ВМ-НВХ (НВ-ВМХ), част 61

• 45 683
  • 727
  •   1
Отговори
# 495
Здравейте, момичета! Simple Smile
Чета ви от известно време (последните 2-3 теми редовно). Много неща намирам за интересни, логични и съм съгласна с тях. На няколко пъти "скачах" да се включа с дълги разсъждения, но нямам в момента достатъчен ресурс да се разспростирам пишейки. Определено имаше какво да науча. Аз лично Ви благодаря за което (не толерирам паразитирането и поне едно благодаря дължа). Много се раздавате. В днешно време информацията е пари; а отделеното време - безценно.  Hug

Споменавате Инес и Галя. Пък аз съм твърде наблюдателна.
Та попаднах на коментар на Инес тук под това интервю:
http://--рекламен спам--/2013/07/vanilla-kitchen-interview/

(сайтът е свой избор)

А Галя е автор на тази книга:
http://www.zoya.bg/%D0%98%D0%B7%D0%BA%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B2%D0 … %82%D0%B8%29.1601

Аз лично малко се обърквам...допускам и прекалена мнителност. Wink
А може би пък се потвърждават разни мои мисли и съмнения...

# 496
  • Пловдив
Вери, първият линк не се отваря, пусни наново, моля.  Hug

# 497
Вери, това, че Галя е написала книга с вегански рецепти, не означава, че е на мнение, че веганството е единственият правилен начин на хранене Wink Да не говорим, че в тази тема сме убедени, че абсолютно не е така Crazy Всъщност аз не познавам Галя, не съм чела нищо, което е написала, не съм следила нейни публикации в Спайдърспорт (а и много-много не харесвам Спайдърспорт, честно казано, и не съм съгласна с всичко, което се пише там). Така че не знам дали има смисъл да коментиране. А и Галя не пише тук, за да даде "обяснения" и тя самата. Освен това Галя може да е искала да използва и веганската ниша - това е възможност за печалба все пак Wink

# 498
  • В Балкана
Здравей Вери!   bouquet

Вероятно си сложила интервюто с Ванилка в сайта свойизбор.ком, но тук излиза като спам. Не виждам нищо нередно в коментара написан под статията от Инес. С уговорката, че не съм чела статията.
Инес се интересува и от неща, които са извън залата и чете различна литература. Няма лошо да харесва човекът Ванилка или да се възхищава на това, което прави тя.
Аз не съм вегетарианец, веган или такъв, какъвто е Стефи Божилова (не съм сигурна, каква точно беше тя), но някои неща от нейната житейска философия, съвпадат с моята. Е, храненено не е от тях, но това не означава, че ще я анатемосам или избягвам.
Също харесвам човекът Руми Илиева (поне до колкото я познавам от сайта й), харесвам тренировките й, това, което е направила - напуснала работа, започнала да тренира, да се интересува .. и е намерила това, с което й се занимава и в което е най-добра. Не ми допада, че дава рецепти с подсладител, макар и стевия, също, че яде  картофи, Laughing а личното й решение да не яде месо, си е нейно решение.  Peace Ама това не я прави лош човек. И аз продължавам да я харесвам.

Харесвам щастливите хора, тези които са намерили себе си и които правят това, което им носи удоволствие. Без значение, какво ядат..
Ако пък един ден се разболеят и поискат да бъдат здрави - решението е едно - ВМ НВД.  Mr. Green  Mr. Green  Mr. Green

Коментарът на Инес под статията:
Скрит текст:
"Много хубаво интервю! Браво на Ванилка Simple Smile да продължава да преследва мечтите си, защото трябват повече хора, които търсят възможности, а не ограничения. Повече хора, които вярват, а не се съмняват. И повече хора, които действат, отколкото да чакат! Simple Smile"

Копирам част от статия на Инес, в нейния блог със заглавие - Q&A: Как да се храните, ако сте вегани; кое е най-доброто кардио и как се храня в дните, когато плувам?   

