Бакшишите на сервитьорите

• 16 117
  • 206
  •   1
Отговори
# 60
  • Mediterraneo
Да, само при перфектно за моето разбиране обслужване оставям бакшиш! Имам си критерии и ако не са спазени- сори! За това я има Шанел, да оставя бакшиши!

Много отдавна не съм попадала на съвестен, усмихнат, бърз, любезен и т.н. сервитьор, та да се тюкхам колко му е голяма заплатата( или малка по- скоро)! Като не му изнася- да си намери нова работа!

Сестра ми е мениджър на заведенията в скъп хотел в чужбина. Бакшишите във всички нейни заведения( а и навсякъде, където е работила преди това като сервитьор/ барман) се събират и вечерта се делят по равно между персонала.

# 61
  • София
Оставям на когото и колкото преценя аз. Няма значение, дали е сервитьор или някой друг, който ни е обслужил по някакъв повод.  Най-вече ако съм видяла старание от страна на обслужващия.

Между другото точно вчера говорихме с мои познати на тази тема. И моето лично наблюдение е, че повечето сервитьори и обслужващ персонал донякъде е свикнал да му се оставя бакшиш. Кисел или учтив, нескопосан или педантичен - той получава бакшиш. Просто така свикнаха. Има хора /повярвайте ми - познавам доста такива/, които не се интересуват от обслужването, те просто винаги стават и оставят бакшиш, може да са 20 стотинки, но оставят. И точно тук според мен идва отношението на повечето сервитьори : "Аз ще взема бакшиш при всяко положение, за какво да се натоварвам излишно?" Отделно от това пък има такива, които са на процент от сметката. Т.е. тях ги вълнува крайната сума на масата, а това което ще оставиш отгоре - добре дошло.
По повод коментара на Джемма : в петък бяхме в заведение. Обслужваше ни сервитьор на около 50 години. Имаше стойката, начина на поднасяне и т.н. НО през цялото време при взимане на поръчката и въобще при всеки повод да дойде, оставяше у мен едно впечатление на високомерност. Поправяше ме, ако не изговарях нещо правилно /не беше така, той не беше чул, но това е друг въпрос/, при въпрос от моя страна : "Коя риба бихте ми препоръчали - Ципура или Пъстърва /за някой сигурно е лаишки този въпрос, но преди една година не бях вкусвала риба и не съм наясно/ той се изсмя и се наведе към мен като каза : "Е, то е ясно. Цената не Ви ли подсказа?" и още имаше, но вече позабравих. Е, на такъв човек, бих ли могла да оставя бакшиш?

Така, че понякога може някой да е перфектен в изпълнението на работата си, но да подразни с нещо друго, така че от много неща зависи Simple Smile

# 62
Мисля, че е прието бакшиш да се оставя на хора, които своеобразно ти прислужват. Един вид си плащаш прислужването. С магазинерът имате равноправни отношения - той дава стоката, ти му я заплащаш.

Един продавач-консултант в строителен хипермаркет, може да ти прислужва/консултира и 1 час, без дори да е сигурен, че ще купиш стоката. А в ресторанта си отишъл, седнал, поръчал, т.е. 100% са сигурни клиентите.
Както и да е. По-нахалните, ако мога така да ги нарека сфери са си издействали това и те карат да се чувстваш едва ли не виновен, че си отишъл, ползвал услугите им, и заплатил всичко.

А, не. За мен в извънучилищно време учителите са все едно сервитьори. Така гледам на тях и затова за мен 20 лева са бакшиш.

Ако извикаш сервитьор да ти сервира лично, персонално, или на група хора, извън местоработата и работното му време - да.
Иначе си е на работа, както учителят е на работа в училище и не очаква от детето ми след часа да му бутне банкнота.

# 63
В лекарския кабинет, на учителя, на адвоката, на счетоводителя, които ви обслужват оставяте ли бакшиши?

# 64
  • До морето
Аз пък се дразня на сервитьори, които сами си закръглят и като носят рестото ми носят по - малко! Ето в такъв случай избеснявам, аз съм намислила примерно да му оставя 2 лв., той обаче си закръглил сам 50 ст. и ми носи по- малко, ами викам го и му казвам, че е сбъркал при смятането и ми дължи още 50 ст. Много мразя такива селски номера!

# 65
А, не. За мен в извънучилищно време учителите са все едно сервитьори. Така гледам на тях и затова за мен 20 лева са бакшиш.

