Още мъничко остана, скоро всяка ЮЛКА ще е горда мама! - тема 35

• 39 595
  • 721
  •   1
Отговори
# 465
Щом ти се е замаяла главата, пробвай да станеш по късно. Но в никакъв случай не се залежавай, че после на теб ще ти е трудно.
На мен ми казаха да свивам и опъвам краката като вид гимнастика и после станах. Станах сама без помощ, но аз така се чувствах по стабилна, отколкото да чакам някой да ме държи и да ме изтърве, че хич да не е съм големичка.

Танче всяко зло за добро  Hug оправяй се бързо и за теб важи това за раздвижването и скоро ще си гушкате бебите и ще им се радвате  Hug

# 466
  • Бургас
мерси момичета

# 467
Таничка да ви е жива и здрава Александра и много да ви радва  Hug        bouquet        Hug

# 468
Ivy, огромно благодаря за отговора !!! Днес бяхме при личната лекарка, която е и педиатър. Поговорихме много с нея за този ми проблем, т.е. лошото захапване и проблема със засукването. Тя ми каза, че има и такива бебета, които не засукват правилно и не отварят правилно устенца дори и хранени със шише. Вчера пък дадох на Бобо да суче (аз го слагам чат-пат на гърда, не се отказвам още), викам си дай да пробвам. Е няма такъв мързел !  Mr. Green Захапа лекичко зърното (по-скоро само го обгърна с устичка) отвори уста...и зачака млякото просто да капе в устата му  hahaha Личната каза, че и дъщеря и е била такова мързеливо бебе и тя като мен се е цедяла като крава, за да дава кърма. Поне се успокоих, че не е в мен грешката.  Аз пак ще си го пробвам от време на време на гърда, пък да видим.

Аз питах днеска педиатърката дължа ли нещо за прегледа у дома. Тя каза, че не взима пари от пациентите си. Знаела, че някои нейни колеги взимат по 20 лв, но каза че за нея това е глупост и тя пари не иска. Много мила и добра жена, и много спокойна  Heart Eyes Бобко е качил още 300 грама и вече е 4100.  Поговорихме за захранването, тая жена ме кефи ! Каза, че не ми дава да захранвам рано и че иска от мен 6 месеца Бобо да е само на мляко. След това щяла да ми каже какво да правя. И Вигантол каза да не давам, нямало нужда при лятните бебета. Супер, за сега всичко казано от нея съвпада с възгледите ми. Даже прегледа и каката, че има един израстък на корема. Било брадавица и ще  трябва да го изгорим.

Близначе радвам се да прочета, че имаш подкрепящ педиатър, както и че възгледите ви за много неща съвпадат. Подкрепата на хората, които ще са най-близко до теб в следващите месеци е от голямо значение. Тя е права, че има бебета, които не засукват добре и всъщност, когато се открие причината за това, тя би могла да бъде отстранена. Много е хубаво това, че не се отказваш и продължаваш да го слагаш на гърда.

Всъщност мързеливи бебета по-скоро няма. Природата ни е създала такива, че да можем да оцеляваме и това е причината бебетата да избират това, което им спестява усилия. Затова и толкова се говори за алтернативни методи на дохранване, тъй като при биберона най-често млякото тече твърде лесно и на постоянна струя. Ако прецениш може да опиташ да го оставяш сам да си издърпва млякото от шишето, за да полага той самия усилия и да започне да опитва да го прави и на гърда. На стомаха са му нужни поне 20 минути да изгради ензимите на засищане и това е една от причините бебетата да е добре да се хранят по-бавно. От друга страна кърмата слиза на порции, за да може бебето да спре в момента, в който се е заситило. Може да имитираш подаване и спиране и с шишето. Както и ако прецениш може да помислиш за алтернативно дохранване, при което да забрави плиткото хранене с шише.

Педиатърката ти явно е много търпелив човек. Интересно е да разбера, че не се е отказала от кърменето и е продължила да дава изцедена кърма на детето си. Явно и при нея се е завъртял омагьосан кръг, от който не е намерила подходящ изход, за да върне на гърда. Хубавото е, че при теб се знаят причините за отказа и с известни усилия и старание, които ти имаш е възможно да се получи.

Не търси вина в себе си или в детето си. По-важно е какво може да се направи, за да се чувствате по-добре и двамата.
  bouquet

# 469
Въпрос към ЛЛЛ:
Кога е редно да се спре нощното хранене?

Говорейки за кърмено бебе по-скоро е твърде рано да се спира нощното хранене. Нощното се спира при децата на изкуствено хранене, тъй като АМ е предпоставка към диабет и затлъстяване по-нататък в живота на детето. При тях се внимава да не се дава прекалено много, тъй като кравето мляко (от което се прави и АМ) е с друг състав, друг начин и време за усвояване.