Скрит текст:
"...Получих този коментар на блога от човек, който познавам и който много уважавам. Но очевидно въпросният човек е веган. Много ценя трудът ѝ и това, с което се занимава. Освен, че ще отгвооря на въпроса, ще използвам случая да кажа мнението си по върпоса с вегетарианците, веганите и месоядните.

В последно време забелязвам, че доста  вегани четат блога ми. За което благодаря. Оценявам “присъствието” на всеки един човек, който се “отбива”, за да чете статиите ми. Някои от тях са дружелюбни, други пък са изключително агресивни и нападателни. Тук е мястото да кажа, че нямам нищо против хората, които не консумират животински продукти и дори поставянето на подобни етикети някак много разделя хората. Това е личен избор и всеки има своите ЛИЧНИ причини да вземе най-правилното решение за себе си.

Това, което не толерирам е точно тази агресивност и нападателност. Очевидно е, че ако прочетете няколко статии от блога ще разберете, че съм от месоядните. Това означава, че ако търсите препоръки за хранене и сте вегани, едва ли ще намерите такива. Така,както аз не търся рецепти за пържоли или пък съвети за хранене в блогове и сайтове, поддържани от вегани.

Това не означава, че не посещавам тези сайтове. Например обожавам сайта на Ваня(ТУК - http://vanillka.com/), заради прекрасните ѝ рецепти и страстта и желанието, които влага в направата на всички свои кулинарни шедьоври. Но има рецепти, които не съвпадат с моите разбирания и така да се каже не им обръщам внимание и се пренасочвам към тези, които „стават за мен”.

# 499
  • SA
А какви са твоите сьмнения, Вери?
Аз да си призная, не сьм особено запозната нито с творчеството на Галя, нито с това на Инес  Embarassed.

# 500
  • Пловдив
Вери, съгласна с Рейн и Шоки. Peace  В крайна сметка аз лично не чета дадени блогове/сайтове само когато съвпадат на 100% с моето виждане (иначе как ще намеря нови гледни точки и ще науча нови неща). А и, честно казано, много по-важно ми е как се чувствам с това, което правя и ям, отколкото кой каквото ще да ми казва. Ами и 150 сайта да прочета за ползата от хляба, няма да започна да ям хляб отново, защото съм установила, че не ми влияе добре по една или друга причина.
Смятам, че всеки трябва да намери начин да се чувства добре, да живее с необременена психика и щастлив. Ако е вегетарианец, ок. Ако е месояден, пак ок.
Ти може би гледаш малко идеалистично на нещата или очакваш човек да следва на 100% дадена линия на поведение. Но все пак не бива да забравяме, че тези хора, а и доста други в нета, използват мрежата не само да споделят своите виждания, а и да печелят клиенти. А и в крайна сметка защо да е толкова важно какво пишат/казват/вярват Инес, Галя или който и да е и какви са те?...Затова има такова море от информация, затова човек има глава на раменете - да чете, да мисли и да избира какво му пасва и в какво да вярва.
Аз лично уважавам Инес заради това, че иска да живее живота си осъзнато, спокойно, с радост, да се учи от грешките си. Също защото ми звучи искрена и иска да предаде своя опит на хората. Освен това действа много мотивиращо на тези, които желаят да спортуват. Като цяло посланието на нейните дейности е: работете върху себе си, грижете се за себе си, живейте осъзнат и щастлив живот и не се оставяйте на инерцията; винаги има начин човек да поеме по друг път, да преосмисли нещата и да започне по друг начин. Затова, смятам, нейният блог е ценен.
Освен това, сигурна съм, има и вегетариански рецепти, които могат да се вместят в нашия режим на хранене.
Да, споделям нейния начин на хранене, но ако разбера, че утре е станала вегетарианка, нито ще се разочаровам, нито нищо. Даже и да разбера, че тайно яде само кълнове и семки и не докосва пържола, пак ми е все едно. Не си правя идоли, следвам себе си...
Да, разбира се, че когато човек започне някаква подобна дейности, има огромна отговорност към хората...Но всеки отговаря за себе си и има кой да го съди....
Да, естествено, че Инес може да е меркантилна, да прави всичко това, за да си събира клиенти (макар че не ми изглежда така), но и това не ме касае. За мен е важно КАК НА МЕН ЛИЧНО ми звучат посланията ми, КАКВО МИ ДАВАТ...а каква е тя самата, тя си знае...все пак това е интернет, всеки може лесно да бъде какъвто си иска...за мен основното е каква съм аз и каква искам да бъда...

