Бакшишите на сервитьорите

• 16 104
  • 206
  •   1
Отговори
# 75
А, не. За мен в извънучилищно време учителите са все едно сервитьори. Така гледам на тях и затова за мен 20 лева са бакшиш.

Интересни разбирания имаш. Дано не възпитаваш децата си да гледат с такава омраза на учителите си  Tired

Не, не са бакшиш. И въпросът ми е, би ли дала 22 лева например, 20 за урока и 2 лв бакшиш, за това че детето ти е останало доволно и научено?
Е, какво са, ако не са бакшиш? Ако учителите извършват услуга, ще има касов бон. Ако правят бизнес, ще имат фирми и ще плащат данъци. Но те приемат деца в собствените си апартаменти и накрая на урока на кухненските им маси децата остават пари. Какви са тези пари, ако не бакшиши за добре свършена работа?

Недей бъди сигурна, че КБ на сервитьора е истински. Даже и да е има много трикове, с които след това се трие оборот, дори и след свързването на КА с НАП. Типично по български да гледаме в канчето на другия. Останала ли си доволна, изпълнил ли си е целта урока, детето ти научили ли се е? Фризьорът да не би да ти дава КБ, ама и той чака за бакшиш. Особено пък те, дето сметките им са все незакръглени и все нямат да ви върнат. Stop

Последна редакция: пн, 29 юли 2013, 14:50 от Red_Hot

# 76
В лекарския кабинет, на учителя, на адвоката, на счетоводителя, които ви обслужват оставяте ли бакшиши?

На лекар съм оставяла, на учители - правила съм подарък на госпожите в яслата, с други не съм имала досег, за да го направя.
Бих оставила на всеки, който е доставил по-голяма удовлетвореност в услугите си, за които съм платила отделно

Да, и аз така  Peace

На сервитьора закръглям сумата до цялото число, не се оливам в оставянето на тлъсти бакшиши, но не се циганя за стотинките или за по-големите суми за 1-2 лева. По същия начин обаче разсъждавам за всички, които работят в обслужващия сектор и щом съм доволна намирам начин да го покажа. Последно купих почерпка за едно шивашко ателие, което ми ши една рокля, защото не само, че я направиха чудесна, но бяха много мили и любезни.

# 77
  • София
Аз пък се дразня на сервитьори, които сами си закръглят и като носят рестото ми носят по - малко! Ето в такъв случай избеснявам, аз съм намислила примерно да му оставя 2 лв., той обаче си закръглил сам 50 ст. и ми носи по- малко, ами викам го и му казвам, че е сбъркал при смятането и ми дължи още 50 ст. Много мразя такива селски номера!

Е това и аз много го мразя. В такива случаи побеснявам и обикновено си искам всичкото ресто... Ако искат бакшиш, нека аз го оставя.
Имам приятелка, която взима точно минималното за работа в бар - 420 лева. Само че на месеци изкарва ПОНЕ по 1200-1300. И то не само от бакшишите. В повечето заведения нали знаете, че режат от грамажа. С по 2-3 грама, но режат. И така след няколко питиета - ето ти безплатно. За кафетата няма да говорим.

# 78
Шанел, по тази логика и детегледачките взимат бакшиш  Peace Някои доста тлъст, след като чух 10лв/ч  Shocked
Да, моята детегледачка взема бакшиш. И така може да се каже.  След като няма договор, не плаща данъци върху тези пари... Друг е въпросът, че моята детегледачка е пенсионирана жена. Но да поговорим за учителите, които се оказа, че са като сервитьорите. Трагично е, когато хората сами спрат да се уважават.

# 79
Шанел, по тази логика и детегледачките взимат бакшиш  Peace Някои доста тлъст, след като чух 10лв/ч  Shocked
Да, моята детегледачка взема бакшиш. И така може да се каже.  След като няма договор, не плаща данъци върху тези пари... Друг е въпросът, че моята детегледачка е пенсионирана жена. Но да поговорим за учителите, които се оказа, че са като сервитьорите. Трагично е, когато хората сами спрат да се уважават.

А магазина до вас дали плаща данъци? Щото може и неговата печалба да е бакшиш (в повечето случаи).

# 80
Шанел, по тази логика и детегледачките взимат бакшиш  Peace Някои доста тлъст, след като чух 10лв/ч  Shocked
Да, моята детегледачка взема бакшиш. И така може да се каже.  След като няма договор, не плаща данъци върху тези пари... Друг е въпросът, че моята детегледачка е пенсионирана жена. Но да поговорим за учителите, които се оказа, че са като сервитьорите. Трагично е, когато хората сами спрат да се уважават.