Когато бебето е на кърма има два основни хормона, които отговарят за кърменето. Пролактинът произвежда кърмата, а окситоцинът я кара да потича. Пика на пролактина, т.е. времето, в което кърмата се стимулира активно е от 2-3 през нощта до към 7-8 сутринта. Смята се, че е добре да има поне 1-2 хранения през този период от време. Има бебета, които правят нощна пауза, но те са по-скоро изключение. Ако си пълнят пелените и наддават добре, сами си правят тази пауза, значи вероятно нямат нужда от храненето през нощта. Повечето бебета, които сучат все пак имат поне 1-2 кърмения в посочения интервал, за да могат да си осигуряват адекватно количество мляко. При много от бебетата въпреки, че сучат нощем, обичайно се получава и една 4-5 часова пауза за денонощие, именно през нощта. Често бебета с израстването почват да правят по-големи паузи за сън и да се насукват за много по-кратко време. Все пак Христо все още е мъничък и ако се буди за хранене, то вероятно се нуждае от него.
  bouquet

# 470
Ivy, благодаря !  Hug
Проблема е, че той даже и от шише не суче правилно. Едва-едва успява. Какво му става, не знам. Аз днес пак го слагах на гърда, не се отказвам..Обаче все така не суче правилно а само ме дъвче и хапе. А кърма видях, че има, капеше по него и го уливаше. Накрая заспа, а след малко се събуди гладен и яде от шишето. Аз каквото мога ще направя и ще се пробвам, но ако не става - не става.

# 471
Честито на всички мамчета!  Heart Eyes

ВЪПРОС КЪМ ЛЛЛ:

Днес на 24 ден след раждането най- накрая започнахме да се кърмим уж успешно. Всичко беше наред, малкия си хапваше и му давах 30мл. добавка до сега... започна да суче, а болката беше адска, като го махнах да погледна видях, че са се появили на върха на зърното някакви топченца- жълтеникаво- бели и едно червено...  Confused какво ли е това? И да продължавам ли да го кърмя с тях и при тази ужасна болка...  Cry Мажа се с Лансинох вече 2-3 пъти, но няма подобрение....  Cry Cry Cry Тъкмо се зарадвах, че е засукал най- накрая- и сега проблем  Tired

# 472
Ivy, благодаря !  Hug
Проблема е, че той даже и от шише не суче правилно. Едва-едва успява. Какво му става, не знам. Аз днес пак го слагах на гърда, не се отказвам..Обаче все така не суче правилно а само ме дъвче и хапе. А кърма видях, че има, капеше по него и го уливаше. Накрая заспа, а след малко се събуди гладен и яде от шишето. Аз каквото мога ще направя и ще се пробвам, но ако не става - не става.
Да blizna4e, така е, става объркване от гърда и шише. Пробвала ли си с компресия на гърдата да му помагаш? Не случайно ти предлагам алтернативи за дохранване и забавяне на темпа на дохранването, за да забрави шишето и да почне да полага някакви усилия сам. Ето още една статия, която може да ти бъде от полза. bouquet

# 473
  • Перник
Въпрос към ЛЛЛ:

Говорейки за кърмено бебе по-скоро е твърде рано да се спира нощното хранене. Нощното се спира при децата на изкуствено хранене, тъй като АМ е предпоставка към диабет и затлъстяване по-нататък в живота на детето. При тях се внимава да не се дава прекалено много, тъй като кравето мляко (от което се прави и АМ) е с друг състав, друг начин и време за усвояване.

Когато бебето е на кърма има два основни хормона, които отговарят за кърменето. Пролактинът произвежда кърмата, а окситоцинът я кара да потича. Пика на пролактина, т.е. времето, в което кърмата се стимулира активно е от 2-3 през нощта до към 7-8 сутринта. Смята се, че е добре да има поне 1-2 хранения през този период от време. Има бебета, които правят нощна пауза, но те са по-скоро изключение. Ако си пълнят пелените и наддават добре, сами си правят тази пауза, значи вероятно нямат нужда от храненето през нощта. Повечето бебета, които сучат все пак имат поне 1-2 кърмения в посочения интервал, за да могат да си осигуряват адекватно количество мляко. При много от бебетата въпреки, че сучат нощем, обичайно се получава и една 4-5 часова пауза за денонощие, именно през нощта. Често бебета с израстването почват да правят по-големи паузи за сън и да се насукват за много по-кратко време. Все пак Христо все още е мъничък и ако се буди за хранене, то вероятно се нуждае от него.
 bouquet

