часа, още не съм огладняла  Mr. Green
Сигурно задавам тъп въпрос, обаче покрай бебето нямам време в момента да се ровя и да чета.
Бях чела или гледала /не помня вече/ едно мнение на Милко, че овесените "ядки" едва ли не са вредни ... Знаете ли как стоят нещата всъщност и до колко имат /или изобщо нямат/ място във ВМ-НВХ?

# 483
Милко, че овесените "ядки" едва ли не са вредни ... Знаете ли как стоят нещата всъщност и до колко имат /или изобщо нямат/ място във ВМ-НВХ?

Преди няколко седмици го видях и се наслушах на цяла лекция. Simple Smile Идеята е, че той е против всякакви зърна, ядки и други фибри, защото те остъргват червото, което е много вредно. По тази логика, ако накисваш овесените ядки не би трябвало да има този проблем. Но да са чисти, без други добавки към тях.

# 484
Ох, темата за рака и храненето при ракови заболявания е много деликатна и сложна, но със сигурност е установена връзката поне при някои видове рак (на гърдата, на дебелото черво, на простатата, на пикочния мехур) между нарастването на тумора и глюкозата в кръвта. Туморите се хранят с глюкоза, тя им позволява да се развиват. Ако нямат достъп до глюкоза, умират, защото не могат да ползват мастни киселини или кетони, а само глюкоза. Така че високовъглехидратно хранене не може да бъде препоръчително при тези видове рак, защото ще подхранва още повече туморите. Напротив, препоръчително е кетогенно хранене.

Освен това Ан Фернхолм многократно е писала, че има данни, че инсулинът и инсулиноподобният фактор на растежа (IGF-1) също стимулират размножаването на раковите клетки, а и инсулинът, и IGF-1 се повишават, когато се повиши кръвната захар от висока консумация на въглехидрати.

Отделно е установено, че при някои мозъчни тумори кетогенното хранене спира развитието на тумора, а може дори и да доведе до смаляването му.

Според мен е напълно безотговорно да се препоръчва такъв начин на хранене на раковоболни хора, особено с тези тумори Rolling Eyes А стандартната препоръка към тях е да ядат много плодове и зеленчуци и да пият много сокове заради антиоксидантите Rolling Eyes Да, но освен антиоксидантите, в организма попада и много захар #2gunfire Освен това ги съветват да ограничат животинските храни - това пък е напълно безпричинно, но се казва по инерция. Rolling Eyes

Между другото принципът на действие на ПЕТ скенера, който се използва в диагностиката на рака, е точно този - показва кои клетки усвояват повече глюкозата и така се откриват раковите клетки.

Последна редакция: чт, 01 авг 2013, 12:07 от Cioccolata

# 485
  • София
И на мен ми е интересно мнението ви за овесените ядки, въпреки че те са си въглехидрат по начало ... Но да кажем при едно по-либерално ВМ-НВХ как стоят нещата?

Шоки, а какво е положението с другите видове рак (те са безброй), при тях също ли би се ограничил растежа на тумора, ако няма достъп до глюкоза?

# 486
Не знам за другите, то няма и много информация май... Или не е проучвано точно такова хранене.

Овесените ядки по начало се изключват, както и останалите зърнени храни. Т.е. препоръчително е да се изключат, нищо, че по принцип не съдържат глутен. Едната причина да се изключат е високото съдържание на въглехидрати. Друга причина - съдържанието на вредни вещества. Но това е нещо, което всеки си решава сам за себе си. Също не би трябвало да се консумират и ленено семе, и сусам, и маково семе, и чия, и всякакви други семена, а и ядки - тоест не би трябвало, ако предварително не са накиснати. Но повечето не са/сме толкова стриктни. Мисля, че зависи и от количествата (важно е семената и ядките да не са насъщна храна, а само допълнение - като подправка към храната), зависи и от индивидуалните обстоятелства (тегло и като цяло метаболизъм, евентуално заболявания). Така че зависи.

Ето статия, в която пише тези неща за храненето и рака, които написах: http://www.medscape.com/viewarticle/757713 Аз съм чела на други места, но сега, като направих търсене, тази статия ми привлече вниманието. Също пише, че много раковоболни имат инсулинова резистентност и богато на белтъчини и мазнини хранене би могло да бъде полезно за тях. Така че нискобелтъчинните диети едва ли са най-добрата алтернатива. Това са вегетариански и/или вегански и/или религиознофанатични измишльотини без научни основания.

Последна редакция: чт, 01 авг 2013, 12:47 от Cioccolata

# 487
Нещо ми е убягнало това за вредите - освен че са въглехидрати, какво друго?
То и не виждам как могат да се ядат овесени ядки или чиа ненакиснати. Сусама само на тахан го ям - и той ли не бива по тази логика?

# 488
Вредите са съдържанието на лектини и фитинови киселини - лектините увреждат чревната лигавица, а фитиновите киселини се свързват с минералите и пречат за усвояването им. Сусам, тахан - абе, всякакви ядки и семена по начало би трябвало да се ядат накиснати предварително - така се неутрализира голяма част от вредността. Но и аз не го правя, а и повечето не го правят. Според мен важното е това да не са доминиращи храни, а просто да се хапва по малко за разнообразие или допълнение към същинската храна (която, поне според мен, трябва да бъде основно месо, яйца, зеленчуци и млечни). То и затова според мен вегетарианско НВ-ВМХ се прави по-трудно, особено ако човек държи да изключи яйцата и/или млечните. Не остава кой знае какво, макар че не е невъзможно, напр. може да се яде много авокадо и ядки, семена, тахан.

# 489
  • София
Шоки, а водата, в която се накисва поема ли вредностите от самите семена?

Аз примерно, от време на време си заливам смляно ленено семе с вряла вода, оставям да изстине и го изяждам заедно с водата. Това ми е метод, помагащ за WC-то  Embarassed

# 490
Ами, мисля, че водата трябва да се изхвърли. Но не съм го проучвала това в подробности, защото не го правя и засега не мисля да започвам. И аз ям сусам и маково семе, тахан, бадеми, лешници, орехи, но гледам да е умерено. Ленено семе почти не ми се случва да ям, то не ме привлича особено.

Под умерена консумация имам предвид например да не се изяждат всеки ден по 100 грама ядки или семена като заместител на някое хранене, а например по около шепа ядки и/или семена като добавка - към кисело мляко, салата, панировка, кексчета.

# 491
За бадемите и орехите знам, че се хвърля водата и така правя. А овесените ядки и чията си ги кисна в някакво ядково млекце и през ум не ми е минавало да им я хвърлям, но то на чията няма и как де - като се желира.

# 492
  • София
То и аз рядко ям, като имам нужда - тогава.
Иначе ядки, семена, тахан - въобще не ям или много рядко. Особено ядките са ми много вкусни и предпочитам да ги избягвам, защото лесно прекалявам, точно както със сметаната.

# 493
Привет! Инес Субашка е написала хубаво обобщение и практически съвети за храненето - "Най-често задаваните въпроси за диетите и техните отговори". Препоръчвам го Simple Smile

# 494
Привет! Инес Субашка е написала хубаво обобщение и практически съвети за храненето - "Най-често задаваните въпроси за диетите и техните отговори". Препоръчвам го Simple Smile

bouquet Прочетох, много интересно!

Общи условия

Активация на акаунт