# 501
Във вегетарианските и суровоядските блогове може да има ценни рецепти, особено за десерти, а и аз лично се възхищавам на изобретателността на хората за създаване на десерти без животински продукти Peace Разбира се, насочвам се най-вече към рецепти, които подлежат на адаптиране по един или друг начин - по-малко сладост, по-малко плодове (особено сухи). Така че идеи могат да се почерпят, а и често и фотографията е впечатляваща в такива блогове Peace

Същото се отнася и за много палеоблогове. И там използват и повечко плодове, и мед или кленов сироп (или агаве), и щедри количества ядкови брашна - все подходи, които аз не одобрявам по една или друга причина или поне не бих правила често такива рецепти. Но намирам и рецепти, които подлежат на адаптиране.

С други думи, хубаво е да има нови идеи, а ние винаги можем да вземем от тях това, което ни допада или върши работа.

Всъщност аз не разбрах напълно, Вери, какво искаше да кажеш с поста си Embarassed

# 502
Отделям в нов пост, защото темата е друга: в Швеция непрекъснато тече дебат за или против мазнините и НВ-ВМХ спрямо стандартните съвети за хранене, та и тази сутрин Андреас Енфелт участва в "дебат" (силно казано) в едно сутрешно предаване с някаква професорка - Андреас беше в студиото, а професорката се включи по телефона. Тя твърди, че се увеличавали инфарктите и инсултите в Швеция, което се дължало на увеличената консумация на наситени мазнини през последните години (това си е факт - шведите ядат все повече масло и по-малко маргарини, а и все повече се хранят по НВ-ВМХ - към 25% от населението). Да, но Андреас беше донесъл графики от официалната статистика и те са красноречиви - няма увеличение, а има спад в заболеваемостта Rolling Eyes Така че да се твърди обратното си е чиста лъжа. Да, но професорката не се даде Laughing Тя каза, че холестеролът на шведите пак започнал да се покачва, след като преди това били успели да го намалят. И освен това според нея било погрешно, че в блога си Андреас призовава да се консумират пълномаслени млечни продукти, а не нискомаслени. Наситените мазнини, дори и природни, били вредни. Андреас нямаше време да отговори (предаването свърши). Но ето каква е все още нагласата дори у професорките - наситените мазнини са вредни, а повишеният холестерол на населението определено е рисков показател Rolling Eyes Тези неща не са верни. Нито наситените мазнини са вредни (има си изследвания, които го доказват), нито има някакъв смисъл да се изследва общ холестерол. А и повишеният холестерол може да идва от повишение на ХДЛ от по-голяма консумация на масло и сметана, но това не е лошо, а точно обратното. Rolling Eyes

