Осми клас съм вече аз :D Тема 31.

• 36 344
  • 725
  •   1
Отговори
# 555
dundi73  - това от тази година ли?
Зная за легалния начин след едногодишно учене в езиковата на някой по-малък град ( за който ни е стигнал балът) детето да се прехвърли безпроблемно в езиковата на големия град откъдето е , и закъдето не му е стигнал балът при кандидатстването. Това го има, както има и това - деца от езиковите в големия град след година-две да  мигрират към   други училища ( трудно им е, не могат да се стработят с колектив или учител и т.н.) .  Така става пълно за празно и главата ми горе долу си го обяснява. Но на първи учебен ден да изброя 30 или нагоре деца в паралелка с обявен държавен прием 28 и то без близнаци в паралелката.... това  си плаче за обяснение.

# 556
  • Пловдив
G.D. в тазгодишен 8 клас. Видях снимка и няма грешка - 31.

# 557
  • София
 IIАЕГ- от 26 вече са 32 в класа без чужденци, близнаци, болни.  Позната майка на дете с близо две единици по-нисък бал без притеснение сподели преди седмица как си е избирала паралелката, в която да се запишат. А още си спомням за момиче и майка му, които със сълзи на очи проверяваха списъка на приетите на второ класиране с надеждата все пак да е станала някаква грешка и трите стотни, които я делят от "чертата" да се окаже,че не са фатални.

# 558
IIАЕГ- от 26 вече са 32 в класа без чужденци, близнаци, болни.  Позната майка на дете с близо две единици по-нисък бал без притеснение сподели преди седмица как си е избирала паралелката, в която да се запишат. А още си спомням за момиче и майка му, които със сълзи на очи проверяваха списъка на приетите на второ класиране с надеждата все пак да е станала някаква грешка и трите стотни, които я делят от "чертата" да се окаже,че не са фатални.

Това е отвратително. Как мислите - можем ли да вдигнем глас? Към кого да с обърнем - това си мирише на разследваща журналистика. Няма българска майка със седмокласник участвал на общо основание в класирането която да не се потресе от тези истории.

dundi73  - гледах списъците с паралелки - нямаше надпланови.  Да не са долетели след 13,09 ???

# 559
  • Пловдив
G.D. това вече не го знам.
То винаги ще има някой, който да е останал под чертата за 2 стотни, но гадното е, когато има парашутисти. Ей, от едно време си е все така с тия елитни гимназии. /Веднага се сещам за филма "Вчера"/

# 560
  • I want it all and I want it now.
Благодаря на Фран Джонсън   bouquet
Ч.И.Д. на всички празнуващи !  bouquet

Това за парашутистите ,го коментирахме доста  в миналата тема. Има ,го от години ,но явно няма интерес да се оповести публично.  Mr. Green
Ще им секне кранчето на някой хора, ако стане обществено достояние.
Затова обсъждахме  да не се оставя за 4 класиране ,че там правилата са други.  Peace
Дано да се намери някой да направи репортаж.

# 561
Успешна учебна година на нашите дечица!

И ние сме във Втора Английска, в паралелка с 31 деца Thinking Не зная как стават тия работи, но е адски дразнещо .....
И ние ,във втора английска-32 деца... Thinking

Леко започвам да се изнервям.  Twisted Evil
Децата откачиха в седми клас, родителите хвърлиха сума пари по курсове и частни учители, за да може в първия учебен ден на новата година децата да научат хубавия урок, че става и по друг начин. Не че не го знаят, но ми се струва доста масово за елитните училища в София. Нашият е в Първа Английска, 29 са в клас заради близнаци, но класната на РД каза да не бързаме с писане на номерата, защото винаги имало промени заради нови деца, идвали от чужбина и т.н. Никъде не видях в наредбите, че идването от чужбина е критерий. Shocked
Как пищим срещу олигархична държава, когато родители, учители, директори, хора интелектуалци - се замесват в нерегламентирани действия, за да може тук и сега да уредим този, онзи, нашето или да получим някаква облага, без да мислим редно ли е, морално ли е, как влияе на децата - приети и неприети, вкл. и на уредените ?
Все си мислех, че целия строг регламент на кандидатстването и внимателно следене са някаква гаранция, но пак сее намират пролуки и то, очевидно с благословията на РИО.
Сега, ако има нормални разследващи журналисти, които работят не по поръчки - темата си плаче за разследване.

Аз също се подпалих доста по темата. Още  повече, че онзи ден случайно се срещнах с майка, преместила си детето от 35-о в 73-то почти в края на м.г. в 8 клас. Просто ей така...
Написах доста голям статус с конкретни данни във фейсбук за набъбналите размери на паралелките тази година, а там в листата си имам поне 100-ина приятели журналисти... да, с някои си коментираме, но никой не прояви професионален интерес.
Един баща каза, че са му обяснявали как може да се направи шашма още в компютърното разпределение, т.е. да се пипнат и баловете, и класирането. Но това, дори и да е ставало, са деца приети с достатъчен бал за паралелката. При другите очевидно става дума за директно записване с нечие обаждане или... с резултатите от София се кандидатства в съответна езикова паралелка в провинцията (не съм следила балове там, но някъде сигурно са по-ниски) и по договорка с директора тук детето се мести. Със съответните бонуси, предполагам. Дори да изглежда ОК по правилата, в София със сигурност има свободни места в езикови паралелки по всички езици. Нали уж във всички езикови паралелки се учи едно и също?  

Доста им жив журналистическия устрем.  Confused Или темата за корупция в образованието не е интересна ? Sad

Ти с какви факти разполагаш? За сега разбрахме за 2АЕГ, но не са цитирани паралелки.

