Още мъничко остана, скоро всяка ЮЛКА ще е горда мама! - тема 35

• 39 643
  • 721
  •   1
Отговори
# 255
Ето и аз вече имам въпрос към ЛЛЛ  Heart Eyes

Бебето е доста поспаливо и се буди само за хранене. Гледам да следвам някакъв режим и като цяло успявам да постигна хранене на около 2 часа (понякога и повече). Последното хранене снощи беше в 1.30 часа през нощта, а първото в 6 часа сутринта. Това много дълга пауза ли е? Трябва ли да я будя около 3 часа за да й дам да суче. Тя спи в друга стая и тази нощ не ни събуди изобщо(съмнявам се да не сме я чули). Притеснявам се да не седи гладна, но от друга страна мисля, че ако е много гладна ще се разплаче. Та въпросите са следните :
1. Винаги ли бебето започва да плаче, когато е гладно или може просто да заспи отново и да остане гладно?
2. Дълга ли е паузата за хранене от 1.30 през нощта, до 6 сутринта?
3. Как да успея да постигна малко по-точен график?
4. Изцедената кърма да я добавям към основното хранене директно от кърмата или понякога да давам само от шише, понякога само от гърда?
5. 60 мл. изцедена кърма на 4тия ден след раждането вече може ли да се каже кърма? Колко е нормалното количество, което трябва да имам ?

Мерси много предварително и се извинявам, ако въпросите ми са глупави или сте отговоряли на тях . Ако сте отговаряли, моля насочете ме къде да чета Simple Smile

Здравей, jalina  Hug Постепенно двойката мама-бебе изграждат свой режим  Heart Eyes И двете се учите в движение и нагаждате нуждите си една към друга.

1. Винаги ли бебето започва да плаче, когато е гладно или може просто да заспи отново и да остане гладно?  Възможно е някои бебетата да не плачат, когато са гладни. Ако бебето прави големи паузи, не поема достатъчно мляко,  може да е изтощено и да няма много сили да се буди и храни. в такива случаи е добре майката да инициира храненето и да събужда бебето за кърмене. Добре е това да става на 2-2,5 часа, включително и нощем, Така бебето ще има поне 8, а понякога са необходими и по-чести хранения, 10-12.

2. Дълга ли е паузата за хранене от 1.30 през нощта, до 6 сутринта? Дълга е, да. Добре е да има само една 4 часова пауза за денонощието. При такъв период на нехранене на гърдите не се подава сигнал, че има нужда от мляко и то не се произвежда. От друга страна бебето не приема така необходимите за растежа му калории. Нощното кърмене е важно и за поддържане на лактацията, защото между 3 и 8 ч суринта е най-високо нивото а хормона пролактин, отговорен за производството на кърмата.

3. Как да успея да постигна малко по-точен график?  Би могла да събуждаш бебето ,ако спи, на интервал 2 часа ( да има поне 8, често 10-12 хранения) и постепенно нещата вероятно ще се подредят.

4. Изцедената кърма да я добавям към основното хранене директно от кърмата или понякога да давам само от шише, понякога само от гърда? - извини ме, не разбрах въпроса - би ли обяснила по-конкретно какво имаш предвид?

5. 60 мл. изцедена кърма на 4тия ден след раждането вече може ли да се каже кърма? Колко е нормалното количество, което трябва да имам ?  Първите няколко дни гърдите произвеждат лепкава жълта или златиста коластра. Щом млякото  дойде, 2-5 ден, се произвежда преходно мляко – смес от коластра и зряло майчино мляко, което може да е жълтеникаво и кремообразно на цвят. През следващата седмица се произвежда все по-малко и по-малко коластра, и когато бебето  навърши две седмици, зрялото мляко е заместило преходното и коластра вече не се произвежда. Т.е това е преходно мляко, но всичко е полезно и е кърма. Ето една тема, която би била полезна по въпроса за количеството .

Надявам се информацията да е полезна.
Поздрави   bouquet

# 256
Въпрос към ЛЛЛ. Започнах да ям лук за увеличаване на кърмата и имаше ефект. Но ни се появиха колики и газове от лука. Вчера не съм яла лук. В днешната кърма има ли елементи от лука? Защото ако има ще се наложи да я хвърля, колкото и да не ми се иска  Tired
Здравей, mims_70  Hug
На храната са нужни около 4-6 часа да въздействат върху кърмата. Вероятно днес не би трябвало да е имало следи от лука, който си приела. Щом имаш съмнения, би могла да изключиш лука от менюто за 1-2 седмици и да опиташ след известно време отново.