От Wikipedia - "Бакшиш е възнаграждение за обслужаване което е допълнително „дадено на ръка“ над предварително уговорената сума."
Ако сте се разбрали с детегледачката за 5лв/ч, а тя си 'хване' по 6лв/ч, значи си й дала бакшиш  Mr. Green

# 81

Недей бъди сигурна, че КБ на сервитьора е истински. Даже и да е има много трикове, с които след това се трие оборот, дори и след свързването на КА с НАП. Типично по български да гледаме в канчето на другия. Останала ли си доволна, изпълнил ли си е целта урока, детето ти научили ли се е? Фризьорът да не би да ти дава КБ, ама и той чака за бакшиш. Особено пък те, дето сметките им са все незакръглени и все нямат да ви върнат. Stop
Типично по български е това, което ти правиш. Да ми разясняваш кой касов бон е истински и кой не. Не ме интересува. Доволна или не, аз винаги си плащам. Дори и на учителите оставам бакшиши.

# 82
Шанел, разбрахме, че имаш добро сърце и дебело портмоне  Blush Все пак, това че ти го правиш, не го прави задължително за всички останали.
Кажи сега, ако сервитьора сам си 'хване' бакшиша не те ли дразни поне малко  Laughing

# 83
В тази връзка може да се разглежда, че всичко що работи в сивия сектор, получава бакшиш. И като се замисля една голяма част от работещите не получават заплати, а бакшиши, защото ТД не са на реалните пари. (Ако разсъждаваме като Chanel).

# 84
Шанел, разбрахме, че имаш добро сърце и дебело портмоне  Blush

А, няма такова нещо. За доброто сърце съм съгласна, но за портмонето не е вярно. Та аз работя само лятото, при това тежък физически труд. Копая дупки на плажа. Без договор и без бакшиш. Така че престанете, защото аха, аха... ето разплаках се. Момент, да си извадя дантелената кърпичка. Хлип, хлип. Да довърша-нека всеки учител си заработва голям бакшиш като сервитьор. Нямам нищо против. Ще работя до късна есен, ако се наложи и ще им плащам, ако се наложи. Цунки Шанел.

# 85
  Честно казано не съм се замисляла, по тоя въпрос. На който ми донесе сметката на него му оставям бакшиш, като обикновено не е грандиозен, придържам се в рамките на общоприетото, и не зависи от обслужването, което, рядко е такова, че да си заслужава специално отношение.
 Има някои заведения, в които ходя от години и с обслужващия персонал се разпознаваме бегло, но не изпадам в свойски щедрости, все пак хората са си на работа.
  Ненавиждам фамилиарничене от персонал в заведение, целящ повишаване на бакшиша.

# 86
Имам близка, работеща в хотел, след като е приключил сезонът целият персонал отпътува за няколко дни на екскурзия в друг град- това само от бакшишите.Нямам представа самата организация по разпределение и "отчитане" как е осъществена.

Преди време се чувствах едва ли не длъжна да оставям "по правило" бакшиш, но отдавна не го правя.
Ако съм доволна- има бакшиш, ако не- няма.Иначе оставям бакшиш не само на сервитьори, дори май на тях най-малко, а оставям в заведение на самообслужване от което съм много доволна, оставям в козметичен салон, фризьорски салон, на пазара, на бабите, които продават плодове и зеленчуци.В хотел, при приключване на сметката мъжът ми винаги оставя.

Не го приемам за задължителност.
Доколкото тук стана въпрос за учителите, не е много по темата, но чувам, че на много места подаръците почват да надхвърлят приличните изрази на благодарност, това също не ми е по вкуса.

# 87
  по скоро приличните изрази на благодарност стават все по-скъпи, доколкото разбирам в момента хит са телефони и разни други електронни устройства.

# 88
Мисля, че е прието бакшиш да се оставя на хора, които своеобразно ти прислужват. Един вид си плащаш прислужването. С магазинерът имате равноправни отношения - той дава стоката, ти му я заплащаш.

Има и друга теория. Даваме бакшиш там, където се чувстваме добре и се забавляваме, релаксираме. През това време някой се грижи за нас - работи за нас, докато ние почиваме. Според едно изследване това било начин да кажем: „Ето, пийни нещо за мое здраве, когато свършиш работа”, докато аз си седя тук и ми е приятно".

Това е и моето мнение Peace Това си е "правило" в етикецията. Даже е обидно да оставиш повече от 10% от сметката - хората, които ходят по по-изискани заведения, се предполага да го знаят (не се слагам в това число; просто ми е интересна цялата тематика на етикецията). Както например, при делови обяд, ако жена е поканила мъж, длъжна е тя да плати сметката, противно на масовото разбиране, че мъжът е кавалер и той черпи. В същия случай, ако жена е поканила мъж на делова среща, е длъжна да влезе преди него в заведението и да се увери, че резервацията им е активна и т.н. И такива работи.

Много рядко не оставям бакшиш, само в случаите, когато съм много недоволна и то не от храната, защото сервитьорът няма вина за лошо приготвена храна, а от обслужването.

# 89
А те пък следващият път ще гледат вас да не ви обслужат качествено  Laughing

Така си е, и аз все в ръцете ги гледам моите клиенти. Уви, бакшиши никой не дава, само бонбони и сладки - гадни на вид и вкус, но от сърце. Е, затова няма оправия и никой не си гледа работата - мотивация липсва, елементарно е Laughing

Общи условия

Активация на акаунт