Благодаря за отговора. Проблема е в това че не се буди и аз се чудех дали да го разбуждам принудително или не. Но засега си наддава добре, такаче май няма нужда от буденето

# 474
Atrakcia, благодаря! Бездруго смятам да я кърмя, следващия понеделник съм пак на консултация. Ако тогава наддаването нещо не е наред може да склоня за дохранване, но за сега - няма.
Ако нещо в консултацията те притесни и прецениш пиши тук или звънни на националния телефон на ЛЛЛ 0888 555 385, за да се огледа и обмисли още веднъж ситуацията, според както се е развила и да се помисли какво може допълнително да се направи.   bouquet

# 475
Въпрос към ЛЛЛ:

bouquet

Благодаря за отговора. Проблема е в това че не се буди и аз се чудех дали да го разбуждам принудително или не. Но засега си наддава добре, такаче май няма нужда от буденето

Ако бебето не приема друго освен кърма, признаците дали поема адекватно количество мляко са следните:
- да има поне 5-6 напишкани пелени за денонощие с безцветен или бледожълт цвят;
- след 5тия ден от раждането да има поне 2-3 изхождания, но не по-малко от 1 с големината на монета от 1 лев, меки, кашести (ако детето приема капки за колики, някои запичат и това може да даде отражение на изхожданията);
- да има влажност в устичката - балончета, лиги, слюнка или просто вътре да е влажна;
- да има добър тургор на кожата - когато с пръст се притисне леко бузката на бебето, цвета на кожата избледнява, а при отпускане следва веднага да се възстанови;
- бебето да е жизнено и енергично;
- да наддава;
- педиатъра да го намира за здраво.

Ако всички те са ок, по-скоро няма нужда от будене. Как са при вас?
  Heart Eyes

# 476
  • Перник
Въпрос към ЛЛЛ:

bouquet

Ако бебето не приема друго освен кърма, признаците дали поема адекватно количество мляко са следните:
- да има поне 5-6 напишкани пелени за денонощие с безцветен или бледожълт цвят;
- след 5тия ден от раждането да има поне 2-3 изхождания, но не по-малко от 1 с големината на монета от 1 лев, меки, кашести (ако детето приема капки за колики, някои запичат и това може да даде отражение на изхожданията);
- да има влажност в устичката - балончета, лиги, слюнка или просто вътре да е влажна;
- да има добър тургор на кожата - когато с пръст се притисне леко бузката на бебето, цвета на кожата избледнява, а при отпускане следва веднага да се възстанови;
- бебето да е жизнено и енергично;
- да наддава;
- педиатъра да го намира за здраво.

Ако всички те са ок, по-скоро няма нужда от будене. Как са при вас?
  Heart Eyes

-На всяка смяна на памперса (повече от 5-6 пъти) е напишкан, по-скоро в бледо жълтеникаво, даваме чай от копър, предполагам от него
-поне 3 изхождания също има, като са добре наакани
-има балончета и пуска сюнка
-номера с кожата не съм пробвала досега. Ще опитам
-жизнен и енергичен е. около 6 часа през деня стои буден, като доста и плаче заради коликите
-при първата консултация наддаде 1.300 като беше роден по-рано и беше изписан 2.520
-педиатъра го намира здрав

# 477
Атракция много ти благодаря за отговора.Аз всъщност нищо не направих,оказа се,че личната е в отпуск и трябва да я водя в ОБ,където е пълно с болни и аз се отказах.По устата  и вътрешната страна на бузите са чисти,езикът и то не постоянно е бял.Сега е напълно розов,но не знам дали след следващото хранене няма да побелее.Притесни ме написаното в статията за "цъкащия звук",защото съпругът ми така и се смее,че цъкала като пулсатор.Също така,че не иска да суче,дърпа се докато е на гърда,превива се и чувам как стомахът и къркори.То,че кърмата ми намаля,намаля,че и почти спря мога да кажа и не мога да определя дали е гладна или е млечница.За капак сега и се появиха едни беле точки около гърдите,мисля,че са мастни образования,ще търся нещо и за тях.