Ще цитирам  от тази статия, предполагам информацията ще е полезна:

Цитат
Вероятно сте чували, че яденето на "газообразуващи" храни като зеле, фасул или броколи предизвиква у бебето газове. Мисля, че това са бабини деветини, защото газовете се образуват, когато бактериите в червата си взаимодействат с чревните влакънца. Нито газовете, нито влакънцата могат да преминат в кърмата, дори вие да имате газове.
........
Има естествена тенденция кърмещата майка да свързва всяко малко нещо, което бебето й прави с кърменето. ВСИЧКИ бебета имат дни, в които са нервни, имат газове и повръщат по малко. Някои бебета имат чувствителна храносмилателна система и без значение с какво ги храните те ще преживяват периоди на чревни смущения. Можете да бъдете сигурни, че нищо не може да се преработи от чувствителния бебешки стомах така лесно, както кърмата.
Когато кърмите, започвате да си мислите "...толкова газове има днес...трябва да съм яла нещо... а, снощи вечерях пица... това трябва да е. Не мога да ям пица отсега нататък". Когато стигне до крайност, такъв начин на мислене може да доведе до диета, която не включва нищо освен варено пиле и полиран ориз.

Вероятно и тази статия Хранене на кърмачката ще ти бъде полезна.

Поздрави   bouquet

Много ти благодаря за отговора  Hug..а каква е статистиката за кърмачки приемащи лук за увеличаване на лактацията и колики на бебето..знам, че всяка двойка бебе и мама са индивидуални, но на когото кажа че ям лук и имаме колики ми се отговаря.."ама ти не знаеше ли, че лука предизвиква колики ??..."  ooooh!
Не ми е известно да има такава статистика. При някои бебета има колики, при други няма. Като цяло коликите не се свързват директно с консумираните храни. Правени са експерименти в Мексико и в Индия, където ядат и боб в огромни количества, и чесън, и какво ли не. Бебетата им нямат по-различно, по-малко или повече колики сравнено с бебетата в други страни. Дадена храна би могло и да се избягва за известно време, ако конкретно при това бебе майката прави връзка между храната и коликите, но като цяло ограничения към здравословни храни едва ли са необходими. Така или иначе при раждането храносмилателната система не е напълно зряла и в следващите около 6 месеца, стомахчето претърпява голямо развитие, за да се подготви за приема на твърди храни. Колкото повече расте бебето и стомахчето се развива, дори да има някакви временни неразположения, би следвало те да започнат да отшумяват. Може да се обърне внимание дали не е имало прекомерно голям прием на лук, а при по-малко детето да се чувства добре да речем. Може да опиташ да си спомниш какво друго се е случило по същото време и дали това не би могло да е предизвикало дискомфорт. С други думи, ако ти и детето сте добре от дадена храна, вероятно не е нужно да се избягва. Ако пък не, може да се ограничи за известно време и да се опита отново като поотшумят нещата.   bouquet

# 257
  • Бургас
Добро утро от мен Simple Smile Има ли смисъл да споменавам че все още съм 2в1 Simple Smile

Моля ви Мисти, Катето, Хера, отчетете се че ми е много самотно тука да си бременея само аз Sad

# 258
  • София
Добро утро!

Надзъртам дали имаме бебета, ама от Танчето нищо за сега, ще чакаме още да видим и другите дали пък няма да ни зарадват днес.

А дали се е писало до сега за ритуала "погача"? На мен май, както казва Мъхчето са ми "остарели" знанията, едно се правеше като Калин беше бебе, сега е друго, та искам да се информирам. Ако сте писали кажете да търся, ако ли не ще съм благодарна някоя да разкаже.