Дайте поне да обобщим малко информация. Кой къде намира раздути паралелки или случаи на приети с нисък бал. Не говорим за прехвърляния по средата, в края на 8 клас и т.н.

Говорим за случката след трето-четвърто класиране и там където има надпланово приети.
И изключваме регламентираните надплановици - близнаци, болни - състезателите май не са в тази категория.

После може и да измислим някакви начини за изискване на официална информация от МОН, РИО и т.н. Може би, както винаги, трябва малко да се нажежи обстановката, за да й обърнат внимание журналистите.

# 562
  • I want it all and I want it now.
Търся частен учител по математика за 8 клас. Детето е 1 смяна. Ако се намира в районите от Орлов мост посока Младост ще е чудесно. Ако може на ЛС и цената   bouquet Много благодаря.  Peace

# 563
Na_Vesi_Pateto, възложих на дъщеря ми да направи проучване сред приятелите си от различните гимназии и като събера нейните данни, ще ги напиша. От нея, т.е. нейни приятели, знам за паралелките с 31, 32 и 33 деца във Втора английска, както и за 28 в една паралелка на 91 НЕГ (там приемът беше по 26). Тук мамите писаха за Първа английска и 73-то.
В Б клас във ФЕГ са точна бройка - 28, в Д клас са 29, няма близнаци, в Ж клас са 29, но са с близнаци. 

# 564
Току що разбрах, че днес в класа на сина ми се е появило момиче от Южна Корея. Явно за подобни деца от чужбина е ставало въпрос, но искам да разбера нормативната база, според която ги приемат.

# 565
Току що разбрах, че днес в класа на сина ми се е появило момиче от Южна Корея. Явно за подобни деца от чужбина е ставало въпрос, но искам да разбера нормативната база, според която ги приемат.

Момичето е корейче или българче, живяло там?

От интервю на Нели Петрова преди 2 години.

"– Смятам, че учениците трябва да учат там, където са приети. Много е важно младежите да са близо до своите родители, защото без добър родителски контрол няма успешни резултати. Преместването на ученици е регламентирано от закона и при обективни причини това би могло да се случи. При нас обикновено има надпланов прием на ученици, чиито родители се завръщат от чужбина или са чужди граждани. Приемането на такива ученици става само при необходимите разрешения, документи и съответствие на учебните планове. В гимназията се обучават доста ученици от различни националности и тази година през месец март проведохме „ Ден на майчиния език.“

http://akademika.bg/2011/05/%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%BF%D0%B … 0%BB%D0%B8%D0%B9/

Критериите на Втора немска:

Критерии за надпланов прием в 8, 9, 10, 11, 12 клас:

Успех над Отличен(5.50) и с бал от приемния изпит след 7 клас, близък до минималния бал за съответната година, но не повече от 1.00 разлика;
Да няма наложени наказания за последния срок или последната година;
Деца на учители и служители на училището, които отговарят на т.1 и т.2;
При смяна на държавата – при близък учебен план;
При обосновани социални причини;
При обосновани здравословни причини;

# 566
  • София
Да, тъкмо щях да пиша. За 73 СОУ критериите за надпланов прием официално са обявени от няколко години в сайта на училището и са регламентирани от ПС и РИО. Това се знае официално.

# 567
Да, тъкмо щях да пиша. За 73 СОУ критериите за надпланов прием официално са обявени от няколко години в сайта на училището и са регламентирани от ПС и РИО. Това се знае официално.

А на колко от изброените критерии трябва да отговаря дете, за да бъде прието там извън списъка?
Между другото, в статистиката на 73-то се натъкнах на нещо странно. Най-близката приятелка на дъщеря ми не беше приета с 34,390 бал. А виждам, че в сайта фигурира по-нисък. Специално влязох сега в профила й във фейсбук, за да се уверя какъв беше балът й, дали съм запомнила правилно - детето си е постнало снимката с оценките. А тя искаше точно в тази паралелка на първо желание.  

Профил: Немски език, Руски език, Математика

Момичета: 1.класиране – 34.866    2.класиране – 34.352
Момчета: 1.класиране – 34.098      2.класиране – 33.988

П.С. Статистиката на РИО е друга, вероятно става дума за грешка в сайта, но... не е приятна.

Последна редакция: вт, 17 сеп 2013, 23:46 от Divana

# 568
Приятелката на дъщеря ти участвала ли е във второ класиране?  newsm78

ПП. От цитата с критериите ми стана още по-неясно.

И на мен ми е интересно да прочета къде е уредено това?  newsm78

Последна редакция: вт, 17 сеп 2013, 23:38 от нова

# 569
Приятелката на дъщеря ти участвала ли е във второ класиране?  newsm78

Абсолютно. Тя много се беше навила за Втора немска, даже и моята (с 33,916) по едното време се чудеше дали да не я пише на първо място, точно заради приятелката си, но се отказа, след като й пусках записи на френски и немски, говорихме си за Германия, за Франция и т.н.
Но приятелката участва на второ класиране, даже ние й звъннахме, че са го пуснали на 3-ти юли вечерта... и си беше останала във ФЕГ. На следващия ден - също, нямаше промяна. Е, хубавата част е, че пак са в едно училище:-)

П.С. и тук - статистиката на РИО е друга, може би става дума за грешка на сайта. РИО дава 34.794 минимален бал за момиче в паралелката с руски и математика.   

Последна редакция: вт, 17 сеп 2013, 23:49 от Divana

Общи условия

Активация на акаунт