Привет elica!
Атракция няма възможност в момента да отговори. Прегледах какво сте обсъждали, но не успях да намеря поста с отговорите на въпросите, които е задала, та се надявам да не повторя нещо вече обсъдено. За да можем да сме ти по-полезни, отговорите на някои въпроси биха били от значение. Освен белия език и дърпането на бебето има ли при теб или детето някои от другите симптоми в статията, която Атракция ти е дала за млечницата? Ако има моменти, в които бели участъци няма, по-скоро би могло да е нормалното побеляване на езичето от млякото. Макар да не е изключено да се получи гъбична инфекция, ако само това са симптомите, по-скоро бих си помислила, че е класическото объркване на хранене от шише и гърда. Цъкането може да се получи и от плитко засукване, което да наподобява храненето от шише. Ако искаш погледни отново насоките, които писах и на близначе, както и статията за алтернативното хранене. Често има фалшиво усещане за намаляване на лактацията, когато майката е под стрес. Друг път усещането може да е реално. Би могла да опитваш да слагаш детето да суче, да го подпомагаш с компресия на гърдата, eто и клипче. Когато успее да изсуче каквото може и от двете гърди, следва изцеденото от предното хранене мляко и ако се налага тогава допълване с толкова АМ, че да се събуди отново след 2-2,5 часа спрямо началото на предното хранене, за да може отново да се стимулират гърдите. Когато приключиш с храненето на детето е хубаво да се доизцедят и двете гърди, за да имаш мляко за следващото хранене и за да се достимулират гърдите. Ако кърмата евентуално е намаляла, тя би могла да се възстанови с често стимулиране и изцеждане на гърдите. Има жени, които от напълно спряла лактация я възстановяват напълно или частично. Има жени, които без никога да са били бременни, осиновяват деца и успяват да предизвикат лактация, за да ги кърмят. Ако имаш въпроси, ще се радвам да ги обсъдим.
   bouquet

# 478
-На всяка смяна на памперса (повече от 5-6 пъти) е напишкан, по-скоро в бледо жълтеникаво, даваме чай от копър, предполагам от него
-поне 3 изхождания също има, като са добре наакани
-има балончета и пуска сюнка
-номера с кожата не съм пробвала досега. Ще опитам
-жизнен и енергичен е. около 6 часа през деня стои буден, като доста и плаче заради коликите
-при първата консултация наддаде 1.300 като беше роден по-рано и беше изписан 2.520
-педиатъра го намира здрав
Звучи като да се справяте чудесно и при тези показатели не бих се притеснявала за нощното хранене. Ако по някое време бебето има нужда да суче нощем, вероятно ще започне да го прави. Бих обмислила друг вариант за облекчаване на коликите, чая не е особено подходящ за кърмени бебета. Обичайно помага, контакт кожа до кожа (затоплянето от телата, облекчава коликите), масажче, други мерки за затопляне, класическа хомеопатия, капки за колики по препоръка на педиатъра и т.н.  Hug

# 479
Хайде, честито и на Таничка Simple Smile)) Браво на всички момичета, справихме се страхотно!!!!

ДА ви кажа какво се случва....Нали давам Фризопеп АМ + кърма...Кърмата я държа общо 40 мл от вс гърда, едвам това количество, но антителата са си антитела, и това е полезно...Бяхме на гастроентеролог и тък като това е лечебно мляко имаме протокол за 35 кутии по НЗОК безплатно. Не мога да повярвам...
Но, от няколко дни Калоян плаче много различно. Гърчи се, докато спи, връша преди ядене, а не след, изобщо прилича на рефлукс. Слава Богу, не ГЕР, но все пак. Много се тормози милият, дано да мине бързо и да не е сериозната версия. И преди малко така се захласна пищейки, че инстинктивно както го бях гушнала, изправих го под мишниците с лице към мен, доста повиших тон и му казах: Веднага спираш да правиш така! След като беше ревал и се беше драл неутешимо, а аз приложих всички техники от гушкане, люшкане, масаж и тн, както го казах, той се стресна, спря и заспа като пън. Сега се чувствам изтощена, виновна за вика си и доволна, че не плаче неистово треперейки. Ужас ви казвам.

С ММ се караме...Уж си е вкъши тази седмица да ми помага, то са ега ти разправиите за дребни битовизми. Дребнава работа.

Периодът с плача го минах, сега съм зла и агресивна. ДА видим кой ще си го отнесе пръв.

Щяхме да ходим на море, но се отказах. Цялата организация, багажи, тн и тн не ми се прави сега точно, изглежда ми хамалски труд без смисъл.

Някой с подобен проблем на моя с рефлукса на бебчо?

Общи условия

Активация на акаунт