# 259
  • Бургас
Весе, на тонове съм днес към 10ч, а и моя лекар е на смяна днес дневна, та ще го видим какво ще каже...ако каже за системи да ходя и да се почва, въпреки че не ми се искаше до там да се стига Sad

# 260
  • София
Весе, на тонове съм днес към 10ч, а и моя лекар е на смяна днес дневна, та ще го видим какво ще каже...ако каже за системи да ходя и да се почва, въпреки че не ми се искаше до там да се стига Sad

А добре Танче, ще стискам палци. То аз и без това си ви стискам на останалите, и ви мисля през нощта докато чакам принц Лазар да заспи.

# 261
Добро утро момичета,

тази сутрин ми падна тапата , сега съм с много леки контракции на 10-15 минути.  Shocked
Май ще се почва. Стискайте палци  baby_neutral

*Таничка*, успех на тоновете днес !  Hug

# 262
  • Бургас
Мириам, а на теб леко раждане Simple Smile

# 263
Добро утро и от мен !
Miriam66 - стискам палци  Hug
Весе - току -що публикувах във фб част от вчерашната ни погача .  То има много ритуали и всеки спазва каквото реши. При нас някои от нещата бяха :
1. Сложих червен конец на прага на вратата ( залепих го с тиксо)
2. Не изпращах гостите
3. Първо върху погачата сложихме бяла кърпа и там оставиха паричките , вързах два възела - единия по-хлабав, а другия- по-стегнат . Хем да е ларж, хем да не е твърде стисната Simple Smile и качихме кърпата нависоко.
4. Погачата се чупи от две жени със живи родители. При нас беше една моя приятелка и дъщеричката на най-добрата ми приятелка ( която направи и питката и меденките и тортата ) Исках Дари и детенцето да чупят от едната страна, но Дари нещо се смути и отказа ..
5. На тръгване всяка жена остава конец от дрехата си в креватчето на бебето .
6. Носят се сладки работи , аз бях сложила и плодове,ядки, баница и солени мезета.
7. Нищо не се изнася от къщата през целия ден .

Това е в общи линий, със сигурност има и други обичаи , ние спазихме тези .

Хубав ден на всички ви  Hug

# 264
  • varna
Добрутру. Е не съм се обебила и аз още,уви. Сега говорих с док,продължаваме да чакаме,ако трябв второ хапче ще сложи, но било божа работа,до два три дни трябвало да стане. А с тез тонове сутрин и вечер направо ще ме уморят от лежане. Дежурните пък като им кажат на кой съм пациентка и се цупят,аман. Оня така бръкна,че свят ми се зави бррр ще кажеш док му виновен за нещо. Поне сестрите са мили.
Мириам, стискаме палци Praynig

# 265
Добро утро, мами Simple Smile

Аз също като Весето влизам за да видя имаме ли си нови бебенца  Heart Eyes
Стискаме палци за леко раждане, Miriam66  Hug

Весе, това с погачката навсякъде различно го правят...едни казват на 10-я ден, други на 40-я да се прави, събират се само жени в къщата, чупи се питката над главата на майката и бебето после всички слагат железни парички (и книжни ако искат де  Laughing) в кърпичка върху питката и отправят пожелания към бебето, нищо от масата не трябва да се изнася от къщата, а под стелката на входната врата се слага червен конец... и така, но и в нета можеш да откриеш десетки варианти и направи този, който най-ти допада  Wink

Мисти, айде бе, мила, включи се с новини  Grinning

# 266
  • София
 Къпе бебето (каката до ден днешен аз съм я къпала не повече от 10 пъти), сменя памперси, оправя пъпчето + върши абсолютно всякаква домакинска работа. Но за жалост през деня го няма, щото е на работа. Но въпреки, че работи през нощта пак той става, сменя пампата и ми подава бебока за кърмене. Кърмя легнала... Голям мързел съм, та не си представям , ако трябваше да ставам да мия шишета, да стерилизирам , да правя АМ....

Шуши, имай милост към човека, чак и бебето за кърмене ти поднася Laughing Ние сме на АМ, но не ми тежи. Ако се събуди през ноща, ставам слагам вода и мляко, разклащам го, храня я и заспива.
За сряда съм си записала час за маникюр и педикюр, не мога да открия фризьорката обаче, а трябва лека-полека да се приведа в ред.
Глупи, вчера си посадихме саксийка с босилек за комарите. От снощи е на балкона, довечера ще я вкарам, пък да видим ще има ли ефект. Иначе миризмата е силничка.
Мириям, Хера, стискам палци Praynig Азмислех, че Хера вече е приключила, но уви....
Танче, аз на твое място бих приела всякакви оферти. Шегата настрана, но си представям какво ти е, много упорито и твоето бебоче....
Мисти, чакаме включване и от теб, от Катенцето също.
А, с Мирияна какво става?