Интересни разбирания имаш. Дано не възпитаваш децата си да гледат с такава омраза на учителите си  Tired

# 66
Според мен работодателите затова плащат ниско възнаграждение, защото се осланят на наложилата се практика и възпитанието на клиента, дори на неговото неудобство един вид, че видиш ли, тези хора в този бранш вземат малко и аз трябва да им оставя нещичко...Един вид клиента плаща заплатата на обслужващия персонал...а не намирам това за много редно....Работодателя значи си измива ръцете и ... кой като него....Да не говорим, че понякога бакшишите изобщо не стигат до сервитьорите или поне не и в пълния им размер....
Никога не ми е хрумвало дори за кратко да помисля, кой каква заплата взема.  Но сега в тази дискусия се замислям и решавам, че най-вероятно сервитьорите са назначени на минимума, който изисква тяхната професия. Може би заплатите им са 500-600 лева. Но бакшишът не е заради заплатата. Защото пък може и по 1000 лева да вземат. Мен собствено какво ме интересува? Просто бакшишът е нещо, което човек прави механично, защото така е прието. Бакшишът е като Благодаря или Приятен ден или Лека нощ. Нищо не влагаш, просто така е прието. сега ако някой попита, къде точно е написано това правило-във Варна, на Партийния дом в ляво, на третото стъкло има съобщение за това.

# 67

Интересни разбирания имаш. Дано не възпитаваш децата си да гледат с такава омраза на учителите си  Tired

Не, не са бакшиш. И въпросът ми е, би ли дала 22 лева например, 20 за урока и 2 лв бакшиш, за това че детето ти е останало доволно и научено?

# 68

Аз не гледам на учителите с омраза. Те гледат на себе си с омраза. И в определена степен разбирам защо се мразят. А пък ако усетя, че детето ми мрази учителите, веднага ще го хвърля на баба Меца в зоологическата градина.

# 69
Според мен работодателите затова плащат ниско възнаграждение, защото се осланят на наложилата се практика и възпитанието на клиента, дори на неговото неудобство един вид, че видиш ли, тези хора в този бранш вземат малко и аз трябва да им оставя нещичко...Един вид клиента плаща заплатата на обслужващия персонал...а не намирам това за много редно....Работодателя значи си измива ръцете и ... кой като него....Да не говорим, че понякога бакшишите изобщо не стигат до сервитьорите или поне не и в пълния им размер....
Никога не ми е хрумвало дори за кратко да помисля, кой каква заплата взема.  Но сега в тази дискусия се замислям и решавам, че най-вероятно сервитьорите са назначени на минимума, който изисква тяхната професия. Може би заплатите им са 500-600 лева. Но бакшишът не е заради заплатата. Защото пък може и по 1000 лева да вземат. Мен собствено какво ме интересува? Просто бакшишът е нещо, което човек прави механично, защото така е прието. Бакшишът е като Благодаря или Приятен ден или Лека нощ. Нищо не влагаш, просто така е прието. сега ако някой попита, къде точно е написано това правило-във Варна, на Партийния дом в ляво, на третото стъкло има съобщение за това.

Сервитьорите са назначени на минималната заплата за страната. И работодателите наистина им казват в прав текст, че основната заплата ще си я заработват от бакшиши. Така и те си вързват гащите, че сервитьорът ще работи любезно.

# 70
Аз пък се дразня на сервитьори, които сами си закръглят и като носят рестото ми носят по - малко! Ето в такъв случай избеснявам, аз съм намислила примерно да му оставя 2 лв., той обаче си закръглил сам 50 ст. и ми носи по- малко, ами викам го и му казвам, че е сбъркал при смятането и ми дължи още 50 ст. Много мразя такива селски номера!

Хахаха, само веднъж ми се случи една мила девойка да си закръгли сама и то с левче  Flutter
Е, казах й, че аз със сигурност щях да я оценя на повече  Joy

Честно казано последните години не съм попадала на натрапчиво кофти обслужване. Дори впечатление ми прави противното - усмихнати са хората, любезни и внимателни. Сега, ако на 100 седящи места има 3-ма сервитьори, то е ясно, защо се бавят. Но това е проблем на мениджмънта, а не на някои от тримата

# 71
И аз не съм попадала на кофти обслужване от много години. Дори там, където обикновено ходим сервитьорите си работят от дълго време. Прави ми впечатление, че са професионалисти, очевидно с колежи по туризъм. Е, разбира се по кварталните кафета не е така, ни въпреки всичко не съм попадала на лошо обслужване.

# 72

Не, не са бакшиш. И въпросът ми е, би ли дала 22 лева например, 20 за урока и 2 лв бакшиш, за това че детето ти е останало доволно и научено?
Е, какво са, ако не са бакшиш? Ако учителите извършват услуга, ще има касов бон. Ако правят бизнес, ще имат фирми и ще плащат данъци. Но те приемат деца в собствените си апартаменти и накрая на урока на кухненските им маси децата остават пари. Какви са тези пари, ако не бакшиши за добре свършена работа?

# 73
Шанел, по тази логика и детегледачките взимат бакшиш  Peace Някои доста тлъст, след като чух 10лв/ч  Shocked

# 74
  • София
В лекарския кабинет, на учителя, на адвоката, на счетоводителя, които ви обслужват оставяте ли бакшиши?

На лекар съм оставяла, на учители - правила съм подарък на госпожите в яслата, с други не съм имала досег, за да го направя.
Бих оставила на всеки, който е доставил по-голяма удовлетвореност в услугите си, за които съм платила отделно

Общи условия

Активация на акаунт