Искаше ми се да ви информирам за шведските (дезинформирани) професорки Laughing

# 503
  • София
Шоки, огромни благодарности за това, което споделяш! Благодаря ти от сърце  Hug
Явно много път има да се мине, докато нещата започнат да се променят относно представите и насаденото мнение у хората.
Например моите свекър и свекърва ме гледат като полезно изкопаемо, когато извадя 4 яйца за обяд (защото те примерно са готвили боб или нещо с картофи). Те бягат от яйцата като дявол от тамян, понеже имат висок лош холестерол и високо кръвно, свекър ми - с множество микроинсулти, диабет  ooooh! , но колкото и пъти да им казвам, че олиото и маргарина, сладкишите, които купуват от магазина и въобще начина им на хранене години на ред е буквално отровен за тях, те поглеждат в яйцата ми, усмихват се с лека насмешка и продължават напред и по същия начин. Свекърва ми използва едно и също олио за пържене многократно. То става буквално черно ... нещо ужасяващо е. Да не говорим, че пърженето в това "чудо" е ежедневно, може би 2/3 от менюто им е от нещо пържено в "чудото"  ooooh!
Та имах предвид, че подобно промити мозъци, които купуват маргарин Бесел, само защото са им го рекламирали по телевизията, че е полезен с омегата си 3 и 6 за сърцето, няма как да им обясниш, че яйцата, които си беля за обяд (особено като си ги мажа блажено с масло  Mr. Green) са по-полезни от тяхната храна.
Никакъв шанс нямам и съм се отказала ...
А на децата предлагат (зад гърба ми, защото съм им обяснила за тези продукти) филийка с маргарин и захар  ooooh! И те като кажат, че маргарина и захарта са отровни - физиономията на баба им е страхотна  Laughing Много ме забавлява  Laughing

# 504
  • SA
Цитат

Явно и там има такива като проф.Байкова.  Twisted Evil

# 505
Да, има Байкови по цял свят Laughing

Вив, така е, уви, особено сред по-възрастните хора.

Да вметна за пърженето: понеже броящият калории колега не пропуска да подчертае, че при пърженето се създавали трансмазнини и то затова било вредно, да кажа, че не е прав Peace Т.е. няма такова нещо - не се създават трансмазнини при пърженето. За получаване на трансмазнини е необходим по-сложен процес, в индустриални условия - в домашни не е възможно такова нещо. Но със сигурност при пържене с нестабилни мазнини (каквито са ненаситените Twisted Evil) се получават свободни радикали, които се смятат за канцерогенни. Така че пърженето с нестабилни мазнини е вредно по тази причина, а не защото се образуват трансмазнини. Ето статията:
http://www.westonaprice.org/know-your-fats/trans-fatty-acids-are … ng-vegetable-oils

# 506
  • София
Цитат

То само като я погледнеш как се е окръглила и веднага трябва да ти светне лампата  Twisted Evil

# 507
Простете за смута, който внесох, наистина.  Hug
Прави сте за всичко! Съгласна съм!
Просто се почудих отново над някои неща.

"Ти може би гледаш малко идеалистично на нещата или очакваш човек да следва на 100% дадена линия на поведение."
Да, мисля, че това ми е "проблемът".
А отговорността е тънък момент....

"Но все пак не бива да забравяме, че тези хора, а и доста други в нета, използват мрежата не само да споделят своите виждания, а и да печелят клиенти. "
Така е; убягва ми. Simple Smile

А какви са твоите сьмнения, Вери?
Че главно е за печалба и защото е модерно (визирам книгата).

Хайде стига с моите размисли и страсти. Simple Smile Има по-важни акценти.
Изясниха ми се нещата с вашите коментари, особено с последния Q:A.
Двете дами, които визирах, не ги познавам дори и виртуално.

Благодаря, че ми отделихте време.
Аз ще продължавам да ви чета. А ако има да споделя нещо полезно, ще се включа.

# 508
Цитат

Има и са доста
И се спонсорират от производителите на хляб, захар, маргарин
Андреас доста добре ги опонира
Ама дървени глави, особено когато има намесени пари ... Лесно не увират

Ето официалните графики за инфаркт и удар
Вижда се как лъже "професорката"

# 509
  • SA
 Simple Smile W'A'S'P', дано в Швеция статистиката реално отразява заболеваемостта! Защото в Бьлгария от десетина години вече няма никакьв смисьл да се прави такава.

Общи условия

Активация на акаунт