# 267
  • Бургас
Да се отчета и аз след тоновете и прегледа:

Тоновете са си супер Simple Smile Прегледа ме и лекаря, каза шийката е скъсена (ама тя от 20г.с. си е скъсена), но разкритие нямам абсолютно никакво Simple Smile Каза ако до сряда не родя, да ходя директно с багажа за приемане и предизвикване, че до сряда ще ме изчака Simple Smile

# 268
  • Ако ви трябвам, да знаете, че съм на същото място, където бях и когато не ви трябвах.....
Првет момичета! Hug
Малко останаха неродили дано всичко мине леко за вас момичета! Flowers Four Leaf Clover
Да ви се похвая снощи му падна пъпчето та го къпах малко по спокойно!И аз мога да е похваля от мойто мило помга ми въпреки че го е страх че бил много малък Laughing!Като се прибере от работа се занимава с малкия и ми са много сладки като ги гледам отстрани Heart Eyes!Иначе през деня сме си сами и ми е супер спокойно!

# 269
Аууу, добрах се до компютъра Simple Smile

Как сме днес? Има ли раждащи? Айде бе хора, наш Боян вече за женене стана, вие още не сте родили  Laughing

Ivy, огромно благодаря за отговора !!! Днес бяхме при личната лекарка, която е и педиатър. Поговорихме много с нея за този ми проблем, т.е. лошото захапване и проблема със засукването. Тя ми каза, че има и такива бебета, които не засукват правилно и не отварят правилно устенца дори и хранени със шише. Вчера пък дадох на Бобо да суче (аз го слагам чат-пат на гърда, не се отказвам още), викам си дай да пробвам. Е няма такъв мързел !  Mr. Green Захапа лекичко зърното (по-скоро само го обгърна с устичка) отвори уста...и зачака млякото просто да капе в устата му  hahaha Личната каза, че и дъщеря и е била такова мързеливо бебе и тя като мен се е цедяла като крава, за да дава кърма. Поне се успокоих, че не е в мен грешката.  Аз пак ще си го пробвам от време на време на гърда, пък да видим.

Аз питах днеска педиатърката дължа ли нещо за прегледа у дома. Тя каза, че не взима пари от пациентите си. Знаела, че някои нейни колеги взимат по 20 лв, но каза че за нея това е глупост и тя пари не иска. Много мила и добра жена, и много спокойна  Heart Eyes Бобко е качил още 300 грама и вече е 4100.  Поговорихме за захранването, тая жена ме кефи ! Каза, че не ми дава да захранвам рано и че иска от мен 6 месеца Бобо да е само на мляко. След това щяла да ми каже какво да правя. И Вигантол каза да не давам, нямало нужда при лятните бебета. Супер, за сега всичко казано от нея съвпада с възгледите ми. Даже прегледа и каката, че има един израстък на корема. Било брадавица и ще  трябва да го изгорим.

Аз за погачата знам, че се прави на 40-ия ден. Всичко останало са измишльотини някакви. Много се дразня на такива "отклонения" от обичаите. 40 е сакрално число за християните, не напразно се правят 40 дни на мъртвец, както и 40 дни за бебе. Във всяка една църква ще ви кажат как и кога се прави питка.

Относно забелването, педиатърката ме посъветва да не го правя. Каза да не пипам, природата щяла да си свърши работата. Но да наблюдавам и при първи признаци на фимоза (недай Боже) да и се обадя. Но каза, че фимозата се случва сравнително рядко. Единствено ми позволи много лекичко забелване, но само с цел измиване на урината при къпане. Нищо повече. Тя каза, че на около 2 годинки момченцата почват сами да си играят с пишлетата, като лекичко ги забелват при играта и така сами се оправяли. Та мисля да я послушам. Ама ето, и на ММ пишката не е забелвана никога пък....нищо му няма, явно сам се е справил  Mr. Green

Леко раждане на всички на които предстои, ще чакаме включване  Hug

Общи условия

Активация на акаунт